Νόμος του Μπερλουσκόνι καθιστά τη λαθρομετανάστευση ποινικό αδίκημα
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο στην πορεία εναντίον του ρατσισμού στη Ρώμη εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στο νόμο που κύρωσε πρόσφατα η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, ο οποίος καθιστά την λαθρομετανάστευση ποινικό αδίκημα.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία από την Piazza della Repubblica διαμέσου το εμπορικό κέντρο προς το Ρωμαϊκό φόρουμ, με τη συνοδεία μουσικών και χορευτών. Κρατούσαν πανό που έγραφαν "όχι στο ρατσισμό και την ποινικοποίηση της λαθρομετανάστευσης", "Μπερλουσκόνι, φύγε", και "Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα".

Η διαδήλωση διοργανώθηκε για να τιμηθεί η 20ή επέτειος της πρώτης μεγάλης αντιρατσιστικής πορείας στη Ρώμη.

Οκτώβριο του 1989, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων είχαν κάνει πορεία στη Ρώμη μετά την δολοφονία ενός μετανάστη από τη Νότια Αφρική, στην Καζέρτα.

"Είκοσι χρόνια μετά, ο ρατσισμός ακόμα δεν έχει ηττηθεί. Συνεχίζει να κοστίζει θύματα και τον ταΐζουν οι πολιτικές της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι", ανέφερε η ανακοίνωση με την οποία η οργανωτική επιτροπή καλούσε στη συγκέντρωση.

Ανάμεσα στους διοργανωτές ήταν το συνδικάτο CGIL και κόμματα της αριστεράς.

Ο νέος νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο, προβλέπει την επιβολή προστίμου 5.000 ως 10.000 ευρώ για την παράνομη είσοδο ή έξοδο από την Ιταλία, που καθίσταται ποινικό αδίκημα κολάσιμο με έξι μήνες εγκλεισμού σε κέντρα επεξεργασίας και επαναπατρισμού για τους μετανάστες και με ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για όσους τους δίνουν καταφύγιο.

skai.gr