Υ
ΠΟΘΕΣΗ SΙΕΜΕΝS.
Η κατάθεση του «αρχικηπουρού» στη γερμανίδα δικαστικό, η παραποίηση γεγονότων και οι αποκαλύψεις με το σταγονόμετρο.

ΜΟΝΑΧΟ Εγκλημα χωρίς σεξ. Αυτή η όχι ασήμαντη έλλειψη χαρακτήριζε ανέκαθεν το σκάνδαλο Siemens. Οι πρωταγωνιστές του, στην Ελλάδα και στη Γερμανία, είναι συνήθως μεσήλικοι και ηλικιωμένοι άνδρες οι οποίοι δεν αναμείχθηκαν ποτέ, όσο είναι γνωστό, σε ροζ ιστορίες- οι επισκέψεις σε κέντρα του στριπτίζ στο περιθώριο των υπηρεσιακών ταξιδιών τους δεν μετράνε σε αυτές. Πρόκειται για φαινομενικά ανέραστους, «ασεξουαλικούς» μάνατζερ - αν και εξ αυτών ο κρατούμενος του Σταντελχάιμ Μιχάλης Χριστοφοράκος , με γένια ή χωρίς, θεωρείται τουλάχιστον γοητευτικός μεταξύ του γυναικείου πληθυσμού- ο στόχος των οποίων είναι αποκλειστικά το χρήμα, είτε προς όφελος της φίρμας τους είτε, όπως γίνεται τελευταία όλο και πιο ξεκάθαρο, και της δικής τους τσέπης. Το στοιχείο του «cherchez la femme» (σ.σ.: αναζητήστε τη γυναίκα) που χαρακτηρίζει κάθε γαργαλιστική περιπέτεια, εδώ είναι ανύπαρκτο.

Η γυναικεία παρουσία δεν λείπει βέβαια εντελώς. Αυτή όμως εντοπίζεται στην αντίπερα όχθη. Η εισαγγελέας Χίλντεγκαρτ Μπόιμλερ-Χεσλ είναι το «αντίπαλον δέος» όχι μόνο λόγω θέσης αλλά και φύλου. Αν και το προφίλ της είναι πέρα για πέρα συντηρητικό, η 46χρονη νομικός έχει ελκυστική εμφάνιση. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη εξουσία που διαθέτει, την κάνει ακατανίκητη. « Οσοι ανακρίνονται από αυτήν, την ερωτεύονται » λέει γνώστης του θέματος. « Και όσο εντονότερη η δίωξη, τόσο ισχυρότερος ο έρωτας ».

Αν ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, που ανακρίθηκε πέντε φορές από την κυρία Μπόιμλερ-Χεσλ (η πέμπτη και τελευταία ανάκριση έγινε την περασμένη Τετάρτη), αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, δεν είναι γνωστό. Ισχυρά συναισθήματα δεν βγήκαν πάντως στην επιφάνεια κατά τη διεξαγωγή τους. « Το κλίμα ήταν εργασιακό, μάλλον ψυχρό» λέει ο εκ των συνηγόρων του Ντάνιελ Πέτερ.

Γνωστό είναι αντιθέτως, ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Ηellas υποφέρει τελευταία από άλλου είδους ψυχικές διαταραχές. Η σύλληψη και ο εγκλεισμός του στη φυλακή Σταντελχάιμ, πριν από έναν μήνα περίπου, ήταν ολοφάνερα το σοκ της ζωής του. Δίπλα στο κελί του κρατούνται δεκάδες ξένοι εγκληματίες-πρεζάκηδες από το Ιράκ, λαθρέμποροι ναρκωτικών από το Αφγανιστάν, προαγωγοί από την Ουκρανία και τη Ρωσία. « Δύσκολο να το αντέξει μια ψυχή, που κυκλοφορούσε με μανικιούρ στους πιο υψηλούς κοινωνικούς κύκλους » λέει ο γνώστης.

Ωστόσο και χωρίς σεξ, ο αγώνας των δύο φύλων εμαίνετο στις συναντήσεις Χριστοφοράκου- Μπόιμλερ-Χεσλ. Η ανακρίτρια, όπως διηγείται παριστάμενος, έδειχνε κατ΄ αρχάς σαστισμένη για την απροσδόκητη ανατροπή των ρόλων: Αντί, όπως συνηθίζει, να εκμαιεύει η ίδια την ενοχή του κατηγορουμένου, ήταν αυτός που της την πρόσφερε στο «πιάτο». Ο κ. Χριστοφοράκος αυτοενοχοποιούνταν για να μπορέσει έτσι, όπως δήλωνε ευθέως ο ίδιος, να δικαστεί και να καταδικαστεί στη Γερμανία ώστε να αποφύγει την παράδοσή του στην Ελλάδα και στη συνέχεια την καταδίκη του εκεί σε πολύ βαρύτερες ποινές για τα ίδια ή παρεμφερή αδικήματα.

Το σάστισμα μετατράπηκε σε ενόχληση, όταν η κυρία Μπόιμλερ-Χεσλ αντιλήφθηκε ότι ο ανακρινόμενος δεν ήταν πρόθυμος να προβεί σε σοβαρές αποκαλύψεις. Η «ομολογία» του περιορίστηκε ουσιαστικά σε ένα σημείο: στη δωροδοκία του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας μέσω της λεγόμενης «καλλιέργειας του πολιτικού τοπίου». « Σε αυτές τις καλλιέργειες ήμουν στην Ελλάδα ο αρχικηπουρός » είπε, σύμφωνα με τον ίδιο συνήγορο.

Ωστόσο η περιγραφή των δρόμων του μαύρου χρήματος παρέμεινε αόριστη. « Ο πελάτης μας έκανε ανάλυση του γενικότερου συστήματος δωροδοκίας στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό και δεν χρειάστηκε να αναφέρει λεπτομερώςτραπεζικούς λογαριασμούς, κινήσεις λογαριασμών και ονόματα δωροληπτών, εκτός από τα απολύτως αναγκαία » πρόσθεσε ο δεύτερος εκ των συνηγόρων Στέφαν Κουρσάβε. Στα ονόματα αυτά ανήκουν ο πρώην «στρατηγός» του ΠαΣοΚ Θεόδωρος Τσουκάτος και ενδιαμέσως ο αποβιώσαςγενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βαρθολομαίος.

Το συνολικό ποσό για την τετραετία (2004-2007), που δεν έχει ακόμη παραγραφεί, προσεγγίζει σύμφωνα με τον ίδιο συνήγορο τα 8,5 εκατ. ευρώ. « Τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν για να εξασφαλιστεί κάποια συγκεκριμένη παραγγελία, αλλά μόνο η εγγύησηότι η Siemens δεν θα υποστεί διακρίσεις έναντι άλλων ανταγωνιστικών εταιρειών » λέει. Κατά τα άλλα, προσθέτει, ο πελάτης του κατέθεσε ότι ως διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ηellas δεν ήταν ποτέ αναμεμειγμένος σε συγκεκριμένες παραγγελίες έργων και ότι επομένως δεν συμμετείχε σε συναφή λαδώματα και ούτε καν γνώριζε την ύπαρξή τους.

Η ενόχληση της εισαγγελέως μετατράπηκε τέλος σε οργή, όταν αντιλήφθηκε ότι ο κ. Χριστοφοράκος της έδινε λάθος στοιχεία και παραποιούσε τα γεγονότα. Παράδειγμα ο ισχυρισμός του, ότι δεν άκουσε ποτέ για μίζες σε συνάρτηση με το πρόγραμμα ψηφιοποίησης συστημάτων του ΟΤΕ από τη Siemens. « Είστε σίγουρος;» επέμεινε η εισαγγελέας. « Απολύτως » ήταν η απάντηση. « Τότε ας δούμε τι λένε άλλοι ειδήμονες » είπε η εισαγγελέας και πήρε τηλέφωνο- σε μια πρωτοφανή στα ανακριτικά χρονικά πράξη- τον Ράινχαρτ Σίκατσεκ. Ο επιλεγόμενος «άρχοντας των μαύρων ταμείων», που είχε στενή συνεργασία με τον κ. Χριστοφοράκο σε θέματα δωροδοκίας, δεν δίστασε ούτε στιγμή. « Τον πληροφόρησατουλάχιστον δύο φορές για το θέμα » δήλωσε. « Θεωρώ τη δήλωσή σας ειλικρινή » σχολίασε εις επήκοον όλων η εισαγγελέας.

« Αποκαλύψεις με το σταγονόμετρο. Η τακτική της αυτοκαταγγελίαςαπέτυχε πλήρως, και για αυτό ευθύνεται ο ίδιος ο κ. Χριστοφοράκος » ήταν το συμπέρασμα γνωστού νομικού στο Μόναχο. « Αυτά που λέει δεν είναι μόνο χωρίς σεξ, αλλά και χωρίς έγκλημα ». Και αυτό, προσθέτει, είναι πολύ λίγο για να πείσει την κυρία Μπόιμλερ-Χεσλ να κινήσει δίωξη εναντίον του που θα μπορούσε να λήξει με την καταδίκη του. Πόσο μάλλον όταν η τελευταία «φλέγεται» να κινεί διώξεις η ίδια και όχι όταν της το υπαγορεύουν άλλοι, και δη οι δυνητικά διωκόμενοι.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Βέβαιη η παράδοσή του στην Ελλάδα
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μετράει μήνες, αν όχι εβδομάδες, στη Γερμανία. Οι γερμανικές Αρχές προεξοφλούν τη σύντομη παράδοσή του στην Ελλάδα. « Το αργότερο ως τα Χριστούγεννα, ή και πολύ συντομότερα, θα έχει παραδοθεί » διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελείας του Μονάχου Αλφονς Ομπερμάγερ. Παρόμοια άποψη, αν και όχι τόσο κατηγορηματικά, διατυπώνει και ο συνήγορός του Στέφαν Κουρσάβε. « Εκτιμώ ότι η παράδοση θα γίνει κατά 65% » λέει.

Η σχετική διαδικασία στο Εφετείο του Μονάχου έχει ήδη αρχίσει. Σε περίπτωση που το τελευταίο αποφανθεί υπέρ της παράδοσης (η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες 10-20 ημέρες), τότε υπάρχουν μόνο δύο δυνατότητες καθυστέρησης της εκτέλεσής της: Πρώτον, μέσω προσφυγής στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο αποφαίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις εντός 3-4 μηνών. Και δεύτερον, εφόσον του επιβληθεί ποινή φυλάκισης από γερμανικό δικαστήριο. Τέτοια ποινή όμως μπορεί να διακοπεί από τις γερμανικές Αρχές. « Εχουν δικαίωμα να το στείλουν ενδιάμεσα να δικαστεί στην Ελλάδα » λέει ο κ. Ομπερμάγερ. « Και κατόπιν, μετά την εκδίκασή του, να τον μεταφέρουν πάλι στη Γερμανία για να εκτίσει εκεί το υπόλοιπο της ποινής του ».

ΣΕΝΑΡΙΑ
Φοβούνται τώρα δολοφονικές επιθέσεις
Ο φόβος που εκφράζει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος σε διάφορες παραλλαγές για τη ζωή του, δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Παρόμοιες φοβίες έχουν εκφράσει και δεκάδες άλλοι κατηγορούμενοι στο σκάνδαλο Siemens. « Εκπροσωπώ 20 από αυτούς » λέει ο δικηγόρος του Μονάχου Βάλτερ Λέχνερ. « Ολοι τους φοβούνται δολοφονικές επιθέσεις ».

Ο πρώτος που έδειξε τέτοιον «θανάσιμο» φόβο ήταν ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ. Ο πρώην διαχειριστής των μαύρων ταμείων της Siemens δήλωνε ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είναι ικανός να στείλει μπράβους να τον σκοτώσουν, αν τυχόν μάθαινε αυτά που του καταμαρτυρούσε. Ολοι αυτοί οι φόβοι είναι βεβαίως αστήρικτοι. Στις ελληνικές φυλακές δεν έχει δολοφονηθεί ως τώρα κανείς που έχει εμπλακεί με σκάνδαλα. Το ίδιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και στη Γερμανίαεντός ή εκτός των φυλακών. Ολα δείχνουν λοιπόν, ότι η επίκληση του φόβου λειτουργεί είτε ως πρόσχημα (για να αποφύγει, όπως ο κ. Χριστοφοράκος, την παράδοση) είτε, στην καλύτερη περίπτωση, ως ξόρκι. Η αναφορά της λέξης εξουδετερώνει το περιεχόμενό της. Με τέτοιον «φόβο» δεν φοβάται κανείς τίποτε. Γι΄ αυτό και δεν σταματά ποτέ να τον επικαλείται.


ΑΠΟ:tovima.gr