Το «κόμμα» του κ. Λάκη Λαζόπουλου

Oι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη προανήγγειλαν την καταδίκη του Σωκράτη.


Ο σατιρικός ποιητής νίκησε τον φιλόσοφο που ήπιε το κώνειο, επιλέγοντας να μην διαφύγει, σεβόμενος τους νόμους. Ο Σωκράτης στην απολογία του μίλησε για τις διαστρεβλωτικές επιπτώσεις των κωμωδιοποιών, αναφερόμενος στην επίθεση που του είχε εξαπολύσει ο Αριστοφάνης με την εξαρθρωτική, λαοφιλή σάτιρά του. Οι ίδιοι Αθηναίοι που πίκραναν μέχρι θανάτου τον φιλόσοφο, λάτρευαν τον ποιητή, τον έστεψαν με θαλλό από την ιερή ελιά-ύψιστη τιμή. Τι ειρωνεία: νωρίτερα, ο Σωκράτης είχε επιτεθεί στον Περικλή, εκτιμώντας πώς ο δημιουργός του χρυσού αιώνα, έκανε χειρότερους τους Αθηναίους από ό,τι τους παρέλαβε. Ενας πολιτικός, ένας φιλόσοφος, ένας σατιρικός ποιητής. Θα στοιχημάτιζα πως εάν γινόταν σήμερα δημοσκόπηση στη αγορά της πόλης -εκεί που χτυπά ο σφυγμός της κοινωνίας- τα exit polls θα έβγαζαν νικητή τον Αριστοφάνη.

Η σάτιρα, ξυπόλυτο αδελφάκι του «ποιοτικού» αδελφοκτόνου χιούμορ των σαλονιών, είναι ασφαλές λαϊκό καταφύγιο, με προμήθειες από τον επάνω κόσμο που φτάνουν για μια ζωή. Είμαι από αυτούς που ζηλεύουν (γιΆ αυτό και δεν συμπαθώ) τον κ. Λάκη Λαζόπουλo, σατιριστή νεοελληνικής κοπής που ακολούθησε το νεύμα του ταλέντου του και αντί να υποταχθεί στις σπουδές του -θα γινόταν αμίμητος δικηγόρος- δίνει δείγματα φαντασίας στο θέατρο, στη συγγραφή, στην κοινωνική διείσδυση. Πολλοί χειροκροτητές του, έχοντας προφανώς άποψη για το έργο του στρατευμένου ολιγαρχικού, βωμολόχου και απογυμνωτή Αριστοφάνη, βάφτισαν τον κ. Λαζόπουλο νέο Αριστοφάνη, και ο ίδιος δείχνει να το πιστεύει.

Στο «Αλ τσαντίρι νιουζ», η αποχή νικήθηκε κατά κράτος, εκεί συστεγάζεται ο κυρίαρχος λαός, στέλνοντας μήνυμα μέσω τηλεθέασης, απολαμβάνοντας τον νέο Αριστοφάνη να αποδομεί τους πάντες με τη βοήθεια και τεχνικών μέσων (εκεί σίγουρα υπερτερεί του προγόνου του).

Η καλλιτεχνική δημαγωγία πετυχαίνει διάνα. Με όχημα το γάργαρο γέλιο των θεατών, η γελοιοποίηση δημόσιων προσώπων γίνεται πανεύκολα και θα γινόταν ακόμα πιο ερεθιστική πράξη αν το ρεπερτόριο δεν συμπεριλάμβανε και κάποιους εμφανώς ολιγαρκείς στο πνεύμα, ανυπεράσπιστους. Αλλά όταν ακουμπήσεις την παλάμη στο ευαγγέλιο της σάτιρας, δεν ξεκολλάει με τίποτα. Σε αυτό ορκίζονται και οι ανώνυμοι θαυμαστές του νέου Αριστοφάνη και επώνυμοι καναλάρχες που επιθυμούν -όπως γράφεται- να εντάξουν τη σάτιρά του στη δύναμή τους. Ο κ. Λαζόπουλος είναι εκών-άκων, «παράγοντας» της πολιτικής ζωής.


Tου Κωστα Λεονταριδη/ kathimerini.gr
Συνημμένα Thumbnails