Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 5 από 5

Θέμα: 6 Αυγούστου μια ημέρα μνήμης!!

 1. #1

  Sad 6 Αυγούστου μια ημέρα μνήμης!!

  Παρόλο που για την Ελληνική Ορθοδοξία είναι ημέρα εορτασμού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα,πριν 63 χρόνια ακριβώς έγινε η πρώτη επίθεση με Ατομική Βόμβα στη Χιροσίμα και 3 μέρες μετά στο Ναγκασάκι!

  Σας παραθέτω παρακάτω ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΝΑ το 1992


  Ο χρόνος σταμάτησε στη Χιροσίμα, 6 Αυγούστου 1945


  Σάν σήμερα, πριν 47 χρόνια, ένα... "αγοράκι" που θ' άλλαζε την μοίρα του κόσμου βρισκόταν μέσα στην κοιλιά της "χαρούμενης 'Ενολα" και περίμενε να γεννηθεί.
  "Χαρούμενη 'Ενολα" ήταν το όνομα ενός αμερικανικού βομβαρδιστικού. Ενα όνομα που θα μείνει στην ιστορία σαν συνώνυμο του διαβόλου. Γιατί η "χαρούμενη 'Ενολα" μετέφερε την ίδια την κόλαση. Μία κόλαση, που οι Αμερικανοί με την φαντασία που τους χαρακτηρίζει, είχαν ονομάσει "αγοράκι".

  Το..."αγοράκι" ήταν το όνομα της ατομικής βόμβας που έσκασε πάνω από την Χιροσίμα. Της πρώτης ατομοβόμβας που χρησιμοποιήθηκε. Από εκείνη την μέρα η ανθρωπότητα γνωρίζει πολύ καλά το πρόσωπο της κόλασης.

  Σαν σήμερα το απόγευμα, στις 5 Αυγούστου 1945, τα πάντα ήταν έτοιμα στην βάση Τινιάν των νησιών "Μαριάνες" του Ειρηνικού για την γέννηση του "λιτλ μπόϊ" (αγοράκι). Η ανθρωπότητα θα έκανε τον τελευταίο ήρεμο ύπνο της. Η εποχή της αθωότητας τελείωνε εκείνη τη νύχτα.

  Σαν αύριο, το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945, η "χαρούμενη 'Ενολα" ('Ενολα Γκέϊ) ξεκινούσε από το Τινιάν για την Ιαπωνία. Στόχος η πόλη της Χιροσίμα. Το τι ακολούθησε το ξέρουμε επακριβώς με ακρίβεια δευτερολέπτου.

  Ωρα 8.05. Η "χαρούμενη 'Ενολα" βρίσκεται πάνω από την Χιροσίμα.
  Ωρα 8 και 13 λεπτά. Η"χαρούμενη 'Ενολα" παίρνει την διαταγή νά αφήσει το "αγοράκι".
  Ωρα 8, 15 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα. Το "αγοράκι" αποκολλάται από το αεροπλάνο κι αρχίζει να πέφτει αργά με αλεξίπτωτο προς την Χιροσίμα.
  Ωρα 8, 16 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα. Το "αγοράκι" πυροδοτείται με ηλεκτρονικό μηχανισμό σε ύψος 600 μέτρων πάνω από την Χιροσίμα. Η πρώτη ατομική βόμβα σκάει!

  Το διαβολικό "αγοράκι" είχε γεννηθεί. Κι έφερνε μαζί του την κόλαση, που στην αρχή είχε την μορφή ενός κόκκινου νεφελώματος σε σχήμα μανιταριού. Τι ακολούθησε; Ας δούμε την περιγραφή των Φλέτσερ Κνέμπελ και Τσαρλς Μπέϊλι από το βιβλίο τους "Χωρίς σπουδαίο λόγο".

  Το εκτυφλωτικό φως.

  Για όσους βρίσκονταν εκεί και επέζησαν για να θυμούνται τη στιγμή που ο άνθρωπος για πρώτη φορά έστρεψε εναντίον του τις στοιχειακές δυνάμεις του σύμπαντός του, το πρώτο δευτερόλεπτο ήταν καθαρό φως, εκτυφλωτικό, έντονο φως - φως μιας τρομακτικής ομορφιάς και ποικιλίας. Μπορεί να υπήρξε και ήχος, αλλά κανείς δεν τον άκουσε.

  Οι καμμένες σκιές.

  Η αρχική λάμψη εξαπέλυσε μία σειρά από δεινά. Πρώτη ήρθε η θερμότητα. Κράτησε για μια στιγμή, ήταν όμως τόσο έντονη που: Eλιωσε τα κεραμίδια στις στέγες και τους κρυστάλλους του χαλαζίτη μέσα στους γρανιτόλιθους. Kαρβούνιασε σε έκταση δύο σχεδόν μιλίων τους τηλεφωνικούς στύλους. Κι έκανε στάχτη τα ανθρώπινα πλάσματα, που βρίσκονταν εκεί κοντά, σε τέτοιο βαθμό ώστε τίποτα δεν έμεινε σαν κατάλοιπο, παρά μόνο οι σκιές τους καμμένες πάνω στην άσφαλτο ή πάνω στους πέτρινους τοίχους. Σε μία ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων κάηκε το γυμνό δέρμα όλων των ανθρώπων.

  Ο σαρωτικός άνεμος. Μετά το κάψιμο ήρθε η έκρηξη. Εκρηξη σαρωτική με κίνηση απομακρύνσεως από την πύρινη σφαίρα, με τη δύναμη ενός ανέμου 800 χιλιομέτρων την ώρα. Μόνο τα αντικείμενα που παρουσίαζαν ελάχιστη επιφάνεια αντιστάσεως -οι κουπαστές στις γέφυρες, οι σωλήνες, οι στύλοι- παρέμειναν στην θέση τους. Κατά τα λοιπά, μέσα σ' έναν γιγάντιο κύκλο με διάμετρο 3,5 χιλιομέτρων, τα πάντα είχαν γίνει συντρίμμια.

  Οι πύρινοι πίδακες.

  Η θερμότητα και η έκρηξη προκάλεσαν και τροφοδότησαν χιλιάδες φωτιές σε χιλιάδες σημεία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σε ορισμένα σημεία η ίδια η γη έμοιαζε να ξερνά φωτιά - γιατί ήταν αμέτρητες οι φλόγες, σαν πύρινοι πίδακες που αναπήδησαν αυτόματα από την ακτινοβόλα θερμότητα.

  Η μαύρη βροχή.

  Λίγα λεπτά μετά την έκρηξη, άρχισε να πέφτει μια παράξενη βροχή. Οι σταγόνες ήταν μεγάλες σαν καρύδια και μαύρες! Το τρομακτικό αυτό φαινόμενο προέκυψε από την εξάτμιση της υγρασίας της πύρινης σφαίρας και την συμπύκνωσή της στο σύννεφο που ανέβλυζε από αυτή. Καθώς το σύννεφο που είχε σχηματισθεί από τους υδρατμούς και τον κονιορτό της Χιροσίμα έφτασε σε μεγαλύτερο ύψος και σε ψυχρότερα στρώματα αέρα, οι υδρατμοί συμπυκώθηκαν και έπεσαν κάτω σαν βροχή. Η βροχή δεν ήταν ικανή να σβήσει τις φωτιές, ήταν όμως ικανή, σαν "μαύρη βροχή", να αποκορυφώσει την κατάπληξη και τον πανικό.

  Ο "άνεμος της φωτιάς".

  Μετά την βροχή ήρθε ο άνεμος - ο μεγάλος "άνεμος της φωτιάς- που φύσαγε προς το κέντρο της καταστροφής και στροβιλιζόταν και μεγάλωνε την έντασή του καθώς ο αέρας πάνω από την Χιροσίμα θερμαινόταν διαρκώς και περισσότερο και πύρωνε από τις μεγάλες φωτιές. Ο άνεμος φυσούσε τόσο ορμητικά που ξερίζωνε πελώρια δέντρα από τα πάρκα, όπου κατέφευγαν όσοι είχαν επιζήσει.

  "Είδαμε την λάμψη".

  Χιλιάδες άνθρωποι τρέχανε, τρέχανε αλόγιστα, τρέχανε στα τυφλά, χωρίς να ξέρουν για που - μόνο και μόνο για να βγουν έξω από την πόλη. Μερικοί στα προάστια, όταν τους έβλεπαν να έρχονται, νόμιζαν στην αρχή ότι ήταν Νέγροι, όχι Ιάπωνες - τόσο μαύρο ήταν το δέρμα τους. Οι πρόσφυγες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πως είχαν καεί. "Είδαμε την λάμψη", έλεγαν, "και να τι συνέβη"...

  Ο απολογισμός ήταν τρομακτικός. Το "αγοράκι" είχε σκοτώσει μέσα σε ελάχιστα λεπτά 78.150 ανθρώπους και είχε τραυματίσει 9.284. Αλλοι 13.939 άνθρωποι εξαφανίστηκαν εντελώς (κατακάηκαν, εξατμίσθηκαν, έλιωσαν) και η επίσημη στατιστική τους θεωρεί... "αγνοούμενους".

  Η ατομική βόμβα στην Χιροσίμα ρίχθηκε με την πεποίθηση ότι οι Ιάπωνες θα συνθηκολογούσαν αμέσως κι έτσι θα τελείωνε ο πόλεμος και θα αποφευγόταν η άσκοπη... αιματοχυσία. Οι Ιάπωνες δεν συνθηκολόγησαν.

  Στις 9 Αυγούστου 1945 στις 12 το μεσημέρι οι Αμερικανοί έριξαν άλλη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι. Ο νέος απολογισμός: 36.000 νεκροί, 40.000 τραυματίες και το Ναγκασάκι πλήρως ισοπεδωμένο.

  Αμέσως μετά, στις 10 Αυγούστου, η Ιαπωνία αποφάσισε να παραδοθεί. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1945 υπογράφτηκε η συμφωνία παράδοσης άνευ όρων πάνω στο αεροπλανοφόρο "Μισούρι". Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει. Κι άρχιζε η ατομική εποχή.

  Σήμερα, που ο ψυχρός πόλεμος αποτελεί παρελθόν, ας μην θυμηθούμε τους επιστήμονες, τους πολιτικούς, τους στρατιωτικούς και τις ιδεολογίες του τρόμου που συνδέθηκαν με την ατομική εποχή και τις διαβολικές ισορροπίες της "πυρηνικής ειρήνης".

  Σήμερα, που το αίτημα για πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων δεν μοιάζει πια να είναι ουτοπία, ας θυμηθούμε τα λόγια του Αλβέρτου Αϊνστάϊν για την πυρηνική ειρήνη: "Δεν ξέρω πως θα γίνει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Δ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει με πέτρες."

  Σήμερα, ας προσευχηθούμε για τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Θύματα που ανήκουν σ΄ όλη την ανθρωπότητα...

  Σας παραθέτω και τα ακόλουθα videos..

  Hiroshima Atomic Bomb Reenactment

  YouTube - Hiroshima Atomic Bomb Reenactment


  The Atomic Bombing of Hiroshima and Nagasaki

  YouTube - The Atomic Bombing of Hiroshima and Nagasaki


  Hiroshima atomic bomb Cartoon

  YouTube - Hiroshima atomic bomb Cartoon

  Atom Bomb

  YouTube - Atom Bomb
  Παρακαλώ διαβάστε τους
  >>κανονισμούς λειτουργίας<<

 2. #2

  Προεπιλογή

  Ki as eyxithoume pote ksana..
  An kai opos paei o kosmos pia..

 3. #3

  Προεπιλογή

  Ria πολυ καλο το αφιερωμα σου για αυτο το τραγικο γεγονος!
  μακαρι να μην ξαναδουμε ποτε τετοιες εικονες!

 4. #4
  I'm back!!! Το avatar του χρήστη chr_far
  Εγγραφή
  04-06-2008
  Περιοχή
  Ζάκυνθος
  Μηνύματα
  2.880

  Προεπιλογή

  Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα

  Το Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα ( στα γιαπωνέζικα: 広島平和記念公園) είναι ένα μεγάλο πάρκο στο κέντρο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της πυρηνικής επίθεσης που δέχτηκε η πόλη στις 6 Αυγούστου 1945. Υπάρχουν διάφορα μνημεία και κτίρια μέσα στο πάρκο, το καθένα αφιερωμένο σε μια διαφορετική πλευρά της επίθεσης.

  Μνημείο Ειρήνης

  Το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, γνωστό και σαν Θόλος της Ατομικής Βόμβας, είναι ότι απέμεινε από τον εκθεσιακό χώρο προώθησης βιομηχανικών προϊόντων της πόλης. Το κτίριο ήταν το πλησιέστερο στο υπόκεντρο της ατομικής έκρηξης που έμεινε όρθιο. Διατηρείται στην κατάσταση που ήταν αμέσως μετά την επίθεση για να θυμίζει την καταστροφική δύναμη των πυρηνικών όπλων. Είναι ίσως το πιο γνωστό σύμβολο του πάρκου και της πυρηνικής επίθεσης.


  Μνημείο Ειρήνης των Παιδιών

  Το Μνημείο Ειρήνης των Παιδιών είναι ένα άγαλμα αφιερωμένο στη μνήμη των παιδιών που πέθαναν εξαιτίας του βομβαρδισμού και κατασκευάστηκε το 1958. Είναι το άγαλμα ενός κοριτσιού με απλωμένα χέρια, ενώ πάνω από το κορίτσι πετά ένας γερανός. Το γλυπτό βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Σαντάκο Σασάκι, μιας νεαρής κοπέλας που πέθανε από τη ραδιενέργεια της βόμβας λίγα χρόνια μετά την επίθεση. Η Σαντάκο πίστευε ότι αν έφτιαχνε χίλιους οριγκάμι γερανούς θα θεραπευόταν. Μέχρι και σήμερα, άνθρωποι (κυρίως παιδιά) απ' όλο τον κόσμο φτιάχνουν τέτοιους χάρτινους γερανούς και τους στέλνουν στη Χιροσίμα όπου τοποθετούνται κοντά στο άγαλμα. Οι γερανοί (στο σύνολό τους περίπου δέκα εκατομμύρια μέχρι σήμερα) περνιούνται σε κλωστή ή γίνονται κολάζ συνθέτοντας εικόνες που μεταφέρουν μηνύματα για την ειρήνη και την παγκόσμια συμφιλίωση. Κατόπιν ανακυκλώνονται σε σελιδοδείκτες, σημειωματάρια κ.α. αναμνηστικά που διατίθενται στο πωλητήριο του πάρκου.

  Τύμβος της Ατομικής Βόμβας

  Ο Τύμβος είναι ένα μεγάλο ανάχωμα, που καλύπτεται από γρασίδι, και στο εσωτερικό του βρίσκεται η τέφρα περίπου 70.000 θυμάτων της βόμβας που δεν αναγνωρίστηκαν.  Κενοτάφιο των Κορεατών

  Από τη βόμβα που έπληξε τη Χιροσίμα βρήκαν το θάνατο περίπου 20.000 Κορεάτες. Η επιγραφή στο μνημείο αναφέρει Στα θύματα από την Κορέα δεν έγινε κηδεία ή μνημόσυνο και οι ψυχές τους περιπλανούνταν για χρόνια μη μπορώντας να περάσουν στον παράδεισο.

  Κενοτάφιο

  Κοντά στο κέντρο του πάρκου υπάρχει ένα τσιμεντένιο μνημείο σε σχήμα αψίδας που στεγάζει ένα κενοτάφιο με τα ονόματα όλων των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από τη βόμβα. Το Κενοτάφιο φέρει τον επικήδειο Αναπαυθείτε εν Ειρήνη, γιατί το λάθος δεν θα επαναληφθεί. Κοιτάζοντας κάποιος μέσα από την αψίδα βλέπει τη Φλόγα της Ειρήνης και το Θόλο της Ατομικής Βόμβας.


  Φλόγα της Ειρήνης

  Η Φλόγα της Ειρήνης είναι άλλο ένα μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της βόμβας που κατέστρεψε τη Χιροσίμα, αλλά εξυπηρετεί κι άλλον ένα σκοπό. Η φλόγα θα παραμείνει αναμμένη έως ότου καταστραφεί και η τελευταία πυρηνική βόμβα στον πλανήτη και η ανθρωπότητα διαφύγει τον κίνδυνο της πυρηνικής εξόντωσης.  Καμπάνα της Ειρήνης

  Η Καμπάνα της Ειρήνης βρίσκεται κοντά στο Μνημείο των Παιδιών και αποτελείται από μια μεγάλη γιαπωνέζικη καμπάνα μέσα σε μια μικρή ανοιτκή κατασκευή. Οι επισκέπτες μπορούν να χτυπήσουν την καμπάνα, σαν έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη, και ο δυνατός και μελωδικός της χτύπος ακούγεται συχνά μέσα στο Πάρκο.
  Πάνω στην καμπάνα υπάρχει μια επιγραφή στα ελληνικά, τα γιαπωνέζικα και τα σανσκριτικά: γνώθι σαυτόν. Η καμπάνα δωρήθηκε στο Πάρκο από την ελληνική Πρεσβεία, που διάλεξε το πιο ταιριαστό αρχαίο ρητό του Σωκράτη. Η επιγραφή μεταφράστηκε στα σανσκριτικά από τον Ινδό Πρέσβη, και στα ιαπωνικά από έναν πανεπιστημιακό.  Εθνικό Μέγαρο Ειρήνης της Χιροσίμα στη Μνήμη των Θυμάτων της Ατομικής Βόμβας

  Το Εθνικό Μέγαρο Ειρήνης της Χιροσίμα στη Μνήμη των Θυμάτων της Ατομικής Βόμβας είναι μια προσπάθεια της ιαπωνικής κυβέρνησης να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων της ατομικής βόμβας. Είναι επίσης μια έκφραση της επιθυμίας του ιαπωνικού λαού για πραγματική και οριστική ειρήνη. Το Μέγαρο περιέχει διάφορες εκθέσεις. Στη στέγη, κοντά στην είσοδο του υπόγειου μνημείου, βρίσκεται ένα ρολόι σταματημένο στις 8:15, ώρα που εξερράγη η βόμβα. Το μουσείο περιλαμβάνει αίθουσα διαλέξεων, βιβλιοθήκη, αίθουσα προσωρινών εκθέσεων, και τράπεζα πληροφοριών σχετικών με τα θύματα. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι η Αίθουσα Μνήμης, στην οποία βρίσκεται ένα πανόραμα 360 μοιρών της κατεστραμμένης Χιροσίμα, που δημιουργήθηκε με 140.000 ψηφίδες, όσες και τα θύματα που εκτιμάται ότι προκάλεσε η επίθεση έως το τέλος του 1945.

  Μουσείο Ειρήνης της Χιροσίμα

  Το Μουσείο Ειρήνης της Χιροσίμα είναι το κύριο μουσείο του πάρκου και σκοπός του είναι η ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με την ατομική βόμβα. Περιέχει εκθέματα και πληροφοριακό υλικό που καλύπτουν τα γεγονότα που οδήγησαν στον πόλεμο, το ρόλο της Χιροσίμα στον πόλεμο μέχρι το βομβαρδισμό, και εκτεταμένες πληροφορίες για το βομβαρδισμό και τις επιπτώσεις του, μαζί με πολλά αντικείμενα και φωτογραφίες.

  Πύλες της Ειρήνης

  Αυτό το μνημείο είναι πρόσφατη προσθήκη, και αποτελείται από έξι πύλες πάνω στις οποίες γράφεται η λέξη "ειρήνη" σε σαρανταοχτώ γλώσσες. Οι πύλες είναι περίπου πέντε μέτρα ψηλές και δυο μέτρα πλατιές.
  Μέσα στο Πάρκο υπάρχουν ακόμα περίπου πενήντα μικρότερα μνημεία αφιερωμένα στη μνήμη των θυμάτων της καταστροφής της Χιροσίμα.

  Τελετή Μνήμης για την Ειρήνη

  Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, "Ημέρα της Ατομικής Βόμβας", η Πόλη της Χιροσίμα διοργανώνει Τελετή Μνήμης για να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών και να ανανεωθεί η ευχή για παγκόσμια και μόνιμη ειρήνη. Η τελετή γίνεται μπροστά στο Κενοτάφιο και παίρνουν μέρος πολλοί πολίτες και οικογένειες των θυμάτων.

 5. #5

  Προεπιλογή

  Η χρήση της ατομικής βόμβας ήταν ένα συντριπτικό χτύπημα στα πιστεύω της ανθρωπότητας αλλά δεν ήταν ή είναι και η μόνη. θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι :

  Η ιαπωνία ξεκίνησε τον πόλεμο και τα θύματα από τις εκκαθαρίσεις της ήταν πολλαπλάσια από τα πρωτογενή θύματα των ατομικών. Μία απόβαση των συμμάχων εκτιμάται ότι θα στοιχιζε 1000000 ψυχές σε αυτούς. Ποιός αρχηγός κράτους θα το δέχονταν αυτό. Εγώ πάντως όχι.

  Η σφαγή της Ρουάντας (1000000)

  Η πείνα και η μη φαρμακευτική αγωγή του 3ου κόσμου

  κλπ

  Παρόλα αυτά τα θύματα ενός πολέμου είναι πάντα άξια συμπόνιας και βοήθειας.

Παρόμοια Θέματα

 1. Απαντήσεις: 1
  Τελευταίο Μήνυμα: 17-09-09, 23:04
 2. Απαντήσεις: 6
  Τελευταίο Μήνυμα: 09-08-09, 18:09
 3. Απαντήσεις: 4
  Τελευταίο Μήνυμα: 20-05-09, 9:57
 4. Πρόβλημα μνήμης
  By ravos08 in forum PC Doctor - Προβλήματα
  Απαντήσεις: 5
  Τελευταίο Μήνυμα: 12-12-08, 17:54
 5. Απώλεια μνήμης
  By uragano in forum Ανέκδοτα
  Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 29-09-08, 21:23

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Tags for this Thread

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας