Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009, 21:02

Για εμπαιγμό των Ελλήνων διπλωματών, κάνει λόγο ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου τους, αναφέροντας ελλείψεις και κακώς κείμενα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ και στην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη, οι διπλωμάτες καταθέτουν τις προτάσεις τους για μία σειρά από ζητήματα, ενώ εκφράζουν την πικρία τους για τις αυξήσεις των 42-100 ευρώ που έλαβαν πρόσφατα και μιλούν για «κομματική λειτουργία» του υπουργείου.

Προτάσεις για θεσμικά ζητήματα

Οι διπλωμάτες προτείνουν μία σειρά από θεσμικές αλλαγές στο ΥΠΕΞ με σημαντικότερη αυτή της θεσμοθέτησης Μόνιμου Υπηρεσιακού Υφυπουργού Εξωτερικών. «Τη θέση θα καταλαμβάνει εν ενεργεία Πρέσβης, ο οποίος θα συμμετέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ως θεσμός θα εγγυάται τη συνέχεια της Διοίκησης και πρωτίστως, της εξωτερικής πολιτικής. Θα διασφαλίζει, επίσης, την μη κομματική λειτουργία του ΥΠΕΞ, βάσει του Συντάγματος. Η σημασία του θεσμού είναι πρόδηλη στις κυβερνητικές αλλαγές και, βεβαίως, σε συνθήκες συγκυβέρνησης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι διπλωμάτες, ζητούν «δραστική αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ, ο οποίος σήμερα δεν υπερβαίνει το απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο του ποσοστού 0,6% του κρατικού προϋπολογισμού» και ταυτοχρόνως διατήρηση όλων των ελληνικών Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών στο εξωτερικό.

Επίσης προτείνουν μία σειρά μέτρων όπως τον εκσυγχρονισμό και επιτάχυνση διαδικασιών των Οικονομικών Υπηρεσιών, την αύξηση του αριθμού των θέσεων Πρεσβευτού – Συμβούλου, την στελεχιακή ενίσχυση των Πρεσβειών, την θεσμική οργάνωση της Πολιτιστικής Διπλωματίας, την αναβάθμιση τεχνικών υποδομών και υποδομών ασφαλείας στην Κεντρική και Εξωτερική Υπηρεσία κ.ά.

zougla.gr