Εκεί όπου η ομορφιά συναντά την αθλιότητα

Υπάρχει ένας τόπος στην Αθήνα που συναντώνται «δύο κόσμοι». Μια και έχουμε ευρωεκλογές, ας περιγράψουμε αυτό που βιώνουν καθημερινά όσοι χρησιμοποιούν το μετρό και ειδικότερα τον σταθμό «Εθνική ¶μυνα», στην έξοδο προς το υπουργείο Μεταφορών.


Μέσα ο σταθμός λάμπει. Σταθερή αξία η τάξη και η καθαριότητα, που δείχνουν αξιοθαύμαστη αντοχή και φανερώνουν αρετές μας, που ξεχνάμε μόλις εγκαταλείψουμε τις κυλιόμενες σκάλες, στην έξοδο. Γιατί από εκεί και πέρα αρχίζει το δράμα...

Δεξιά μια μικρή πράσινη γωνιά δίπλα στον χώρο του υπουργείο Μεταφορών έχει μετατραπεί σε... ουρητήριο! ¶ξιον απορίας πώς αντέχουν ακόμα οι θάμνοι στο σημείο αυτό. Η «χρήση» του χώρου κορυφώνεται μέρα μεσημέρι. Στη συνέχεια δεξιά και αριστερά ορθώνονται πάγκοι μικροπωλητών, που φράζουν τα πεζοδρόμια και αναγκάζουν τον επιβάτη να εφευρίσκει περάσματα -και συνήθως να καταλήγει στο οδόστρωμα.

Τα φυλλάδια που μοιράζονται κατά κόρον σκορπίζονται στα πέριξ, δημιουργώντας τόνους σκουπιδιών. Μηχανάκια καταλαμβάνουν ό,τι έχει απομείνει από το πεζοδρόμιο στα πρώτα 20 μέτρα, εκεί όπου ορθώνεται το κλασικό περίπτερο με τις προεκτάσεις του.

Τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, με οδηγούς να περιμένουν οικεία πρόσωπα, παρκάρουν στις αφετηρίες των λεωφορείων με αποτέλεσμα αυτά να σταθμεύουν καταμεσίς του δρόμου. Οι δύστυχοι επιβάτες αναγκάζονται να επιδοθούν σε... ακροβατικά για να αποκτήσουν πρόσβαση στο λεωφορείο της επιλογής τους, σε ώρες αιχμής.

Κι ενώ όλα αυτά τα αντικρίζεις στα πρώτα 20-30 μέτρα του πεζοδρομίου, η συνέχεια δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. Το πεζοδρόμιο καταλαμβάνεται καθημερινά από μικροεμπόρους, συνήθως μετανάστες, που απλώνουν την πραμάτειά τους εκεί ακριβώς που σταθμεύουν τα λεωφορεία ειδικής γραμμής- αυτά που μεταφέρουν προσωρινά τους επιβάτες από την «Εθνική ¶μυνα» στη «Δουκίσσης Πλακεντίας», λόγω έργων στο μετρό. Τις ώρες αιχμής, τσάντες, παπούτσια, γραβάτες και ομπρέλες δεν αφήνουν περιθώριο στους άτυχους που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία, παρά να κατέβουν στην άσφαλτο, ρισκάροντας ατύχημα με τα λεωφορεία που πάνε και έρχονται.

Στα πενήντα μέτρα, ο άτυχος διαβάτης που νομίζει ότι ξεπέρασε τον εφιάλτη και θέλει να περπατήσει κατά μήκος της Μεσογείων προς Χολαργό, στον άξονα του παράδρομου της κεντρικής λεωφόρου, συνεχίζει να δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα να ανακαλύψει δίοδο ανάμεσα σε παρακαρισμένα Ι.Χ. που έχουν κάνει τα πεζοδρόμια τσιφλίκι τους.

Για το χάλι αυτό δεν ιδρώνει το αφτί κανενός αρμοδίου. Καμιά αστυνόμευση, καμιά υπόδειξη για τους παράνομους πάγκους. Όλα αφημένα στην τύχη τους. Η διαχωριστική γραμμή από την ομορφιά του μετρό στην αναρχία και τη βρωμιά γίνεται όλο και πιο λεπτή. Λες και δεν θα αργήσει ο καιρός που αυτή θα εισβάλει στους υπόγειους σταθμούς...

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους όσοι πολιτεύονται ενόψει ευρωεκλογών, σε όλους τους συνδυασμούς...
----------------------------------------------
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ-Ευτύχης Παλλήκαρης
----------------------------------------------
Συνημμένα Thumbnails