Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 8 από 8

Θέμα: Ελληνοκεντρικότητα ή πολυπολιτισμικότητα

 1. #1

  Προεπιλογή Ελληνοκεντρικότητα ή πολυπολιτισμικότητα

  ελληνοκεντρικότητα ή πολυπολιτισμικότητα

  «γιατί να μας ενδιαφέρουν οι επόμενες γενιές. Τι έκαναν αυτές για μας;»
  Γ. Μαξ (κωμικός)

  Έχω μπροστά μου την κυριακάτικη έκδοση της «Καθημερινής». (3 Μαΐου). Διαβάζω ένα άρθρο με τίτλο «Συμμαθητής και όχι εισβολέας». Στο κείμενο κρίνεται και κατακρίνεται το «μονογλωσσικό, μονοπολιτιστικό ελληνικό σχολείο». Δηλαδή, αν και το 17% του μαθητικού πληθυσμού στη χώρα μας είναι αλλοδαποί, (με ποιο ποσοστό άραγε ικανοποιούνται οι φαυλόβιοι του αντιρατσισμού, 40%, 50%, το κράτος δεν φροντίζει να ιδρύσει διαπολιτισμικά σχολεία ή να δώσει στην παρεχόμενη εκπαίδευση πολυπολιτισμική χροιά.

  Με λίγα λόγια να εξοβελιστεί από την Παιδεία η εναπομείνασα ελληνοκεντρικότητα και να προσαρμοστεί στις πολιτισμικές ανάγκες των αλλοδαπών μαθητών. Στο άρθρο ενοχοποιούνται οι Έλληνες γονείς, γιατί «αποφεύγουν να στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία με πολλές εθνικότητες». Δάσκαλοι και καθηγητές, γιατί είναι ανίκανοι να συμβάλλουν στην ενσωμάτωση, το κράτος που δεν θεσπίζει δίγλωσσα προγράμματα. Γενικά, όλος ο λαός, εμείς οι αυτόχθονες ιθαγενείς, είμαστε ένοχοι, γιατί δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις και τις προσδοκίες των αλλοδαπών.

  Για να επανέλθουμε όμως στον κεντρικό προβληματισμό του άρθρου της «Καθημερινής», ποιο είναι σωστό; Ο θεσμός του (ελληνικού) σχολείου να προσαρμοστεί στην ιδιαιτερότητα ή διαφορετικότητα του μαθητή ή το αντίστροφο πρέπει να συμβεί; Αν, όπως προκρίνουν οι προοδευτικόφρονες, συμβεί το δεύτερο (προς τα εκεί οδεύουμε) και μεταβληθούν τα σχολειά σε πολυπολιτισμικό, συνονθυλευματικής υφής, πράγμα, τότε για ποια ενσωμάτωση των αλλοδαπών κόπτονται;

  Ενσωμάτωση, αν καταλαβαίνω σωστά την λέξη, σημαίνει σεβασμό, εγκόλπωση, υιοθέτηση από τον αλλοδαπό, του πολιτιστικού παραδείγματος της χώρας που τον φιλοξενεί. Ο ρόλος του σχολείου δεν είναι να εντάξει την διαφορετικότητα (ή πολυπολιτισμικότητα) στο πρόγραμμά του, αλλά να βοηθήσει όλους τους μελλοντικούς πολίτες, όσο διαφορετικοί και αν είναι, να «συναντηθούν» γύρω από κάποιες κοινές αξίες και γνώσεις, που χειραφετούν και ενώνουν ταυτόχρονα.

  Τουναντίον μάλιστα, αν το σχολείο, η Παιδεία, απαρνηθεί αυτήν την ενοποιητική της αποστολή και διολισθήσει στην πολυπολιτισμική αερολογία, τότε αποβαίνει συντελεστής μη ενσωμάτωσης και περιθωριοποίησης των αλλοδαπών μαθητών.

  Αυτή όμως η πρόταση όλων αυτών των κοτσανολόγων, εμπεριέχει βαθιά περιφρόνηση γι’ αυτό που ονομάζουμε πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο ελληνικός πολιτισμός, και στην αρχαία και στην χριστιανική εκδοχή του, κομίζει πρόταση ζωής πανανθρώπινης εμβέλειας. Σήμερα, στο όνομα ενός νεφελώδους ιδεολογήματος περί «ανοίγματος στον άλλο», εξοβελίζουμε από την εκπαίδευση αυτήν την λαμπρή κληρονομιά, καταδικάζοντας και τους γηγενείς μαθητές σε ανατριχιαστική ημιμάθεια, στερώντας και από τους αλλοδαπούς τα κλειδιά της γόνιμης και υγιούς ενσωμάτωσης.

  Η μελέτη, για παράδειγμα, του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Πλούταρχου, των αρωματισμένων από φιλανθρωπία έργων των Πατέρων της Εκκλησίας, του Σεφέρη, του Ελύτη - πνευματικά αριστουργήματα της οικουμένης- προσφέρει τα «εργαλεία» για ειρηνική συνύπαρξη, ορίζει την κοινή κληρονομιά που πρέπει να προτείνει το σχολείο, σ’ όλους τους πολίτες.

  Ο μαθητής από το Αφγανιστάν – και απ’ όπου γης- δεν ενσωματώνεται λέγοντάς του «καλημέρα» στα αφγανικά, όπως προτείνει κάποια με «ευαισθησία γι’ αυτά τα ζητήματα» εκπαιδευτικός» (όλοι οι άλλοι είμαστε αναίσθητοι), ή διδάσκοντάς του τη λογοτεχνία της χώρας του. Αυτό διαιωνίζει την αποξένωση, τροφοδοτεί την απόρριψη.

  Οι αλλοδαποί οικειώνονται γρήγορα την γλώσσα μας. Αν, κατόπιν, τους «μυήσεις» στην ομορφιά των Ελλήνων κλασικών, τους μορφώσεις με το έξοχο ελληνικό πνεύμα, τους κέρδισες. Αντί για έναν αυριανό γκετοποιημένο μουσουλμάνο, επιρρεπή στο έγκλημα, εχθρικό και καχύποπτο, δημιουργείς έναν φιλέλληνα μετανάστη, μέτοχο της Ελληνικής Παιδείας, κατά την αξεπέραστη ρήση του Ισοκράτη.

  Οι υπέρμαχοι της πολυπολιτισμικής σάχλας, άλλοι ενσυνείδητα, άλλοι ανεπίγνωστα (λόγω βλακείας) προτείνοντας την αλλοίωση του σχολείου και την μετατροπή του σε «προσφυγικό καταυλισμό», ουσιαστικά ροκανίζουν τα θεμέλια του κράτους μας, οικοδομούν το «κουκουλοφόρο» μέλλον του τόπου μας. Αν δεν ήταν πνευματικά αιχμάλωτη η χώρα μας, στους παντοειδείς αντιρατσιστές, αντιεθνικιστές και λοιπούς χαραμοφάηδες, που περιφέρουν την αβάσταχτη ελαφρότητά τους και την μοσχοπουλούν ως προοδευτικότητα, θα προσπαθούσαμε να τονώσουμε την ελληνοκεντρικότητα του σχολείου, επιμένοντας σ’ αυτά για τα οποία ακόμη καμαρώνουμε. «Συμμαθητής και όχι εισβολέας», λέει το άρθρο, αλλά η μόνη εισβολή του συμβαίνει σήμερα είναι της πολυπολιτισμικής ανοησίας στο ελληνικό σχολείο.

  Την πληρώνουν όμως και οι Έλληνες μαθητές. Ήδη τα βιβλία της γλώσσας παραπέμπουν σε «ζάπινγκ», το νήμα με το παρελθόν, την ιστορική συνέχεια κόβεται, ανοίγουμε τόσο πολύ τα σχολεία στον «σύγχρονο» κόσμο, ώστε «αν χτες βρισκόμασταν στο χείλος της αβύσσου, σήμερα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπρος». Μέσα στην ίδια λογική της αγνώστου προελεύσεως πολυπολιτισμικότητας, ως μέσον δήθεν εντάξεως των μεταναστών, στην ουσία αποτάξεως του εθνικού μας προσώπου, περιλαμβάνεται και η λυσσώδης πολεμική κατά του μαθήματος των θρησκευτικών. (Προσοχή! Γλώσσα, Ιστορία, Θρησκευτικά είναι τα τρία μαθήματα, που αφυδατώνονται από τους, συνεκτικούς για τον λαό μας, χυμούς).

  Το καρύκευμα και στην περίπτωση των Θρησκευτικών είναι το ίδιο: οι τάξεις είναι πλέον πολυεθνικές, άρα, οφείλουμε σεβόμενοι διαφορετικές «δόξες» και…. λόξες, να τα μετατρέψουμε σε θρησκειολογία. Μια παρέκβαση όμως ειδικά για τους Ελληνόπαιδες: «Θα πρέπει να μην λησμονούμε ότι, όπως ωραία έχει διατυπωθεί, το γένος μας είναι μονήρες και ανάδελφον. Οι Σλάβοι είναι εκατοντάδες εκατομμυρίων∙ οι ¶ραβες και οι Φράγκοι επίσης. Μοναχικοί και ολιγάριθμοι, χωρίς αδελφούς ή συγγενείς λαούς, δεν πρέπει να υπολογίζουμε στην άδολη βοήθεια κανενός, δεν θα βρούμε στήριγμα παρά στους Πατέρες, που αιώνες τώρα με την θυσία τους παραδίδουν από γενεά σε γενεά την πίστη που μας σώζει εν Εκκλησία. Η Εκκλησία κατ’ αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται μια συνεχής διάβαση, ένα συνεχές Πάσχα, υπό την έννοια ότι όποιος τη ζει αφήνει τον εαυτό του για να συναντήσει τον άλλο άνθρωπο. Εάν χάσουμε αυτή την πίστη όλα χάνονται, αφού εκλείπει ο εθνικός μας λόγος υπάρξεως.

  Δεν έχουμε σκοπό να επιβληθούμε ως έθνος στους λαούς∙ σκοπός μας είναι ν’ ανοιχτούμε σ’ όλους και ν’ ανοιχτούν όλοι παντού. Αφ’ ης στιγμής ο δεσμός (της Παιδείας) με την παραδόσιμη πίστη σπάσει, η ώρα του τέλους επίκειται». (Στέλιος Ράμφος, «Κυριακοδρόμιο», εκδ. Κέδρος, σελ. 23). Εξαιρετικό κείμενο. Η παιδεία μας οφείλει να υπηρετήσει το Γένος, να φέρει σε επαφή τα νεαρά βλαστάρια του με τα πολυτίμητα πνευματικά του κοιτάσματά. Αυτή η Παιδεία, η ελληνοκεντρική, η ρωμέηκη, μεταμορφώνει τον «παλαιόν άνθρωπο», τον απαλλάσσει από την καταστροφική αποθέωση του εγωτικού εαυτού, πλάθει τον άνθρωπο της θυσίας. Πολυπολιτισμικότητα σημαίνει καχεξία, μικροψυχία, απονέκρωση του πνεύματος, μαράζωμα του εαυτού. Πώς να ενσωματώσει, να εναγκαλισθεί τον άλλο ο νεκρός; «¶φες», λοιπόν, τους πολυπολιτισμικούς «νεκρούς θάψαι τους εαυτών νεκρούς».

  resaltomag.gr


  My Blog

 2. #2

  Προεπιλογή Απάντηση: Ελληνοκεντρικότητα ή πολυπολιτισμικότητα

  Ελληνοκεντρικότητα βέβαια, είναι παλιά και δοκιμασμένη λύση. Το θέμα είναι ποιά από όλες τις μορφές του Ελληνισμού εννοείς; Έλληνες, Ρωμιοί, νέο-Έλληνες;

 3. #3
  Blogthean
  Εγγραφή
  21-08-2008
  Μηνύματα
  1.353

  Προεπιλογή Απάντηση: Ελληνοκεντρικότητα ή πολυπολιτισμικότητα

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο vxaz Εμφάνιση μηνυμάτων
  Ελληνοκεντρικότητα βέβαια, είναι παλιά και δοκιμασμένη λύση. Το θέμα είναι ποιά από όλες τις μορφές του Ελληνισμού εννοείς; Έλληνες, Ρωμιοί, νέο-Έλληνες;
  Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση, που όμως απαιτεί και μία πολύ σύνθετη και δύσκολη απάντηση, γιατί το Ελληνικό έθνος, δεν έχει ούτε 500, ούτε χίλια χρόνια ιστορίας, αλλά κάτι χιλιετίες, στις οποίες συνέβη πληθώρα γεγονότων, ανακατατάξεων, εξελίξεων, αλλαγών, ισορροπιών, σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης του και της πορείας του στους αιώνες. Ειλικρινά δεν έχω ιδέα αν αυτή η πολύ καλή ερώτηση σου μπορεί να έχει μία απλή απάντηση.

 4. #4

  Προεπιλογή Απάντηση: Ελληνοκεντρικότητα ή πολυπολιτισμικότητα

  Για να μην μας πουν ρατσιστές και για να
  εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες,κάναμε
  τα σχολεία ανω κάτω.Αποτέλεσμα;Ούτε τα παιδιά μας
  προχωράνε σωστά,ούτε τα ξένα παιδιά μαθαίνουν αυτά που
  πρέπει.Και εξηγούμαι: θα έπρεπε να έχουν δικά τους σχολεία
  και να μαθαίνουν τη γλώσσα τους και με την γλώσσα τους
  να παίρνουν μόρφωση.Ας δουν το παράδειγμα των Ελλήνων όπου
  κι αν μετανάστευσαν!
  Αλλά ερχομαι να πιστέψω ότι ούτε εθνική ούτε πολιτισμική
  συνείδηση έχουν,ιδίως συγκεκριμένοι απ αυτούς....

 5. #5
  Blogthean Το avatar του χρήστη Johny_Boy
  Εγγραφή
  08-12-2008
  Περιοχή
  Η κοσμαρα μου
  Μηνύματα
  987

  Προεπιλογή Απάντηση: Ελληνοκεντρικότητα ή πολυπολιτισμικότητα

  Κατα την αποψη μου ειναι τουλαχιστον απαραδεκτο να κατηγορουμε τους αλοδαπους για την καταντια των Ελληνικων σχολειων.Δεν εχουμε αλλοδαπους κυβερνιτες και δεν εχουμε αλλοδαπους εκπεδευτικους.Οι ανθρωποι αυτοι ειναι οικονομικοι μεταναστες.Ψαχνουν μια δουλεια και προσπαθουν να μπουν στην Ευρωπη και οπως ολοι φανταζομαι ξερουμε η Ελλαδα ειναι ο πιο ευκολος δρομος.Οσον αφορα το βασικο ερωτημα ο κοινωνικος ρατσισμος δεν οδειγει πουθενα.Οπως εχει γραψει ο Μιχαλακις στην υπογραφη του ''οτι δεν θελεις να σου κανουν μη το κανεις''.Αυτη τη στιγμη στην Ελλαδα ειπαρχει μεγαλο ποσοστο ανεργειας και αρκετα ατομα φευγουν για εργασια στο εξωτερικο σκεφτειτε τι θα γινοταν αν δεν τους δεχοταν σε καμια χωρα, πανικος.Παρ' ολα αυτα ομως τους δεχονται και μαλιστα εχουν φτιαξει και αρκετα σχολεια για να σπουδαζουν τα παιδια των Ελληνων(αλλοδαπων στο εξωτερικο) αρα αυτο αποδεικνειει οτι για την καταντια μας δεν φτενε οι αλλοδαποι
  Οπου και να ειμαστε περναμε καλα!!!

 6. #6

  Προεπιλογή Απάντηση: Ελληνοκεντρικότητα ή πολυπολιτισμικότητα

  Πρώτα από όλα τι εννοούμε "ελληνοκεντρικότητα";
  Αν με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στις πραγματικές Ελληνικές αξίες (βλέπε "αρχαίες") τότε το σημερινό "ελληνικό" κράτος δεν τις πλησιάζει καν. Επομένως δεν μπορεί να τις διδάξει εκτός και αν επέλθει αλλαγή!
  Αν εννοούμε τις σημερινές "ελληνοχριστιανικές" αξίες (όποιες και αν είναι αυτές) ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω!!!!!! Το μεγαλείο της αντίφασης!!!

  Το θέμα είναι πως αν οι Ελληνικές αξίες και ο Ελληνικός Λόγος επικρατούσαν αυτή η ερώτηση θα ήταν περιττή!

 7. #7

  Προεπιλογή Απάντηση: Ελληνοκεντρικότητα ή πολυπολιτισμικότητα

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Lydiavasia Εμφάνιση μηνυμάτων
  Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση, που όμως απαιτεί και μία πολύ σύνθετη και δύσκολη απάντηση, γιατί το Ελληνικό έθνος, δεν έχει ούτε 500, ούτε χίλια χρόνια ιστορίας, αλλά κάτι χιλιετίες, στις οποίες συνέβη πληθώρα γεγονότων, ανακατατάξεων, εξελίξεων, αλλαγών, ισορροπιών, σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης του και της πορείας του στους αιώνες. Ειλικρινά δεν έχω ιδέα αν αυτή η πολύ καλή ερώτηση σου μπορεί να έχει μία απλή απάντηση.
  Για να μιλήσουμε σωστά το Ελληνικό έθνος είναι πολύ περίεργη υπόθεση από την στιγμή που κάποιοι θέλησαν να κρατήσουν το όνομα αλλά όχι την χάρη.
  Ναι η απάντηση είναι τρομερά σύνθετη αλλά με την διαρκή κριτική μελέτη της ιστορίας από τις πηγές και χωρίς φανατισμούς, μπορεί κάποιος να καταλήξει σε αρκετά ασφαλή συμπεράσματα.
  Εγώ προσωπικά έχω καταλήξει στα εξής βασικά συμπεράσματα τα οποία θεωρώ σχετικά ασφαλή:

  1.Σχεδόν όλα όσα μας διδάσκουν και όσα είναι κοινή μας πίστη είναι ψέμματα.
  2. Ελληνισμός είναι ο αρχαίος και είναι τελείως διαφορετικός από ότι μας διδάσκουν. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σκληροί και έτοιμοι να σκοτώσουν άνθρωποι, χωρίς ίχνος των χριστιανικών αξιών. Ακόμα και ο Σωκράτης δεν δίστασε να σκοτώσει τους εχθρούς της πατρίδας του και μάλιστα καυχιόταν για αυτό.
  3.Ο αρχαίος Ελληνισμός κινηγήθηκε από τους Ρωμαίους και τους χριστιανούς. Εξαιτίας των διωγμών τους σχεδόν έσβησε και μόνο όταν ήταν χρήσιμος αναστήθηκε από τους ίδιους τους διώκτες του.
  4.Βυζάντιο δεν υπήρξε. Στην θέση του υπήρχε η Ρομανία (η Ανατολοκή των Ρωμαίων αυτοκρατορία του Σκυλίτζη). Βυζαντινοί δεν υπήρξαν αλλά Ρωμαίοι. Κωνσταντινούπολη δεν υπήρξε αλλά Νέα Ρώμη.
  5. Ακόμα και κατά την επανάσταση δεν είμασταν σίγουροι πως θα ονομάσουμε το κράτος και το έθνος μας (Ρωμιούς/Ρωμαίους - Γραικούς ή Έλληνες). Χάρη στους Βαβαρούς και τους φιλέλληνες τελικά ονομαστήκαμε Έλληνες και επιδοθήκαμε στην προσπάθεια αναγέννησης του Ελληνισμού μας (επανεξελληνισμός).
  6. Σήμερα η διαδικασία επανεξελληνισμού μας έχει σταματήσει, λέμε ότι είμαστε Έλληνες αλλά ως το 1960 ζούσαμε με την "Βυζαντινή" (ρωμαιοχριστιανική) ηθική και μετά από το 1960 με την δυτικοευρωπαϊκή.

  Για αυτό ρωτούσα ποιόν από όλους τους Ελληνισμούς μας περιλαμβάνει η έννοια της Ελληνικεντρικότητας της παιδείας μας.
  Εγώ είμαι αρχαιολάτρης και πιστεύω ότι ο μόνος Ελληνισμός ήταν ο αρχαίος, οπότε πιστεύω ότι αυτό το αντικείμενο πρέπει να έχει η παιδεία μας.

 8. #8
  Blogthean
  Εγγραφή
  21-08-2008
  Μηνύματα
  1.353

  Προεπιλογή Απάντηση: Ελληνοκεντρικότητα ή πολυπολιτισμικότητα

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο vxaz Εμφάνιση μηνυμάτων
  Για να μιλήσουμε σωστά το Ελληνικό έθνος είναι πολύ περίεργη υπόθεση από την στιγμή που κάποιοι θέλησαν να κρατήσουν το όνομα αλλά όχι την χάρη.
  Ναι η απάντηση είναι τρομερά σύνθετη αλλά με την διαρκή κριτική μελέτη της ιστορίας από τις πηγές και χωρίς φανατισμούς, μπορεί κάποιος να καταλήξει σε αρκετά ασφαλή συμπεράσματα.
  Εγώ προσωπικά έχω καταλήξει στα εξής βασικά συμπεράσματα τα οποία θεωρώ σχετικά ασφαλή:

  1.Σχεδόν όλα όσα μας διδάσκουν και όσα είναι κοινή μας πίστη είναι ψέμματα.
  2. Ελληνισμός είναι ο αρχαίος και είναι τελείως διαφορετικός από ότι μας διδάσκουν. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σκληροί και έτοιμοι να σκοτώσουν άνθρωποι, χωρίς ίχνος των χριστιανικών αξιών. Ακόμα και ο Σωκράτης δεν δίστασε να σκοτώσει τους εχθρούς της πατρίδας του και μάλιστα καυχιόταν για αυτό.
  3.Ο αρχαίος Ελληνισμός κινηγήθηκε από τους Ρωμαίους και τους χριστιανούς. Εξαιτίας των διωγμών τους σχεδόν έσβησε και μόνο όταν ήταν χρήσιμος αναστήθηκε από τους ίδιους τους διώκτες του.
  4.Βυζάντιο δεν υπήρξε. Στην θέση του υπήρχε η Ρομανία (η Ανατολοκή των Ρωμαίων αυτοκρατορία του Σκυλίτζη). Βυζαντινοί δεν υπήρξαν αλλά Ρωμαίοι. Κωνσταντινούπολη δεν υπήρξε αλλά Νέα Ρώμη.
  5. Ακόμα και κατά την επανάσταση δεν είμασταν σίγουροι πως θα ονομάσουμε το κράτος και το έθνος μας (Ρωμιούς/Ρωμαίους - Γραικούς ή Έλληνες). Χάρη στους Βαβαρούς και τους φιλέλληνες τελικά ονομαστήκαμε Έλληνες και επιδοθήκαμε στην προσπάθεια αναγέννησης του Ελληνισμού μας (επανεξελληνισμός).
  6. Σήμερα η διαδικασία επανεξελληνισμού μας έχει σταματήσει, λέμε ότι είμαστε Έλληνες αλλά ως το 1960 ζούσαμε με την "Βυζαντινή" (ρωμαιοχριστιανική) ηθική και μετά από το 1960 με την δυτικοευρωπαϊκή.

  Για αυτό ρωτούσα ποιόν από όλους τους Ελληνισμούς μας περιλαμβάνει η έννοια της Ελληνικεντρικότητας της παιδείας μας.
  Εγώ είμαι αρχαιολάτρης και πιστεύω ότι ο μόνος Ελληνισμός ήταν ο αρχαίος, οπότε πιστεύω ότι αυτό το αντικείμενο πρέπει να έχει η παιδεία μας.
  Θέτεις τις βάσεις για μία τιτάνια συζήτηση που με ενδιαφέρει πολύ αγαπητέ. Σε πολλά θα συμφωνήσω μαζί σου, και κάποια όχι, σε άλλα κατα το ήμισυ, και σε κάποια θα πρέπει να αρχίσουν πολλές διαφορετικές συζητήσεις γιατί ανοίγουν τόσα θέματα που είναι αδύνατον να καλυφθούν σε μερικά μηνύματα.

  Επιφυλάσσομαι πραγματικά να απαντήσω με την πρώτη ευκαιρία και όταν θα έχω τον χρόνο που θα ήθελα να έχω ειδικά για αυτή την κουβέντα. :)

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Eftihia Εμφάνιση μηνυμάτων
  Πρώτα από όλα τι εννοούμε "ελληνοκεντρικότητα";
  Αν με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στις πραγματικές Ελληνικές αξίες (βλέπε "αρχαίες") τότε το σημερινό "ελληνικό" κράτος δεν τις πλησιάζει καν. Επομένως δεν μπορεί να τις διδάξει εκτός και αν επέλθει αλλαγή!
  Αν εννοούμε τις σημερινές "ελληνοχριστιανικές" αξίες (όποιες και αν είναι αυτές) ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω!!!!!! Το μεγαλείο της αντίφασης!!!

  Το θέμα είναι πως αν οι Ελληνικές αξίες και ο Ελληνικός Λόγος επικρατούσαν αυτή η ερώτηση θα ήταν περιττή!
  Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
  κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
  τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
  και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο.


  Κοιμήσου Περσεφόνη
  στην αγκαλιά της γης
  στου κόσμου το μπαλκόνι
  ποτέ μην ξαναβγείς.


  Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες
  ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο
  τώρα πετάνε αποτσίγαρα οι τουρίστες
  και το καινούργιο παν να δουν διϋλιστήριο.


  Κοιμήσου Περσεφόνη
  στην αγκαλιά της γης
  στου κόσμου το μπαλκόνι
  ποτέ μην ξαναβγείς.


  Εκεί που η θάλασσα γινόταν ευλογία
  κι ήταν ευχή του κάμπου τα βελάσματα
  τώρα καμιόνια κουβαλάν στα ναυπηγεία
  άδεια κορμιά σιδερικά παιδιά κι ελάσματα.


  Κοιμήσου Περσεφόνη
  στην αγκαλιά της γης
  στου κόσμου το μπαλκόνι
  ποτέ μην ξαναβγείς.


  [ame=http://www.youtube.com/watch?v=q7w0nDNP3MA]YouTube - Ο εφιάλτης της Περσεφόνης[/ame]
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Lydiavasia : 25-05-09 στις 0:20 Αιτία: Συγχωνεύτηκε αυτόματα απο το BlogΘέα

Παρόμοια Θέματα

 1. Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 25-12-09, 20:55

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας