Οι «ραγισμένες καρδιές» πονούν μέχρι... θανάτου!

Το οξύ συναισθηματικό στρες από μια ερωτική απογοήτευση ή την απώλεια του συντρόφου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο

Ακόμα και στον θάνατο μπορεί να οδηγήσει μια... ραγισμένη καρδιά, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες και επισημαίνουν ότι το οξύ συναισθηματικό στρες από μια ερωτική απογοήτευση ή η απώλεια του συντρόφου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρδιακή προσβολή.


Ομάδα ερευνητών από το νοσοκομείο στο Ροντ Αϊλαντ υπογραμμίζει ότι οι πληγωμένες καρδιές μπορεί να υποφέρουν για πολλές μέρες από κύματα αδρεναλίνης και άλλων ορμονών που συνδέονται με το στρες.

Το μόνο ευχάριστο είναι ότι η βλάβη που προκαλεί το στρες είναι παροδική συνήθως, δηλαδή διαρκεί μόνο λίγες εβδομάδες.

Οι ασθενείς που πάσχουν από το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς», γνωστό και ως σύνδρομο takotsubo νιώθουν μεγάλη θλίψη, απελπισία, θυμό και απόγνωση.

Οι ορμόνες του στρες «κατεχολαμίνες» (αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη) «τρελαίνονται» και αυξάνονται τρομακτικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε οξύ πνευμονικό οίδημα, διάταση τμήματος της καρδιάς και μείωση της συσταλτικότητάς της ακόμα και αιφνίδιο θάνατο.

Οι επιστήμονες, που παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας 70 ασθενών από το Ιούλιο του 2004 έως τον Απρίλιο του 2008, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως παρά το γεγονός ότι ένας στους πέντε ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, εν τέλει ανάρρωσαν όλοι πλήρως έχοντας υποβληθεί στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι ασθενείς ήταν μεταξύ άλλων, πόνοι στο στήθος, υγρό στους πνεύμονες, δυσκολία στην αναπνοή και καρδιακή ανεπάρκεια. Οταν όμως οι γιατροί εξέτασαν τους ασθενείς, που ήταν κυρίως γυναίκες, δεν βρήκαν βουλωμένες αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά, ούτε άλλα κλινικά σημάδια καρδιακής προσβολής.

Υποβάλλοντας τους ασθενείς σε περαιτέρω εξετάσεις, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης στο αίμα τους, ορμόνες που συνδέονται με το στρες.

Ορμόνες
Τα επίπεδο των ορμονών αυτών στους συγκεκριμένους ασθενείς ήταν 7 με 34 φορές περισσότερο από αυτά που παρατηρήθηκαν σε μία ομάδα επτά ασθενών με καρδιακή προσβολή. Οι ορμόνες αυτές είναι τοξικές για την καρδιά και πράγματι μπορεί να τη ραγίσουν, υποστηρίζουν οι ερευνητές και εξηγούν:

«Είναι πιθανό τα χημικά στοιχεία να προκαλούν σπασμούς στις κεντρικές αρτηρίες, να έχουν τοξική επίδραση στην καρδιά ή να προκαλούν υπερφόρτωση ασβεστίου, η οποία προσωρινά επηρεάζει την καρδιά.

Υστερα από ηχοκαρδιογραφήματα, εξετάσεις που μετράνε τη λειτουργία της καρδιάς και ηλεκτροκαρδιογραφήματα, φάνηκε ένα ξεχωριστό μοτίβο καρδιακής λειτουργίας , διαφορετικό από αυτό που παρατηρείται έπειτα από μια καρδιακή προσβολή.

πηγη: ethnos.gr / ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ