Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 2 από 2

Θέμα: Νέα φάρμακα σώζουν από τις παρενέργειες!

 1. #1
  Blogthean Το avatar του χρήστη harisveneris
  Εγγραφή
  20-11-2008
  Περιοχή
  Ηράκλειο-Κρήτης
  Μηνύματα
  1.131

  Προεπιλογή Νέα φάρμακα σώζουν από τις παρενέργειες!

  Νέα φάρμακα σώζουν από τις παρενέργειες

  Η ανεπιθύμητη απώλεια των μαλλιών σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, οι οποίες υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, θα «τιθασεύεται» με τη χορήγηση ευεργετικών φαρμακευτικών ουσιών


  Επιστημονικές ανακοινώσεις γεμάτες ελπίδα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν μια από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες της ζωής τους έγιναν στο πρόσφατο Παγκόσμιο Ογκολογικό Συνέδριο της Ελβετίας.


  Πρόκειται για νέες χημειοθεραπείες σε χάπια για τον πρώιμο καρκίνο του μαστού, οι οποίες έχουν καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά συγχρόνως και τη μοναδική ιδιότητα να μη δημιουργούν παρενέργειες, όπως η απώλεια των μαλλιών.

  Μια από τις μελέτες αναφέρεται στη χρήση της δραστικής ουσίας «καπεσιταμπίνη», χημειοθεραπευτική μέθοδο χορηγούμενη από το στόμα, που συνδέεται με καλύτερη ανάκτηση του τριχωτού της κεφαλής. Αλλη μελέτη κατέδειξε αποδεδειγμένο όφελος επιβίωσης ελεύθερης νόσου σε γυναίκες με HER2 - θετικό καρκίνο του μαστού, πρώιμου σταδίου, στις οποίες χορηγήθηκε το ανθρωποποιημένο αντίσωμα «τραστουζουμάμπη».

  «Οι νέοι θεραπευτικοί παράγοντες, όπως χημικοθεραπευτικοί ή παράγοντες στοχευμένης θεραπείας είναι καλύτερα ανεκτοί από τους ασθενείς και είναι σημαντική η συμβολή τους στην επίτευξη καλύτερων θεραπευτικών αποτελεσμάτων με μικρότερη σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δρ Αθανάσιος Γ. Αλεξόπουλος, παθολόγος - ογκολόγος στο «Υγεία».

  «Η συστηματική θεραπεία (χημειοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία, ορμονοθεραπεία) έχει σαν κύριο πλέον στόχο την αντιμετώπιση της νόσου σε αρχικά στάδιά της κυρίως.

  Αλλαγή... στρατηγικής
  Σημειώνεται ότι υπάρχει σαφής μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται στην καλύτερη γνώση της βιολογίας του νεοπλάσματος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πιο εξατομικευμένη θεραπεία της νόσου, την ανακάλυψη νέων φαρμάκων στοχευμένης θεραπείας και την αλλαγή της στρατηγικής αντιμετώπισης της νόσου».

  Οι ασθενείς με καρκίνο μαστού θεωρούν, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, την απώλεια των μαλλιών τους από τη χημειοθεραπεία πιο ενοχλητική ακόμα και από την απώλεια μαστού. «Καθώς η απώλεια του τριχωτού της κεφαλής αποτελεί πολύ ευαίσθητο θέμα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τις χημειοθεραπείες που μειώνουν την ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια», δήλωσε ο καθηγητής Μιγκέλ Μαρτίν, ερευνητής για την ομάδα μελέτης GEICAM και ογκολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Σαν Κάρλος» στη Μαδρίτη.

  «Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η από του στόματος λαμβανόμενη καπεσιταμπίνη ενδέχεται να διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο στον καρκίνο του μαστού, πέραν της βελτίωσης της επιβίωσης σε γυναίκες με μεταστατική νόσο».

  Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ανεπιθύμητη ενέργεια της χημειοθεραπείας, η οποία παρουσιάζεται στο 77% έως 95% των κύκλων της μεθόδου, με αποτέλεσμα ορισμένες από τις ασθενείς να αρνούνται τη θεραπεία θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Οταν μετά τη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού προστέθηκε στη θεραπευτική αγωγή η χημειοθεραπεία με «καπεσιταμπίνη», σχεδόν 20% λιγότερες ασθενείς παρουσίασαν ελλιπή ανάκτηση του τριχωτού της κεφαλής, ένα έως δύο χρόνια μετά τη θεραπεία τους.

  Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση των αρχικών αποτελεσμάτων ασφάλειας της μελέτης, της ισπανικής ερευνητικής ομάδας για τον καρκίνο του μαστού. Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι το μέσο διάστημα που χρειάσθηκε να φορούν περούκες οι γυναίκες μειώθηκε κατά το 1/3 στην ομάδα θεραπείας που λάμβανε καπεσιταμπίνη, σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε την κλασική χημειοθεραπευτική αγωγή. Επίσης, ένας αριθμός γυναικών που έλαβαν την κλασική θεραπευτική αγωγή παρουσίασαν μόνιμη απώλεια του τριχωτού της κεφαλής.

  ΘΥΜΟΣ ΚΑΙ ΛΥΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΑΛΛΙΩΝ
  Σε γυναίκες που κάνουν χημειοθεραπεία, ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως η απώλεια του τριχωτού της κεφαλής τις κάνουν να αισθάνονται θυμωμένες ή λυπημένες. Ο λόγος είναι ότι αυτή η αλλαγή στην εξωτερική τους εμφάνιση τους υπενθυμίζει τον καρκίνο και τις κάνει να ανησυχούν για το πώς η κατάστασή τους θα επηρεάσει τις σχέσεις τους με την οικογένεια και τους φίλους τους, καθώς και την κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή.

  Ουσία δίνει παράταση επιβίωσης
  Η δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο αποδεικνύει ότι η δραστική ουσία «τραστουζουμάμπη» προσφέρει επιπλέον χρόνια ζωής σε γυναίκες με HER2 - θετικό καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου. Η μελέτη HERA έδειξε ότι οι γυναίκες που έλαβαν για έναν χρόνο «τραστουζουμάμπη» παρουσίασαν 25% μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έλαβαν τη θεραπεία.

  Υστερα από αυτό τον διάμεσο χρόνο παρακολούθησης σχεδόν 90% των γυναικών που τους χορηγήθηκε τραστουζουμάμπη παρέμεναν εν ζωή. Επίσης, η ανάλυση επιβεβαίωσε το προφίλ μακροχρόνιας ασφάλειας της τραστουζουμάμπης, καθώς το καλό προφίλ καρδιαγγειακής ασφάλειας και ανοχής της θεραπείας διατηρήθηκε καθ όλη τη διάρκεια της διάμεσης παρακολούθησης.

  «Τα δεδομένα αυτά είναι εξαιρετικής σημασίας για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού», σχολίασε η δρ Μαρτιν Πικάρντ, επικεφαλής της μελέτης. «Η HERA, με δείγμα πάνω από 5.000 ασθενείς, γυναίκες με HER2 - θετικό πρώιμο καρκίνο του μαστού, επιβεβαιώνει το μακροχρόνιο όφελος που παρέχει ένα έτος θεραπείας με τραστουζουμάμπη» τονίζει ο κ. Αλεξόπουλος. Είναι σημαντικά τα νέα, γιατί αυτή η μορφή του καρκίνου συνδεόταν ανέκαθεν με κακή πρόγνωση.

  Καινούργια «όπλα»
  Η καπεσιταμπίνη είναι μια πολύ αποτελεσματική, στοχευμένη, από του στόματος λαμβανόμενη χημειοθεραπεία, που προσφέρει στις ασθενείς όφελος επιβίωσης όταν λαμβάνεται είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλα αντικαρκινικά φάρμακα. Δρα με ένα μοναδικό τρόπο, ενεργοποιώντας τον καρκινοκτόνο παράγοντα 5-FU κατευθείαν μέσα στα καρκινικά κύτταρα, εμποδίζοντας κατ αυτόν τον τρόπο τη βλάβη υγιών κυττάρων. Τα δισκία καπεσιταμπίνης μπορούν να λαμβάνονται από τις ασθενείς στο σπίτι, μειώνοντας έτσι τον αριθμό επισκέψεων σε νοσοκομείο.

  Η τραστουζουμάμπη είναι ένα εξανθρωποποιημένο αντίσωμα, που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να στοχεύει και να αποκλείει τη δράση της πρωτεϊνης HER2, η οποία παράγεται από ένα συγκεκριμένο γονίδιο που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει καρκίνο. Ο τρόπος δράσης της είναι μοναδικός ως προς το ότι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και καταστέλλει την HER2 προκει- μένου να στοχεύσει και να καταστρέψει τον όγκο.

  πηγη: ethnos.gr / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
  Η μουσική είναι βροχή..
  Όταν βρέχει άλλοι τρέχουν να βρουν ένα μέρος να προφυλαχθούν κι΄άλλοι συνεχίζουν να περπατάνε στη βροχή, γίνονται μούσκεμα αλλά δεν τους μέλλει...
  Αυτοί είναι οι μουσικοί!

 2. #2
  Blogthean Το avatar του χρήστη starlet84
  Εγγραφή
  25-05-2008
  Περιοχή
  θεσσαλονικη
  Μηνύματα
  6.632

  Προεπιλογή Απάντηση: Νέα φάρμακα σώζουν από τις παρενέργειες!

  Παρα πολυ καλα νεα......
  Ας ελπισουμε να ερθουν συντομα και σε μας.
  Ζησε το σημερα....γιατι ειναι το αυριο που περιμενες χθες!!

Παρόμοια Θέματα

 1. Πες το ψέματα: Οι φράσεις που σώζουν... σχέσεις
  By alia in forum Διαπροσωπικές Σχέσεις
  Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 20-06-10, 1:43
 2. Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 21-05-10, 8:10
 3. Απαντήσεις: 1
  Τελευταίο Μήνυμα: 17-09-09, 20:50
 4. Απαντήσεις: 2
  Τελευταίο Μήνυμα: 14-07-09, 10:10
 5. Απαντήσεις: 1
  Τελευταίο Μήνυμα: 20-05-08, 10:09

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας