Το αρχαιότερο λουλούδι του κόσμου βρέθηκε στην Κίνα

Τα σαν γλυπτά φύλλα στο στέλεχος είναι περικάρπια που περιέχουν τους σπόρους, ένα χαρακτηριστικό μοναδικό στα ανθοφόρα φυτά. Το νέο απολίθωμα είναι 25 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από το προηγούμενο γνωστό ως το αρχαιότερο λουλούδι στον κόσμο. (University of Florida)
Το αρχαιότερο ανθικό απολίθωμα
Το απολίθωμα φαίνεται να είναι το παλαιότερο γνωστό λουλούδι, έχει ανακαλυφθεί σε ένα στρώμα από ασβεστολιθικά πετρώματα και ηφαιστειακή στάχτη στην Κίνα, περίπου 250 μίλια βορειοανατολικά του Beijing. Τα στρώματα είχαν επικαθίσει σε μια λίμνη όπου η ηφαιστειακή στάχτη έπεφτε περιοδικά. Υπολογίζεται ότι είναι 142 εκατομμυρίων ετών ( Πρώιμη Κριταϊκή περίοδος). Αυτό το εύρημα προηγείται ηλικιακά από το προηγούμενο γνωστό λουλούδι απολίθωμα κατά 12 εκατομμύρια χρόνια περίπου.


Το απολιθωμένο λουλούδι βρίσκεται πάνω σε ένα απολιθωμένο φυτό περίπου 8cm μακρύ. Συνοδεύεται από καρποφόρους βλαστούς σε σχήμα όμοιο με τα περικάρπια του μπιζελιού που περιέχουν σπόρους.

Τα ανθοφόρα φυτά (ή αγγειόσπερμα) πρωτοεμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της Κριταϊκής περιόδου. Χωρίς λουλούδια δεν θα υπήρχαν φρούτα, λαχανικά, σιτάρι, ρύζι ή άλλα δημητριακά. Όλες οι γνωστές τροφές φυτικής προέλευσης σήμερα, προέρχονται από ανθοφόρα φυτά.


Το απολίθωμα του αρχαιότερου γνωστού λουλουδιού του κόσμου ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη Beipiao στην επαρχία Liaoning της βορειοανατιλικής Κίνας. (ABCNEWS.com)
Τα λουλούδια είναι σημαντικά γιατί προσελκύουν τα έντομα τα οποία βοηθούν στη γονιμοποίηση των φυτών, έτσι ώστε τα φρούτα και τα δημητριακά να μπορούν να αναπτυχθούν. Κατά τη διάρκεια της Κριταϊκής τα λουλούδια και τα έντομα εξελίχθηκαν μαζί συμβιώνοντας.
Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν αυτό που θεωρείται το αρχαιότερο ανθοφόρο φυτό του κόσμου. Το 142 εκατομμυρίων ετών απολίθωμα ανακαλύφθηκε στη βορειοανατολική Κίνα. Ο κος Sun Ge, σαν ερευνητής της Σινικής Ακαδημίας του Nanjing, από την Κίνα, και ο αμερικανός ερευνητής κος David Dilcher εργάστηκαν μαζί για να προσδιορίσουν το δείγμα, το οποίο προηγείται του προηγουμένου γνωστού παλαιότερου ανθικού απολιθώματος κατά 25 εκατομμύρια χρόνια. (Φωτογράφηση: David Dilcher)

Προηγουμένως, το αρχαιότερο γνωστό λουλούδι ήταν ένα δείγμα 115 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκε στην Αυστραλία, πριν 10 χρόνια περίπου. Αν και Καναδοί ερευνητές τοποθετούν το σχηματισμό του Yixian περίπου 120 εκατομμυρίων ετών, ο κος Dilcher είπε πως οι Κινέζοι ερευνητές χρησιμοποίησαν ραδιομετρική μέθοδο για να προσδιορίσουν την ηλικία του φυτού μεταξύ 142 και 148 εκατομμυρίων ετών.

Δεν έχει και τόση σημασία η διαφωνία των επιστημόνων για την ακριβή ηλικία του φυτού. "Έτσι κι αλλιώς," είπε ο κος Dilcher, "αυτό είναι ακόμα το αρχαιότερο λουλούδι στον κόσμο."