Γιατί κλαίνε τα νεογέννητα;

Στην πραγματικότητα δεν κλαίνε όλα τα μωρά τη στιγμή που γεννιούνται.


Αλλά αν δεν έρθουν αμέσως σε επαφή με τη μητέρα τους, είναι σίγουρο ότι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα αρχίσουν να κλαίνε. Πρόκειται για ένα απλό κόλπο που επιστρατεύουν για να τραβήξουν την προσοχή. Μάλιστα, κάποια επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι το κλάμα του μωρού έχει εξελιχτεί έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο ενοχλητικό, προκειμένου να μην το αγνοούν. Μετά τα πρώτα λεπτά της ζωής του και αφού η μητέρα το θηλάσει, το νεογέννητο ίσως ξαναρχίσει να κλαίει, επειδή πιθανόν το ενοχλούν οι πληγές που προκλήθηκαν κατά τη γέννα. Αλλά συνήθως είναι τόσο εξαντλημένο, που θα κοιμηθεί για περίπου οκτώ συνεχόμενες ώρες. Απολαύστε το όσο μπορείτε: αυτό είναι το μεγαλύτερο διάστημα ηρεμίας που θα έχετε για τους επόμενους έξι μήνες!Γιατί αναστενάζουμε;

Ο αναστεναγμός είναι μια αυθόρμητη πράξη βαθιάς εισπνοής και εκπνοής.


Ανεβάζει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και διογκώνει πλήρως τους πνευμονικούς ιστούς μας. Δεν είναι μεταδοτικό, όπως το χασμουρητό, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βασική λειτουργία του έχει να κάνει με την αναπνοή και όχι με την υποσυνείδητη επικοινωνία. Ωστόσο, έχει σχετιστεί και με ορισμένες ψυχικές καταστάσεις, όπως την ανακούφιση, σύμφωνα με πειράματα σε ποντίκια.
Γιατί στα κρασιά αναγράφεται μόνο η περιοχή παραγωγής και όχι ο νομός;


Στην ετικέτα των κρασιών αναγράφεται υποχρεωτικά ο όγκος του κρασιού, ο εμφιαλωτής του, οι αλκοολικοί του βαθμοί και η έδρα παραγωγής αν το κρασί είναι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή εμφιάλωσης, για τα υπόλοιπα κρασιά.
Ενώ είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται ο δήμος, η κοινότητα ή ο οικισμός, καθώς και η χώρα παραγωγής ή εμφιάλωσης, απαγορεύεται η αναγραφή του νομού. Το ακριβές περιεχόμενο της ετικέτας ορίζεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης N 2392/1989 και Ν 3201/1990, οι οποίοι θεσπίστηκαν για να εναρμονίσουν όλες τις χώρες της Ένωσης, δεδομένου ότι κάθε χώρα-μέλος της διαιρείται διοικητικά με διαφορετικό τρόπο.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα και η Γαλλία διαιρούνται σε νομούς (departments), η Ιταλία σε επαρχίες (provincie), η Αγγλία σε κομητείες (counties) κ.λπ. Στην πραγματικότητα το όνομα του νομού ή της επαρχίας αναγράφεται στην ετικέτα μαζί με τον αριθμό αδείας που διαθέτει κάθε κρασί.

Γιατί οι γενιές αλλάζουν κάθε 25 χρόνια;


Πρόκειται για στατιστική σύμβαση. Τα 25 χρόνια επιλέχθηκαν ως η πιο πιθανή ηλικία του πρώτου τοκετού μιας γυναίκας. Ο αριθμός υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στο μέσο όρο του πληθυσμού.
Φυσικά υπάρχουν πολιτιστικές και τοπικές διαφοροποιήσεις οι οποίες είτε αυξάνουν είτε μειώνουν την ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης, συντομεύοντας ή επιμηκύνοντας το χρόνο που μεσολαβεί από τη μια γενιά στην άλλη. Στην Ευρώπη αυτή η ηλικία είναι μεγαλύτερη και κυμαίνεται γύρω στα 29 χρόνια.

Τον υψηλότερο μέσο όρο έχει η Iρλανδία (30,2 χρόνων) και το χαμηλότερο η Aυστρία (27,8). Η Eλλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο, με ηλικία πρώτου τοκετού τα 28,4 χρόνια.

Γιατί τα ηδύποτα με γλυκάνισο γίνονται λευκά όταν αραιώνονται με νερό;

Τα ηδύποτα με γλυκάνισο, όπως το ούζο, οφείλουν τη γεύση τους στους υδρογονάνθρακες, που είναι το βασικό στοιχείο των αιθέριων ελαίων και ονομάζονται τερπένια.

Τα τερπένια διαλύονται στο αλκοόλ, αλλά όχι στο νερό. Το αλκοόλ που περιέχεται σ' αυτά τα ποτά, περίπου το 40%, διατηρεί τα τερπένια σε διάλυση, αναμεμειγμένα με τα υπόλοιπα συστατικά. Με άλλα λόγια, το ηδύποτο είναι διαφανές.

Προσθέτοντας φρέσκο νερό στο ποτήρι η ποσότητα του αλκοόλ μειώνεται και δεν είναι πια σε θέση να διατηρήσει τα τερπένια σε διάλυση. Αυτά τότε παίρνουν τη μορφή αιωρούμενων σταγονιδίων και δεν αναμειγνύονται με το νερό. Το φως που πέφτει στα σταγονίδια αντανακλάται προς όλες τις κατευθύνσεις -πρόκειται για το λεγόμενο φαινόμενο της διάθλασης του φωτός-, προσδίδοντας στο ποτό την τυπική γαλακτώδη όψη.

Το λευκό χρώμα λοιπόν οφείλεται στο ότι η διάθλαση επενεργεί με τον ίδιο τρόπο σε όλο το μήκος των κυμάτων που σχηματίζουν το ορατό φως. Στη συνέχεια τα χρώματα αναμειγνύονται και σχηματίζεται ένα γαλακτώδες φως. Στο ίδιο φαινόμενο οφείλεται και το γεγονός ότι τα σύννεφα στον ουρανό μάς φαίνονται λευκά.