Τριπλή επερώτηση από το ΣΥΡΙΖΑ για την υπολειτουργία της μονάδας αποτέφρωσης στην χωματερή των Ανω Λιοσίων, την απουσία μέριμνας για τα απόβλητά της και κυρίως την μεθόδευση της μετατροπής της σε μονάδα καύσης βιομηχανικών τοξικών αποβλήτωνΤριπλή επερώτηση από το ΣΥΡΙΖΑ για την υπολειτουργία της μονάδας αποτέφρωσης στην χωματερή των Ανω Λιοσίων, την απουσία μέριμνας για τα απόβλητά της και κυρίως την μεθόδευση της μετατροπής της σε μονάδα καύσης βιομηχανικών τοξικών αποπλήτων, λίγες μόλις ώρες μετά την αποκάλυψη ότι ιδιαίτερα καρκινογόνα βιομηχανικά απόβλητα εντοπίστηκαν ενώ όδευαν για απόρριψη στον ΧΥΤΑ της Φυλής χωρίς καμία ειδική μέριμνα.


Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές Γρ.Ψαριανός και Αθ.Λεβέντης τονίζουν στους υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Περιβάλλοντος κ.κ. Ιω.Ραγκούση, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Τίνα Μπιρμπίλη ότι η μονάδα αποτέφρωσης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στα Λιόσια, δικαιοδοσίας του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και εκχωρημένη στην «Αποτεφρωτήρας Α.Ε.», αν και έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 30 τόνους ημερησίως δεν ξεπερνά τους 12, αν και τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής παράγουν ετησίως 7.300 τόνους, ή κατά μέσο όρο 20 τόνους ημερησίως. Ο ΕΣΔΚΝΑ υποστηρίζει ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων, δεν στέλνουν τις ποσότητες που πρέπει και οι νομαρχίες δεν τα ελέγχουν, αλλά τα νοσοκομεία σημειώνουν ότι διαχειρίζονται μέρος των αποβλήτων με δικά τους μέσα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει σημείο-κλειδί το κόστος μεταφοράς και αποτέφρωσης που είναι πολύ υψηλό, με τιμή ανά κιλό σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη τιμή στην Ευρώπη.
Αναφέρει μάλιστα ότι προ ημερών σε ελέγχους διαπιστώθηκε ότι πολλά νοσοκομεία απορρίπτουν τα απόβλητά τους παράνομα στις χωματερές (χρησιμοποιημένες σύριγγες, γάζες γεμάτες αίματα, οροί, κτλ). Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ίδιου του ΕΣΔΚΝΑ φέτος, το 61,3% των ιατρικών αποβλήτων έχει «άγνωστη» κατεύθυνση.
Αδιαφορία και για τα υπολείματα
Η τραγική κατάσταση στο συγκεκριμένο τομέα έχει και συνέχεια, καθώς από το 2007 οπότε και ανέλαβε η συγκεκριμένη εταιρεία, δεν έχει αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των επικίνδυνων υπολειμμάτων που παράγει η μονάδα.
Οπως αναφέρουν, πάνω από 2.000 τόνοι ιπτάμενης και καθιζάνουσας τέφρας αποθηκεύονται στη Φυλή, σε χώρους που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις περιβαλλοντικές προδιαγραφές και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους.
Αν και από τα τέλη Μαΐου φέτος έχει αποφασιστεί να μην διατίθενται τα δύο είδη τέφρας στην ΟΕΔΑ Αττικής αλλά να εξάγονται στο εξωτερικό, δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία.
Η εικόνα γίνεται ακόμη τραγικότερη από την αναφορά των βουλευτών σε περιστατικό της 13ης Μαΐου) όταν άγνωστοι αφαίρεσαν κρυφά από τη χωματερή βαρέλια που περιείχαν τοξική τέφρα. Χωρίς να γνωρίζουν το επικίνδυνο περιεχόμενο των βαρελιών, άρχισαν να το αδειάζουν στο δρόμο καθώς ενδιαφέρονταν μόνο για τα άδεια βαρέλια, με προφανείς συνέπειες για την υγεία των ίδιων και όσων ήρθαν στη συνέχεια σε επαφή με τα συγκεκριμένα βαρέλια.
Θέλουν και βιομηχανικά απόβλητα
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά και παραπέρα καθώς συνδέει την παρατεταμένη ανικανότητα του Δημοσίου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με την προσπάθεια του ΕΣΚΔΝΑ να μετατρέψει την μονάδα αποτέφρωσης νοσοκομειακών αποβλήτων σε μονάδα καύσης τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων. Η διάθεση της τέφρας σχεδιάζεται να γίνεται επίσης στην Φυλή, σε ειδικό κύτταρο.
Ηδη τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν παρέμβει, θεωρούν αδιανόητη την επέκταση της άδειας του αποτεφρωτήρα, όταν σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, μπορεί να λειτουργήσει με την μέγιστη δυναμικότητά του μόνο με νοσοκομειακά απόβλητα. Οπως τονίζουν, αρκεί να μειωθεί δραστικά το κόστος και να διεκδικήσει η μονάδα τις ποσότητες που σήμερα καταλήγουν παράνομα σε ΧΥΤΑ-ΧΑΔΑ.


ethnos.gr