Ποντίκια μήκους έως και 55 εκατοστών εντοπίστηκαν στο Λονδίνο, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι ασθένειες μεταξύ του πληθυσμού που συνδέονται με τα τρωκτικά.

Τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας του υπερπολλαπλασιασμού των τρωκτικών στα αστικά κέντρα και την όλο και μεγαλύτερη ανοσία τους στα ποντικοφάρμακα κρούουν ειδικοί επιδημιολόγοι, που μέρα με τη μέρα διαπιστώνουν το εύρος των σοβαρότατων προβλημάτων για την υγεία, τα οποία δημιουργούνται από τα τεράστια, ανθεκτικά ποντίκια. Δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου μιλούν για τα «τέρατα», τα «σούπερ ποντίκια που σπέρνουν τον τρόμο στην πόλη και τους κατοίκους της». Ειδικότερα αναφέρεται ότι ποντίκια Rattus norvegicus, μήκους 55 εκατοστών, βρέθηκαν στο νότιο Λονδίνο. Ο Rattus norvegicus απαντάται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στη Βρετανία υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός των τρωκτικών στις πόλεις ξεπερνά σήμερα τα 60 εκατομμύρια. Δεν είναι περίεργο, όταν μάθει κανείς ότι ένα ζευγάρι καφέ ποντικών μπορεί να γεννήσει 200 μικρά τον χρόνο και ένα ενήλικο, μεγάλο σε όγκο ποντίκι μπορεί να χωρέσει σε μια οπή με τις διαστάσεις ενός δίευρου!

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2005 οι ασθένειες που προέρχονται από τρωκτικά αυξήθηκαν κατά 8% και προβλέπεται ότι τις δύο επόμενες χρονιές τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Οι επιστήμονες συνδέουν 150 ασθένειες με την επαφή με τα ποντίκια. Μεταξύ αυτών, η λεπτοσπείρωση και βέβαια ο τύφος. Η Ενωση Τεχνικών Αντιμετώπισης Επιδημιών γνωστοποίησε, επίσης, ότι οι εκκλήσεις για βοήθεια από τοπικές αρχές και ιδιώτες που συνδέονταν με τον εντοπισμό ποντικών αυξήθηκαν από το 1998 κατά 26%.

Ο Ολιβερ Ματζ, επικεφαλής της Βρετανικής Ενωσης Ελέγχου Επιδημιών, απηύθηνε προειδοποίηση για επαγρύπνηση και λήψη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. «Τα ποντίκια ζουν πλέον πολύ πιο εύκολα με τους ανθρώπους. Διαπιστώνουμε, δυστυχώς, ότι τα πλέον αποτελεσματικά δηλητήρια που μέχρι τώρα διέθετε η βιομηχανία μας δεν έχουν πια καμία αξία.

Μια δόση που άλλοτε θεωρούσαμε ότι θα σκοτώσει ένα ποντίκι, τώρα εκείνο την τρώει και επιζεί». Μερικές από τις αιτίες που ευνοούν την ανάπτυξη του πληθυσμού των τρωκτικών είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στις πόλεις και ο πλημμελής καθαρισμός των υπονόμων από τις αρμόδιες αρχές.

Πολύ επιβαρυντικό ρόλο όμως παίζουν και οι συνήθειες των ανθρώπων που πλέον τρώνε συχνά έξω, με αποτέλεσμα να παράγεται τεράστιος όγκος σκουπιδιών γύρω από εστιατόρια, ιδανικός τόπος για τη διαμονή των ποντικών. Και τα οικιακά απορρίμματα, όμως, δεν πρέπει να βγαίνουν στον δρόμο και να πετιούνται έξω από τους κάδους, τώρα που ο αστικός πληθυσμός ζει σε πολυκατοικίες και ο όγκος τους πολλαπλασιάζεται. «Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις πτυχές του προβλήματος», τονίζει ο Ματζ. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αν αφήνει έκθετα τα σκουπίδια και τα τρόφιμα, θα ζει με τα ποντίκια».