Ένας από τους χούλιγκαν που ήταν υπεύθυνοι για την παραλίγο δολοφονία ενός Γάλλου αστυνομικού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 1998, έγινε υπαρχηγός της γερμανικής συμμορίας μηχανόβιων Hells Angels. Πολλοί εκφράζουν την ανησυχία τους για αυτή την εξέλιξη και τονίζουν ότι η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Ο Christopher R. ήταν ένας από τους πέντε χούλιγκαν που επιτέθηκαν στο Γάλλο αστυνομικό Daniel Nivel στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Γαλλία και τον εγκατέλειψαν πιστεύοντας ότι έχει πεθάνει. Ο Nivel έμεινε αναίσθητος για δύο ημέρες. Όταν συνήλθε είχε προβλήματα στην ομιλία και είχε χάσει την όρασή του από το ένα μάτι. Ο Christopher καταδικάστηκε σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκιση για την επίθεση εναντίον του.

Ωστόσο, ο Christopher απασχολεί και πάλι την αστυνομία, αυτή τη φόρα όμως η αιτία δεν είναι ο χουλιγκανισμός. Είναι μέλος της συμμορίας μηχανόβιων Hells Angels στο Potsdam, πρωτεύουσα του γερμανικού κρατιδίου του Βραδεμβούργου, και σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε υπαρχηγός τους. Μάλιστα, είχε προταθεί να γίνει ακόμα και αρχηγός της ομάδας έτσι ώστε να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στους αντιπάλους των Hells Angels, τους Gremium MC και Bandidos.

Οι γερμανικές συμμορίες μηχανόβιων αυτοπαρουσιάζονται ως ειρηνικές ομάδες μοτοσικλετιστών αλλά πολλοί λένε ότι συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, παραστρατιωτικές ομάδες και τους νενοναζί. Γεγονός είναι πάντως ότι τον τελευταίο καιρό οι καβγάδες μεταξύ τους έχουν πολλαπλασιαστεί. Η Αστυνομία ακολουθεί πολιτική «μηδενικής ανεκτικότητας» και στο πλαίσιο αυτό διέλυσε τον Αύγουστο στο Βραδεμβούργο μία ομάδα που συνδεόταν με τους Bandidos, τους Chicanos MC Barnim.

Όσο αφορά στη νέα θέση του Christopher μέσα στην ομάδα, ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο. Όμως, ο Rudolf "Django" T, ένας εκπρόσωπος των Hells Angels, ανέφερε στην εφημερίδα Berliner Morgenpost ότι: «Το παρελθόν ενός μέλους δεν είναι ασήμαντο. Αλλά όταν είναι μαζί μας το αφήνει πίσω του. Αν ανακαλύψουμε ότι συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο όπως και το 1998, τότε θα αποχωρήσει από την ομάδα. Στους Hells Angels κοιτάμε τον χαρακτήρα ενός ατόμου και όχι τι λένε οι φάκελοι της αστυνομίας».

Ο Christopher, πριν καταδικαστεί για την επίθεση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν γνωστός ως μέλος ομάδας χούλιγκαν που ακολουθούσαν την ποδοσφαιρική ομάδα του ανατολικού Βερολίνου FC Dynamo. Ακόμα, πιστεύεται ότι ήταν μέλος μιας ακόμα ομάδας που εργάζονταν ως πορτιέρηδες σε νυχτερινά κέντρα στο ανατολικό Βερολίνο τη δεκαετία του 1990 και πιστεύεται ότι είχαν επαφές με διακινητές ναρκωτικών.
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής των εγχώριων υποθέσεων του κοινοβουλίου του Βραδεμβούργου, Sven Petke, θεωρεί ότι το πρόβλημα με τις συμμορίες μηχανόβιων αργά σταθερά αλλά ξεφεύγει από τον έλεγχο. Ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία μιας ειδικής επιτροπής που θα αναλάβει το θέμα.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του τμήματος ποινικής έρευνας στο Βρανδεμβούργο φαίνεται να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με περισσότερη ψυχραιμία. Ο Toralf Reinhardt επισημαίνει ότι: «Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχουν πολλοί δυνητικά επικίνδυνοι χαρακτήρες στις συμμορίες μηχανόβιων, αλλά τους παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά». «Προς το παρόν δεν υπάρχει που να μας ανησυχεί», πρόσθεσε.

Σημειώνεται όμως, ότι ένα ακόμα άτομο από τους «πέντε χούλιγκαν του 1998» έχει γίνει μέλος των Hells Angels στο Ανόβερο. Ο Markus "Maxe" W βρίσκεται και αυτός ψηλά στην ιεραρχία και έχει αναλάβει και την ανανέωση της ιστοσελίδας της συμμορίας.

Πηγή: Spiegel / tvxs.gr