Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009, 20:56

Την έντονη αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού προκάλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει το νόμο ¶λφανο, που είχε ψηφίσει πέρυσι ο ίδιος και ο οποίος παρείχε δικαστική ασυλία στους τέσσερις ανώτατους θεσμικούς ιθύνοντες της χώρας: τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας.

Ο Πάολο Μποναϊούτι, εκπρόσωπος του Berlusconi, δήλωσε για αυτήν την απόφαση σε ανακοίνωσή του:

«Πρόκειται για μια πολιτικά υποκινούμενη απόφαση, αλλά ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η κυβέρνηση και η πλειοψηφία θα συνεχίσουν να κυβερνούν όπως ακριβώς κάνουν από τον Απρίλιο του 2008, με τον τρόπο που οι Ιταλοί ζήτησαν με την ψήφο τους».

Τα 15 μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου έκριναν ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να ρυθμιστεί με έναν απλό νόμο, όπως επίσης ότι παραβιάζεται η αρχή ισότητας όλων των πολιτών.

Ως εκ τούτου ανοίγει ο δρόμος για να προσέλθει ο Silvio Berlusconi στο δικαστήριο για δύο δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν σε βάρος του, για την υπόθεση διαφθοράς του Βρετανού δικηγόρου, Ντέιβιντ Μίλσε, και για ατασθαλίες στην αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

zougla.gr