Μέχρι τώρα έχει εξυμνηθεί για τις ευεργετικές επιδράσεις σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Πλέον, σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές, η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ότι προστατεύσει και από την κατάθλιψη.
Σύμφωνα με είδηση του BBC, επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Las Palmas και Navarra, που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα, ανακάλυψαν ότι οι πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε άτομα που τρώνε γεύματα, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και μικρή ποσότητα κόκκινου κρέατος, είναι 30% λιγότερες σε σχέση με όσους δεν ακολουθούν την ίδια διατροφή.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εξετάστηκαν 10.094 ενήλικες για 4 χρόνια, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, Medical Association. Ωστόσο, οι Ισπανοί ερευνητές, προχώρησαν και στη διεξαγωγή επιπλέον σχετικών ερευνών, όπου το έκριναν απαραίτητο, ενώ «επιστράτευσαν» και απόφοιτους πανεπιστημίου, προκειμένου να καταλήξουν στο εγκυρότερο δυνατό αποτέλεσμα.
Στη μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνεται μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και γαλακτοκομικών, μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και μεγάλες ποσότητες οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών και ψαριών.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι τηρούσαν κατά γράμμα τις οδηγίες των μελετητών, ήταν κυρίως άνδρες, πρώην καπνιστές και παντρεμένοι.
Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, εμφανίστηκαν 480 περιστατικά κατάθλιψης, από τα οποία τα 156 ήταν άνδρες και τα 324 γυναίκες.
Αυτό που ανακάλυψαν όμως οι μελετητές ήταν ότι εκείνοι που είχαν μεγαλύτερη «προσκόλληση» στη μεσογειακή δίαιτα, ήταν κατά 30% λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν καταθλιπτική συμπεριφορά.
Ακόμα και όταν απομόνωσαν άλλους παράγοντες, όπως την ανταγωνιστική και αγχώδη προσωπικότητα, την οικογενειακή κατάσταση, το υγιεινό στιλ ζωής, διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η προσκόλληση σε μια καθημερινή μεσογειακή δίαιτα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε ένα άτομο. Ωστόσο, οι Ισπανοί επιστήμονες αναγνώρισαν ότι δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου η μεσογειακή δίαιτα ωφελεί στον ψυχισμό.