Και πίνω μπίρες... σπιτικές, ξανθιές ή μελαχρινές

Μέσα από μια διαδικασία, σχετικά εύκολη ακόμα και για τους μη μυημένους, μπορείτε να γνωρίσετε την τέχνη της ζυθοποιίας και να απολαύσετε σπιτική μπίρα


Ο Αβραάμ Λίνκολν έλεγε ότι ο λαός χρειάζεται αλήθειες και μπίρα. Οι πρώτες μπορεί να μην... ακούγονται συχνά στην Ελλάδα, αλλά η δεύτερη ρέει άφθονα.


Οι χρυσές αμμουδιές και οι μπίρες - κρύσταλλο σε γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα είναι μια εικόνα άρρηκτα συνδεδεμένη με το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Το κρασί ήταν το πρώτο αλκοολούχο ποτό που έφτιαξε ο άνθρωπος και η μπίρα το δεύτερο. Η ιστορία της ξεκινάει από τους Σουμέριους, οι οποίοι ανακάλυψαν τη ζύμωση κατά τύχη. Είναι ο πρώτος πολιτισμός που παρήγαγε μπίρα, την οποία προσέφερε στους θεούς.

Η τέχνη της μπίρας μεταδόθηκε αργότερα από τους Σουμέριους στους Βαβυλώνιους, οι οποίοι ανέπτυξαν τις μεθόδους παρασκευής της και έφτασαν να παράγουν 20 διαφορετικά είδη. Στην αρχαία Ελλάδα η μπίρα βρισκόταν σε δεύτερη μοίρα, καθώς τη θεωρούσαν ποτό των βαρβάρων (το κρασί ήταν το ποτό των θεών).
Στη σύγχρονη Ελλάδα το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής μπίρας δημιουργήθηκε από τον Ιωάννη Φιξ το 1864 στο Κολωνάκι. Αλλες ζυθοποιίες που λειτουργούσαν εκείνη την εποχή ήταν η ισραηλιτική «Ολυμπος» στη Θεσσαλονίκη και η ελληνική «Νάουσα».

Η νέα τάση που μπορεί να συνδυάσει το τερπνόν μετά του... ωφελίμου είναι η παρασκευή σπιτικής μπίρας.

Η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη, ακόμα και για τους μη μυημένους στην τέχνη της ζυθοποιίας. Ο καθένας μας πλέον μπορεί να πιει και να απολαύσει τη δική του μπίρα που... παρήγαγε με τα χεράκια του! Το μόνο που απαιτείται είναι λίγος χρόνος, μεράκι και ο βασικός εξοπλισμός για κατ οίκον παραγωγή.

Ο υποψήφιος ερασιτέχνης ζυθοποιός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε αρκετές γευστικές εκδοχές μπίρας, αναλόγως με τα υλικά που αυτός θα προμηθευτεί. Τα βασικά είδη μπίρας είναι δύο και χωρίζονται με βάση το είδος βύνης ή μαγιάς που χρησιμοποιούνται κατά τη ζύμωση.

Πιο συγκεκριμένα είναι η Ale, που στα ελληνικά ονομάζεται και αφροζύμωτη μπίρα, διότι η μαγιά της κατά τη διάρκεια της ζύμωσης ανέρχεται στην επιφάνεια του μούστου. Αυτό το είδος μπίρας υφίσταται ζύμωση σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες 15-23ο C, ενώ η μεταζύμωση διαρκεί συνήθως μικρό χρονικό διάστημα.

Η Lager


Από την άλλη είναι η Lager μπίρα, που είναι περισσότερο διαδεδομένη. Η μαγιά της, κατά τη ζύμωση, υφίσταται καθίζηση στον βυθό του μούστου και γι αυτό αποκαλείται βυθοζύμωτη. Η Lager υφίσταται ζύμωση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, συνήθως 6-12 ΟC, ενώ η διαδικασία της μεταζύμωσής της διαρκεί μερικούς μήνες. Στις Lager μπίρες ανήκει και το είδος Ρils.

Τον εξοπλισμό μπορούμε να προμηθευτούμε από πολλά e-shops στο Διαδίκτυο. Εκεί μπορεί ο καθένας να αγοράσει πακέτα με τα βασικά εξαρτήματα παρασκευής και σε τιμές για όλα τα πορτοφόλια.

Η τιμή ενός πακέτου εξοπλισμού ξεκινά από τα 50 ευρώ και φτάνει τα 100 ευρώ και το κόστος των πρώτων υλών (βύνη, λυκίσκος, μαγιά) κυμαίνεται από 20 έως 30 ευρώ.

Μερικά ελληνικά e-shops που βρήκαμε στο Διαδίκτυο είναι τα παρακάτω:

www.hobby-garden.gr

www.beer.gr

www.wineanalysis.gr

www.karagelis.gr

ΖΑΧΟΣ ΜΟΥΛΙΝΟΣ

Ο απαραίτητος εξοπλισμός


Τα αντικείμενα που περιλαμβάνει ένα πακέτο εξοπλισμού είναι:

* Μία κατσαρόλα βρασμού χωρητικότητας τουλάχιστον 20 λίτρων.

* Δύο πλαστικούς κουβάδες χωρητικότητας τουλάχιστον 20 λίτρων ο καθένας, για τη μεταφορά και τη ζύμωση της μπίρας.

* Ενα θερμόμετρο για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας κατά τη διαδικασία της ζύμωσης.

* Εναν λαστιχένιο ή πλαστικό σωλήνα για τη μετάγγιση της μπίρας από τον έναν κουβά στον άλλον. Καλό θα ήταν να είναι διαφανής ώστε να διακρίνεται η μπίρα κατά τη μεταφορά της.

* Δύο κουτάλες για το ανακάτεμα, μήκους τουλάχιστον 40 εκατοστών.

* Εναν απωθητήρα αέρα για να επιτρέπει στο διοξείδιο του άνθρακα να ελευθερώνεται χωρίς την παρουσία αέρα κατά τη διαδικασία της πρώτης ζύμωσης.

* Αποστειρωτικά υλικά για τον καθαρισμό των υλικών και των φιαλών που θα χρειαστούμε, καθώς η ζύμωση μπορεί να επηρεαστεί από την παρουσία βακτηριδίων που υπάρχουν.

* Μπουκάλια, καπάκια και εξάρτημα τοποθέτησης πώματος.


Η συνταγή βήμα βήμα


Το πρώτο πράγμα και σημαντικότερο για το αποτέλεσμά μας είναι να αποστειρώσουμε καλά όλα τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσουμε.

1. Στην κατσαρόλα σας αδειάστε περίπου 4 λίτρα νερό, το οποίο πρέπει να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία. Τα υπόλοιπα 16 λίτρα τα βάζουμε στο ψυγείο.

2. Μόλις το νερό βράσει σβήστε τη φωτιά και προσθέστε την υγρή βύνη, ανακατεύοντας για να διαλυθεί σωστά, χωρίς να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

3. Προσθέστε στην κατσαρόλα τη βύνη σε σκόνη, ανακατεύοντας έως ότου βεβαιωθείτε ότι τα υλικά έχουν διαλυθεί πλήρως στο νερό.

4. Ανάψτε τη φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει να βράζει ξανά. Στα πρώτα 15 λεπτά δημιουργείται αφρός στην επιφάνεια του υγρού, ο οποίος φουσκώνει και ανεβαίνει. Γι αυτό πρέπει να παρακολουθείτε τον βρασμό και να χαμηλώνετε τη φωτιά για να κάθεται ο αφρός.

5. Μετά τα 15 λεπτά βρασμού ρίξτε στο μείγμα 30 γραμμάρια λυκίσκου και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί.

6. Μία ώρα μετά τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει προσθέστε το και τον υπόλοιπο λυκίσκο ώστε να δώσει άρωμα στην μπίρα. Μόλις αυτός διαλυθεί σβήστε τη φωτιά και απομακρύνετε την κατσαρόλα για να κρυώσει το μείγμα. Το μείγμα σε αυτήν τη φάση ονομάζεται Ζυθογλεύκος.

7. Πάρτε κρύο νερό που έχετε στο ψυγείο από το πρώτο βήμα και αδειάστε το στον κουβά ζύμωσης.

8. Ρίξτε τον ζεστό Ζυθογλεύκο στο κρύο νερό.

9. Προσθέστε τα 2 πακέτα της μαγιάς.

10. Κλείστε καλά το δοχείο ζύμωσης και αφήστε το για μία εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου.

11. Μετά την εβδομάδα ζύμωσης θα βάλετε την μπίρα στα μπουκάλια, όπου θα γίνει η δεύτερη ζύμωση. Ετσι ξεκινάτε βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι μία κούπα με νερό μέχρι να βράσει και προσθέτετε 85 γραμμάρια της ζάχαρης ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί. Το αφήνουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

12. Ρίξτε τη ζάχαρη στον δεύτερο κουβά μετάγγισης, στον οποίο καλό θα ήταν να υπάρχει και μια κάνουλα για την ευκολότερη μετάγγιση στα μπουκάλια.

13. Με τη βοήθεια του διάφανου σωλήνα μεταγγίστε την μπίρα από τον κουβά ζύμωσης στον δεύτερο κουβά. Προσέξτε να μην τραβήξει ο σωλήνας και το κατακάθι της ζυμωμένης μπίρας.

14. Επειτα με κλίση περίπου 45 μοιρών, ώστε να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν ο λιγότερος αφρός, γεμίζετε τα μπουκάλια.

15. Τέλος τα κλείνετε καλά και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για ακόμα δύο εβδομάδες. Μετά τα βάζετε στο ψυγείο.

Επειτα από αυτόν τον χρόνο η μπίρα είναι έτοιμη για κατανάλωση. Μην ξεχάσετε ότι η σπιτική μπίρα, επειδή δεν υφίσταται παστερίωση, έχει ως μέγιστο χρόνο κατανάλωσης τους δύο μήνες.

Τα ρεκόρ της μπίρας


* Η ακριβότερη μπίρα στον κόσμο ονομάζεται Vielle Bon Secours και κοστίζει 1.000 ευρώ.

* Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας στον κόσμο ονομάζεται Oktoberfest και διεξάγεται στο Μόναχο. Το 1999 το επισκέφθηκαν 7 εκατομμύρια άτομα, τα οποία μέσα σε 10 ημέρες κατανάλωσαν 5,8 εκατομμύρια λίτρα μπίρας.

* Το μεγαλύτερο αλουμινένιο κουτί μπίρας κατασκευάστηκε από την εταιρεία αλουμινίου OBrien για χάρη της ζυθοποιίας Guinness Australasia και είχε χωρητικότητα 3.608 λίτρα.

* Η πιο δυνατή μπίρα στον κόσμο παρασκευάστηκε το 1979 από τον Γερμανό ζυθοποιό Harald Schneider και περιείχε 25,4% αλκοόλ.

* Η μπιραρία με τη μεγαλύτερη ποικιλία μπιρών ανήκει στον Dave Alexander από την Ουάσιγκτον και διαθέτει 1.346 διαφορετικά είδη μπίρας.

Τα υλικά που απαιτούνται

* Ενας ακόμα τρόπος παρασκευής μπίρας είναι εκείνος με το προπαρασκευασμένο μείγμα βύνης και λυκίσκου. Ετσι το μόνο που χρειαζόμαστε επιπλέον είναι ένα κιλό δεξτρόζης, 20 λίτρα νερού και μαγιά.

* Υλικά: 1 κονσέρβα με μείγμα λυκίσκου - βύνης, 1 κιλό δεξτρόζης, 20 λίτρα νερού, μαγιά.

* Εξοπλισμός: 1 κατσαρόλα για το μείγμα (να χωράει 5-6 λίτρα νερό), 1 δοχείο πλαστικό για τη ζύμωση της μπίρας, 1 δοχείο πλαστικό με αεροπαγίδα για τη μετάγγιση της μπίρας και την εμφιάλωση, 1 σπάτουλα ανάδευσης, 1 συσκευασία με αποστειρωτικό, 1 σωλήνα μετάγγισης, 1 βούρτσα καθαρισμού μπουκαλιών, 1 ταπωτικό για μεταλλικές τάπες, άδεια μπουκάλια μπίρας.


πηγη: ethnos.gr