Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009, 12:46

Να σταματήσει την παροχή νερού «με το σταγονόμετρο» προς τους Παλαιστίνιους, κάλεσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία το Ισραήλ.

Αντιθέτως, οι Εβραίοι έποικοι της Δυτικής Όχθης «επωφελούνται από σχεδόν απεριόριστες ποσότητες νερού». Η διεθνής οργάνωση καλεί το ισραηλινό κράτος να τερματίσει την πολιτική διακρίσεων αίροντας άμεσα κάθε περιορισμό που έχει επιβάλει στους Παλαιστίνιους, ώστε να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο νερό.

Σε έκθεση 112 σελίδων με τίτλο «Ταραγμένα Νερά», η Διεθνής Αμνηστία, που εδρεύει στο Λονδίνο, αναφέρει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τουλάχιστον το 80% του νερού από τον ορεινό υδροφορέα, την κύρια πηγή υπόγειων υδάτων στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Κατά μέσο όρο, ένας Παλαιστίνιος καταναλώνει μόλις 70 λίτρα νερού ημερησίως, ενώ ένας Ισραηλινός καταναλώνει τουλάχιστον 300 λίτρα, δηλαδή τετραπλάσια ποσότητα.

Αυτή η "ανισότητα" είναι ακόμη εντονότερη σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης, όπου οι εβραϊκοί οικισμοί χρησιμοποιούν 20πλασια ποσότητα νερού ανά κάτοικο σε σχέση με τους Παλαιστίνιους, που ζουν σε αγροτικές κοινότητες και επιβιώνουν με 20 λίτρα νερού την ημέρα -την ελάχιστη προτεινόμενη ποσότητα από τις οργανώσεις αρωγής για οικιακή χρήση σε έκτακτες καταστάσεις.

«Το Ισραήλ περιορίζει αυστηρά την πρόσβαση στο νερό στα Παλαιστινιακά Εδάφη διατηρώντας τον πλήρη έλεγχο των κοινών υδάτινων πόρων και συνεχίζοντας την πολιτική των διακρίσεων» καταγγέλλει η οργάνωση.

Σύμφωνα πάντως με το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, το Ισραήλ μοιράζεται ισότιμα τους υδάτινους πόρους με τους Παλαιστίνιους. Η Διεθνής Αμνηστία από την άλλη εκτιμά ότι 180.000 έως 200.000 Παλαιστίνιοι δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό στη Δυτική Όχθη, ενώ ο Ισραηλινός Στρατός δεν τους επιτρέπει ούτε καν να συλλέγουν το νερό της βροχής.

zougla.gr