Επιδημία» το άσθμα
Η ασθένεια ταλαιπωρεί μισό εκατομμύριο Ελληνες, ενώ δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα παιδιά. Δεν συμμορφώνονται με τη φαρμακευτική αγωγή πολλοί από τους πάσχοντες


Σε επιδημία εξελίσσεται το άσθμα. Μισό εκατομμύριο Ελληνες ταλαιπωρούνται από την ασθένεια, η οποία δείχνει προτίμηση στα παιδιά. Το 3% έως 4% του πληθυσμού πάσχει από άσθμα, ποσοστό το οποίο κυμαίνεται στο 7% έως 11% στον παιδικό πληθυσμό. Οι μισοί πάσχοντες δεν είναι σωστά «ρυθμισμένοι» και συμβιβάζονται με την ιδέα ότι το άσθμα δεν αντιμετωπίζεται.


Τις επισημάνσεις έκαναν χθες η υπεύθυνη της ομάδας άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Μίνα Γκάγκα και ο πνευμονολόγος κ. Λευτέρης Ζέρβας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ασθματος.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι το άσθμα προκαλεί σημαντικό κόστος στην καθημερινότητα των πασχόντων, καθώς και στα συστήματα Υγείας. Το ετήσιο κόστος στην Ελλάδα -είπαν- ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άσθμα μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά και να μην προκαλεί συμπτώματα. Το δυσάρεστο είναι ότι πολλοί από τους πάσχοντες θεωρούν ότι δεν μπορούν να απαλλαγούν από αυτά και δεν συμμορφώνονται με τη φαρμακευτική αγωγή.

ΣυμπτώματαΟσοι συμμορφώνονται, δεν ταλαιπωρούνται από συμπτώματα, δεν έχουν παροξυσμούς και έχουν απολύτως φυσιολογική ζωή. Μπορούν να αθληθούν και να έχουν πλήρη κοινωνική δραστηριότητα.

Το άσθμα δεν είναι ομοιογενής και σταθερή νόσος και η βαρύτητά του μπορεί να κυμαίνεται από πολύ ήπιο έως πολύ σοβαρό. Πρόκειται για μία μεταβαλλόμενη νόσο και κάθε ασθενής μπορεί να έχει περιόδους απόλυτου ελέγχου και περιόδους παροξύνσεων.

Για τον λόγο αυτό, η αγωγή πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ασθενούς. Οι ασθενείς, από την πλευρά τους, πρέπει να αποφεύγουν τους παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάστασή τους.

Οταν, για παράδειγμα, ένα παιδί έχει αλλεργία στη σκόνη του σπιτιού, αποφεύγουμε τα χνουδωτά παιχνίδια και έπιπλα. Τα ερεθίσματα που προκαλούν άσθμα είναι, επίσης, η μούχλα, η γύρη, ιογενείς λοιμώξεις, έντονες μυρωδιές, όπως βενζίνη ή λάδι στο τηγάνι, υγρασία, έντονα συναισθήματα, ορμονικές αλλαγές, φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και ορισμένα αντιυπερτασικά και τροφές.

πηγη: ethnos.gr / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ