Εντείνεται η δικαστική διαμάχη που έχει ξεκινήσει ανάμεσα αφενός στα ιδιωτικά κολέγια που αδειοδοτήθηκαν προεκλογικώς από το Υπουργείο Παιδείας και στα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, με τα τελευταία να καταθέτουν ακόμα μία προσφυγή κατά των κολεγίων.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω προσφυγή κατατέθηκε εκ μέρους τριάντα πανεπιστημιακών σε συνδυασμό με το σύλλογο των διδασκόντων ΑΕΙ, ΠΟΣΔΕΠ, και το σύλλογο διδασκόντων ΤΕΙ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει κατατεθεί προσφυγή κατά των αδειών ίδρυσης που έλαβαν 41 κολέγια, χωρίς να πληρούνται – όπως ισχυρίζονται οι πανεπιστημιακοί – οι νόμιμες και συνταγματικές διατάξεις. Η νέα προσφυγή στρέφεται κατά των αδειών λειτουργιάς που έλαβαν τα εν λόγω κολέγια από τον τέως υπουργό Παιδείας, κ.Σπηλιωτόπουλο, τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των πανεπιστημιακών, οι εν λόγω άδειες λειτουργίας είναι παράνομες, διότι ο ιδρυτικός νόμος των κολεγίων και οι διοικητικές πράξεις χορήγησης αδειών ίδρυσής, παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία της ανώτατης εκπαίδευσης και τις αρχές του κράτους δικαίου και της ισότητας. Επιπλέον, αναφέρουν ότι παραβιάστηκε και ο νόμος 3696/2008 σχετικά με την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας από ιδιώτες και αλλοδαπά πανεπιστήμια, αφού πριν από τη χορήγηση των αδειών δεν έγινε, όπως ορίζει ο επίμαχος νόμος, επιτόπια αυτοψία των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού κάθε κολεγίου από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολεγίων.

Στα σκαριά η ανασυγκρότηση του ΕΣΥΠ;

Την ίδια στιγμή, κλίμα αισιοδοξίας προσπαθεί να καλλιεργήσει στον τομέα της παιδείας η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι βρίσκεται πλέον στα σκαριά η ανασυγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού παιδείας, κ.Γιάννη Πανάρετου, το Συμβούλιο αναμένεται να ανασυγκροτηθεί με τη μορφή ανεξάρτητης αρχής που θα συντονίζει τον «συγκροτημένο κοινωνικό διάλογο» για τις αλλαγές σε Λύκειο και Εξεταστικό.

Τις εν λόγω δηλώσεις έκανε ο κ.Πανάρετος στα πλαίσια συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ, τονίζοντας ότι πριν από την υλοποίηση των σαφώς προδιαγεγραμμένων στόχων στον τομέα της παιδείας θα πραγματοποιείται σχετική δημόσια διαβούλευση, η οποία θα έχει ως στόχο τον ουσιαστικό διάλογο και τη συμμετοχική δημοκρατία πάνω σε ουσιαστικές πολιτικές προτάσεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι καινοτομίες, όπως η πράσινη ανάπτυξη και η εισαγωγή του ηλεκτρονικού βιβλίου στην εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελούν τις βασικές γραμμές στις οποίες θα κινηθεί η πολιτική των αλλαγών από τη νέα κυβέρνηση. Βασικές προϋποθέσεις, άλλωστε, θα είναι η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες.

«Η κυβέρνηση δεν είναι τροχονόμος απόψεων. Έχει ευθύνες και αυτές πρέπει να τις αναλαμβάνει», είπε χαρακτηριστικά, προκειμένου να σηματοδοτήσει τη διαφορά στους όρους διεξαγωγής του διαλόγου που θα θέσει το ΠΑΣΟΚ. «Η μηδενική βάση είναι ο επικοινωνιακός μανδύας έλλειψης πολιτικής. Και εμείς έχουμε πολιτική - και θα έχουμε πολιτική. Και θα κριθούμε γι' αυτήν την πολιτική».

Τις θέσεις της κατέθεσε στο εν λόγω συνέδριο και η ΠΟΣΔΕΠ, η οποία επανέλαβε δια στόματος του προέδρου της, κ.Σταυρακάκη, ότι πρωταρχικό αίτημα αποτελεί η αύξηση χρηματοδότησης στην ανώτατη εκπαίδευση και η αύξηση του ΑΕΠ για την έρευνα. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΠΟΣΔΕΠ, απαιτείται η συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα για τη διαμόρφωση ερευνητικής πολιτικής, η δημιουργία κέντρων αριστείας και η κατάρτιση νέου μισθολογίου των πανεπιστημιακών. Τέλος είναι για τους πανεπιστημιακούς αναγκαίο να αντιμετωπισθούν οι αδυναμίες του νόμου για ΑΕΙ, το ξεκαθάρισμα τοπίου της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και να πραγματοποιηθεί η ίδρυση ανεξάρτητης αρχής για την πιστοποίηση ποιότητας της εκπαίδευσης.

Πηγή: Ελευθεροτυπία / tvxs.gr