Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009, 00:46

...του Λουίτζι Πιραντέλλο

Το ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΜΕΝΗ θα παρουσιάσει από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου το αριστούργημα του Λουίτζι Πιραντέλλο, «Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή», σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη και μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ.

Είναι η μοναδική φάρσα του Ιταλού δραματουργού, βραβευμένου με νόμπελ λογοτεχνίας, ο οποίος με τη συγγραφή του διεύρυνε τα όρια της δραματουργίας στην Ευρώπη, φέρνοντας στη σκηνή τις πνευματικές και ψυχολογικές ανησυχίες του καιρού του.

Τα ιλαροτραγικά γεγονότα που διαδέχονται το ένα το άλλο στο έργο «Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή», δημιουργούν φαινομενικά αδιέξοδα, ενώ ταυτόχρονα τα έντονα ηθογραφικά στοιχεία δημιουργούν κλίμα ψυχικής ευφορίας, χωρίς όμως να χάνονται τα βασικά θέματα του πιραντελλικού έργου και κυρίως το ερώτημα για την υποκειμενικότητα της αλήθειας.

Τι κάνει ο άνθρωπος όταν έρχεται αντιμέτωπος με το κτήνος που πνίγει μέσα του την αρετή; Προσπαθεί να επιβληθεί; Ή το κτήνος έχει μεγαλύτερη δύναμη και εξουσία?


Ένα ερωτικό τρίγωνο - ένας καπετάνιος, μια σύζυγος και μια «αστεφάνωτη» γυναίκα- που γίνεται τετράγωνο –ένας καθηγητής- και οι συνέπειές του γίνονται φάρσα, σε ευθεία γραμμή από την κομέντια ντελ άρτε με την πένα του Λουίτζι Πιραντέλλο, καθώς οι εραστές προσπαθούν να καλύψουν τον καρπό του παράνομου έρωτά τους και να τον χρεώσουν στον σύζυγο, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την τροπή που πήρε η ζωή τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΕΛΙΕΣ
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ : ΕΛΕΝΗ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΗΣ


ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ
ΑΡΙΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΡΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΙΖΟΥΝ: ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΟΒΙΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ
ΣΑΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Παρασκευή : 21:15
Σάββατο: 18:15 λαϊκή απογευματινή
και 21:15
Κυριακή : 20:15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Γενική Είσοδος : 20 €
Φοιτητικό και Λαϊκή : 15 €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 2 ώρες με διάλειμμα

ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΜΕΝΗ
Σπ. Τρικούπη 34 & Κουντουριώτου, Εξάρχεια
Τηλ. 210-8253489

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

zougla.gr