Η παρουσία του Συνηγόρου του Πολίτη, κ. Γιώργου Καμίνη, στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ήταν η πρώτη μεγάλη κυρίαρχη και απτή πράξη «αλλαγής» που έφερε με το «καλημέρα» ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Για πρώτη φορά οι πόρτες του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ανοιχτές καθ' όλη την διάρκεια της πανηγυρικής συνεδρίασης και, επίσης για πρώτη φορά, πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά ενώπιον δημοσιογράφων και θεσμικών παραγόντων για τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού ΣυμβουλίουΤαυτόχρονα, είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός καλεί έναν θεσμικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο παράγοντα, για να εκθέσει ενώπιον όλων τις βασικές αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου βίου. Να εκθέσει τους προβληματισμούς του και να εξηγήσει γιατί υπάρχουν τόσες πολλές «συμπληγάδες» που πρέπει να ξεπεράσει ο πολίτης για να αισθανθεί ασφαλής και να νιώσει ότι το κράτος είναι υπηρέτης του πολίτη και όχι το αντίστροφο.

Με την κλήση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το απλό και αυτονόητο. Επιβεβαίωσε την προεκλογική του ρήση και κυρίαρχο σύνθημα του προεκλογικού ΠΑΣΟΚ: «Πρώτα ο Πολίτης».
Ο κ. Παπανδρέου, όπως και όλοι οι υπουργοί, άκουσαν για περίπου μισή ώρα τον Συνήγορο του Πολίτη να καταθέτει τα βασικά του συμπεράσματα για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις σχέσεις του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση. Ο κ. Καμίνης επεσήμανε -μεταξύ άλλων- τα προβλήματα που διαπιστώνονται επί σειρά ετών στην υδροκέφαλη Δημόσια Διοίκηση. Μίλησε με απλά λόγια για μια ευνουχισμένη Δημόσια Διοίκηση, η οποία δεν έχει «συνέχεια», καθώς έως σήμερα όλα άλλαζαν με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας -ακόμη και με την αλλαγή του πολιτικού προϊσταμένου του κάθε υπουργείου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να εμπιστευτεί τον θεσμό για να λειτουργήσει υπέρ του κράτους, υπέρ της Δημόσιας Διοίκησης, και κυρίως υπέρ του πολίτη, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για την ανέλπιστη τιμή να τον καλέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

zougla