Αν και είστε από τους τύπους που όταν θέτουν ένα στόχο τον υλοποιούν, παραδέχεστε πως με το θέμα του καπνίσματος τα έχετε κάνει μούσκεμα. Κάθε χρόνο βάζετε στόχο να το κόψετε δοκιμάζοντας τις μεθόδους που βοήθησαν τους κολλητούς σας. Προσπαθείτε για λίγο, αλλά τελικά δεν αντέχετε τη δοκιμασία και ξαναρχίζετε με ακόμα μεγαλύτερο πάθος. Δεν σας πτοούν ούτε και τα περί καρκίνου του πνεύμονα που ακούτε συχνά πυκνά, ενώ αδιάφορους σας αφήνει και το ότι καπνίζοντας γερνάει γρηγορότερα το δέρμα και κιτρινίζουν τα νύχια. Εντάξει, έχετε κι εσείς ένα πάθος, όπως όλοι οι κοινοί θνητοί.

Ωραία δικαιολογία, αλλά πραγματικά passe. Βρείτε κάτι καινούργιο για να μπορείτε να πείσετε τον εαυτό σας κατΆ αρχάς και μετά τους άλλους για το γόρδιο δεσμό που έχετε με το τσιγάρο. Εν τω μεταξύ, θα επιχειρήσω να σας βοηθήσω να το κόψετε. Πώς; Παραθέτοντας επτά επιχειρήματα που εξηγούν γιατί πρέπει να απαλλαγείτε από τη βλαβερή σας συνήθεια και να αλλάξετε σελίδα στη ζωή σας. Μια ζωή που θα γίνει σίγουρα καλύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο εάν δεν κρατάτε ένα πακέτο τσιγάρα στα χέρια.


Προστατέψτε την υγεία αυτών που αγαπάτε

Μια γυναίκα που καπνίζει στη διάρκεια της κύησης θέτει σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού της. Ενός παιδιού που θα αντιμετωπίσει προβλήματα ανάπτυξης ακόμα και μέχρι την εφηβεία του. Το παιδί μιας καπνίστριας όταν γεννιέται ζυγίζει κατά μέσο όρο 200 γραμμάρια λιγότερα από το παιδί μιας μη καπνίστριας. Στη συνέχεια έχει τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνει από αιφνίδιο θάνατο.

Εάν η μητέρα καπνίστρια θηλάζει, θα παρατηρήσει ότι έχει λιγότερο γάλα, ενώ θηλάζει το μωρό της νικοτίνη. Για να περιορίσει την έκχυση νικοτίνης στον οργανισμό του παιδιού, η μητέρα πρέπει να απέχει από το κάπνισμα τουλάχιστον για μία ώρρα πριν από κάθε θηλασμό. Το κάπνισμα ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου στην παιδική ηλικία.

Οσο για το παθητικό κάπνισμα, πρέπει να ξέρετε ότι ενοχοποιείται για το άσθμα, τις χρόνιες ωτίτιδες, την προδιάθεση για κάπνισμα στην εφηβεία, την εμφάνιση καρκίνων του αναπνευστικού και καρδιακών προβλημάτων. Το ιδανικό είναι εσείς και ο σύντροφός σας να κόψετε το κάπνισμα αρκετούς μήνες πριν επιχειρήσετε να γίνεται γονείς και εννοείται να μην το ξαναρχίσετε ποτέ!


Θα ακούτε καλύτερα και τα παιδιά σας θα παθαίνουν λιγότερες ωτίτιδες

Οι καπνίστριες έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν την ακοή τους. Παθαίνουν ωτίτιδες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με το τύμπανο, ακούνε σφυρίγματα. Γενικά είναι πολύ ευαίσθητες σε αυτό το σημείο του σώματος. Επιπλέον, καταδικάζουν τα παιδιά τους να εμφανίζουν συχνότερα μολύνσεις στα αφτιά συγκριτικά με τα παιδιά μη καπνιστριών.


Θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να γίνετε μητέρα και λιγότερα σεξουαλικά προβλήματα

Ο καπνός μειώνει τη γονιμότητα κατά 50% στη γυναίκα. Συνεπώς μια καπνίστρια θα χρειαστεί διπλάσιο χρόνο από μια γυναίκα που δεν καπνίζει για να αποκτήσει παιδί. Οι πιθανότητες αποβολής είναι τριπλάσιες και της πρόωρης γέννας διπλάσιες. Εάν εκτός από τη γυναίκα και ο σύζυγος είναι καπνιστής, τότε το διάστημα αναμονής μέχρι να επιτευχθεί η κύηση είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά και τη λίμπιντο. Οι άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης ήδη από την ηλικία των 25 ετών. Τρεις στους τέσσερις άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είναι καπνιστές.


Το δέρμα σας θα δείχνει πιο φρέσκο και τα μαλλιά σας πιο πλούσια

Το τσιγάρο περιέχει περισσότερους από 4.000 ισχυρούς τοξικούς παράγοντες, οι οποίοι απορροφώνται από το δέρμα κάνοντάς το να δείχνει πιο γερασμένο. Η μικροκυκλοφορία στην επιδερμίδα επιβραδύνεται, εμφανίζονται συχνότερα βαθιές ρυτίδες κυρίως γύρω από την περιοχή του στόματος. Το δέρμα αρχίζει να αλλάζει χρώμα και αναλόγως την περιοχή γίνεται κίτρινο ή γκρίζο. Οσο για τα μαλλιά, σπάνε εύκολα, φαίνονται θαμπά και πέφτουν με γρηγορότερο ρυθμό. Από περιέργεια σταματήστε το κάπνισμα για ένα 24ωρο και θα δείτε ότι το δέρμα του προσώπου σας θα αρχίσει να παίρνει ροδαλό χρώμα.


Μειώνετε τις πιθανότητες να πάθετε καρκίνο των πνευμόνων

Χρειάζονται περίπου 20 χρόνια για να εμφανιστεί καρκίνος των πνευμόνων. Εάν ξεκινήσατε το κάπνισμα στα 15, ίσως νοσήσετε στην ηλικία των 35 ετών. Εννοείται ότι δεν θα αρρωστήσουν όλοι οι καπνιστές. Πάντως, στους δέκα καρκινοπαθείς με όγκο στους πνεύμονες οι εννιά αρρώστησαν λόγω του τσιγάρου.

Ο καρκίνος αυτού του τύπου είναι από τους πλέον επικίνδυνους και δυστυχώς δεν ανιχνεύεται παρά όταν είναι πια πολύ αργά, δηλαδή όταν ο ασθενής αρχίσει τις αιμοπτύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γιατροί προτείνουν θεραπεία με Avastin, ώστε ο ασθενής να κερδίσει λίγους μήνες ζωής.

Εάν έχετε καπνιστές στο περιβάλλον σας, παροτρύνετέ τους να κάνουν προληπτικά εξετάσεις και να περιορίσουν το τσιγάρο. Το ίδιο ισχύει και για εσάς εφόσον είστε καπνιστές.

Δέκα έως δεκαπέντε χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος οι πρώην καπνιστές έχουν τις ίδιες πιθανότητες με μη καπνιστές να εμφανίσουν αυτό το είδος καρκίνου, δηλαδή μηδαμινές.


Θωρακίζετε την καρδιά σας

Το τσιγάρο ενοχοποιείται για τα εμφράγματα του μυοκαρδίου, τις λοιπές καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά, κυρίως όταν σημειώνονται γύρω στα 40 έτη. Η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα επηρεάζουν ευθέως την καρδιαγγειακή μας κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι εισπνέοντας τον καπνό από ένα και μόνο τσιγάρο, οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται κατά 40% σε διάστημα 40 λεπτών. Το καλό νέο είναι πως από την πρώτη μέρα που θα κόψετε το τσιγάρο, το εν λόγω πρόβλημα θα πάψει να υφίσταται.


Προφυλάσσετε τα δόντια σας

Τα ευαίσθητα ούλα είναι κάτι για το οποίο παραπονιούνται συχνά οι καπνιστές. Πρήζονται και ματώνουν, ενώ πάνε πακέτο με την ουλίτιδα και τις περιοδοντικές ασθένειες. Τα δόντια των καπνιστών είναι καταδικασμένα να πέσουν νωρίτερα. Με το κάπνισμα αργούν να επουλωθούν τα τραύματα στα ούλα και πολύ συχνά ο ντοπαρισμένος με νικοτίνη οργανισμός απορρίπτει τα εμφυτεύματα. Σε μια κοινωνία που η ωραία οδοντοστοιχία είναι διαβατήριο ακόμα και για να βρει κανείς δουλειά, μήπως να το ξανασκεφτείτε;


Προσπαθήστε πολλές φορές για να τα καταφέρετε!

Βασική προϋπόθεση για να πετύχετε τον ύψιστο στόχο είναι να κατανοήσετε ότι η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση και πως καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια. Μην ξεχνάτε ότι ο εθισμός στη νικοτίνη είναι αντίστοιχος με τον εθισμό στην ηρωίνη! Κατά μέσο όρο ενδέχεται να προσπαθήσετε πέντε με επτά φορές πριν βάλετε ταφόπλακα στη συνήθειά σας.

Αναζητήστε εξειδικευμένους γιατρούς που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο στέρησης και θα σας συμβουλεύσουν για το ποια υποκατάστατα νικοτίνης μπορούν να καλύψουν το κενό. Τσίχλες, χαπάκια, αυτοκόλλητα και πλήθος άλλων σκευασμάτων κυκλοφορούν στο εμπόριο και υποστηρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να απαλλαγούν από τη γάγγραινα του τσιγάρου. Υποκαθιστούν τη νικοτίνη, μειώνουν τα συμπτώματα της στέρησης, δεν δημιουργούν εξάρτηση και μπορούν να ληφθούν ακόμα κι από εγκύους ή καρδιοπαθείς.

Εάν σας πείσαμε, καλό κουράγιο και υπομονή στο δύσκολο εγχείρημά σας. Εάν πάλι τα επιχειρήματά μας φαντάζουν αδύναμα συγκριτικά με το πάθος σας, σκεφτείτε τουλάχιστον πόσο ακριβό είναι το σπορ και αξιοποιήστε κάπου αλλού τα χρήματά σας. Στην περίπτωση που ούτε κι αυτό σας απασχολεί, έχουμε απλώς να σας ευχηθούμε το 2008 να αγαπήσετε περισσότερο τον εαυτό σας, αφού τότε και μόνο τότε θα μπορέσετε να πείτε «αντίο» στα πακετάκια, το περιεχόμενο των οποίων «βλάπτει σοβαρά την υγεία».:) :) :)