Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 5 από 5

Θέμα: Ο Λυκος μεσα στους αιωνες.

 1. #1

  Προεπιλογή Ο Λυκος μεσα στους αιωνες.

  Από τα πανάρχαια χρόνια, στις διάφορες πολυθεϊστικές Παραδόσεις των Εθνών, ο λύκος τέθηκε να συμβολίζει τα ανώτερα ιδανικά των ελευθέρων ανθρώπων, δηλαδή την Αξιοπρέπεια, την Αφοσίωση, την Επιμονή και την Γενναιότητα, αλλά κυρίως -λόγω του ότι βλέπει άριστα την νύκτα- την Φώτιση (εξ ου και η κοινή ρίζα λυκ- στην Ελληνική για το συγκεκριμένο ζώο και το φως, λ.χ. Λύκαιον, Λυκόφως, Λυκομίδης, Λυκούργος δηλ. Λυκόεργος, φωτοδότης). Υπό αυτές λοιπόν τις συμβολιστικές, ο λύκος θεωρείται ιερό ζώο των Ελλήνων Θεών Ηλίου ("Λυκάβας" στον Όμηρο και τον Ιουλιανό) και Απόλλωνος (υπό την επίκληση "Λύκιος") και ¶ρεως, αλλά και των Ρωμαίων Mars και Silvanus, καθώς και του ηλιακού Θεού Bellenus των Κελτών και του ηλιακού Θεού των Αιγυπτίων Ρα.
  Στην Ρωμαϊκή πολυθεϊστική Παράδοση, ο λύκος συμβολίζει την ρώμη και την ανδρεία για αυτό και με γάλα λύκαινας (Λύκαινα του Καπιτωλίου, άγαλμα της Ρωμαϊκής Ψυχής) θέλει η συγκεκριμένη Παράδοση να έχουν ανατραφεί οι γενάρχες Ρωμύλος και Ρώμος. Στην Σκανδιναβογερμανική Παράδοση επίσης, ο λύκος συμβολίζει τη Νικηφορία και την Ισχύ, για αυτό και ο ύπατος Θεός Wodan (στα σαξωνικά Odin) απεικονίζεται συχνά να ιππεύει σε λύκους ή να έχει λύκους ως παραστάτες του. Όπως και στις υπόλοιπες Παραδόσεις της Ευρώπης, και στην συγκεκριμένη συμβολίζει επίσης την Ψυχοπομπή ή Ονειροπομπή (Ερμής των Ελλήνων και Οdin των Σκανδιναβογερμανών), την Φώτιση (εξ ού και ιερό ζώο του Θεού Baelder) αλλά και την Ενόραση, για αυτό και οι Σουηδές ιέρειες των δασών Βαργκαμόρες (Vargamors) ζούσαν ανάμεσα σε λύκους.
  Στην Σαμανιστική Παράδοση επίσης των Πρώτων Εθνών ("Ινδιάνων"), ο λύκος κατέχει την ανώτατη ίσως θέση ανάμεσα στα τοτεμικά ιερά ζώα, αφού συμβολίζει
  1. Την αξιοπρέπεια και το θάρρος μπροστά στον θάνατο
  2. Τον κύκλο των Αναγεννήσεων
  3. Το Όνειρο και την Ενόραση
  4. Την αρμονική ζεύξη του Ενστίκτου με την Νόηση
  5. Την Κοινωνικότητα και την Συντροφικότητα
  6. Την Νικηφορία, την Αυτοπροστασία και την Προστασία των οικείων προσώπων.
  7. Την Επιμονή και την Υπομονή


  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη sokyl : 22-02-08 στις 21:29
  sine diabolo,nullus dominus...
  Όταν είμαι καλός,είμαι καλός...
  ...όταν είμαι κακός,είμαι καλύτερος!


 2. #2
  PLATINUM Member Το avatar του χρήστη XMHMOT
  Εγγραφή
  07-01-2008
  Περιοχή
  Θεσσαλονίκη - Ηράκλειο
  Μηνύματα
  435

  Προεπιλογή

  Στην σατανική εκκλησία του LaVey ο λύκος είναι το προσωπείο που φοράς ωστε να έρθεις σε επαφή με τα βθύτερα ένστικτά σου και να ανακαλύψεις την κτηνώδη δύναμη που κρίβεται μέσα σου.

 3. #3

  Προεπιλογή

  Αντιθέτως, στην Ιουδαϊκή μονοθεϊστική Παράδοση, ο λύκος ταυτίζεται μόνο με την σκληρότητα, την δίψα για αίμα και την αρπακτικότητα (Γεν. ΜΘ 27). Από εκεί επηρεασμένη η Χριστιανική Παράδοση θα περάσει σε μία απίθανη επίθεση κατά του λύκου, ο οποίος, για τα αρρωστημένα μυαλά των "Πατέρων" συμβόλιζε τάχα το Απόλυτο Κακό, τον Διάβολο τον ίδιο, τον "Φθορέα του Ποιμνίου", την Πανουργία και την.. Αίρεση (!!)
  Μέσα σε αυτό το αρρωστημένο φαντασιακό, ο λύκος (όπως και άλλα άτυχα ζώα που μίσησαν οι χριστιανοί, λ.χ. γάτα, κουκουβάγια, αρκούδα, κοράκι κ.λ.π.) κατεδικάσθη ουσιαστικά επί δύο χιλιετίες να παίξει τον ρόλο του απόλυτου "Κακού" στα μυαλά των μέσων ανθρώπων και φυσικά να υποστεί τις συνέπειες, που ήταν συστηματική εξόντωσή του σε βαθμό που να αποτελεί πλέον ένα από τα απειλούμενα είδη αυτού του πλανήτη. Υπήρξε τόσο βαθιά η παραφροσύνη των χριστιανών κατά αυτού του υπερήφανου ζώου, που για μισόν περίπου αιώνα (1550 -1600) εξόντωναν όχι μόνο όλους τους λύκους αλλά και εκατοντάδες ανθρώπους της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας, με την κατηγορία της.. "λυκανθρωπίας" (!!) Στην παραφροσύνη είχαν προηγηθεί φυσικά των δυτικών οι ανατολίτες χριστιανοί (όπως και σε ένα σωρό άλλα πράγματα, λ.χ. καύση ανθρώπων, δημόσια πυρπόληση βιβλίων, Ιερά Εξέταση, στρατόπεδα συγκεντρώσεως κ.ά.): στην υπότουρκη Κωνσταντινούπολη ο χριστιανικός πληθυσμός "βλέπει" στη διάρκεια μίας νύκτας του 1542 συνάθροιση.. 150 "λυκανθρώπων" σε μία πλατεία της Κωνσταντινουπόλεως (Colen de Plancy, "Dict. Infernal").
  Παρά την παράνοια ωστόσο των μονοθεϊστών ανθρώπων απέναντι σε αυτό το υπέροχο ζώο, αυτό το ίδιο παρέμεινε και παραμένει (τουλάχιστον όσο δεν έχουν καταφέρει ακόμη να το αφανίσουν από προσώπου γης..) το ίδιο υπέροχο, ελεύθερο και αξιοπρεπές, όπως και τότε που οι παρελθόντες, ανώτεροι του βαρβαρικού σημερινού, πολιτισμοί, όπως προείπαμε, το τιμούσαν και το θεωρούσαν ιερό.
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη sokyl : 22-02-08 στις 21:30
  sine diabolo,nullus dominus...
  Όταν είμαι καλός,είμαι καλός...
  ...όταν είμαι κακός,είμαι καλύτερος!


 4. #4
  PLATINUM Member Το avatar του χρήστη XMHMOT
  Εγγραφή
  07-01-2008
  Περιοχή
  Θεσσαλονίκη - Ηράκλειο
  Μηνύματα
  435

  Προεπιλογή

  Μα στην μεταφορά του ποιμνίου που χρησιμοποιηται τόσο συχνά εάν ο ιερέας παίζει τον ρόλο του βοσκού ποιός ειναι ο λύκος?

  Στην σκανδιναβική μυθολογία που ανέφερες πρποηγουμένως όμως ο πιο γνωστός λύκος είναι ο Φένρις γίος του Λόκι, μισού γίγαντα του ίδιου, και της γιγάντισας Ανγκρμπόντα και παρομοιάζεται με τον αρχέτυπο λυκάνθρωπο, το πνεύμα της καταστροφής, που έκοψε το δεξί χέρι του ευγενικού θεού Τυρ όταν καταφέρνουν με δόλο να τον παγιδεύσουν και στο Ράγκνα ροκ θα ελευθερωθεί και πολεμώντας στο πλευρό του πατέρα του θα σκοτώσει τον Όντιν πατέρα και αρχηγό των θεών, πεθαίνοντας, στην συνέχεια από ένα γιό του όντιν, τον Βίνταρ θεό της εκδίκησης.

  Ο Όντιν έχει πάντα δύο λύκους στο πλευρό του τον Γκέρι και τον Φρέκι. Και τα δύο ονόματα σημαίνουν "άγριος". Οι λύκοι τρέφονται από το κρέας που τους πετάει ο Όντιν καθώτι ο θεός χρειάζεται μόνο ποτό για να επιβιώσει.
  Ο όντιν ακόμα συνοδέυεται από δύο κοράκια τον χούγκιν και τον μούνιν που σημαίνει "σκέψη" και "μνήμη". Τα κοράκια πετάνε στον κόσμο τη μέρα και το βράδι κάθωνται στους όμους του και του διηγούνται αυτά που είδαν.
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη XMHMOT : 21-02-08 στις 23:43

 5. #5

  Προεπιλογή

  Ο κακος λυκος ειμαστε εμεις εαν δεν βαδιζουμε συμφωνα με τους κανονες τους.
  Καλυτερα κακος λυκος και ελευθερος να μπορω να σκεφτομαι και να εκφραζομαι,παρα προβατο μεσα σε ενα κοπαδι να φοβαμαι την γκλιτσα του καλου ποιμενα.
  Παραθετω μια ιστορια για την μοιρα των κοπαδιων,που ως γνωστο ειναι η σφαγη.
  Στις αρχες του προηγουμενου αιωνα διαπιστωθηκε απο καποιους ειδημονες,στην μακρινη αμερικη,πως οι αγελες των λυκων ηταν υπευθηνες για την μειωση των κοπαδιων ταρανδων.
  Οι λυκοι επικυρηχθηκαν και αμεσως σχηματιστηκαν αποσπασματα εκαθαρισης και ξεκινησαν για την αλασκα οπου με ελκηθρα και σκυλια αρχισαν το κυνηγι.
  Τα κοπαδια των ταρανδων αμεσως συρηκνωθηκαν ακομα περισσοτερο και συμπληροματικα σταλθηκαν επιτροπες πισω απο τους κυνηγους για να εντοπισουν το λογο.
  Η επιτροπη ακολουθησε ενα ματωμενο μονοπατι αφου για να συτιστουν οι κυνηγοι και τα σκυλια τους,επρεπε καθημερινα να σφαγιαζονται δεκαπλασιοι αριθμοι ταρανδων απο αυτους που ολες οι αγελες της αλασκας χρειαζοτανε για να τραφουν για μια βδομαδα.
  Ειναι πλεον γνωστο πως ο λυκος αναπαραγεται αναλογα της τροφης που βρισκει στο περιβαλον του.....

  Και τα πρωτα ευχαριστα νεα για την επιβιωση ειδων στον πλανητη μας,ηρθαν σημερα απο τα βραχοδη ορη της αμερικης.
  Αυξηθηκε αρκετα ο πλυθησμος των γκριζων λυκων στην περιοχη επειτα απο απειλη εξαφανισης των προηγουμενων χρονων...
  Απο 66 μελη το 1996 φτασαν εσιως τα 1500 μελη...
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη sokyl : 22-02-08 στις 21:50
  sine diabolo,nullus dominus...
  Όταν είμαι καλός,είμαι καλός...
  ...όταν είμαι κακός,είμαι καλύτερος!


Παρόμοια Θέματα

 1. Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 14-04-10, 10:02
 2. Η φιλια μεσα στην σχεση
  By Jimmis in forum Διαπροσωπικές Σχέσεις
  Απαντήσεις: 1
  Τελευταίο Μήνυμα: 06-12-08, 3:40
 3. Μπειτε μεσα εδω!!!
  By marthas in forum Γενική Συζήτηση
  Απαντήσεις: 14
  Τελευταίο Μήνυμα: 27-11-08, 13:20
 4. Λυκος
  By gggins in forum Ανέκδοτα
  Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 28-08-08, 20:05
 5. Τα παραμυθια μεσα στον χρονο...
  By sokyl in forum Τα παραμύθια μας
  Απαντήσεις: 1
  Τελευταίο Μήνυμα: 17-06-08, 23:28

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας