Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009, 02:32

Λεωνίδας Παπάζογλου. Φωτογραφικά πορτραίτα από την Καστοριά και την περιοχή της την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα - Συλλογή Γιώργου Γκολομπία
24/10-31/12/09

Στη γενέθλια πόλη του συλλέκτη Γιώργου Γκολομπία, την Καστοριά, παρουσιάζεται για πρώτη φορά μέρος του αρχείου του Καστοριανού φωτογράφου Λεωνίδα Παπάζογλου.

Ο Γιώργος Γκολομπίας, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, διέσωσε και ανέδειξε το αρχείο του Λεωνίδα Παπάζογλου, το οποίο αποτελεί μια σημαντική μαρτυρία για την κοινωνική και οικονομική ζωή της Καστοριάς των αρχών του 20ού αιώνα.

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες παρουσιάζουν κυρίως ατομικά και ομαδικά πορτρέτα κατοίκων της περιοχής της Καστοριάς, καθώς και στρατιωτικών ή, γενικότερα, ενόπλων με ποικίλη προέλευση.

Παράλληλα, σε μικρότερο μέρος των φωτογραφιών του απεικονίζονται σκηνές της καθημερινής ζωής, γεγονότα και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Αυτό που εντυπωσιάζει ιδιαίτερα είναι η ματιά όλων γενικά των προσώπων που εικονίζονται στις φωτογραφίες, μια ματιά που έχει κάτι το αποφασιστικό και ανδρείο, καθώς είναι στραμμένη προς το φακό.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 19:00.

Χώρος: Αρχoντικό Βέργου (Αηδήτρας 12, Βεργουλάδικα, Καστοριά,
τηλ. 2467026777)

Παραγωγή: ΜΦΘ