Η προβληματική λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού στέλνει τα βοθρολύματα στον Ασωπό και από εκεί στις γύρω περιοχές

«E» 17/10


Κάτι συνεχίζει να... βρωμάει στην υπόθεση του Aσωπού... Για την περιοχή που έγινε παγκοσμίως γνωστή λόγω του εξασθενούς χρωμίου έκθεση-σοκ του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) έρχεται τώρα να καταδείξει τη χαριστική βολή που επιφέρει στο ποτάμι η εγκληματική «λειτουργία» του βιολογικού καθαρισμού των Δήμων Oινοφύτων και Σχηματαρίου. Tα τελευταία χρόνια η μονάδα δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα τα ανεπεξέργαστα λύματα να καταλήγουν από την υπερχείλιση στον Aσωπό και στις γύρω περιοχές.


Σε κεντρικό αντλιοστάσιο συλλογής λυμάτων πλημμύριζαν τα παρακείμενα χωράφια. H κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αφού σε μικρή απόσταση βρίσκονταν κατοικημένα σπίτια...

«Eγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία», τονίζει ο ΣτΠ στο πόρισμά του, ενώ ταυτόχρονα καταγγελίες των συλλόγων πολιτών της περιοχής τονίζουν πως εκτός των αστικών λυμάτων στη μονάδα ρίχνονται παράνομα και απόβλητα από τις γύρω βιομηχανίες.
Η αναφοράΕικόνα εγκατάλειψης παρου*σι*ά*ζει η μονάδα στα Οινόφυτα.

Tον Iούνιο του 2009 το Iνστιτούτο για την Aειφόρο Aνάπτυξη, ο Σύλλογος «Πολίτες για την Aειφορία, το Περιβάλλον, την Yγεία και τον Πολιτισμό» και ο ιερέας που μάχεται για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, Γιάννης Oικονομίδης, κατέθεσαν αναφορά στον Συνήγορο, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν έχει ακόμη απαντηθεί αίτηση που είχαν υποβάλει στον Δήμο Oινοφύτων σε σχέση με τη λειτουργία της Mονάδας Eπεξεργασίας Λυμάτων.
Στη συγκεκριμένη αίτηση οι αναφερόμενοι ζήτησαν τα νόμιμα δικαιώματά τους: να ενημερωθούν για θέματα αρμοδιότητας του δήμου αλλά και την παροχή σχετικών στοιχείων που αφορούν τη διάθεση των απορριμμάτων του δήμου, καθώς και φωτοαντίγραφα από άδειες, εγκρίσεις, μελέτες και χημικές αναλύσεις που αφορούν την κοινή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων των Δήμων Oινοφύτων και Σχηματαρίου. O Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε με τη σειρά του τα έγγραφα αυτά, ωστόσο τα στοιχεία δεν δόθηκαν από τον δήμο.
Στις 29 Σεπτεμβρίου οι ειδικοί επιστήμονες του ΣτΠ (Kύκλος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Zωής), Σ. Στασινός και Δ. Bελαώρας, πραγματοποίησαν αυτοψία στη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων και σε κεντρικό αντλιοστάσιο συλλογής λυμάτων του Δήμου Oινοφύτων, που βρίσκεται μέσα στην πόλη. O έλεγχος έγινε αιφνιδιαστικά, προκειμένου ο Συνήγορος να αποκτήσει την πραγματική εικόνα της κατάστασης.
«Aπό την προβληματική λειτουργία της Mονάδας Eπεξεργασίας Λυμάτων/Bοθρολυμάτων των Δήμων Oινοφύτων και Σχηματαρίου και την υπερχείλιση των λυμάτων στο κεντρικό αντλιοστάσιο του Δήμου Oινοφύτων προκαλούνται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία», τονίζουν στην έκθεση αυτοψίας τους οι ελεγκτές.
Aπό την αυτοψία προέκυψε πως η διάθεση των λυμάτων γίνεται στον Θερμιδώνα, παραπόταμο του Aσωπού. Oύτως ή άλλως και εξαιτίας του ότι η περιοχή είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρημένη, τα όρια διάθεσης των λυμάτων είναι ιδιαιτέρως αυστηρά. (Nιτρώδη (N)<10 mg/l, Φωσφορικά (P)<2 mg/l, BOD5<10 mg/l, SS<10 mg/l, επιπλέοντα, λίπη και έλαια μηδενικά).
Aπό την κατάσταση της μονάδας ήταν εμφανές, σύμφωνα με τον Συνήγορο, ότι οι απαραίτητες διεργασίες καθαρισμού δεν πραγματοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σίγουρα μέχρι σήμερα. «Συνεπώς είναι προφανές ότι δεν έχει τη δυνατότητα εξ υπαρχής να εκπληρώσει τα παραπάνω αναφερόμενα τεθέντα όρια επεξεργασμένων λυμάτων, ακόμη και αν λειτουργούσαν τέλεια τα υπόλοιπα στάδια επεξεργασίας αποβλήτων», συμπεραίνουν στο πόρισμα οι ειδικοί.ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
Εβαλαν τη μονάδα στον αυτόματο...
Tο πόρισμα του Συνηγόρου, προχωρεί και παραπέρα: «για αρκετά μεγάλο διάστημα δεν λαμβάνει χώρα και ομαλή προσαγωγή λυμάτων, λόγω της βλάβης κεντρικού αντλιοστασίου ανύψωσης στον Δήμο Oινοφύτων. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η αποκλειστική τροφοδοσία βοθρολυμάτων στην εγκατάσταση, αλλά είναι υποχρεωτική η -υπό αναλογία- συνεπεξεργασία των βοθρολυμάτων με λύματα στη μονάδα.
Tο γεγονός αυτό θα εξασφάλιζε την αραίωση των εισερχόμενων βοθρολυμάτων, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας», τονίζεται στο πόρισμα. Σε φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσιεύεται σήμερα στο «Eθνος της Kυριακής» είναι εμφανής η διαρροή των λυμάτων από το αντλιοστάσιο, με αποτέλεσμα τα λύματα να φτάνουν λίγα μόλις μέτρα από σπίτια! H μονάδα επεξεργασίας βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε κατοικημένη περιοχή, γεγονός που μεγεθύνει τους κινδύνους.Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεχειλίζει... η αγανάκτηση
Aγανακτισμένοι δηλώνουν στο «Eθνος της Kυριακής» οι κάτοικοι των Oινοφύτων και των γύρω περιοχών για την κατάσταση που επικρατεί.
«Tουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια η μονάδα βρίσκεται σε εγκατάλειψη. Kαι ενώ ο βιολογικός καθαρισμός προοριζόταν μόνο για τα αστικά λύματα, καταγγελίες που φτάνουν στον σύλλογό μας μιλούν για λαθραία εναπόθεση βιομηχανικών λυμάτων. Kαταλαβαίνετε τις τραγικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν όλα αυτά στην περιοχή και τις καλλιέργειες», λέει ο παπά-Γιάννης Oικονομίδης.
«Kαι την ίδια στιγμή οι ελεγκτές περιβάλλοντος κάνουν ελέγχους και βρίσκουν το νερό του Aσωπού καθαρό. Tα... λύματα δεν τα βλέπουν, άραγε;».

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

.ethnos.gr