Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2009, 11:47

Έξαρση παρουσιάζουν τα περιστατικά παράνομης εμπορίας άγριων πτηνών στα Ιόνια νησιά και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Οι περιοχές αυτές είναι πέρασμα για τα μεταναστευτικά είδη, γι’ αυτό και εκεί είναι πιο εύκολη η αιχμαλωσία τους.

Με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη εμπόρων άγριων ωδικών πτηνών, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία επισημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να αγοράσουν πουλί, θα πρέπει πρώτα να ζητούν από τους υπεύθυνους των καταστημάτων πιστοποιητικό, στο οποίο θα αναγράφεται ότι δεν έχει αποκτηθεί παράνομα και δεν ανήκει σε είδος, του οποίου η εμπορία απαγορεύεται.

«Υπάρχουν βέβαια πολλά καταστήματα που προμηθεύουν με πλαστά πιστοποιητικά τους υποψήφιους αγοραστές» αναφέρει η συντονίστρια ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης δράσεων διατήρησης της Ε.Ο.Ε., Ρούλα Τρίγκου.

Ωστόσο, όπως λέει, υπάρχει πλέον ύφεση των περιστατικών παράνομης εμπορίας άγριων πουλιών, καθώς ανθούσε τα τελευταία 20 χρόνια.

«Εξακολουθεί βέβαια να υφίσταται, αλλά σε μικρότερο ποσοστό, με αυξημένο εντούτοις το φαινόμενο στα Ιόνια νησιά και την ευρύτερη περιοχή απ’ όπου περνούν μεταναστευτικά κοπάδια πουλιών και είναι πιο εύκολη η αιχμαλωσία τους», τονίζει η κ. Τρίγκου.

Επικερδές εμπόριο

Πρόκειται για επικερδές εμπόριο αφού, σύμφωνα με το μέλος της Ε.Ο.Ε., αν οι έμποροι αιχμαλωτίζουν περίπου 500 μικρόπουλα την φορά, τα πουλούν στη συνέχεια προς 10 ευρώ το ένα.

Τα πιο κοινά είδη, που αιχμαλωτίζονται παράνομα, με ξόβεργες, είναι καρδερίνες, φλώροι, φανέτα, σκαρθάκια και γαλιάντρες, ενώ αρκετές φορές, μπορεί κάποιος να δει κοτσύφια και τσίχλες.

«Το κελάιδισμά τους είναι αυτό που προσελκύει τους υποψήφιους αγοραστές αλλά αγοράζονται επίσης και χρησιμοποιούνται σαν «κράχτες» για να προσεγγίσουν άλλα πουλιά που στη συνέχεια αιχμαλωτίζονται», αναφέρει η κ. Τρίγκου.

«Ακόμα - συνεχίζει - και όσοι δεν αναγνωρίζουν τα πουλιά αυτά, θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι' όταν βλέπουν να πωλούνται πουλάκια που δεν είναι ιδιαίτερα φανταχτερά, μέσα σε πολύ μικρά ξύλινα κλουβιά που βρίσκονται, φυσικά, στο εσωτερικό των καταστημάτων για να μην προσελκύουν τα βλέμματα».

Το πιο θλιβερό, πάντως, είναι ότι τα πουλιά αυτά έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, επειδή, αφενός μεν είναι άγρια ζώα και είναι πολύ δύσκολο να ζήσουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, αφετέρου δε, όταν αιχμαλωτίζονται, τοποθετούνται πολλά μαζί, σε μικρούς χώρους, με αποτέλεσμα να στρεσάρονται πολύ και να πεθαίνουν.

Πηγή: Πατρίς Πύργου