Η χρήση του εμβολίου του εμβολίου δεν είναι ασφαλής τονίζει προς την Εθνική Επιτροπή και το υπ. Υγείας ο πνευμονολόγος Π. Μπεχράκης και ασφαλής τονίζει προς την Εθνική Επιτροπή και το υπ. Υγείας ο πνευμονολόγος Π. Μπεχράκης

«E» 10/10

Θέμα ασφάλειας του εμβολίου για τη νέα γρίπη (Η1Ν1) θέτει ο πνευμονολόγος - εντατικολόγος αν. καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, με επιστολή του προς την πρόεδρο του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.


Σοβαρότατο κίνδυνο διατρέχουν όσοι κάνουν το εμβόλιο για τη νέα γρίπη, ενώ έχουν αλλεργίες στα συστατικά του εμβολίου, αναφέρεται στο «SPC», ενώ ο κ. Μπεχράκης επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν την ασφάλεια από τη χρήση του εμβολίου.


Το εμφανώς ανήσυχο ύφος και η επιχειρηματολογία του κ. Μπεχράκη, για την ενδεχόμενη έναρξη εμβολιασμού χωρίς να υπάρξουν πρόσθετα, απολύτως πειστικά, στοιχεία από κλινικές μελέτες, γεννά ερωτηματικά για το κατά πόσο λαμβάνεται υπόψη από το Συμβούλιο η σοβαρότητα του θέματος. Αλλά και κατά πόσο οι επιστήμονες του Εθνικού Συμβουλίου -που είναι οι πλέον αρμόδιοι- θα αγνοήσουν τις επισημάνσεις του και θα δώσουν το «πράσινο φως» για να αποφασίσει τελικά η πολιτική ηγεσία την έναρξη του εμβολιασμού.
Η επιστολή που έστειλε ο καθηγητής Π. Μπεχράκης προς την πρόεδρο
του Εθνικού Επιστημονικού Συμβουλίου.
«Θα ήθελα να διατυπώσω έγγραφα και με απόλυτη σαφήνεια τις σοβαρότατες επιφυλάξεις μου για οποιαδήποτε τυχόν άμεση χρήση του γνωστού εμβολίου για τη γρίπη (H1N1) με κύριο επιχείρημα το επισυναπτόμενο ''SPC'' του συγκεκριμένου παρασκευάσματος», λέει ο κ. Μπεχράκης. «Οπως φαίνεται από το εν λόγω κείμενο, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ικανές, κατά τη γνώμη μου, κλινικές μελέτες, που να αποδεικνύουν την ασφάλεια από τη χρήση του εμβολίου αυτού».
Στη συνέχεια ο κ. Μπεχράκης αναφέρεται στην πρώτη ενημερωτική σύσκεψη της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας από το Εθνικό Συμβούλιο, όπου ο ίδιος επιχείρησε να θέσει το θέμα, δίχως αποτέλεσμα.
Λέει χαρακτηριστικά: «Το επιχείρημα αυτό προσπάθησα να παρουσιάσω σήμερα (σ.σ. αναφέρεται στην περασμένη Πέμπτη) στη συνεδρίαση του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο χρόνος όμως δεν επέτρεψε να μου δοθεί ο λόγος, τον οποίον επίμονα και επανειλημμένα εζήτησα με τον κλασικό τρόπο της ανάτασης του χεριού».
Στη συνέχεια ο κ. Μπεχράκης, εισηγείται να συζητηθεί το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο, αναφέροντας: «Προτείνω στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση να συζητηθεί επακριβώς και σε επαρκές επιστημονικό βάθος το θέμα αυτό, ώστε να αναπτυχθεί επιστημονικός λόγος και αντίλογος, που θα οδηγήσει το Συμβούλιο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σε περισσότερο εμπεριστατωμένες αποφάσεις».
Η επιστολή Μπεχράκη, που δεν φέρει χαρακτηριστικά διαβάθμισης, αφήνει περιθώρια ερμηνείας και υπαινιγμούς ότι «η πολιτική ηγεσία δεν έχει ενημερωθεί σωστά από τους επιστήμονες και ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε βιαστικές αποφάσεις». Αυτή φαίνεται ότι είναι η αγωνία του.
Οι δηλώσεις
Τέτοιο ενδεχόμενο όμως, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, όσο και της υφυπουργού, Φώφης Γεννηματά, δεν ισχύει. Χειρίζονται με απόλυτη σοβαρότητα το θέμα, έχουν υπόψη τους και οι ίδιες τη σημασία και τις παραμέτρους ασφαλείας, ενώ είναι απόλυτα σαφής η θέση τους ότι «θα περιμένουμε από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς της ΕΕ να εγκρίνουν το εμβόλιο και εφόσον υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι αυτό είναι ασφαλές, τότε και μόνο, μετά από εισήγηση του Συμβουλίου, θα προχωρήσουμε στον εμβολιασμό».
Επικοινωνήσαμε με τον καθηγητή κ. Μπεχράκη και τον ρωτήσαμε «αν υπάρχει ο κίνδυνος να δοθεί η άδεια εμβολιασμού χωρίς να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ασφάλειά του εμβολίου».
Δεν θέλησε να μας πει τα όσα αναφέρει η επιστολή, η οποία για ευνόητους λόγους έχει περιορισμένους αποδέκτες και η φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε έχει χαρακτήρα εμπιστευτικό, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει ότι «θα εξετάσουμε στο Συμβούλιο όλα τα δεδομένα και θα κρίνουμε».
Παρενέργειες
«Με εξαίρεση τον σοβαρότατο κίνδυνο που διατρέχουν αλλεργικά άτομα, στα συστατικά του εμβολίου (αβγά και πρωτεΐνη κοτόπουλου, ωολευκοματίνη, kanamycin και νεομυκίνης θειικό άλας, φορμαλδεΰδη και cetyltrimethylammonium βρωμίδιο (CTAB), οι παρενέργειες είναι ήπιες, όπως δείχνουν μέχρι στιγμής οι δοκιμές του εμβολίου», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η ειδική παθολόγος δρ Αναστασία Μοσχοβάκη. «Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν εξαιρετική ανοχή και ασφάλεια του εμβολίου, με λίγες παρενέργειες».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ


ethnos.gr