Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών είναι λύση;
Έπειτα από έναν αιώνα αποτυχιών στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, η νομιμοποίηση είναι η λιγότερο κακή λύση.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει τελευταίο τεύχος του «Εconomist», που είναι αφιερωμένο στον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών. Όπως υποστηρίζει , η νομιμοποίηση, θα μετατρέψει τα ναρκωτικά από ένα πρόβλημα νόμου και τάξης σε ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, τοποθετώντας το εν τέλει στη σωστή του διάσταση.

Μεταξύ των άλλων το περιοδικό επισημαίνει ότι η απαγόρευση καταλήγει να ζημιώνει τον αγώνα εναντίον των ναρκωτικών, επειδή κάνει τα ναρκωτικά πιο επικίνδυνα, καθώς οι τοξικομανείς αγοράζουν νοθευμένη κοκαΐνη και ηρωίνη· επιπλέον, πολλοί χρησιμοποιούν ήδη χρησιμοποιημένες βελόνες, συμβάλλοντας στην εξάπλωση του ΑΙDS. Επιπλέον, η απαγόρευση συντηρεί και τροφοδοτεί ένα παγκόσμιο εγκληματικό δίκτυο, εμπλέκοντας ακόμα και χώρες σχετικά ανεπτυγμένες, όπως είναι το Μεξικό, σε μια μάχη ζωής και θανάτου εναντίον των γκάνγκστερ- περισσότεροι από 800 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από τον Δεκέμβριο του 2006.

Η απαγόρευση καταλήγει να μετατρέπει σε εγκληματίες ακόμα και φιλήσυχους και νομοταγείς πολίτες. Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε εύκολα να είχε καταλήξει στη φυλακή εξαιτίας των νεανικών πειραματισμών του με την κάνναβη…

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην αυστηρότητα των νόμων εναντίον των ναρκωτικών και τα επίπεδα της χρήσης ναρκωτικών. Αυτό δεν σημαίνει πως η νομιμοποίηση θα φέρει και τη μείωση: «Δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι πωλήσεις οποιουδήποτε προϊόντος γίνεται φτηνότερο, ασφαλέστερο και περισσότερο διαθέσιμο θα πέσουν». Θα πατάξει όμως (σε μεγάλο βαθμό) το έγκλημα.

Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να φορολογήσουν και να ρυθμίσουν το εμπόριο, και να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα (καθώς τα εκατομμύρια που δαπανούσαν προηγουμένως στην προσπάθεια επιβολής της απαγόρευσης) προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους πολίτες όσον αφορά τους κινδύνους της χρήσης ναρκωτικών- αλλά και για τη θεραπεία του εθισμού.

Ο «Εconomist» φροντίζει να ξεκαθαρίσει ότι δεν υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της πώλησης ναρκωτικών σε ανήλικους· όπως επίσης και ότι η νομιμοποίηση δεν είναι πανάκεια.
----------------------------------------
Πηγή: economist.com
----------------------------------------
Συνημμένα Thumbnails