Το διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια πόλη που σεβάστηκε και ανέδειξε με υποδειγματικό τρόπο το παρελθόν της.

Σας ενοχλούν οι διαφημίσεις στο φόρουμ; Απλά συνδεθείτε για να εξαφανιστούν!Η πρωτεύουσα του Βελγίου είναι αδικημένη. Διότι, παρότι είναι εξαιρετικά όμορφη, δεν έχει ποτέ κερδίσει την τουριστική αναγνώριση που της αξίζει. Κι όμως θα έπρεπε, αφού είναι μία από τις πιο κομψές, ενδιαφέρουσες και ζωντανές πρωτεύουσες της Βόρειας Ευρώπης.

Οδοιπορικό
Ξεκινήστε την περιήγησή σας, όπως όλοι οι τουρίστες, από τη γραφική Κάτω Πόλη, και συγκεκριμένα από το κέντρο της, την περίφημη Μεγάλη Πλατεία. Σίγουρα θα δείτε μαζεμένα μερικά από τα αξιολογότερα δείγματα της βελγικής αρχιτεκτονικής των περασμένων αιώνων. Το Δημαρχείο, που χτίστηκε το 14ο αιώνα, διακρίνεται για τα περίτεχνα πέτρινα σκαλίσματά του. Το Παλάτι του Βασιλιά, που πρωτοχτίστηκε το 1536, στεγάζει σήμερα το Μουσείο της Πόλης.
Καθένα από τα εξαιρετικά κτίρια της κεντρικής πλατείας έχει τη δική του, μοναδική ιστορία. Εσείς συνεχίστε την περιήγησή σας: στη Νοτρ Νταμ ντε λα Σαπέλ θα θαυμάσετε το λιτό αλλά επιβλητικό εσωτερικό της˙ στο Καρτιέ Μαρέλ θα πιείτε υπέροχο καφέ και θα χαζέψετε τις βιτρίνες˙ στη στοά Σεντ Ιμπέρ θα βρείτε μαζεμένα πολυτελή, ακριβά μαγαζιά και θαυμάσια καφέ. Η επίσκεψη στο Βελγικό Κέντρο Κινουμένου Σχεδίου δεν πρέπει να λείψει από το πρόγραμμά σας! Σας θυμίζουμε μόνο ότι οι δημιουργοί του Τεν Τεν και των Στρουμφ ήταν Βέλγοι.
Μια απόκρημνη πλαγιά χωρίζει την Κάτω από την ¶νω Πόλη. Ανεβείτε την, είτε με τα πόδια είτε με τη βοήθεια του ασανσέρ πόλης και επισκεφτείτε όμορφους γοτθικούς ναούς, εξαιρετικά μουσεία και φυσικά το υπέροχο Παλάτι. Βρίσκεστε στη Βασιλική Συνοικία. Επισκεφθείτε το ναό Σεν Ζακ Σιρ Κουντεμπέρ, μία από τις ωραιότερες εκκλησίες των Βρυξελλών. Περπατήστε στο θαυμάσιο Πάρκο Μπριξέλ. Και φυσικά, θαυμάστε τις πολυτελείς αίθουσες του Βασιλικού Παλατιού. Προσοχή όμως, οι ξεναγήσεις επιτρέπονται μόνο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.
Το Μουσείο Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που βρίσκονται δίπλα στη Βασιλική Πλατεία θα σας εντυπωσιάσουν με τα εκθέματά τους. Η Νοτρ Νταμ ντι Σαμπλόν θεωρείται ένα από τα αξιολογότερα δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μιχαήλ και της Αγίας Γουδούλης, ο οποίος είναι και η Μητρόπολη του Βελγίου, θα σας εντυπωσιάσει με τη μεγαλοπρέπειά του. Το Πάρκο Σενκαντενέρ θα σας χαρίσει ηρεμία και ησυχία σε κάποιο διάλειμμα των πεζοποριών σας.
Βεβαίως, η επίσκεψή σας στην ¶νω Πόλη θα θεωρηθεί ελλιπής αν δεν περάσετε και από τη Συνοικία του Κοινοβουλίου, όπου, όπως λέει και το όνομά της, στεγάζεται μία από τις τρεις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, απαραίτητη κρίνεται και μία επίσκεψη στο Μπρούπαρκ, όπου θα δείτε από κοντά το σύγχρονο σύμβολο της πόλης, το περίφημο Ατόμιουμ. Πρόκειται για ένα σιδερένιο άτομο της ύλης, μεγεθυμένο κατά 165 δισεκατομμύρια φορές και το οποίο κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1958.

Εκδρομές
Το Βέλγιο είναι μια πολύ μικρή χώρα. Αξίζει να τη γυρίσετε όλη και να θαυμάσετε εκπληκτικές πόλεις όπως τις: Μπριζ, Αμβέρσα, Λιέγη και Οστάνδη.

Πού και τι θα φάτε
Στην Κάτω Πόλη βελγικό φαγητό θα απολαύσετε στα: Brasserie Horta, Chez Leon, Grande Porte και Chez Jean. Στην ¶νω Πόλη προτιμήστε το Au Vieux Saint-Martin. Δύο μικρά, με μοντέρνα κουζίνα και πολύ συμπαθητικά εστιατόρια είναι τα: Εt qui va promener le chien (τηλ.: 5032304) (σημαίνει: ποιος θα βγάλει βόλτα το σκύλο;), και το LΆ objet de mon affection (τηλ.: 5027783), που σημαίνει: το αντικείμενο του πάθους μου! Επίσης, θα αγοράσετε τις περίφημες βελγικές σοκολάτες και θα απολαύσετε την εξίσου υπέροχη βελγική μπίρα.

Πού θα διασκεδάσετε
Το μικρό τζαζ μπαρ Travers και το μεγάλο μπλουζ - ροκ Sounds θα ντύσουν με μουσική τα βράδια σας. Εξαιρετική τζαζ προσφέρει και το LΆ Archiduc. Στο Τεάτρ ντε λα Μονέ, τη διάσημη όπερα των Βρυξελλών, θα απολαύσετε κάποια εξαιρετική παράσταση. Στο θέατρο Μαριονέτας Τουν θα δείτε ευφάνταστες διασκευές κλασικών έργων που παίζονται στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Μαγαζιά με είδη ρουχισμού και είδη για το σπίτι θα βρείτε παντού στην πόλη. Όπως επίσης και θαυμάσια βιβλιοπωλεία. Εξαιρετικές αντίκες θα αναζητήσετε στην περιοχή με τα παλαιοπωλεία. Προσοχή όμως, οι Βρυξέλλες είναι μια πολύ ακριβή για το ελληνικό βαλάντιο πόλη. ΓιΆ αυτό, να είστε εγκρατείς στις αγορές σας.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Να προτιμήσετε να ταξιδέψετε με την καλή και συνεπή αεροπορική εταιρεία Hellas Jet (τηλ.: 210-7457700). Ένα καλό γραφείο που οργανώνει εκδρομές στο Βέλγιο (σε συνδυασμό με άλλες χώρες) είναι το Manessis (τηλ.: 210-3211140).
Διαμονή: Η διαμονή στις Βρυξέλλες δεν είναι φτηνή. Το Windsor (τηλ.: 5112014) είναι μία σχετικώς οικονομική λύση. Τα Art Siru (τηλ.: 2033580), Dome (τηλ.: 2184112), Ibis (τηλ.: 5144040), Novotel off Grand Place (τηλ.: 5117723) και Hilton (τηλ.: 5041111) είναι μερικές καλές λύσεις. Πολύ ατμοσφαιρικό είναι το ξενοδοχείο Le Dixseptieme (τηλ.: 5171717).

Χρήσιμα:
Κωδικός Κλήσης: 00322.
Ώρα: 1 ώρα πίσω.
Νόμισμα: Ευρώ

rc-cafe.blogspot.com