Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009, 07:02

Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρα Αθηνών
ΔΗΜΗΤΡΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
24/10/2009

Το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 από τους πέντε κορυφαίους μουσικούς των αντίστοιχων οργάνων της ορχήστρας Φρανκ Γκέορκ Γιάρκε (φλάουτο), Δημήτρης Βάμβας (όμποε), Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο), Κωνσταντίνος Σίσκος (κόρνο) και Αλέξανδρος Οικονόμου (φαγκότο). Στη συναυλία των Δημητρίων ερμηνεύουν δημοφιλή έργα του Ραβέλ, του Μπιζέ, του Ιμπέρ κ.ά. μεταγεγραμμένα για κουιντέτο ξύλινων πνευστών.

Όλα τα μέλη του κουιντέτου ξύλινων πνευστών της ΚΟΑ συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο διακεκριμένους μουσικούς της νέας γενιάς. Ο κάθε ένας τους χωριστά έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις και έχει έντονη και συνεχή παρουσία στην ελληνική αλλά και διεθνή μουσική σκηνή.

Το κουιντέτο έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Απρίλιο του 2004 με την συμμετοχή του στην ειδική συναυλία για την παρουσίαση του λευκώματος για την ιστορία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει επίσης εμφανιστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Σαντορίνης, στο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη,στις Ημέρες Μουσικής στη Ρόδο ενώ στο άμεσο μέλλον υπάρχουν προτάσεις για συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.

Γαλλική μουσική για κουιντέτο ξύλινων πνευστών

Το κουιντέτο ξύλινων πνευστών είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα σχήματα μουσικής δωματίου μιας και καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ ρεπερτόριο αλλά και επειδή παράγει ποικίλα και ιδιαίτερα ηχοχρώματα. Για το λόγο αυτό, εκτός από τα έργα που έχουν γραφτεί για τέτοιο σύνολο, υπάρχουν και πολλές μεταγραφές γνωστών κομματιών για κουιντέτο ξύλινων πνευστών.

Από τις αρχές του 19ου αιώνα, οι Γάλλοι συνθέτες έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ξύλινα πνευστά βαδίζοντας στα χνάρια του Anton Reiha (1770 - 1836) που πρώτος ασχολήθηκε με αυτά, έχοντας ως βάση του το Conservatoire του Παρισιού.

Eν έτει 1907, ο Maurice Ravel συνθέτει το «Pierre en forme de Habanera» για πιάνο, χαρακτηριστικό παράδειγμα έργου που μεταγράφηκε με εξαιρετική επιτυχία από τον S. Clarke για κουιντέτο ξύλινων πνευστών.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1930 ο Jacques Ibert έγραψε τα «Trois pieces bréves» που αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της ιδιότυπης και συνάμα δύσκολης γραφής του συνθέτη.
Την ίδια χρονιά, ο Darius Milhaud παρουσιάζει σαν κινηματογραφική μουσική την πενταμερή σoυίτα «La cheminée du Roi René» που αναπαριστά πέντε ιστορίες της γαλλικής κοινωνίας από τα 1830 έως το 1930.

O Jean Françaix, ανήκει στη νεότερη γενιά Γάλλων συνθετών. Το πρώτο του κουιντέτο ξύλινων πνευστών συνετέθη το 1948 και είναι αφιερωμένο στο κουιντέτο της Εθνικής Ορχήστρας του Παρισιού.

Τέλος, η Suite Carmen αποτελεί ένα από τα έξι μέρη της δημοφιλούς όπερας του Georges Bizet, μεταγραμμένη κι αυτή για κουιντέτο ξύλινων πνευστών από τον David Walter.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Piéce en forme de Habanéra, Maurice Ravel
3 Piéces bréves, Jacques Ibert
Allegro
Andante
Assez lent - Allegro scherzanto
La cheminée du Roi René, op. 205, Darius Milhaud
Cortége
Aubade
Jongleurs
La Maouslinglade
Joutes sur l' arc
Chasse á Valabr
Madrigal - Nocturne

Διάλειμμα
4. Wind quintet No 1, Jean Françaix
i) Andante tranquillo - Allegro asai
ii) Presto
iii) Théme et variations
iv) Tempo du Marcia Française
5. Carmen Suite - Georges Bizet
• Introduction
• Habanera
• Sequedille
• Les dragons d' Alcada
• Entr' acte
• Les Toréadors


Χώρος Εκδήλωσης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Κανονικό: 10 €

ZOUGLA.GR