Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 3 από 3

Θέμα: Η σχέση του ευφυούς οικονομολόγου Nikolai Kondratiev (1892-1938) και η παρούσα κρίση

 1. #1
  Blogthean Το avatar του χρήστη harisveneris
  Εγγραφή
  20-11-2008
  Περιοχή
  Ηράκλειο-Κρήτης
  Μηνύματα
  1.131

  Προεπιλογή Η σχέση του ευφυούς οικονομολόγου Nikolai Kondratiev (1892-1938) και η παρούσα κρίση

  Η σχέση του ευφυούς οικονομολόγου Nikolai Kondratiev (1892-1938) και η παρούσα κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.

  Μέσω της έρευνας και της θεωρίας του περί "κύκλων της οικονομίας" -η οποία δημιουργήθηκε κατά παραγγελία Ι.Στάλιν προβλέπει με ακρίβεια την πορεία των "κρίσεων".


  Πολλά έχουν γραφτεί για τους οικονομικούς κύκλους, πολλά για το καπιταλιστικό σύστημα που ακμάζει, φουσκώνει, φτάνει σε κορεσμό εν μέσω υπερκατανάλωσης και υπερβολικής αίσθησης (πλασματικής) ευημερίας και κατόπιν χρεοκοπεί.

  Αν και ποτέ οι περίοδοι - οικονομικής, χρηματιστηριακής και κατΆ επέκταση κοινωνικής - ακμής δεν είναι ίδιες, εντούτοις τα στοιχεία που «ταΐζουν» και οδηγούν στις υπερβολές το σύστημα είναι ίδια και απαράλλακτα και έγκεινται στον ίδιο (ανά τους αιώνες) ανθρώπινο παράγοντα.

  Ο Νικολάι Κοντράτιεφ (Nikolai Dmitriyevich Kondratiev) έζησε μεταξύ 1892 έως 1938 στη σταλινική Ρωσία. Πρόκειται για Ρώσο οικονομολόγο, από τους σημαντικότερους της περιόδου του μεσοπόλεμου. Είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τους κύκλους της οικονομίας.

  Βασική του θεωρία είναι ότι οι καπιταλιστικές οικονομίες διανύουν μεγάλες ανοδικές περιόδους που κατόπιν ακολουθούνται από εξίσου μεγάλες περιόδους συρρίκνωσης. Η ιστορία της μελέτης του για τον καπιταλισμό ξεκίνησε από την… παραγγελία – επιταγή του Στάλιν (γύρω στο 1920), που ζήτησε από τον Κοντράτιεφ να βρει «αποδείξεις» που να δείχνουν ότι ο καπιταλισμός είναι καταδικασμένος σε χρεοκοπία και εξαφάνιση – όπως είχε πει και ο Μάρξ.

  Τελικά όμως, η «διάγνωση» του πολύ νεαρού Κοντράτιεφ κατέληξε στο (δυσάρεστο για το Στάλιν) συμπέρασμα ότι ο καπιταλισμός «αναγεννάται» μέσα από τις στάχτες του. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν ο… δημοκρατικός Στάλιν να τον εξορίσει στα Γκουλάγκ, όπου και πέθανε το 1938 σε ηλικία 46 ετών.

  Η θεωρία.
  Ο...Νικολάι Κοντράτιεφ αναγνώρισε τέσσερις διακριτές φάσεις οι οποίες διαδέχονται η μία την άλλη και τις περιέγραψε ως εξής:

  α) περίοδος πληθωριστικής αύξησης,
  β) περίοδος στασιμοπληθωρισμού,
  γ) περίοδος αντιπληθωριστικής αύξησης και τέλος
  δ) η μεγάλη ύφεση.

  Οι τέσσερις προαναφερθείσες περίοδοι παραλληλίζονται εύστοχα από τις τέσσερις εποχές του χρόνου με τα ανάλογα χαρακτηριστικά: ¶νοιξη - Καλοκαίρι και Φθινόπωρο – Χειμώνας. Παρατηρώντας τις προηγούμενες συμπεριφορές του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης, ο νεαρός οικονομολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δυτικές καπιταλιστικές οικονομίες διέπονται από έναν μακροχρόνιο οικονομικό κύκλο, μέσω ανάπτυξης, κορεσμού, ύφεσης και κατάρρευσης. Εν συνεχεία, ξεκινά ο νέος αναπτυξιακός κύκλος..

  Μετά την ακμή, επέρχεται καθαρισμός, (ύφεση), εξυγίανση μέσω αποβολής των κακώς κειμένων, ενώ κατόπιν το καπιταλιστικό σύστημα γίνεται πιο δυνατό (έχοντας «προίκα» την πρότερη γνώση), μέχρι να φθαρεί και να χρεοκοπήσει εκ νέου.

  Σε ότι αφορά τις αιτίες που ο καπιταλισμός έχει αυτούς τους οικονομικούς κύκλους, ο Κοντράτιεφ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κυρίαρχο στοιχείο είναι ο παράγοντας άνθρωπος.

  Την ευθύνη για την παρακμή την έχει ο άνθρωπος και όχι το σύστημα.
  Το σύστημα χρεοκοπεί λόγω του ότι «κυβερνάται» από ανθρώπινες ιδιότητες όπως πλεονεξία, υπέρμετρη φιλοδοξία, απληστία, ασυδοσία.
  Αυτά, καθιστούν τον άνθρωπο αχόρταγο και το σύστημα διάτρητο.

  Κανείς δεν μπορεί να ξέρει το τι μεταλλάξεις θα γίνουν στο καπιταλιστικό σύστημα αυτή την εποχή, έως ότου «δραπετεύσει» και από αυτή την κρίση. Ούτε ξέρουμε αν αυτή η περίοδος θα σημάνει και το τέλος ενός μακρόχρονου οικονομικού κύκλου που κράτησε επί δεκαετίες.

  Αυτό όμως που είναι αναμφισβήτητο είναι ότι στο τέλος κάθε κύκλου, δηλαδή στην ακμή, υπάρχει μια πρωτοφανής ανοδική έξαρση σε όλα. Ανεβαίνουν τα πάντα. Μετοχές, τιμές πετρελαίου, commodities, μέταλλα, νομίσματα.

  Επικρατεί δηλαδή μια πλασματική νιρβάνα, μέσω υπέρμετρης αισιοδοξίας και αίσθησης οικονομικής ασφάλειες που οδηγεί σε καταναλωτικές υπερβολές. Ότι γίνονταν δηλαδή τα τελευταία χρόνια παγκόσμια… (αναφερόμαστε στις δυτικές οικονομίες).

  Πάντως, η αλήθεια είναι ότι – ασχέτως με τα χρονοδιαγράμματα της διαπίστωσης του Κοντράτιεφ – τα ίδια στοιχεία, οι ίδιες ανθρώπινες ιδιότητες της πλεονεξίας, ασυδοσίας και της απληστίας είναι αυτές που ευθύνονται και για τη σύγχρονη (χρηματοπιστωτική) κρίση του συστήματος.

  Πέρα της επενδυτικής φούσκας και της τεράστιας μόχλευσης, αυτές οι ιδιότητες δημιούργησαν τον υπέρμετρο καταναλωτισμό της τελευταίας 20ετίας, που υποστηρίχτηκε – επιδοτήθηκε από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα...
  ----------------------------------------------------------------------
  Πηγή: greece-salonika.blogspot.com - Του κ.Α. Σκουμπούρη
  ----------------------------------------------------------------------
  Συνημμένα Thumbnails
  Η μουσική είναι βροχή..
  Όταν βρέχει άλλοι τρέχουν να βρουν ένα μέρος να προφυλαχθούν κι΄άλλοι συνεχίζουν να περπατάνε στη βροχή, γίνονται μούσκεμα αλλά δεν τους μέλλει...
  Αυτοί είναι οι μουσικοί!

 2. #2

  Προεπιλογή Απάντηση: Η σχέση του ευφυούς οικονομολόγου Nikolai Kondratiev (1892-1938) και η παρο

  Τελικά όμως, η «διάγνωση» του πολύ νεαρού Κοντράτιεφ κατέληξε στο (δυσάρεστο για το Στάλιν) συμπέρασμα ότι ο καπιταλισμός «αναγεννάται» μέσα από τις στάχτες του. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν ο… δημοκρατικός Στάλιν να τον εξορίσει στα Γκουλάγκ, όπου και πέθανε το 1938 σε ηλικία 46 ετών.
  'Οπως είπε και ο Ιησούς <Ουδείς προφήτης στον τόπο του>


  My Blog

 3. #3

  Προεπιλογή Απάντηση: Η σχέση του ευφυούς οικονομολόγου Nikolai Kondratiev (1892-1938) και η παρο

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο mixalakis Εμφάνιση μηνυμάτων
  'Οπως είπε και ο Ιησούς <Ουδείς προφήτης στον τόπο του>
  Έτσι ακριβώς..Για την ακρίβεια,ο Στάλιν είχε ζητήσει ήδη την εκτέλεση του Kondratiev από τον Αύγουστο του 1930 βασιζόμενος σε ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες εναντίον του.Ένα μήνα μόλις μετά την σύλληψή του!
  Δικάστηκε και καταδικάστηκε να εκτίσει 8 χρόνια στα Γκουλάγκ όπου η υγεία του επιβαρύνθηκε σοβαρά λόγω των άσχημων συνθηκών διαβίωσης.Ο Kondratiev, παρόλα αυτά, αναφέρει σε επιστολή του στη σύζυγό του ότι συνεχίζει τις έρευνές του και ότι είχε αποφασίσει την συγγραφή ακόμα 5 βιβλίων.Όντως, ορισμένα από τα έργα του ολοκληρώθηκαν και εκδόθηκαν στη ρωσική γλώσσα.
  Η τελευταία του επιστολή απευθυνόταν στη κόρη του Elena Kondratieva στις 31 Αυγούστου 1938.Μέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1938 τον περνούν δεύτερη φορά από δίκη (σιγά μη τον άφηναν ελεύθερο) όπου και τον καταδικάζουν σε επιπλέον 10 χρόνια αφαιρώντας του, επιπλέον, το δικαίωμα οποιασδήποτε επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.
  Ο Nikolai Kondratiev δεν πρόλαβε να εκτίσει τη δεύτερη ποινή που του επιβλήθηκε.Στάλθηκε στο απόσπασμα όπου και εκτελέστηκε την ίδια μέρα που του ανακοινώθηκε η ποινή.Ο Στάλιν ο οποίος είχε παραγγείλει την πρώτη "καυτή" έρευνα του Kondratiev στο τέλος "παρήγγειλε" και την εξολόθρευσή του.
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη tristana : 15-05-09 στις 20:56


Παρόμοια Θέματα

 1. Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 15-07-10, 11:20
 2. Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 09-11-09, 20:21
 3. Εξωτερική εμφάνιση και ο ρόλος της σε μία σχέση
  By johnana in forum Διαπροσωπικές Σχέσεις
  Απαντήσεις: 17
  Τελευταίο Μήνυμα: 22-11-08, 0:50
 4. ρουτίνα και σχέση
  By johnana in forum Διαπροσωπικές Σχέσεις
  Απαντήσεις: 2
  Τελευταίο Μήνυμα: 12-11-08, 20:45
 5. H σχέση καπνίσματος και αλκοόλ
  By chr_far in forum Κοινωνικά Θέματα
  Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 15-08-08, 12:45

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας