Τους πρώτους στόχους του νέου υπουργείου ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους η Τίνα Μπιρμπίλη, ορίζοντας την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως μία οριζόντια πολιτική που συνδέεται άρρηκτα τόσο με την ενέργεια όσο και με το περιβάλλον.

Κύριο στόχο του υπουργείου της, η Τίνα Μπριμπίλη, θέτει το λεγόμενο 20-20-20. Δηλαδή, 20% χρήση ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) στο ενεργειακό ισοζύγιο, 20% εξοικονόμηση ενέργειας και 20% περιορισμό των ρύπων. Σχετικά με το επίμαχο μέσο της απόσυρσης που θεωρείται ότι δεν έχει περιβαλλοντικό όφελος, τάχθηκε κατά των μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα ενώ παράλληλα τόνισε πως θα γίνουν κάποιες τροποποιήσεις ώστε να αποκτήσει το μέτρο περισσότερη ουσία.

Κατά τα άλλα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αλλαγής του χωροταξικού του τουρισμού ενώ τόνισε το ενδιαφέρον της για την προώθηση των ΑΠΕ αναφέροντας χαρακτηριστικά την πρόθεσή της πως προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν και άλλες τροποποιήσεις στο αντίστοιχο χωροταξικό.

Ακόμη, ορίστηκαν οι δύο υφυπουργοί του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο Γιάννης Μανιάτης θα διατελέσει υφυπουργός Ενέργειας και Κλίματος ενώ ο Θάνος Μωραϊτης θα εκτελεί χρέη υφυπουργό με αρμοδιότητα τα θέματα χωροταξίας. Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης την σύσταση τεσσάρων γενικών γραμματειών. Η πρώτη είναι η ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, η δεύτερη είναι η χωροταξίας-πολεοδομία και η τρίτη είναι η περιβάλλοντος δασών και φυσικών πόρων όπως επίσης και μια ειδική γραμματεία επιθεωρητών περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ: zougla.gr