Έμφαση στην αυτοδυναμία του λυκείου και στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου, το οποίο θα αποτελεί εισιτήριο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ αναμένεται να δώσει αύριο η νέα υπουργός Παιδείας, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που θα απευθύνει στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, με θέμα «Το λύκειο και το σύστημα πρόσβασης: οι αναγκαίες αλλαγές».

Για το λόγο αυτό, η νέα υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων είχε χθες μια πρώτη συνάντηση με τον συντονιστή του διαλόγου για το εξεταστικό κ. Μπαμπινιώτη και τον πρόεδρο του ΕΣΥΠ κ. Βερεμή. Στις συναντήσεις αυτές η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε την πρόθεσή της για συνέχιση του διαλόγου σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο λύκειο καθώς και στο σύστημα πρόσβασης.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί οι διαδικασίες διαλόγου να τεθούν σε άλλη βάση και οι συζητήσεις να γίνουν στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, το οποίο θα ανασυσταθεί και θα μετατραπεί σε ανεξάρτητη αρχή.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων είχε συμμετάσχει στο διάλογο για την Παιδεία. Τότε το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση η οποία προβλέπει το Εθνικό Απολυτήριο έπειτα από γενικές εξετάσεις σε περιορισμένο αριθμό μαθημάτων και εν συνεχεία εισαγωγή σε σχολή ή πανεπιστήμιο και όχι σε τμήμα, ενώ η κάθε σχολή ή ΑΕΙ θα θέτει τους δικούς της όρους εισαγωγής, βάσει και του Εθνικού Απολυτήριου για την πρόσβαση στα ΑΕΙ.

Νέος Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ο οποίος θα καλύπτει την κατοχύρωση της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων σε άμεση συνάρτηση με μηχανισμούς λογοδοσίας, τετραετή προγραμματισμό και χρηματοδότηση, περιλαμβάνεται στις εισηγήσεις του υπουργείου Παιδείας εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή και αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί επισήμως από τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου.

Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας, όπως θα αναφέρει και ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, θα είναι η προσπάθεια επαναπροσδιορισμού όλων των υπηρεσιών του με γνώμονα τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυρία Διαμαντοπούλου ανακάλυψε την προώθηση 400 μετατάξεων εκπαιδευτικών μέσα σε μία μόνο ημέρα, λίγο πριν από τις εκλογές, με κριτήρια που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αξιοκρατικά και τα οποία δεσμεύουν την ηγεσία του υπουργείου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να συμπεριλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις του για την Παιδεία, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του υπουργείου, τα ακόλουθα κεντρικά θέματα:

- Νέος, λιτός νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που θα βασίζεται στο τρίπτυχο: στόχοι, δεσμεύσεις, χρονοδιάγραμμα. Παραμένουν, έτσι, οι τετραετείς προγραμματισμοί των πανεπιστημίων με την πολιτεία, ενώ επανασχεδιάζεται το εκλογικό σώμα στα Ανώτατα Ιδρύματα (ποσοστά φοιτητών κτλ.). Προωθείται ακόμη νέος χωροταξικός σχεδιασμός της ανώτατης εκπαίδευσης στη βάση μελέτης της σχετικής ζήτησης, των πραγματικών δυνατοτήτων, της μεγιστοποίησης των οικονομιών κλίμακας και αυτών που απορρέουν από τη συνύπαρξη σχολών και τμημάτων συμπληρωματικού χαρακτήρα.

- Επαναπροσδιορισμός της εκπαιδευτικής λειτουργίας του Λυκείου (νέα προγράμματα σπουδών και εισαγωγή μαθημάτων επιλογής) και η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

- Επέκταση του ολοήμερου σχολείου σε κάθε νομό και πιστοποίηση της ξένης γλώσσας και της πληροφορικής στα σχολεία. Στον εκπαιδευτικό χάρτη θα εισαχθούν Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας που αφορούν δύσκολες περιπτώσεις σχολείων, δηλαδή πολύ απομακρυσμένα σχολεία ή περιοχές με μεγάλο εκπαιδευτικό έλλειμμα, ώστε να μειωθούν οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες της εκπαίδευσης.

-Αξιολόγηση, επιμόρφωση, επιβράβευση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών ως το τετράπτυχο που θα προκύπτει από τη θέσπιση συστήματος αξιολόγησης εκπαιδευτικών και ποιότητας της εκπαίδευσης. Τέλος, θα αναβαθμιστεί η τεχνική εκπαίδευση με τη δημιουργία ενός τεχνολογικού λυκείου που θα παρέχει με ευελιξία όλα τα εφόδια για να ενταχθούν οι μαθητές με επιτυχία και δημιουργικότητα στον επαγγελματικό βίο.

Μέσω διαδικτύου η επιλογή συνεργατών

Μέσω διαδικτύου, με ανοικτή διαδικασία και μέσω αιτήσεων, θα γίνει η επιλογή των συνεργατών του υφυπουργού Παιδείας Ι. Πανάρετου. Ο κ. Πανάρετος ανακοίνωσε χθες ότι η προκήρυξη των θέσεων και η σχετική ηλεκτρονική αίτηση βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ανοικτής διακυβέρνησης: http://www.tvxs.gr/images/new_win.gif[/IMG]]Yπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Εκεί βρίσκεται επίσης αναρτημένο και το πλαίσιο αρχών που θα διέπει την αξιολόγηση των υποψηφίων: http://www.tvxs.gr/images/new_win.gif[/IMG]]Γραφείο Πρωθυπουργού.

Πηγές: Έθνος, Βήμα, Τα Νέα
Πηγή Φωτογραφίας: Έθνος

tvxs.gr