Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009, 05:09

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην κυβέρνηση του Hamid Karzai, o υποψήφιος πρόεδρος του Αφγανιστάν Abdallah εάν αυτός τον κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, την 7η Νοεμβρίου.

"¶φησα την κυβέρνηση του κ. Karzai πριν από τρεισήμισι χρόνια, και έκτοτε δεν δελεάστηκα ποτέ να αποτελέσω μέλος αυτής της κυβέρνησης, μέρος της ίδιας, επιδεινούμενης κατάστασης», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Δεν έχω απολύτως κανένα ενδιαφέρον για ένα τέτοιο σενάριο, αν και παράλληλα, για το συμφέρον της χώρας μου, εάν ο κ. Karzai εκλεγεί με διαφανή και αξιόπιστη διαδικασία, θα είμαι o πρώτος που θα τον συγχαρώ», πρόσθεσε.

Ο Abdallah κατηγόρησε την κυβέρνηση Karzai και την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή ότι ενέχονται στη νοθεία η οποία αμαύρωσε την διαδικασία στον πρώτο γύρο, με αποτέλεσμα να διοργανωθεί δεύτερος.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση συμμετείχε [στη νοθεία], κι η ΑΕΕ συμμετείχε. Αυτό λένε όλοι», δήλωσε ο Αbdallah ο οποίος επισήμως έλαβε 30,59% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Ο Karzai συμφώνησε στην διοργάνωση δεύτερου γύρου μετά την αποκάλυψη ότι πάνω από 1 εκατ. ψήφοι ακυρώθηκαν λόγω νοθείας και παρατυπιών στον πρώτο γύρο, την 20ή Αυγούστου, με αποτέλεσμα να μη συγκεντρώσει το 50% που απαιτείτο για να παραμείνει στο θώκο.

Δυτικοί ηγέτες, περιλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Barak Obama, εξήραν την απόφαση του Karzai να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο, αλλά υπάρχουν έντονες ανησυχίες όσον αφορά την επανάληψη της διαδικασίας, κι ενώ ο βαρύς Αφγανικός χειμώνας πλησιάζει.

Η προεκλογική εκστρατεία αρχίζει σήμερα Σάββατο και θα διαρκέσει 12 ημέρες, ως την 5η Νοεμβρίου.

ZOUGLA.GR