Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2009, 11:12

Η ώρα της Δικαιοσύνης για τον «σωτήρα» των χασισοκαλλιεργητών. Με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας κατ’ εξακολούθηση κάθεται την Τρίτη στο σκαμνί του κατηγορουμένου αξιωματικός της ΕΛΑΣ, ο οποίος υπηρετούσε στο παρελθόν στις αστυνομικές υπηρεσίες του Ρεθύμνου.

Ο Εισαγγελέας Εφετών Κρήτης έχει ασκήσει ποινική δίωξη στον κατηγορούμενο για σειρά υποθέσεων που αφορούσαν τη σύλληψη χασισοκαλλιεργειών, κατά τις οποίες ο αξιωματικός φέρεται να ενήργησε με τρόπο τέτοιο ώστε να μην συλληφθούν οι καλλιεργητές.

Πρόκειται για υποθέσεις από το 1996 έως και το 2005. Οι καταγγελίες εις βάρος του αξιωματικού, για τις υποθέσεις που σήμερα κατηγορείται, είχαν φτάσει στα τέλη του 2005 στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. με ανώνυμες επιστολές, όμως ο αξιωματικός είχε απαλλαχθεί από τις κατηγορίες.Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τέσσερις περιπτώσεις:

1. Χασισοκαλλιέργεια στους Δαφνέδες Μυλοποτάμου, όπου την 1/10/1999, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αξιωματικός φέρεται να έδωσε εντολή στην ομάδα αστυνομικών που επρόκειτο να μεταβεί για εκρίζωσή της με καθυστέρηση τριών ωρών, έτσι ώστε οι άγνωστοι καλλιεργητές πρόλαβαν να απομακρύνουν από την φυτεία περίπου 500 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης.

2. Χασισοκαλλιέργεια 125 δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης στο Μελιδόνι Μυλοποτάμου, η οποία ενώ φυλασσόταν από αστυνομικούς που τηρούσαν εν αναμονή της εμφάνισης των καλλιεργητών, ο αστυνομικός φέρεται να τους έδωσε στις 4/9/1996 εντολή να απομακρυνθούν από το χώρο. Με τον τρόπο αυτό, πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι καλλιεργητές κατάφεραν να συλλέξουν τους καρπούς της «σοδειάς» τους και να απομακρύνουν από το χώρο όπλα και φυσίγγια.

3. Χασισικαλλιέργεια σε περιοχή μεταξύ Γαράζου - Ανωγείων, όπου ενώ ομάδα αστυνομικών κατόπιν σχεδιασμού ξεκίνησε στις 3/7/1999 επιχείρηση προκειμένου να εκριζώσουν τη φυτεία, ο κατηγορούμενος αξιωματικός ως επικεφαλής της ομάδας δεν την οδήγησε από τον γνωστό και συνηθισμένο δρόμο στη φυτεία, αλλά τους υπέδειξε άλλον, έτσι ώστε οι αστυνομικοί καθυστέρησαν να φτάσουν στη χασισοκαλλιέργεια με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να προλάβουν έγκαιρα να απομακρυνθούν από το χώρο καίγοντας τα ίχνη τους, αφού έβαλαν φωτιά στη φυτεία.

4. Χασισοκαλλιέργεια 1800 δενδρυλλίων στο χωριό ¶γιος Ιωάννης του δήμου Φοίνικα. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας κτηνοτρόφος είχε εντοπίσει τη φυτεία και στις 27/7/2005 έδωσε την πληροφορία στις αστυνομικές Αρχές.

Ο αξιωματικός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην έκθεση αυτοψίας που συνέταξε, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι την πληροφορία για την εύρεση της φυτείας την έδωσε στις αστυνομικές Αρχές ο συγκεκριμένος πολίτης, εν τούτοις ανέφερε το όνομα του πληροφοριοδότη ως άτομο που είχε κοντά στη φυτεία το ποίμνιό του χωρίς, να κάνει κάτι αντίστοιχο για άλλα άτομα, που επίσης είχαν τα ζώα τους σε κοντινά με την φυτεία σημεία.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, παρέλειψε να ενημερώσει τον αρμόδιο εισαγγελέα Ρεθύμνου για το γεγονός ότι η πληροφορία προήλθε από τον συγκεκριμένο κτηνοτρόφο.

«Με τις ενέργειές του αυτές υπέδειξε ως ύποπτο τον πληροφοριοδότη, κατά του οποίου μάλιστα ασκήθηκε ποινική δίωξη και του απαγγέλθηκε κατηγορία για την πράξη της καλλιέργειας ναρκωτικών ενώ δεν ανευρέθηκαν οι πραγματικοί δράστες της χασισοκαλλιέργειας», καταλήγει το κατηγορητήριο.

Πηγή: Ρεθυμνιώτικα Νέα