Mια γιορτή για την πλάκα

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα θυμίζει την αξία του γέλιου, σε εποχή γενικευμένης κατήφειας.


Για κάθε εθνική εορτή, επέτειο ή παγκόσμια ημέρα διοργανώνονται παρελάσεις, ημερίδες κι ομιλίες. Για την αυριανή «Ημέρα Γέλιου», ωστόσο, δεν προβλέπονται εκδηλώσεις. Ισως επειδή η κατσούφικη περίοδος, την οποία διανύουμε, δεν προσφέρεται για πλάκες.

Τα στόματα καλύπτονται την τελευταία εβδομάδα από χειρουργικές μάσκες, εμποδίζοντας άσκοπα χαμόγελα και επικίνδυνα χάχανα. Οι έφηβοι δεν ξεκαρδίζονται, αλλά περιγράφουν το γέλιο τους με emoticons ( και συντμήσεις, όπως lol, δηλαδή «Ας γελάσω δυνατά». Ισως επειδή βαριούνται να γελάσουν.

Οι τηλεθεατές παρακινούνται να ξεκαρδιστούν από γέλια - κονσέρβα. Παράλληλα το χιούμορ ποινικοποιείται, η βωμολοχία διώκεται από τα ερτζιανά και τον τηλεοπτικό αέρα, οι καρικατούρες αμβλύνονται για να μη θίξουν θρησκευτικές και άλλες ομάδες. Κι η πολιτική ορθότητα οδηγεί στη σοβαροφάνεια.

Από μόνο του το γεγονός ότι το γέλιο χρειάζεται ειδική Παγκόσμια Ημέρα, όπως η Γη, η μητέρα, το έιτζ ή η ποίηση, είναι ανησυχητικό.

Στο Βερολίνο έχουν προγραμματιστεί αύριο «χοροί της πλάκας», «γκόσπελ του γέλιου» και άλλα κίνητρα για να σκάσει το χειλάκι των Γερμανών εν μέσω γενικευμένης κατήφειας. Πενιχρή είναι η εγχώρια προσφορά για την επέτειο.

Το πιο ενδιαφέρον είναι πως στην Αίγινα πραγματοποιείται διήμερο σεμινάριο εκπαίδευσης συντονιστών γέλιου! Καταβάλλοντας δίδακτρα 250 ευρώ (τιμή γνωριμίας...), οι συμμετέχοντες μυούνται στην τεχνική της γιόγκα του γέλιου. Στόχος των μαθημάτων είναι «η δημιουργία λεσχών γέλιου» σε κάθε γειτονιά της χώρας. Τα τρία «ομ» αντικαθίστανται από τα πέντε «χα».

Είναι οξύμωρο ότι χρειάζεται εξειδικευμένο κλαμπ για να «μάθει» κανείς να γελάει. Το γέλιο είναι τόσο αυθόρμητο, όσο ο λόξυγγας, το φτέρνισμα ή το χασμουρητό. Δύσκολα κρύβεται ή καταπιέζεται. Εξ απαλών ονύχων το γέλιο, όπως και το κλάμα, θεωρείται η κατεξοχήν ένδειξη ζωής και ανθρωπιάς.

Οι γονείς περιμένουν εναγωνίως πάνω από τις κούνιες του μωρού τους να σκάσει ένα χαμογελάκι, μια μυϊκή σύσπαση, για να επιβεβαιώσουν ότι δεν είναι ένα μελανιασμένο, τριχωτό μαϊμουδάκι αλλά ένα ανθρωπάκι.

Το γεγονός πάντως ότι το γέλιο έχει γίνει ακριβοθώρητο αποτυπώνεται στην επιρροή όσων ανθρώπων κάνουν τους άλλους να γελούν. Οι κωμικοί κατακλύζουν την πολιτική ζωή, είτε ως υποψήφιοι είτε ως απλοί σχολιαστές. O Λάκης Λαζόπουλος ή η Ελληνοφρένεια πιθανότατα επηρεάζουν πολύ ευρύτερα στρώματα πολιτών απΆ ό, τι οι τηλεσχολιαστές ή οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί.

Στις περσινές ιταλικές εκλογές, ο σατιρικός ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο συνέτασσε την πολιτική ατζέντα με πολύ αποτελεσματικότερο τρόπο απΆ ό, τι ο ηγέτης της Αριστεράς, Βάλτερ Βελτρόνι. Στις ΗΠΑ ο Αλ Φράνκεν, πρωταγωνιστής της δημοφιλούς κωμικής σειράς Saturday Night Live, αναμένεται να εκλεγεί γερουσιαστής στη Μινεσότα.

Οι Ελληνες Βορειοελλαδίτες επιμένουν να ψηφίζουν για νομάρχη τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, πιθανότατα για να μη χάσουν τις εντυπωσιακές αποκριάτικες εμφανίσεις του και τις ετήσιες τραγελαφικές προσπάθειές του να πετάξει τους υπερμεγέθεις χαρταετούς του.

Τέλος, στην Ιταλία, ο υπΆ αριθμόν ένα κλόουν της χώρας, πρώην επαγγελματίας διασκεδαστής, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι και πρωθυπουργός της χώρας.
-----------------------------------------------------
Πηγή: kathimerini. gr-Tης Ξενιας Kουναλακη
-----------------------------------------------------
Συνημμένα Thumbnails