Δεν πίστευαν στ αυτιά τους οι κάτοικοι της Βασιλικής των Τρικάλων. Ο ήχος της καμπάνας από το ρολόι της εκκλησίας τους σίγησε ξαφνικά ένα ξημέρωμα στις αρχές του Μαϊου, λόγω κλοπής. Αγνωστοι είχαν τρυπώσει στο καμπαναριό της εκκλησίας και είχαν αφαιρέσει τη μεγάλη καμπάνα, η οποία ζύγιζε περισσότερα από 250 κιλά...
Η κλοπή αυτή δεν είναι η πρώτη που σημειώνεται σε ενοριακό ναό ή σε ξωκλήσια.
Κατά το παρελθόν έχουν καταγγελθεί στις τοπικές αστυνομικές Αρχές ότι εκλάπησαν καμπάνες. Εκτιμάται ότι οι δράστες τις λιώνουν και στη συνέχεια πωλούν το μέταλλο σε κλεπταποδόχους.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιερείς των απομονωμένων ναών, προκειμένου να γλιτώσουν τις καμπάνες από την κλοπή, μετά τη λειτουργία τις κατεβάζουν και τις παίρνουν (μέχρι την επόμενη λειτουργία) μαζί τους...
Οι συμμορίες αυτές «ειδικεύονται» ακόμη στις κλοπές χαλκού από εγκαταστάσεις του ΟΣΕ και ιδιωτικές εταιρείες, καθώς και από μετασχηματιστές της ΔΕΗ. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται μεταλλικές σχάρες φρεατίων, ακόμη και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα των εθνικών οδών!
Οι κλοπές από τα κωδωνοστάσια προκαλούν το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών. Οι υπόλοιπες, όμως, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων.
Οι δρόμοι μετατρέπονται σε παγίδες από τα φρεάτια που μένουν ξεσκέπαστα, ενώ οι κλοπές χαλκού από τις γραμμές του ΟΣΕ δημιουργούν κινδύνους στα δρομολόγια.
Οπως είπαν οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ, οι περισσότερες διαβάσεις φυλάσσονται με αυτόματο σύστημα, αλλά σε περίπτωση που οι δράστες κάνουν λάθος και αντί για το καλώδιο που τους ενδιαφέρει κόψουν το άλλο, που χρησιμεύει για το σύστημα της διάβασης, υπάρχει κίνδυνος μεγάλου ατυχήματος...
Η κατάσταση γίνεται πιο επικίνδυνη, λένε, εάν οι δράστες κόψουν καλώδια που εξυπηρετούν το σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης.
Αυτού του είδους οι κλοπές δεν αποτελούν βέβαια ελληνικό φαινόμενο, αλλά διεθνές και, μάλιστα, παρατηρούνται κάθε φορά που οι χρηματιστηριακές τιμές στα συγκεκριμένα υλικά ανεβαίνουν...
Ζημιές
Τις μεγαλύτερες ζημιές από τις κλοπές αυτές έχουν υποστεί ο ΟΣΕ, οι εταιρείες ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, αντλιοστάσια και μετασχηματιστές της ΔΕΗ.
Κατά τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει να τις εξιχνιάσουν, οι δράστες προέρχονται (κυρίως) από ομάδες Τσιγγάνων (κλέβουν αντλιοστάσια και καλώδια του ΟΣΕ) και ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση, που κλέβουν σχάρες μαντεμιού.
Τσιγγάνοι, εκτιμούν οι ίδιοι αστυνομικοί, είναι πιθανότατα οι δράστες των κλοπών από τα καμπαναριά εκκλησιών που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οσο για την αξία των υλικών που αφαιρούν, στη μαύρη αγορά ο χαλκός φτάνει τα 4,2 ευρώ το κιλό, ενώ ο τόνος το μαντέμι τα 280 ευρώ. Μια σχάρα μαντεμιού που ζυγίζει περίπου 100 κιλά κοστίζει 120 ευρώ...
ΜΕ... ΓΕΡΑΝΟ «ΣΗΚΩΣΑΝ» ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΜΠΑΝΑ
Η κλοπή της καμπάνας από το κωδωνοστάσιο της εκκλησίας στη Βασιλική Τρικάλων έγινε αντιληπτή όταν σταμάτησε να λειτουργεί το μεγάλο ρολόι που συνδεόταν με αυτή.
Οι δράστες, για να αφαιρέσουν την άνω των 250 κιλών καμπάνα, εκτιμάται ότι έστησαν ολονύκτια επιχείρηση χρησιμοποιώντας και γερανό, ενώ απορίας άξιον είναι πώς δεν έγιναν αντιληπτοί από τους κατοίκους.
Αλλη κλοπή μετάλλου σημειώθηκε στις αρχές Μαϊου, από το ρολόι της Αρτας. Δύο αιώνες μετά την τοποθέτησή του σίγησε, όταν άγνωστοι αφαίρεσαν το έμβολο το οποίο χτυπούσε την καμπάνα και εκείνη σήμαινε την ώρα σε όλη την πόλη.
Το παλιό πέτρινο ρολόι αποτελούσε, μαζί με το γεφύρι, σύμβολο της πόλης.
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών είναι ότι η κλοπή έγινε πιθανόν από γυρολόγους, προκειμένου να πουλήσουν το έμβολο για παλιοσίδερα.
Το ρολόι της Αρτας χτίστηκε το 1775 και απετέλεσε προσφορά του Τούρκου Σουλτάν Μπαγιατζίτ, ο οποίος αποφάσισε να ομορφύνει το παρακείμενο τζαμί.
Το 1958 ο Δήμος Αρτας προσέλαβε τεχνίτη-ρολογά, ο οποίος καθημερινά και μέχρι το 1994 ανέβαινε κάθε εβδομάδα τα 50 ξύλινα σκαλιά, κούρδιζε τη μηχανή και λάδωνε τα γρανάζια της.
Το 1994 το Δημοτικό Συμβούλιο της Αρτας αποφάσισε να μετατραπεί το ρολόι σε ηλεκτρονικό, παρέμειναν, όμως, όπως ήταν παλιά, το καντράν και οι δείκτες του.
Συλλήψεις
«Σήκωσαν» εκατοντάδες σχάρες φρεατίων στη Θεσσαλονίκη
Πρωταθλήτρια στις κλοπές σχαρών φρεατίων έρχεται, πάντως, η Θεσσαλονίκη. Το σοβαρό θέμα άρχισε το 2005, όταν σημειώθηκαν οι πρώτες 29. Το 2006 σημειώθηκαν 119 κλοπές, το 2007 ο αριθμός τους ανέβηκε στις 327, ενώ από τις αρχές του 2008 οι επιτήδειοι έχουν κλέψει ήδη περισσότερες από 67 σχάρες.
Για κάποιες από τις κλοπές που είχαν σημειωθεί στις αρχές του Φεβρουαρίου, φέτος, είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη ένας 30χρονος, ο οποίος, μαζί με συνεργό του, είχε κλέψει τέσσερις σχάρες από περιοχές που βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της πόλης. Μάλιστα, στο όχημα του συλληφθέντος είχαν βρεθεί δύο εργολαβικές ψαλίδες που χρησιμοποιούσε για να κλέψει τις σχάρες.
Στο τέλος δε του Ιανουαρίου, επίσης φέτος, οι κάτοικοι του Φιλύρου Θεσσαλονίκης έμειναν σχεδόν δύο μέρες χωρίς νερό, διότι άγνωστοι δράστες είχαν διακόψει την παροχή ρεύματος και έκοψαν όλα τα καλώδια με χαλκό του αντλιοστασίου και του μετασχηματιστή της ΔΕΗ!
Οσον αφορά τις κλοπές στον ΟΣΕ, στις αρχές του έτους, μόνο στη Βόρεια Ελλάδα οι υπάλληλοι του τμήματος τηλεδιοίκησης και τηλεπικοινωνιών κατέγραψαν περίπου 50 περιστατικά κλοπών καλωδίων χαλκού, μήκους από 50 μέτρα έως 3 χιλιόμετρα.
Συνέπεια των κλοπών αυτών ήταν ότι πολλά τρένα καθυστέρησαν να αναχωρήσουν, ενώ τα συστήματα σηματοδότησης απενεργοποιήθηκαν.
Τα «θύματα»
Τεράστιες οικονομικές ζημιές
Στα μέσα του Οκτωβρίου του 2006 είχαν συλληφθεί στην Αττική δύο άτομα για φθορές στις γραμμές του ΟΣΕ.
Επρόκειτο για έναν 19χρονο Αθίγγανο και έναν 29χρονο συνεργό του, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για σοβαρές φθορές το καλοκαίρι του 2005 στις γραμμές του ΟΣΕ και οι οποίες είχαν αποδοθεί σε δολιοφθορά.
Οι φθορές αυτές δημιούργησαν άμεσο κίνδυνο ατυχημάτων και προκάλεσαν μεγάλες οικονομικές ζημιές στις εργολήπτριες εταιρείες και στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων.
Οι δύο συλληφθέντες κατηγορήθηκαν κυρίως για διακεκριμένες κλοπές από τα εργοτάξια της «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και της «ΕΡΓΟΣΕ».
Κλοπές
Οπως είχε γίνει τότε γνωστό, από τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2006 είχαν κλέψει από το εργοτάξιο της εταιρείας «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ», στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, καλώδια χαλκού οπτικών ινών και άλλων τύπων αξίας 173.000 ευρώ.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν αφαιρέσει καλώδια μήκους 2,5 χιλιομέτρων, συνολικής αξίας 5.000 ευρώ από τον Προαστιακό, στο ύψος της Μεταμόρφωσης Αττικής, ενώ στην Ελευσίνα έκλεψαν καλώδια και προκάλεσαν φθορές στο σύστημα μετρητών αξόνων συνολικής αξίας 30.000 ευρώ.
Ακόμη έκοψαν τους αγωγούς σιδηρογραμμών του ΟΣΕ στη γέφυρα Βαρυμπόμπης, για να κλέψουν τα καλώδια, προκαλώντας έτσι μεγάλες ζημιές, αξίας περίπου 27.000 .
Κλοπές είχαν διαπράξει επίσης στο Μενίδι και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Οι κατηγορούμενοι έκαιγαν τα καλώδια και στη συνέχεια πουλούσαν τον χαλκό σε εμπόρους παλαιών σιδηρικών.

Πηγή:

Κώδικας:
www.madata.gr