
Αρχικό μήνυμα απο
pkostas
Το ζήτημα δεν τίθεται ως προς την απώλεια τη γλώσσας, αλλά ως προς την απώλεια της έκφρασης και εγώ εκεί στέκομαι.
Εσείς οι μικρότεροι από εμάς, που είστε μια γενιά μπροστά μας, τείνετε να χάσετε κάθε επαφή με τη γλώσσα, αλλά και με την έκφραση κατά συνέπεια.
Είναι δικαιολογία να λες (όχι εσύ προσωπικά) ότι σε κουράζει το Alt+Shift, όταν ούτως ή αλλώς πατάς εκατοντάδες πλήκτρα το λεπτό.
Επίσης είναι δικαιολογία να λες ότι φταίνε οι κυβερνήσεις, οι εκπαιδευτικοί, τα θρανία, ο πίνακας που είναι πράσινος, ο τοίχος που είναι γκρίζος και η τυρόπιτα του κυλικείου που είναι στρογγυλή.
Όλα ξεκινούν από τη θέληση. Η παιδεία είναι πρώτα απ' όλα θέληση, δίψα, έμπνευση, ζήλος. Ξεκινά από εμάς τους ίδιους. Εκείνος που θέλει, μπορεί. Ο δάσκαλος ή ο καθηγητής είναι αρωγός σε αυτή τη διαδρομή και όχι υπεύθυνος.
Δηλαδή, για να γίνω πιο σαφής, υπήρξαν και υπάρχουν παιδιά που με πενιχρά μέσα, χωρίς δασκάλους ή καθηγητές, χωρίς σχολεία, φροντιστήρια, χωρίς χρήματα, κατάφεραν να σπουδάσουν και να φτάσουν εκεί που επιθυμούσαν. Και αυτό το κατάφεραν χάρη στο ζήλο, τη δίψα και τη θέληση.
Είναι σημαντικό για σας, τη νέα γενιά να καταλάβετε ότι η παιδεία δεν είναι μόνο το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή το φροντιστήριο. Η παιδεία ξεκινά από τα πρώιμα χρόνια της ανάπτυξης μέσα από το θεμέλιο της κοινωνίας, την οικογένεια. Και συνεχίζεται δια βίου. Η παιδεία δεν λαμβάνεται από το σχολείο, ούτε από το πανεπιστήμιο. Κατακτάται στο πεζοδρόμιο, στον εργασιακό χώρο, στο κοινωνικό περιβάλλον. Στα σχολεία απλώς τίθενται οι βάσεις, οι κανόνες και ο τρόπος σκέψης. Όσα πτυχία και να πάρεις, δεν είναι απόδειξη ότι έχεις παιδεία. Είναι απλώς απόδειξη ότι απέκτησες βάσεις στο να σκέφτεσαι. Αν δεν τις χρησιμοποιήσεις αυτές τις βάσεις, δεν πρόκειται ποτέ να κατάκτήσεις την παιδεία
Πρόσεξε τί γράφει η Γιάνννα: "Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ των καταλήψεων γιατί πρέπει να διαμαρτυρόμαστε". Τϊ καταλαβαίνεις από αυτό; Δηλαδή όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί πρέπει να κάνει και κατάληψη; Είναι μία άποψη. Τα σχόλια περιττεύουν.
Και λίγο παρακάτω μας λέει: "το κύριο αίτημα (σ.σ. της κατάληψης) είναι τα πανεπιστήμια τα ιδιωτικά σε σχέση με τα δημόσια". Δηλαδή; Λίγο πιο λιανά Γιάνννα μου; Τι εννοείς; Για ποιό λόγο θα πρέπει ένας μαθητής Γυμνασίου να πρέπει να κάνει κατάληψη, επειδή θεσπίζονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Θα χάσει τη γνώση; Θα φύγει η γνώση προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και δεν θα τη βρίσκει κανείς πλεόν στα δημόσια; Τότε γιατί μέχρι τώρα δεν έφυγε στο εξωτερικό που ήδη υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια;
Είπα και πιο πάνω ότι η μάθηση είναι ζήλος, πρέπει να το 'χεις δηλαδή μέσα σου το μεράκι. Και από κεί και πέρα δεν σε φοβίζει τίποτε.
Δηλαδή αυτοί που τελείωσαν το μονοθέσιο εξατάξιο δημοτικό στο τελευταίο ερημοχώρι, πήγαιναν στο γυμνάσιο 10 χιλιόμετρα με τα πόδια κάθε πρωί με το κρύο και το χιόνι, κάναν τρείς δουλειές για να μπορέσουν να ζήσουν στη μεγαλούπολη και να τελειώσουν το πανεπιστήμιο, κι έπλεναν από το απόγευμα μέχρι τα ξημερώματα πιάτα για να μπορέσουν να κάνουν το μεταπτυχιακό τους στο εξωτερικό, πώς στο διάολο τα κατάφεραν;
Bookmarks