Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 8 από 8

Θέμα: Πώς θα κυβερνούσε ο Μεγαλέξανδρος;

 1. #1
  Blogthean Το avatar του χρήστη harisveneris
  Εγγραφή
  20-11-2008
  Περιοχή
  Ηράκλειο-Κρήτης
  Μηνύματα
  1.131

  Προεπιλογή Πώς θα κυβερνούσε ο Μεγαλέξανδρος;

  Πώς θα κυβερνούσε ο Μεγαλέξανδρος;

  Oι Ελληνες ψήφισαν, λοιπόν, τον Μεγαλέξανδρο ως τον μεγαλύτερο Ελληνα όλων των εποχών, πάνω από φιλοσόφους, γιατρούς, καλλιτέχνες και πολιτικούς, οι οποίοι δημιούργησαν το μοναδικό ελληνικό θαύμα που διαρκεί ακόμη.


  Αναμενόμενο ήταν, επειδή ο Αλέξανδρος ήταν πραγματικά Μέγας: ως στρατηλάτης έφθασε στα πέρατα του γνωστού κόσμου, δημιούργησε μια απέραντη αυτοκρατορία και έδωσε την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό σε ετερογενείς πληθυσμούς οι οποίοι μπόρεσαν να επικοινωνήσουν και να δημιουργήσουν με την ανταλλαγή ιδεών, θρησκειών και εμπορευμάτων.

  Ο Αλέξανδρος άλλαξε τον κόσμο, και -αυτό που μας ενδιαφέρει- τον έκανε πιο οικείο σε εμάς. Για τους κατοίκους μιας μικρής χώρας σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο, ο θρίαμβος του Αλέξανδρου γίνεται δική μας νίκη, δική μας επιβολή πάνω στους ξένους, πάνω στον φόβο, εναντίον όσων δεν εκτιμούν δεόντως το ελληνικό πνεύμα ή επιβουλεύονται τις κατακτήσεις μας.

  Εμείς, λοιπόν, λαχταρούμε τον Αλέξανδρο, αλλά τι θα κάναμε αν εμφανιζόταν μπροστά μας σήμερα; Θα τον εξοντώναμε, θα το βάζαμε στα πόδια ή -το πιο πιθανό- θα αφανίζαμε ό,τι τον έκανε να ξεχωρίζει. (Καλός είναι ο Αλέξανδρος αλλά καλύτερη είναι η δημοκρατία την οποία πρόσφεραν στην ανθρωπότητα άλλοι επιφανείς Ελληνες).

  Ο Αλέξανδρος -όπως και τότε- θα μας δίχαζε: σε αυτούς που θέλουν να ζουν υπό την ηγεμονία του και αυτούς που θέλουν την ανεξαρτησία τους. Δεύτερον, θα μας ανάγκαζε να είμαστε συνέχεια σε πόλεμο - το οποίο μπορεί να είναι ανεκτό όσον αφορά την κατατρόπωση αιώνιων εχθρών, αλλά ο Αλέξανδρος δεν σταμάτησε παρά μόνο όταν ο στρατός του, απελπισμένος πια, στασίασε στην όχθη του ποταμού Υφαση στην Ινδία.

  Επειδή ο Αλέξανδρος ήταν ένας ήρωας της εποχής του, όπου η στρατιωτική επικράτηση ή ήττα ισοδυναμούσε με ζωή ή θάνατο, όπου ένας βασιλιάς μπορούσε κάποια στιγμή να πιστέψει ότι ήταν γιος θεού, και άρα δεν υπάκουε σε νόμους και θεσμούς, δεν είναι δόκιμο να κρίνει κανείς τον Αλέξανδρο σήμερα. Ετσι ήταν όλοι οι μεγάλοι ηγέτες - απλώς ο Μεγαλέξανδρος ήταν πιο πετυχημένος απΆ όλους τους άλλους και κατάφερε να αφήσει έναν θετικό απόηχο σε πολλούς από τους τόπους τους οποίους κατέκτησε, όπως μαρτυρεί η συνέχιση του ονόματός του σε πόλεις και αφηγήσεις πολλών λαών.

  Ας μην κρίνουμε, λοιπόν, τον Αλέξανδρο με σημερινά, άκαιρα κριτήρια. Ας συγκρίνουμε τους εαυτούς μας μαζί του - για να κριθούμε. Στη σημερινή Ελλάδα δεν θα είχε την τύχη να αναλάβει την εξουσία σε ηλικία 20 χρόνων, όσο ικανός και αν ήταν (εκτός αν ήταν γιος βασιλιά, όπως ήταν, βέβαια!).

  Στην Ελλάδα επικρατεί η μετριότητα και η ιδιοτέλεια - και χρειάζονται πολλά χρόνια για να ισοπεδωθεί ο ικανός νέος και να μπει στη συναλλαγή (με τα διαπλεκόμενα πολιτικά, οικονομικά και ακαδημαϊκά συμφέροντα) μέχρι να του επιτραπεί να αναρριχηθεί στην εξουσία. Θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον τα 40 για να το πετύχει αυτό.

  Και τότε θα βρει μπροστά του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε όλους τους τομείς. Απόφοιτος του στενόμυαλου ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (άλλο Αριστοτέλης και άλλο Αριστοτέλειο), δέσμιος των συμφερόντων και της διαφθοράς που συντηρούν την πολιτική ατολμία και συντηρούνται απΆ αυτήν, δεν θα κόψει κανένα «Γόρδιο Δεσμό».

  Απλώς θα μιλάει συνέχεια για αλλαγή και μεταρρύθμιση, ώστε να πριονίζει το χρόνο. Θα αφήνει τη χώρα να βουλιάζει, αρκεί να βρίσκεται αυτός στην εξουσία. (Το να συμπάσχει με τους στρατιώτες του όταν στερούνται νερό ή τροφή θα ληφθεί ως αδυναμία, με ολέθρια αποτελέσματα).

  Εάν, πάλι, ο σημερινός Αλέξανδρος αγκαλιάσει ξένους λαούς (μετά από πόλεμο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή «προσέγγισης»), κι αυτό θα ξενίσει τους συντρόφους του και μεγάλο μέρος του λαού, ο οποίος αισθάνεται ασφαλής μόνο όταν τον κολακεύουν για τη δήθεν ανωτερότητα του σε σχέση με οτιδήποτε ξένο. (Αυτή η μισαλλοδοξία απέχει πολύ από τον θυμό των σκληροτράχηλων Μακεδόνων στρατηγών όταν έβλεπαν τον ηγέτη τους να παρασέρνεται από ξένα έθιμα και από παραλήρημα μεγαλείου).

  Μπορεί να αναπολούμε έναν ηγέτη που έκανε τους Ελληνες γνωστούς σε όλο τον κόσμο, και μια εποχή όπου το έθνος μας κυριαρχούσε, αλλά αν συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τον Μεγαλέξανδρο, μπορεί δίκαια να τον θεωρούμε ως τον μεγαλύτερο Ελληνα όλων των εποχών -εκτός από τη δική μας.
  -----------------------------------------------------
  Πηγή: kathimerini.gr-Tου Νικου Κωνστανταρα
  -----------------------------------------------------
  Συνημμένα Thumbnails
  Η μουσική είναι βροχή..
  Όταν βρέχει άλλοι τρέχουν να βρουν ένα μέρος να προφυλαχθούν κι΄άλλοι συνεχίζουν να περπατάνε στη βροχή, γίνονται μούσκεμα αλλά δεν τους μέλλει...
  Αυτοί είναι οι μουσικοί!

 2. #2
  Blogthean Το avatar του χρήστη Taxydromos
  Εγγραφή
  06-04-2009
  Περιοχή
  Πολίτης του Κόσμου
  Μηνύματα
  19.183

  Προεπιλογή Απάντηση: Πώς θα κυβερνούσε ο Μεγαλέξανδρος;

  Όπως και να είναι θεωρώ ότι είμαι περήφανος για τον 20 δολοφόνο και ότι άλλο μπορεί να του σούρει κανείς παρά από τον γόνο του εκάστοτε πολιτικού αρχ...δα που λέει ότι βλακεία θέλει να εκφράσει και θεωρεί τον εαυτό του διάνεια.
  Πάλι καλά γιατί στην εποχή εκείνη δεν είχε ΧΑΡΒΑΡΝΤ αλλιώς δεν θα επιβιώναμε εμείς εδώ με καμιά κυβέρνηση

 3. #3
  Blogthean Το avatar του χρήστη zastava
  Εγγραφή
  23-02-2009
  Περιοχή
  ATHENS Space Station
  Μηνύματα
  28.924

  Προεπιλογή Απάντηση: Πώς θα κυβερνούσε ο Μεγαλέξανδρος;

  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΟΛΑ
  ΚΑΙ ΣΙΩΠΗΣΑΝ ΤΟ 146 π.χ. ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΟΥΝ.
  ΑΥΤΟΙ οι έλληνες που εμφανίστηκαν μετά το 1821 μ.χ. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ
  ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΠΛΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΠΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΑΦΡΙΣΑΝ
  ΕΚΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΘΗΚΕ ΜΑΝΙΑΣΜΕΝΑ
  ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΝΙΑ ΑΥΤΗ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΟΤΙ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΥΕΓΕΡΤΗΣΑΝ αλλά δεν έβλεπαν τα άλλα ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΟΙΘΩΡΙΖΑΝ ΠΡΟΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ.

  Αυτός ο τόπος έβγαλε Μεγάλους πολύ Μεγάλους ¶νδρες, αλλά δυστυχώς κανένας τους δεν θα επιβιώνε στη σύγχρονη Ελλάδα, γιατί; Μα για όλα τα παραπάνω, διότι μιλάμε για μεταλλαγμένους Έλληνες, ιμιτασιόν από το πρωτότυπο. ¶κου ο Αλέξανδρος Κυβερνήτης, δεν γίνονται αγαπητοί μου αυτά τα πράγματα, κάποτε κερδίζαμε τα λαχεία με τζακποτ, σήμερα σε ξέρουν, γιατί αυτοί.....ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ .....κάτι που ΕΣΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ...ΚΑΙ ΕΤΣΙ....ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ.
  Πόσοι άραγε από εμάς θα γινόμασταν ΣΩΚΡΑΤΗΣ-ΠΛΑΤΩΝ-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ σήμερα; Και σαν άνθρωποι και σαν ονόματα(ονοματοδοσία).!!!!!

  Υ.Γ. Ο αληθινά μεγάλος ¶νδρας δεν περιμένει κάποια δημοσκόπηση για να τον κατατάξει η Ιστορία, εκείνη έχει τους δικούς της ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ κανόνες κατάταξης και ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ...Τα υπόλοιπα είναι απλώς για εσωτερική κατανάλωση....(Ο Κ.Καραμανλής ο αείμνηστος , νομίζω όγδοος βγήκε...δεν έχω τίποτα μαζί του...αλλά συνιστά προσβολή και μόνο η παρουσία του στην δεκάδα των πρώτων....είχαν άλλοι σειρά...δυστυχώς είπαμε δεν γνωρίζουμε ιστορία...και μας αρέσει πάντα η πρωτιά...αχ φουκαρά Ρήγα Φερραίο, τσάμπα πνίγηκες....δεν βάζουν μυαλό φίλε μας εκεί ψηλά στον ουρανό...όσο για σένα Καραϊσκάκη και κάτι άλλους φτιάξε μερικές ομάδες και κάντε μόνοι σας ένα πρωτάθλημα να παίξετε μπάλα αγόρι μου, γιατί αυτοί εδώ....δεν εκτιμούν το ταλέντο.....θέλουν μόνο νίκες ενώ εσύ πήγες από ξώφαλτση, βλέπεις δεν είχε φωτορεπόρτερς τότε να σου βγάλουν μια ρετουσαρισμένη φωτογραφία στο photoshop).Τα παραδείγματα αναρίθμητα...αλλά η βλακεία των Ελλήνων να συμμετέχουν στο κάθε πανηγυράκι δεν έχει όρια. Μέχρι και ο ίδιος ο σταθμός που το διοργάνωσε κατάλαβε την...... και τις επόμενες ημέρες προσπαθούσε ραδιοφωνικά να μαζέψει... τι να μαζέψεις μωρέ το μπάχαλο;;;ΕΛΕΟΣ .....Αιδώς Αργείοι....
  ΩΡΕ LEONIDAS;;;; Και συ εδώ...!!!! Και ο άλλος με τις ψησταριές, ποιος είναι...ρε παιδί μου...;;;;;

  Ο κατάλογος ονομάτων που επιδεικτικά αγνοήσαμε είναι ατελείωτος, αλλά μπήκαμε στο τρυπάκι να μασήσουμε πάλι μασημένη τροφή.Κάποτε στο σχολείο είχα ένα δάσκαλο, καλή του ώρα εκεί στα ψηλά που έλεγε: ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΒΑΛΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΝΑ ΓΛΥΨΕΙ ΜΥΑΛΟ...Πόσο δίκιο είχες δάσκαλε!!!!! Έτσι σήμερα όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη....στις ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΟΜΩΣ......;;;;;
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη zastava : 25-05-09 στις 9:36

  ΜΑΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΄ΜΕΝΑ

  Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια – Ποτέ δεν ξέρεις τι γεύση θα σου τύχει.
  "Forrest Gump" (1994)
 4. #4
  Blogthean Το avatar του χρήστη Taxydromos
  Εγγραφή
  06-04-2009
  Περιοχή
  Πολίτης του Κόσμου
  Μηνύματα
  19.183

  Προεπιλογή Απάντηση: Πώς θα κυβερνούσε ο Μεγαλέξανδρος;

  Ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε πει κάποτε το εξής σοφό :

  < Οι Έλληνες ξεχνούν !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!>

  Ξεχάσαμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, και που πάμε
  <font color=Blue><b><span style=font-family: Franklin Gothic Medium><font size=4>Ου Πόσοι αλλά Πού</font></span></b></font>

 5. #5

  Προεπιλογή Απάντηση: Πώς θα κυβερνούσε ο Μεγαλέξανδρος;

  Αναμενόμενο ήταν, αλλά ήταν σωστό?
  Ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε αυτά που έκανε τότε και γίναμε περισσότερο γνωστοί, διότι ήδη είμασταν.
  Σήμερα, όλος ο κόσμος έχει να λέει για τον Μ.Αλέξανδρο (άραγες για τον Έλληνα ή για τον <<Μακεδόνα-FYROM>>?) και τις τότε κατακτήσεις του. Επίσης όμως λέει (με λίγα λόγια) για <<περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις>>, διότι βλέπουν τη σημερινή απραξία μας (και κατάντια) και τη συγκρίνουν με την τότε...
  Καλή η ιστορία γιατί μας διδάσκει ποιοι είμασταν (αν έχει γραφτεί <<σωστά>> / νομίζω ότι αυτό περισσότερο εξαρτάται απ'το εκάστοτε πολιτικό καθεστώς -βλέπε τωρινά βιβλία ιστορίας στα σχολεία...), αλλά θα πρέπει να μας χρησιμεύει κι όλας, για τα σημερινά δρώμενα.

  Το'χουμε κατορθώσει αυτό?

  Δε νομίζω να ήταν σωστή η σύγκριση των Μεγάλων όλων των εποχών, διότι:
  Κάποιοι απ' τους Μεγάλους έκαναν πράγματα που είχαν έμπρακτες συνέπειες για τις τότε εποχές.
  Κάποιοι άλλοι απ' τους Μεγάλους έκαναν πράγματα που τ' αποτελέσματά τους διαμόρφωσαν τη σημερινή Ελλάδα, άρα έχουν άμεση συνέπεια με το Παρών.
  Ενώ κάποιοι άλλοι, έκαναν πράγματα που εξακολουθούν και έχουν αποτελέσματα σήμερα, αλλά σ' ολόκληρο τον (σημερινό) Κόσμο και γι' αυτό δεν έχει τολμήσει κανείς ν' αλλάξει την ονομασία, αλλά ούτε και να προσπαθήσει να καρπωθεί τα γεγονότα...
  Τι εννοώ ?
  Για τον Μέγα Αλέξανδρο λένε :Great Alexander και θα δούμε σε ποια χώρα θ' ανήκει η εύφημη μνεία γιατί δε βλέπω τα Σκόπια να τα παρατάνε εύκολα (αλήθεια, τι ιστορία έχουν αυτά και πόσος είναι ο πληθυσμός τους? Θα πρέπει να είναι <<μεγαλύτεροι>> από εμάς για ν'αντέχει τόσο πολύ ο λόγος τους παγκοσμίως).
  Για τον Παπανικολάου λένε : test PAP(ANIKOLAOY)
  Έσωσε, σώζει και, ώσπου ν' ανακαλυφθεί κάτι πιο αξιόλογο, θα σώζει ζωές.

 6. #6
  Blogthean Το avatar του χρήστη Taxydromos
  Εγγραφή
  06-04-2009
  Περιοχή
  Πολίτης του Κόσμου
  Μηνύματα
  19.183

  Προεπιλογή Απάντηση: Πώς θα κυβερνούσε ο Μεγαλέξανδρος;

  Γιατί θεωρείς εσύ φίλε μου ότι υπάρχουν πια ηγέτες σε αυτόν τον πλανήτη ?
  Οι μεγάλες μορφές και προσωπικότητες ήταν ηγέτες και είχαν Όραμα όχι ο κάθε άσχετος που κανονίζει τις τύχες όλων μας.
  Όσο γιαυτό που αναφέρεις ότι <Κάποιοι απ' τους Μεγάλους έκαναν πράγματα που είχαν έμπρακτες συνέπειες για τις τότε εποχές.> το θεωρώ λάθος παραλληλισμό γιατί με την ίδια λογική και Ο ΜΠΟΥΣ (Αμερική) γάμ.... το σύμπαν οπότε να τον θεωρήσω ισχυρή μορφή ή μορφή που άλλαξε την ιστορία σε συγκεκριμένες περιοχές του Πλανήτη?
  <font color=Blue><b><span style=font-family: Franklin Gothic Medium><font size=4>Ου Πόσοι αλλά Πού</font></span></b></font>

 7. #7
  Blogthean Το avatar του χρήστη Johny_Boy
  Εγγραφή
  08-12-2008
  Περιοχή
  Η κοσμαρα μου
  Μηνύματα
  987

  Προεπιλογή Απάντηση: Πώς θα κυβερνούσε ο Μεγαλέξανδρος;

  Εγω προσωπικα ειμαι κατα της ολης ενεργειας με τους μεγαλυτερους Ελληνες.Δεν μπορεις να συγκρινεις 2 ατομα που δρουσαν σε διαφορετικους τομεις και εζησαν σε διαφορετικες εποχες π.χ το Μεγα Αλεξανδρο(μεγαλος αρχαιος στρατιλατης που εκανε την Ελλαδα γνωστη σε ολο τον τοτε κοσμο) με τον Καραμανλη(οχι αυτον που μας @@@@@@ τωρα, τον αλλο το γηρεοτερο)ο οποιος ηταν μεγαλος πολιτικος και χαπη σε εκεινον η Ελλαδα μπηκε στην Ευρωπαικη ενωση
  Οπου και να ειμαστε περναμε καλα!!!

 8. #8
  Blogthean Το avatar του χρήστη zastava
  Εγγραφή
  23-02-2009
  Περιοχή
  ATHENS Space Station
  Μηνύματα
  28.924

  Προεπιλογή Απάντηση: Πώς θα κυβερνούσε ο Μεγαλέξανδρος;

  Σήμερα το πρωί έβαλα ένα post στο παρόν topic, πίνοντας τον πρωϊνό καφέ μου και πριν φύγω για τη δουλειά μου. Κατά το μεσημεράκι, και μέσα στη ζέστη θεώρησα καλό να κάνω μια στάση και να ρίξω ένα βλέφαρο, στην ταπεινή αθλητική φυλλάδα που με συντροφεύει από τα φοιτητικά μου χρόνια. Αυτό δε σημαίνει βεβαίως ότι περιορίζομαι εκεί αλλά διαβάζω και ημερήσιο τύπο γενικά. Αναφέρομαι λοιπόν στον "ΦΙΛΑΘΛΟ". Το γιατί ξαναποστάρω εδώ;;; Γιατί μούκανε τρομερή εντύπωση αυτό που συνάντησα εκεί που με έκανε να θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Υπάρχει λοιπόν στην εφημερίδα μία καθημερινή στήλη επιστολών, που δημοσιεύει επιστολές αναγνωστών, άνευ λογοκρισίας. Θα πρέπει να επισημάνω ότι και δικές μου επιστολές έχουν δημοσιευτεί κατά το παρελθόν και γενικά όποιος στείλει οι άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα να την δημοσιεύσουν αρκεί να μην είναι υβριστική. Κοινώς δεν υπάρχει λογοκρισία.
  Εκεί λοιπόν με μεγάλη μου έκπληξη υπήρχε μία επιστολή ενός αναγνώστη (τα στοιχεία του τα έχω διαθέσιμα και υπάρχουν έτσι και αλλιώς στην στήλη της εφημερίδας, αλλά δεν θα ήθελα να τα δημοσιεύσω από την στιγμή που δεν έχω την έγκρισή του γιαυτό αν και νομίζω ότι από την στιγμή που είχε λάβει την δημοσιότητα δια της εφημερίδος δεν θα είχε αντίρρηση, εντούτοις δεν μπορώ να το κάνω)στο φύλλο της 25.5.2009 σελίδα 6, η οποία όταν την είδα και ξαναείδα το post μου εδώ κόντεψα να τρελλαθώ.Μετά λογικεύτηκα και είπα, ότι αφού εσύ έχεις πλέον την ανάγκη της έκφρασης γιατί αν και δοκίμασες πολλά και διαφορετικά πράγματα, δεν βρήκες χώρο,γιατί το ίδιο να μην έχει και κάποιος άλλος;;;
  Η ταυτότητα όμως της ουσίας των πραγμάτων έκανε την έκπληξή μου μεγαλύτερη, και είπα ότι βρε παιδί μου κάτι γίνεται εδώ πληθαίνουν όλοι εκείνοι που σκέφτονται περίπου το ίδιο και αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Ψάχνουν να βρουν λύση όχι μόνο γιαυτούς αλλά και για τους άλλους. Ίσως τελικά κάτι να γίνει. Σας παραθέτω λοιπόν το κείμενο, τα συμπεράσματα δικά σας και ας με συγχωρέσει ο φίλος που πράττω κάτι εν αγνοία του, και βεβαίως αν παραβιάζω κάτι ας με τιμωρήσει παραδειγματικά:

  Αγαπητέ κύριε Μπαζίνα (σχετ.σημ.συντ. είναι αρθρογράφος σχολιαστής της εφημερίδας),
  Συμφωνώ γενικώς , αν και όχι απολύτως με τις κρίσεις σας.Όσο για την ψηφισθείσα δεκάδα των "Μεγάλων Ελλήνων" βρίσκω ακατανόητο το πως απουσιάζουν ο θείος Όμηρος, ο Λεωνίδας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, αλλά και ο Αρχιμήδης (ο μεγαλύτερος μαθηματικός και επιστήμων όλων των εποχών). (Για τους διεθνώς αγνώστους πολιτικούς ενός διεθνώς αγνώστου μεσογειακού κρατιδίου, Καραμανλή και Βενιζέλο, που παρεισέφρυσαν στην δεκάδα, δεν θα πω τίποτε περισσότερο. Δεν είναι θέμα πολιτικής αντιθέσεως, αλλά αισθήσεως του μέτρου). Το υπέρτατο επίτευγμα της Ελλάδος, βεβαίως είναι η Σοφία.Σωκράτης Πλάτων Αριστοτέλης. Πάνω και από την Τέχνη, ίσως, Φειδίας, Αισχύλος, Πίνδαρος.
  Αυτά όλα όμως, δεν είναι εκ παρθενογεννέσεως, αλλά αποτελούν δημιουργία της Πόλεως. Και η πόλις, πατέρα έχει τον Λυκούργο, τον Σόλωνα, τον Περικλή.Με τον Αλέξανδρο δε, έχουμε την Μεγάλη Έκρηξη του Ελληνισμού, ο οποίος αποκτά παγκόσμιες, κοσμοϊστορικές διαστάσεις(Καβάφης: "Ελληνικός, καινούργιος κόσμος μέγας").
  Αλλά και η Τέχνη και η Σοφία και η Πόλις της Ελλάδος είναι γεννήματα της Ελληνικής Αρετής. Πάντων διδάσκαλος Όμηρος.Πάντων ανώτερος (σχεδόν μυθικός, οπότε ας μην τον συγκρίνουμε με άλλους).
  Αλλά και η Αρετή δεν είναι ιδέα μόνον αλλά καθημερινή πράξις και βίωσις. Σε μια στιγμή, σε έναν τόπο, όλη μαζί συγκεφαλαιούται και πραγματώνεται και δικαιώνεται, εκεί.Αισχύλος:"Μαραθώνιον άλσος αν είποι". Από τον Κόδρο μέχρι τον Λεωνίδα, και από τον Παλαιολόγο μέχρι τον Παύλο Μελά(σχετ.σημ.συντ.ααα, ρε Παλίκαρε).
  Για τους Έλληνες, η σχέσις του Πνεύματος, της Πόλεως και της Αρετής αυτής, είναι απόλυτη.
  Δύο λόγια, όμως, για τον Αλέξανδρο-αδικημένον σήμερα, διότι αυτός μεν είναι Μέγας, εμείς δε σήμερα μικροί.Δεν έχουν θέση αλλά και δεν χρειάζονται ωραιοποιήσεις. Επί τέλους, ήταν στρατηλάτης και κατακτητής, όχι ιεραπόστολος. Ο εκπολιτισμός ήταν το νομοτελειακό επακόλουθο της εξαπλώσεως, όχι ο σκοπός της εκστρατείας!
  Και να σας πω; Πολύ καλά έκανε! Υπηρέτησε ζωτική ανάγκη του Γένους των Ελλήνων, εθνική ανάγκη αιώνων. Και αυτό αρκεί.(Προσπαθώντας να τον παρουσιάσουμε ως φιλάνθρωπο εκπολιτιστή πρώτα, τον μειώνουμε.Διότι δεν το χρειάζεται.).Αλλά υπήρξε πολύ περισσότερο από ιστορική, εθνική αναγκαιότης.Υπήρξε μοναδικός.
  Ο Αλέξανδρος, δεν είναι μόνον ο μέγιστος ηγέτης και στρατηλάτης, αυτός που άλλαξε την μορφή του κόσμου. Αυτός που υπήρξε η Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang)του Ελληνισμού και της παγκοσμίου Ιστορίας.Αλλά και ο ήρωας του παραμυθιού, ο ιππότης, ο πολεμιστής και ο ονειροπόλος, ο ήρωας πέρα από τη λογική και τα ανθρώπινα. Ο Αλέξανδρος ονειρευόταν με τον Όμηρο στο προσκεφάλι, κάλπαζε με τον Βουκεφάλα σαν την αστραπή, κατέκοπτε τον γόρδιο δεσμό και πηδούσε σαν δαίμονας πάνω από τα τείχη των Μαλλών στην άκρη του κόσμου, και πάνω από τα σύννεφα στην ¶ορνο Πέτρα. Ο Αχιλλεύς του Μύθου, ενσαρκωμένος στην Ιστορία. Η πραγματικότης πέρα και πάνω από την φαντασία! Και που χώρος σήμερα για την φαντασία; Μπορούμε να ονειρευόμαστε σήμερα όπως ο Αλέξανδρος με τον Όμηρο στο προσκεφάλι; Μπορούμε να ονειρευόμαστε τον Αλέξανδρο π΄είναι πέρα από εμάς; Πέρα και από τα άστρα; Ο Κανάρης, εδιηγείτο ο ίδιος, διάβαζε την φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου και βρύσες έτρεχαν στα μάτια του...
  Ευχαριστώ, και με συγχωρείτε για την πολυλογία".

  ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ.
  Κατά τα λοιπά τα συμπεράσματα δικά σας. Όσο για το ΣΚΑΙ η επιλογή του θα το κυνηγάει για καιρό...εδώ είμαστε και θα με θυμηθείτε.
  Και να σας εξομολογηθώ και κάτι ένιωσα λίγο όπως....ο Κανάρης, μεσημεριάτικα στα καλά καθούμενα, και ευχαριστώ το φίλο αναγνώστη για το ύφος , το βάθος και την ποιότητα των νοημάτων του. Ξεκουράστηκα μεμιάς και έφυγα για να κυνηγήσω ανεμόμυλους...Δεν είμαι τελικά μόνος υπάρχουν και άλλοι. Ευχαριστώ και ελπίζω να μην σας κούρασα.Ευτυχείτε άπαντες!!!!

  Πηγή ."ΦΙΛΑΘΛΟΣ"
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη zastava : 25-05-09 στις 20:20

  ΜΑΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΄ΜΕΝΑ

  Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια – Ποτέ δεν ξέρεις τι γεύση θα σου τύχει.
  "Forrest Gump" (1994)
Παρόμοια Θέματα

 1. Απαντήσεις: 2
  Τελευταίο Μήνυμα: 01-02-11, 1:01
 2. Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 18-01-11, 14:10
 3. Πώς θα ήταν ο κόσμος σε μικρογραφία;
  By jose2205 in forum Κοινωνικά Θέματα
  Απαντήσεις: 1
  Τελευταίο Μήνυμα: 05-06-10, 16:11
 4. Απαντήσεις: 2
  Τελευταίο Μήνυμα: 18-02-10, 15:56
 5. Απαντήσεις: 6
  Τελευταίο Μήνυμα: 01-03-09, 11:57

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας