Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική.

Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χιλιόμετρα, ενώ με τα νησιά φτάνει τα 30,2 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα και καλύπτει το 6.0% της ολικής επιφάνειας της γης και το 20.4% της στεριάς.


Ο πληθυσμός της είναι 900 εκατομμύρια (υπολογ. 2005)[2] και αποτελεί περίπου το 14% του συνολικού ανθρώπινου πληθυσμού της γης. Η ήπειρος περιβάλλεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα στα βόρεια, τη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα στα βορειοανατολικά, τον Ινδικό Ωκεανό στα νοτιοανατολικά και τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά.

Η Αφρική μαζί με την Ασία και την Ευρώπη αποτελεί τον λεγόμενο Παλιό Κόσμο. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, η Αφρική ήταν η πρώτη περιοχή στην οποία έζησε ο άνθρωπος.


Kλίμα της ΑφρικήςΗ Αφρική χωρίζεται από τον Ισημερινό σε δύο κομμάτια, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει τόσο στο βορρά, όσο και στο νότο τις ίδιες πάνω - κάτω κλιματολογικές συνθήκες. Τα δύο τρίτα περίπου της Αφρικής βρίσκονται μέσα στους δύο τροπικούς, ενώ το υπόλοιπο τρίτο βρίσκεται όχι πολύ μακριά από τις δύο αυτές ζώνες. Το γεγονός αυτό αποτελεί και το χαρακτηριστικό και καθοριστικό στοιχείο στη διαμόρφωση του κλίματος της Αφρικής.

Έτσι, στην κεντρική περιοχή της Αφρικής υπάρχει το ισημερινό κλίμα, ακολουθούν κατόπιν οι δύο ζώνες των ισημερινών μουσώνων, κατόπιν οι ζώνες του τροπικού και τέλος οι ζώνες του υποτροπικού κλίματος .
Ο χωρισμός αυτός είναι περισσότερο γεωγραφικός χωρισμός, γιατί και στην περιοχή του Ισημερινού υπάρχουν περιοχές που χαρακτηρίζονται από τα παραπάνω είδη κλίματος, ενώ υπάρχουν ακριβώς επάνω στον Ισημερινό και περιοχές που έχουν εύκρατο κλίμα, καθώς και περιοχές που έχουν σχεδόν πολικό κλίμα. Πρόκειται για τις κορυφές των υψηλών βουνών, όπως είναι το Καμερούν και το Κιλιμάντζαρο.

Ο ήλιος με την κίνησή του, που είναι ορατή ανάμεσα στους δυο τροπικούς του Καρκίνου και του Αιγόκερω, καθορίζει τόσο το κλίμα, όσο και την αντίθεση ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια της Αφρικής. Έτσι, οι εποχές του έτους στα βόρεια του Ισημερινού είναι εντελώς αντίθετες από εκείνες του νότιου ημισφαιρίου, που σημαίνει ότι, όταν στο βόρειο είναι καλοκαίρι, στο νότιο είναι χειμώνας.


Η κίνηση ακόμη του ήλιου καθορίζει τις βροχοπτώσεις και τις θερμοκρασίες, ενώ προκαλεί περιοδική μετατόπιση των κυκλωνικών και των αντικυκλωνικών περιοχών. Έτσι η κίνηση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα στη ζώνη του Ισημερινού να υπάρχουν δύο περίοδοι με μεγάλες βροχές και οι περίοδοι αυτές συμπίπτουν με την άνοιξη και το φθινόπωρο της Ευρώπης.

Στις δύο τροπικές ζώνες εμφανίζεται ένα ανώτερο όριο βροχοπτώσεων, κυρίως στην περίοδο του καλοκαιριού, τόσο για το νότιο όσο και το βόρειο ημισφαίριο. Αντίθετα τη χειμερινή περίοδο υπάρχουν πολύ λίγες βροχές, που έρχεται σαν αποτέλεσμα της δημιουργίας των αντικυκλώνων στις περιοχές αυτές και που προκαλεί στις δύο τροπικές ζώνες μεγάλες περιόδους ξηρασίας.

Έτσι, η συνοπτική εικόνα των εποχών των βροχοπτώσεων για την Αφρική παρουσιάζεται κάπως έτσι. Στα δυτικά, στην περιοχή της Μεσογείου, οι περισσότερες βροχές πέφτουν στο τέλος του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα, ενώ ακολουθεί μια μεγάλη περίοδος ξηρασίας. Στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά επικρατούν οι καλοκαιρινές βροχές, στο κέντρο οι ανοιξιάτικες και οι φθινοπωρινές, στα νότια οι χειμερινές, στα νοτιοανατολικά οι καλοκαιρινές και στα ανατολικά οι ανοιξιάτικες βροχές.

Το ύψος των βροχοπτώσεων είναι ανάλογα με την κάθε περιοχή. Έτσι, στην περιοχή του Κόγκο και στις ακτές της Γουινέας πέφτουν κατά μέσο όρο 1.500 μέχρι 2.000 χιλιοστά. Στα ανατολικά προς τα παράλια πέφτουν γύρω στα 2.000 χιλιοστά βροχές, ενώ όσο προχωρούμε προς το εσωτερικό, μειώνονται, με αποτέλεσμα στα δυτικά του Σουδάν να πέφτουν λιγότερες από 200 χιλιοστά.


Ποτάμια και λίμνες της Αφρικής


Οι διαφορές που παρατηρούνται τόσο στην κατανομή των βουνών της Αφρικής, όσο και στην κατανομή των βροχών, προβάλλονται ανάλογα και στην κατανομή των ποταμών και των λιμνών.

Έτσι στη βόρεια και δυτική Αφρική ελάχιστα ποτάμια υπάρχουν, αν εξαιρέσουμε το Νείλο, που πηγάζει από τα νότια και ανατολικά διαμερίσματα της ηπείρου. Στο νοτιοδυτικό τμήμα, αντίθετα, εκβάλλουν τα περισσότερα ποτάμια. Τα δύο πέμπτα των νερών, που χύνουν οι ποταμοί της Αφρικής στη θάλασσα, χύνονται στον Ατλαντικό.

Πρόκειται βασικά για δυο ποτάμια: το Νίγηρα και τον Κόγκο, ενώ στα νότια υπάρχει ο Οράγγης. Ο Κόγκο, που πηγάζει από το κεντρικό και νότιο τμήμα της Αφρικής και κοντά στη λίμνη της Βικτωρίας, είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Αφρικής, αλλά ο πιο πλούσιος σε νερά από όλα τα ποτάμια της.


Γενικά, όλα τα ποτάμια της Αφρικής, εκτός από εκείνα που είναι μικρά και πηγάζουν από τις πλαγιές των βουνών που είναι κοντά στην παραλία, όλα τα άλλα έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά δηλ. τέτοια που έχουν όλα τα ποτάμια που πηγάζουν από σχετικά μικρά υψίπεδα και διανύουν σχετικά επίπεδες περιοχές. Για το λόγο αυτό τα ποτάμια αυτά είναι ήρεμα, χωρίς να παρουσιάζουνε μεγάλα και ισχυρά ρεύματα και χωρίς μεγάλες αποθέσεις.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα βουνά της Αφρικής βρίσκονται στα παράλια, πράγμα που εκτός του ότι εμποδίζει τις βροχές να φτάσουν στο εσωτερικό της χώρας, εμποδίζει παράλληλα και τα ποτάμια να βρουν εύκολη διέξοδο προς τη θάλασσα.

Στη δυτική πλευρά ο Νίγηρας πηγάζει από τη δυτική πλευρά της χαμηλής οροσειράς της Γουινέας, αφού, για ένα μεγάλο διάστημα, κατευθυνθεί στα δυτικά προς τη μεριά της νότιας Σαχάρας. Εκεί, αφού χάσει από την εξάτμιση ένα αρκετά μεγάλο μέρος από τα νερά του, στρίβει προς τα νότια και βρίσκει διέξοδο στον κόλπο της Γουινέας. Στα νότια υπάρχει ο Οράγγης που πηγάζει από τα Βουνά του Δράκοντα και, αφού εξατμιστεί ένα μεγάλο μέρος από τα νερά που είχε, χύνεται στον Ατλαντικό ωκεανό.

Στα νοτιοανατολικά της Αφρικής βρίσκονται δύο μεγάλοι ποταμοί: ο Ζαμβέζης και ο Λιμπόπο που χύνονται στον Ινδικό ωκεανό. Τέλος, στη Μεσόγειο θάλασσα χύνεται το μεγαλύτερο ποτάμι της Αφρικής, ο Νείλος. Ο Νείλος θεωρείται επίσης σαν το μακρύτερο ποτάμι όλης της γης.

Επειδή το έδαφος που περνάει ο Νείλος είναι πολύ επίπεδο, με αποτέλεσμα να έχει πολύ μικρό ρεύμα και επειδή η εξάτμιση, εξαιτίας μεγάλης ζέστης στην περιοχή, είναι μεγάλη ο Νείλος, τελικά, δε θα μπορούσε ποτέ να φτάσει μέχρι τη Μεσόγειο, παρόλο που τροφοδοτείται με νερά από τις μεγαλύτερες λίμνες της Αφρικής αν δεν τροφοδοτούνταν με νερά από τους δεξιούς του παραπόταμους που πηγάζουν από τα υψίπεδα της Αβησσυνίας.

Εκτός από τα ποτάμια που χύνονται στη θάλασσα, υπάρχουν και τα ποτάμια που, είτε χύνονται στο εσωτερικό σε λίμνες, είτε τελικά εξατμίζονται τελείως πριν ακόμη βρουν κάποια διέξοδο στη θάλασσα. ¶λλα πάλι ποτάμια, όταν πέσουν σε αμμώδη εδάφη, τελικά γίνονται υπόγεια χωρίς ποτέ να ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια.

Στο εσωτερικό υπάρχουν μερικές μεγάλες λίμνες. Στα νότια της Σαχάρας υπάρχει η Λίμνη του Τσαντ, στην οποία χύνονται τα ποτάμια Κομαντούγκου, Σάρι και Λογκάν. Η μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής είναι η λίμνη της Βικτωρίας από την οποία πηγάζει ο Νείλος.

¶λλες μεγάλες λίμνες είναι: η Κιόγκα, η λίμνη του Ροδόλφου, στην οποία χύνεται ο Όμο, του Αλβέρτου, η Κίβο, η Ταγκανίκα, η Μοέβο, η Μαλάουι, η Λουαμπούλα, η Τάνα, στα υψίπεδα της Αβησσυνίας και άλλες μικρότερες τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Αφρική.

Τέλος πρέπει να αναφερθούν και οι τεχνητές λίμνες που δημιουργήθηκαν, όταν κατασκευάστηκαν διάφορα φράγματα σε ποτάμια. Σαν τέτοιες θα πρέπει να αναφερθούν η λίμνη Καρίμπα στο Ζαμβέζη, το Ασσουάν στο Νείλο, καθώς και άλλες στο Νίγηρα, στο Βόλτα κλπ.


Χλωρίδα και πανίδα


Ανάλογη με τη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις είναι και η χλωρίδα στην Αφρική, που μπορεί να θεωρηθεί σαν πολύ πλούσια.

Έτσι, ενώ από τη μια υπάρχουν περιοχές που σκεπάζονται από παρθένα δάση, υπάρχουν και περιοχές που δεν έχουν καθόλου πράσινο ή που έχουν μερικές οάσεις με χουρμαδιές ή ακανθώδη φυτά.

Πρόκειται κυρίως για την έρημο της Σαχάρας και την έρημο της Καλαχάρι. Στη βόρεια μεσογειακή Αφρική η χλωρίδα είναι η ίδια, σχεδόν, μ' εκείνη που επικρατεί στις νότιες Ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια περίπου χλωρίδα θα συναντήσουμε και στη νότια Αφρική, όπου οι συνθήκες είναι, περίπου, οι ίδιες μ' εκείνες που υπάρχουν στη βόρεια.


Χαρακτηριστικές καλλιέργειες των ζωνών αυτών είναι η ελιά, τα εσπεριδοειδή, το ρύζι. τα λαχανικά, το βαμβάκι, το αμπέλι κλπ. Πολλές από τις καλλιέργειες αυτές τις συναντάμε και στο εσωτερικό της χώρας και ιδιαίτερα σε μερικά υψίπεδα, όπου το κλίμα δεν είναι αποκλειστικά τροπικό.

Στις υποτροπικές περιοχές χαρακτηριστικό είναι η ποώδης βλάστηση και οι Σαβάνες. Χαρακτηριστικό της σαβάνας είναι η εποχιακή βλάστηση που φτάνει σε μεγάλο ύψος και τα αραιά δένδρα. Τα δένδρα στις σαβάνες ποτέ δε σχηματίζουν δάση. Χαρακτηριστικά δέντρα των σαβάνων είναι οι ακακίες, μερικά είδη αρτόδεντρων, οι συκομουριές, καθώς και τα τεράστια δέντρα, που είναι γνωστά με το όνομα μπαομπάμπ και των οποίων ο κορμός μπορεί να φτάσει μερικά μέτρα διάμετρο. Συνήθως οι κορμοί αυτοί είναι μέσα κούφιοι και σχηματίζουν τεράστιες κουφάλες.

Στη ζώνη του Ισημερινού και ιδιαίτερα κοντά στις όχθες των ποταμών και των λιμνών υπάρχουν μεγάλα και αδιαπέραστα δάση. Πολλά από τα δάση της Αφρικής είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητα, ακριβώς γιατί είναι τελείως αδιαπέραστα. Χαρακτηριστικά δέντρα των τροπικών δασών είναι το τικ, το παλίσανδρο, ο έβενος κλπ.

Ζώα της Αφρικής


Αντίστοιχη με τη χλωρίδα είναι και η πανίδα. Έτσι, στη βόρεια Αφρική συναντάμε κυρίως τα γνωστά στη νότια Ευρώπη ζώα, όπως είναι το τσακάλι, η αλεπού και άλλα, συναντάμε όμως και γύπες, ύαινες και καμήλες. Στην ανατολική Αφρική, από την περιοχή της Σομαλίας και πάνω, τόσο προς τα βόρεια όσο και προς τα δυτικά, ζει σαν κατοικίδιο ζώο η καμήλα που χρησιμοποιείται για μεταφορές κυρίως μέσα από τις ερήμους. Είναι γνωστά άλλωστε τα περίφημα καραβάνια που όργωναν τις ερήμους της Αφρικής, ιδιαίτερα πριν από μερικά χρόνια.

Ακόμη στις περιοχές που αναφέραμε παραπάνω ζει και η γαζέλα η δρομάς, που έχει γίνει και αυτή κατοικίδιο ζώο πια. Σε όλες τις άνυδρες περιοχές της δυτικής, κεντρικής, ανατολικής και νότιας Αφρικής ζει η στρουθοκάμηλος, το μεγαλύτερο πουλί του πλανήτη μας. Στις στέπες και στις σαβάνες με την εποχιακή βλάστηση ζουν πολλά μεγάλα ζώα, χαρακτηριστικό της πανίδας της Αφρικής.
Εκεί ζει ο Αφρικανικός ελέφαντας, που θεωρείται πιο άγριος από τον Ασιατικό. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι Αφρικανικοί ελέφαντες αποτελούσαν αντικείμενο μεγάλου κυνηγιού για τους χαυλιόδοντές τους, το λεγόμενο ελεφαντόδοντο, που εξακολουθεί και σήμερα να είναι περιζήτητο στην παγκόσμια αγορά για την κατασκευή κοσμημάτων, κομψοτεχνημάτων κλπ.

Το αποτέλεσμα είναι να έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ζώων αυτών και να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τελείως. Σήμερα έχει απαγορευτεί αυστηρά το κυνήγι των ελεφάντων σε όλη την Αφρική, αλλά εξακολουθεί να γίνεται παράνομα και μάλιστα σε αρκετά μεγάλη κλίμακα. Πολλοί κυνηγοί δε διστάζουν να κυνηγήσουν και μέσα στους διάφορους δρυμούς, που έχουν δημιουργηθεί για την προστασία των ζώων. Πρόκειται κυρίως για λευκούς κυνηγούς, στους οποίους συμπαραστέκονται και οι μαύροι κυνηγοί.

Στις στέπες ακόμη ζουν οι καμηλοπαρδάλεις, μεταξύ των οποίων και το αφρικανικό βουβάλι που θεωρείται το πιο επικίνδυνο και το πιο άγριο ζώο πάνω σ' ολόκληρη την Αφρική.

Τα φυτοφάγα ζώα των στεπών είναι στην ουσία μεταναστευτικά, γιατί κάθε φορά αλλάζουν τόπο, για να εξασφαλίσουν τροφή, όταν στις περιοχές που ζουν από τη ξηρασία σταματήσει κάθε βλάστηση. Τόσο στις ερήμους όσο και στις στέπες και στις σαβάνες ζουν πολλά φίδια από τα οποία άλλα έχουν δηλητήριο και άλλα δεν έχουν.


Ανάμεσα στα φίδια που δεν έχουν δηλητήριο μπορούμε να αναφέρουμε τον πύθωνα σαν το πιο γνωστό, ενώ ανάμεσα στα δηλητηριώδη ανήκει η κόμπρα, που μπορεί να θεωρηθεί σαν το πιο επικίνδυνο φίδι στην Αφρική.

Στα βαλτώδη μέρη και κοντά στα ποτάμια, ζει ένα άλλο είδος ζώου, που και αυτό κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Πρόκειται για τον ιπποπόταμο. Ο ιπποπόταμος είναι αποκλειστικά και μόνο ζώο φυτοφάγο και σπάνια επιτίθεται στους ανθρώπους, ενώ μπορεί σχετικά εύκολα να εξημερωθεί. Το κρέας του ιπποπόταμου τρώγεται και είναι πολύ νόστιμο. Χαρακτηριστικό για το κρέας του ιπποπόταμου είναι ότι δεν έχει καθόλου σχεδόν χοληστερίνη και από την άποψη αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί στην πρώτη θέση από όλα τα κρέατα. Η χοληστερίνη, όπως είναι γνωστό, προκαλεί τις καρδιοπάθειες.

Ο ιπποπόταμος πολλαπλασιάζεται σχετικά πολύ εύκολα. Η εγκυμοσύνη του διαρκεί λιγότερο από 6 μήνες, έτσι τόσο αυτός, όσο και οι γαζέλες, μπορούν να λύσουν σε μεγάλο βαθμό, αν γίνει φυσικά συστηματική εκτροφή, το πρόβλημα της έλλειψης των πρωτεϊνών που αντιμετωπίζει η Αφρική. Από τα σαρκοφάγα ζώα αξίζει να αναφερθούν τα λιοντάρια, οι λεοπαρδάλεις, κλπ., που και αυτά, ακολουθώντας τα φυτοφάγα, γίνονται τελικά μεταναστευτικά ζώα.

Εξερεύνηση και αποικισμός της Αφρικής


Η πρώτη απόπειρα εξερεύνησης της Αφρικής χρονολογείται από το 1436, όταν ο Πορτογάλος Εάννες Μπαλντάγια έφτασε μέχρι το ακρωτήριο Ρίο Ντέκκα Όρο. Το 1441 ο Τριστάου φτάνει μέχρι τη σημερινή Σενεγάλη. Το 1471 ο Ρουίντα Σεκέιρα φτάνει μέχρι το σημερινό Γκαμπόν, ενώ ο Κάου Ντόγκο έφτασε στα 1482 μέχρι τις εκβολές του ποταμού Κόγκο. Στα 1486 ο Βαρθολομαίος Ντιάζ φτάνει σχεδόν μέχρι τη σημερινή πόλη Ντέρμπαν και, τέλος, ο Βάσκο ντα Γκάμα στα 1497 περιπλέει για πρώτη φορά ολόκληρη τηνΑφρική.

Έτσι, για πολλά χρόνια, ήταν γνωστές οι ακτές της Αφρικής, ενώ το εσωτερικό εξακολουθούσε να παραμένει άγνωστο. ¶λλωστε οι πρώτοι εξερευνητές δεν ενδιαφέρονταν να δημιουργήσουν αποικίες, όσο τους ενδιέφερε να δημιουργήσουν βάσεις ανεφοδιασμού.

Αργότερα αρχίζει ο συστηματικός αποικισμός της Αφρικής που διήρκεσε αρκετούς αιώνες. Καθεμιά από τις μεγάλες τότε ναυτικές δυνάμεις, διεκδικεί για τον εαυτό της και ένα μέρος από τα πιο πλούσια που έχει η χώρα.
Σαφάρι Κένυα-Μασάι Μάρα, λίμνη Νακούρου-Μομπάσα 9ημ/7νυχτ.
ΚΕΝΥΑ - ΝΑΙΡΟΜΠΙ


Με γεωγραφική τοποθεσία στην καρδιά της χώρας, το Ναϊρομπι είναι και ιδανικό ορμητήριο για ολιγοήμερες εκδρομές στα εθνικά πάρκα και καταφύγια της Κένυας.

1η ημέρα: Πτήση για ΝαϊρόμπιΑναχώρηση για το Ναϊρόμπι μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Αναχώρηση το απόγευμα για Ναϊρόμπι

2η ημέρα: Ναϊρόμπι - Λίμνη Νακούρου¶φιξη στο Ναϊρόμπι πολύ νωρίς το πρωί και συνάντηση με τον τοπικό μας αντιπρόσωπο. Αναχώρηση με τα ειδικά τετρακίνητα πουλμανάκια για την λίμνηΝακούρου, μέσω του Rift Valley, του μεγαλύτερου ρήγματος γής στον κόσμο με την φαντασμαγορική θέα του βουνού Longonot και της Λίμνης Ναϊβασα.Θα περπατήσουμε στα αρχαιολογικά μνημεία της προϊστορικής εποχής του ανθρώπου. Αναχώρηση για την Νακούρου με τα χιλιάδες πανέμορφα ροζφλαμίνγκο, τακτοποίηση στο επιλεγμένο μας lodge για φαγητό και ξεκούραση. Αναχώρηση νωρίς το απόγευμα για σαφάρι στην λίμνη με τα σπάνια είδηπουλιών και ζώων και την δυνατότητα για παρακολούθηση των μαύρων ρινόκερων. Επιστροφή στο lodge για δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Λίμνη Νακούρου - Μασάϊ Μάρα
Μετά το πρωινό μας αναχώρηση για το εθνικό πάρκο των Μασαι Μαρα το πλουσιότερο στον κόσμο με άγρια ζώα. ¶φιξη στο λότζ, τακτοποίηση και μεσημεριανό. Το απόγευμα σαφάρι όπου θα συναντήσετε ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις, ζέβρες, λιοντάρια, ρινόκερους και πολλά άλλα. Το βράδυ δείπνο και διανυκτέρευση.

4η ημέρα: Μασάϊ ΜάραΝωρίς το πρωί η ημέρα είναι αφιερωμένη στην αναζήτηση αγρίων ζώων. Μετά το φαγητό θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεπτούμε το παραδοσιακό χωριό της φυλής των Μασάι, όπου θα γνωρίσουμε τους ιθαγενείς που εξακολουθούν να ζουν σε καλύβες με πηλό και χόρτα. Το απόγευμα αναχώρηση για σαφάρι και μετά δείπνο και διανυκτέρευση.5-7η ημέρα: ΜομπάσαΝωρίς το πρωί σαφάρι και μετά πρωινό. Αναχώρηση για το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι για την εσωτερική μας πτήση προς την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κένυας την Μομπάσα. Το ξενοδοχείο μας βρίσκεται στην παραθαλάσσια ζώνη τηςπόλης, ιδανικό για ξεκούραση, ήλιο και θάλασσα. Ημέρες ελεύθερες.

8η ημέρα: Μομπάσα - Ναϊρόμπι
Πρωινό και αναχώρηση για το αεροδρόμιο για την πτήση στο Ναϊρόμπι. ¶φιξη, και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Το απόγευμα ξενάγηση της πόλης και δείπνο στο παραδοσιακό εστιατόριο Carnivore με την πλούσια ποικιλία από κρέατα.

9η ημέρα: Ταξίδι επιστροφήςΠολύ πρωί αναχώρηση για το αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μας μέσω άλλης πόλης παίρνοντας μαζί μας αξέχαστες εντυπώσεις.


Σαφάρι Νότιας Αφρικής

Σαφάρι Νότιας Αφρικής Γιοχάνεσμπουργκ - Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ - Γιοχάνεσμπουργκ


2ημέρες / 1 νύχτα. Αφού έχετε ευχαριστηθεί το Κέιπ Τάουν με εσωτερική πτήση φτάνετε στο Γιοχάνεσμπουργκ και διανυχτερεύετε. 1η ημέρα:Αναχώρηση το πρωί περίπου στις 6. 30π.μ. διαμέσου του Hazyview για το καλύτερο εθνικό πάρκο της Αφρικής. Φτάνοντας στο πάρκο επιβίβαση σε τζιπ με οδηγό και ξεναγό για ένα σύντομο φωτογραφικό σαφάρι πριν την εγκατάστασή σας σε ένα από τα λοτζ.

2η ημέρα:Πριν από την ανατολή του ήλιου ξεκινάτε αυτό το σαφάρι για ναδείτε τα πουλιά νωρίς το πρωί. Το σαφάρι τελειώνει στις 12. 00 τομεσημέρι και αναχωρείτε για το Γιοχάνεσμπουργκ μέσω της όμορφης περιοχής Μπουμαλάνγκα. ¶φιξη το απόγευμα και τακτοποίησηστο ξενοδοχείο.*Υπάρχει δυνατότητα για περισσότερες ημέρες διαμονής μέσα στο Πάρκο.


Ζανζιβάρη


Φοίνικες, αιώρες, ξύλινες καλύβες στην άμμο και ρέγκε μουσική υπόκρουση. Στη Ζανζιβάρη με τις τροπικές παραλίες, οι διακοπές έχουν κάτι από τη χίπικη ανεμελιά περασμένων δεκαετιών. Το αφρικανικό νησί δεν ποντάρει στον artificial εξωτισμό των πανάκριβων resorts, αλλά προσφέρει απλόχερα low budget πολυτέλεια.

Mαγευτικά στενά και δαιδαλώδη δρομάκια όπου στριμώχνονται σπίτια, μαγαζιά, τζαμιά και εκκλησίες. Ντόπιοι που σας υποδέχονται λέγοντας «Τζάμπο» (γεια σου) ή «Καρίμπου» (καλωσόρισες). Βρίσκεστε στη Stone Town, την πρωτεύουσα (και μοναδική πόλη) της Ζανζιβάρης με τις περίτεχνα σκαλισμένες ξύλινες εξώπορτες, διακοσμημένες με μπρούτζινα στολίδια που εξασφαλίζουν καλή τύχη στους ιδιοκτήτες.


Δύο τεράστια οικοδομήματα δεσπόζουν στον παραλιακό δρόμο της πόλης: το Κάστρο, χτισμένο το 1700 από Πορτογάλους θαλασσοπόρους, και το παλάτι του Σουλτάνου Μπάργκας, τυπικό δείγμα αραβικής αρχιτεκτονικής. Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνονται όμως και αρκετά τζαμιά, δύο καθεδρικοί ναοί (ο ένας βρίσκεται στη θέση της παλιάς αγοράς των σκλάβων), τα Περσικά Λουτρά και το σπίτι όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο διάσημος εξερευνητής Λίβινγκστον.

Η Stone Town γίνεται μαγευτική την ώρα του ηλιοβασιλέματος, όταν τα τοπικά καΐκια («ντάου») μπαίνουν μεγαλόπρεπα στο λιμάνι και στην προκυμαία κάνουν την έξοδό τους νεαρές Ινδές με πολύχρωμα σάρι πλάι σε μουσουλμάνες με μαύρους φερετζέδες. Οι κάτοικοι της Ζανζιβάρης είναι ένα παράξενο μείγμα από Αφρικανούς, 'Αραβες και Ινδούς και οι μουσουλμανικές παραδόσεις κάνουν έντονη την παρουσία τους στα καλυμμένα κεφάλια -ή και πρόσωπα- των γυναικών.

Το σχετικά άνετο οδικό δίκτυο της Ζανζιβάρης και οι καλοί χωματόδρομοι σας επιτρέπουν να εξερευνήσετε το νησί και τις παραλίες του με αυτοκίνητο. Εξίσου ενδιαφέρον όμως είναι και το τοπικό λεωφορείο («νταλαντάλα» στα σουαχίλι).

Ακόμα και μια μικρή διαδρομή με το «νταλαντάλα» μπορεί να κρατήσει ώρες, καθώς το ανοιχτό όχημα κάνει άπειρες στάσεις και μεταφέρει τα πάντα - από ανθρώπους και ποδήλατα μέχρι τεράστια τσαμπιά με μπανάνες. Διασχίζοντας μικρά χωριά με πλίνθινα σπίτια, θα φτάσετε στα βορειοανατολικά του νησιού, όπου βρίσκονται πανέμορφες παραλίες με κοραλλιογενή βυθό. Στο Νουνγκούι, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στα βόρεια, μπορείτε να μείνετε σε απλά μπανγκαλόους πάνω στην τροπική παραλία με τους κοκκοφοίνικες, τη λεπτή άμμο από τριμμένα κοχύλια και τη χαλαρή ατμόσφαιρα με μουσική υπόκρουση Μπομπ Μάρλεϊ στα μικρά μπαρ.

Παρόμοιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου ξεχωρίζει η παραλία του χωριού Πάχε. Θα την προτιμήσετε αν θέλετε να αποφύγετε τα πλήθη των τουριστών - ο μακρύς χωματόδρομος που οδηγεί εδώ αποθαρρύνει τους περισσότερους.


Αν και έχουν περάσει αιώνες από τότε που τα «ντάου», έφευγαν από τη Ζανζιβάρη μεταφέροντας γαρύφαλλο και πιπέρι στις ακτές της αραβικής χερσονήσου, η παραγωγή μπαχαρικών στο νησί είναι ακόμα μεγάλη. Μικροί κήποι μέσα στην πόλη και μεγάλες εκτάσεις στην εξοχή πλημμυρίζουν τον αέρα με μυρωδιές κανέλας, κύμινου, τζίντζερ και κάρδαμου. Τα ντόπια τουριστικά γραφεία οργανώνουν «Spice Tours» που σας επιτρέπουν να βουτήξετε στον ευωδιαστό κόσμο των μπαχαρικών, ενώ σακουλάκια με μπαχαρικά θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα της πόλης.

Το κλίμα της Ζανζιβάρης είναι ζεστό όλους τους μήνες του χρόνου, με μια μικρή περίοδο βροχών από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο - οι ξαφνικές καταιγίδες στη διάρκεια της ημέρας είναι συχνό φαινόμενο αλλά δεν διαρκούν πολύ.

Πώς θα πάτεΜε πτήσεις τσάρτερ από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ζανζιβάρη συνδέεται και ακτοπλοϊκώς με το Νταρ Ες Σαλάαμ στα παράλια της Τανζανίας. Από την Αθήνα, θα πετάξετε στο Νταρ Ες Σαλάαμ μέσω κάποιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας (πιο οικονομικές και με μικρότερη διάρκεια οι πτήσεις της Egyptair, τηλ.: 210/9212824-5).

Πού θα μείνετε

Στη Stone Town ξεχωρίζει το ξενοδοχείο Emerson's & Green (0025...): αναπαλαιωμένο κτίριο με ατμοσφαιρικά δωμάτια και εστιατόριο με θέα στην ταράτσα. Απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια θα βρείτε στην πρωτεύουσα αλλά και στις περισσότερες παραλίες. Ένα δίκλινο δωμάτιο με αφρικανικό πρωινό (αβγά, ψωμί και εξωτικά φρούτα) κοστίζει περίπου $ 20.

Πού θα φάτε
Η ανοιχτή πλατεία μπροστά στο παλιό παλάτι του Σουλτάνου τα βράδια μεταμορφώνεται σε υπαίθριο εστιατόριο. Τα φαγητά ψήνονται, τηγανίζονται, μαγειρεύονται μπροστά στα μάτια σας και με ελάχιστα χρήματα μπορείτε να δοκιμάσετε όλες τις τοπικές γεύσεις (ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή που συνδυάζονται συχνά με γάλα καρύδας και μια ιδιαίτερη ποικιλία μπανάνας). Υπάρχουν επίσης πολλά εστιατόρια με ινδική κουζίνα.

Shopping
Στα μικρά μαγαζιά του κέντρου της πόλης και στις υπαίθριες αγορές θα ψωνίσετε αφρικάνικα παρεό («κάνγκα»), μπαχαρικά, πίνακες λαϊκής ζωγραφικής «τίνγκα-τίνγκα», «Μπάο» (ξύλινο παιχνίδι).