Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 10

Θέμα: Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη

 1. #1
  BlogΘέα Moderator Το avatar του χρήστη jose2205
  Εγγραφή
  30-05-2009
  Περιοχή
  Σε ένα όνειρο...
  Μηνύματα
  11.980

  Προεπιλογή Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη  Σε συνεργασία με έλληνες συναδέλφους τους, βρετανοί επιστήμονες διεξάγουν έρευνες σε βάθος μόλις τεσσάρων μέτρων, φιλοδοξώντας να φέρουν στην επιφάνεια τα κρυμμένα μυστικά της αρχαιότερης ίσως βυθισμένης πόλης, με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

  Στόχος των επιστημόνων είναι να αποκαλύψουν την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης, να ανακαλύψουν από πότε κατοικήθηκε και, μέσω συστηματικής μελέτης της γεωμορφολογίας της περιοχής, να κατανοήσουν πότε και για ποιους λόγους η πόλη εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα.

  Οι ερευνητές θα διεξάγουν λεπτομερή ψηφιακή ακουστική υποθαλάσσια έρευνα του χώρου, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και για υποθαλάσσιες έρευνες πετρελαίου. Ο εξοπλισμός μπορεί να παράγει φωτορεαλιστικές, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του θαλάσσιου πυθμένα και των υποθαλάσσιων κατασκευών, με ακρίβεια μικρότερη του 1 χιλιοστού, μέσα σε λίγα λεπτά.

  Τα υποθαλάσσια ερείπια εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Φλέμινγκ, αλλά από τότε δεν έχει γίνει καμία έρευνα στην περιοχή.

  Σαράντα χρόνια μετά, ο δρ Τζον Χέντερσον, από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, θα είναι ο πρώτος αρχαιολόγος που θα έχει επίσημη πρόσβαση στην περιοχή, έχοντας πάρει ειδική άδεια από το ελληνικό κράτος.

  Σύμφωνα με τον δρα Χέντερσον, το Παυλοπέτρι "αποτελεί τοποθεσία σπάνιας διεθνούς αρχαιολογικής σημασίας" και γι΄' αυτό, όπως είπε, η έρευνα πρέπει να γίνει έγκαιρα προτού τα εναπομείναντα στοιχεία χαθούν για πάντα (ήδη υφίστανται ζημιές από τον τουρισμό, τους δύτες και τις άγκυρες των σκαφών).

  fatsatv
  "Κι όταν μια μέρα φύγω από δω ένα θάναι σίγουρο...
  πως έζησα τη ζωή που διάλεξα εγώ κ όχι κάποιος άλλος για μένα...
  κι η αλήτισσα ψυχή μου θα το νιώθει...έτσι...όπως θα πετάει ελεύθερη...

  Παρακαλώ όπως διαβάσετε τον κανονισμό λειτουργίας του Blogthea Portal τον οποίο θα βρείτε εδώ.

 2. #2
  Blogthean Το avatar του χρήστη zastava
  Εγγραφή
  23-02-2009
  Περιοχή
  ATHENS Space Station
  Μηνύματα
  28.924

  Προεπιλογή Απάντηση: Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη

  Μας λείπει όμως το όνομα προς στιγμήν αν δεν κάνω λάθος. Την είδηση την διάβασα και εγώ και ήθελα να δω το όνομα της πόλης αλλά δυστυχώς δεν προκύπτει .......Δεν υπάρχει δηλαδή η πληροφορία...που σημαίνει ότι πιθανόν δεν το ξέρουν ακόμη.

  ΜΑΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΄ΜΕΝΑ

  Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια – Ποτέ δεν ξέρεις τι γεύση θα σου τύχει.
  "Forrest Gump" (1994)
 3. #3
  BlogΘέα Moderator Το avatar του χρήστη jose2205
  Εγγραφή
  30-05-2009
  Περιοχή
  Σε ένα όνειρο...
  Μηνύματα
  11.980

  Προεπιλογή Απάντηση: Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη

  α μυστικά μίας χαμένης πόλης, που θεωρείται πιθανό να «ενέπνευσε» τη δημιουργία ενός από τους πιο διαχρονικούς μύθους, το θρύλο της χαμένης Ατλαντίδας, έφεραν στο φως ανακαλύψεις στη Νότια Ελλάδα. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη ανακάλυψη βυθισμένης πόλης στην Ελλάδα, που χρονολογείται περίπου από την εποχή που ο Πλάτων έγραψε την αλληγορική ιστορία της Χαμένης Ατλαντίδας.  Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, o βυθισμένος οικισμός, ανακαλύφθηκε στην περιοχή Pavlopetri, από ομάδα ¶γγλο - Ελλήνων αρχαιολόγων και γεωλόγων και εικάζεται πως δημιουργήθηκε 5.000 πριν.
  Σημειώνεται ότι η περιοχή, όπου έγινε η ανακάλυψη, βρίσκεται δίπλα στην Ελαφόνησο. Μέχρι πριν από χρόνια μάλιστα, αποτελούσε τμήμα της Ελαφονήσου, από την οποία αποκολλήθηκε εξαιτίας ισχυρού σεισμού.
  «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου», δήλωσε ο Dr Jon Henderson, καθηγητής Υποθαλάσσιας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.
  «Ανακαλύφθηκαν ευρήματα, που θεωρείται ότι ανήκουν στην περίοδο 2.800 με 1.200 π.Χ., δηλαδή πολύ πριν τις ένδοξες μέρες της κλασικής Ελλάδας. Υπάρχουν και πιο παλιές πολιτείες που βυθίστηκαν στον κόσμο, ωστόσο, καμία δε θεωρείται ότι ήταν τόσο καλά οργανωμένη σε πόλη, όπως η συγκεκριμένη, γεγονός που την κάνει τόσο μοναδική», τόνισε ο ίδιος.
  Αν και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά 40 χρόνια πριν, από ένα Βρετανό ωκεανογράφο, μόλις φέτος, με τη βοήθεια ψηφιακής τεχνολογίας, κατάφεραν οι αρχαιολόγοι να «χαρτογραφήσουν» τα απομεινάρια της περιοχής.
  Αυτό που ανακάλυψαν ήταν υπεράνω πάσης προσδοκίας. Χάρη στις μετακινήσεις της άμμου και την «περίφραξη» της τοποθεσίας στο πλαίσιο μίας προστατευμένης ακτής, οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν ολόκληρο κόσμο από κτίρια, αυλές, δρόμους, λίθινα μνημεία και θρησκευτικά κτίσματα, ενώ παντού υπήρχαν χιλιάδες θραύσματα, θρύψαλα κεραμικών.
  «Βρήκαμε κεραμικά, που χρονολογούνται από τη Λίθινη εποχή, γεγονός που υποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία κατοικήθηκε περίπου 5.000 χρόνια πριν, δηλαδή τουλάχιστο 1.200 χρόνια νωρίτερα από όσο πιστεύαμε παλιότερα», τόνισε ο κ. Henderson, ο οποίος ηγείτο της υποθαλάσσιας έρευνας και προσέθεσε :
  «Ανακαλύψαμε περισσότερα από 9.000 τετραγωνικά μέτρα με κτίρια, που δεν είχαν ανακαλυφθεί. Ωστόσο, αυτό που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη, ήταν η ανακάλυψη ενός, πιθανού, μεγάρου, ενός επιβλητικού, μνημειώδους οικοδομήματος με ένα πελώριο ορθογώνιο προθάλαμο, που καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο, η πόλη αυτή να κατοικείτο από μία ελίτ, γεγονός που αυτόματα "αναβαθμίζει" το στάτους του ευρήματος».
  Περισσότερο από οποιοδήποτε υποθαλάσσιο εύρημα μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο επιτρέπει την «εισχώρηση» στους μηχανισμούς, με τους οποίους λειτουργούσε η Μυκηναϊκή κοινωνία.
  «Παγωμένη στιγμή από το παρελθόν»
  «Αναπαριστά μία παγωμένη στιγμή του παρελθόντος. Είναι μοναδικό το εύρημα, γιατί όπως κάθε βυθισμένη τοποθεσία, δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά», δήλωσε ο Ηλίας Σπονδύλης, επικεφαλής του ελληνικής ομάδας ερευνητών.
  Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο γιατί βυθίστηκε η πόλη. Οι θεωρίες που ακούγονται, περιλαμβάνουν την αλλαγή της στάθμης της θάλασσας ή την υποχώρηση του εδάφους, εξαιτίας μίας φυσικής καταστροφής, όπως ενός σεισμού ή ενός τσουνάμι.
  «Είναι εξίσου πιθανό να συνέβη εξαιτίας του συνδυασμού και των δύο», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Σακελαρίου, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας. «Ούσα η παλιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο, είναι πραγματικά μοναδική. Δε δείχνει μόνο το πώς οι άνθρωποι ζούσαν εκείνη την περίοδο, αλλά παρουσιάζει και εκπληκτικό ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, καθώς τα νερά που την περιβάλλουν, είναι ιδιαίτερα ρηχά», τόνισε ο ίδιος.
  «ΗΑτλαντίδα αποτελούσε ανέκαθεν ένα μύθο, ένα μύθο που αποτελούσε ωστόσο και το λόγο που συνεχίζονταν οι υποθαλάσσιες έρευνες. Το λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων ωκεανών έχουν ερευνηθεί μέχρι σήμερα. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική, παραμένουν όμως πολλά ακόμα που πρέπει να εξεταστούν», προτού βγάλουμε συμπεράσματα, υπογράμμισε ο κ. Σακελαρίου.
  Οι ντόπιοι κάτοικοι της γειτονικής Νεάπολης, είναι κατενθουσιασμένοι από την ανακάλυψη. «Οι παλιότεροι έλεγαν ότι κάτι υπάρχει εκεί κάτω, αλλά δεν είχαμε ιδέα τι να περιμένουμε», δήλωσε ο Δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Κουσούλης.
  "Κι όταν μια μέρα φύγω από δω ένα θάναι σίγουρο...
  πως έζησα τη ζωή που διάλεξα εγώ κ όχι κάποιος άλλος για μένα...
  κι η αλήτισσα ψυχή μου θα το νιώθει...έτσι...όπως θα πετάει ελεύθερη...

  Παρακαλώ όπως διαβάσετε τον κανονισμό λειτουργίας του Blogthea Portal τον οποίο θα βρείτε εδώ.

 4. #4
  Blogthean Το avatar του χρήστη zastava
  Εγγραφή
  23-02-2009
  Περιοχή
  ATHENS Space Station
  Μηνύματα
  28.924

  Προεπιλογή Απάντηση: Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη

  Βρε παιδιά καλά όλα αυτά, αλλά γιατί τους εκπλήσσει που βρίσκουν πόλεις στο Αιγαίο βυθισμένες? Αφού η περιοχή του Αιγαίου, από τις μελέτες που έχουν κάνει, διαπιστώθηκε ότι κάποτε ήταν ξηρά, με μερικές λίμνες..........που μετά πλημμύρισε........και βέβαια πριν 5.000 χρόνια ήταν πολύ μικρότερο ως έκταση υδάτινη.

  ΜΑΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΄ΜΕΝΑ

  Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια – Ποτέ δεν ξέρεις τι γεύση θα σου τύχει.
  "Forrest Gump" (1994)
 5. #5
  Blogthean Το avatar του χρήστη Taxydromos
  Εγγραφή
  06-04-2009
  Περιοχή
  Πολίτης του Κόσμου
  Μηνύματα
  19.183

  Προεπιλογή Απάντηση: Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο nikomar Εμφάνιση μηνυμάτων
  Κρίμα πάντως για εμάς γιατί ενώ ένα μεγάλο μέρος του πλυθησμού θα μπορούσε να ζήσει με αυτές τις ανασκαφές και τη συντήριση των αρχαίων, να τις έχουν αναλάβει ξένοι ερευνητές. Να μην έχουμε ειδικούς δύτες για υποβρύχια ανασκαφή, αλλά τι λέω; Μήπως έχουμε κάποια σχολή για απλούς εργάτες ανασκαφής;Γι΄αυτό και τις καλύτερες ανασκαφές τις έχουν ανάλάβει ξένοι:
  Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (Στοά του Αττάλου)
  Γαλλική Σχολή Αθηνών (ανασκαφή στη Θάσο)
  Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (ανασκαφή στην αρχαία Ολυμπία)
  Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα (ανασκαφή στην Ερέτρια)
  Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών (ανασκαφή στην Ηφαιστία της Λήμνου)
  Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (ανασκαφή στον ναό του Ποσειδώνα, στην Καλαύρεια του Πόρου) κτλκτλ.
  Και εμείς να περιμένουμε μόνο για σωστικές ανασκαφές. Να θέλει κανένας φουκαράς να σηκώσει το σπιτάκι του και να βρει από κάτω αρχαία.Να του βγει ο προυπολογισμός άστα να πάνε.Ή να περιμένει την αρμόδια αρχαιολογική εφορία πότε θα το αναλάβει. Τότε είναι που θα κλάψει με μαύρο δάκρυ.
  Πρέπει να ξυπνήσουν κάποιοι για να καταλάβουν τι πλούτο έχουμε και πόσο απλόχερα τον χαρίζουμε στις ξένες σχολές και τα μουσεία τους.
  Σωστά αυτά που λές αλλά μην ξεχνάμε ότι όλες αυτές οι ανασκαφές είναι ουσιαστικά επιδοτούμενες απο ξένα Πανεπιστήμια.
  <font color=Blue><b><span style=font-family: Franklin Gothic Medium><font size=4>Ου Πόσοι αλλά Πού</font></span></b></font>

 6. #6
  Blogthean Το avatar του χρήστη nikomar
  Εγγραφή
  15-04-2008
  Περιοχή
  Salonica City
  Μηνύματα
  1.183

  Προεπιλογή Απάντηση: Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη

  ................................................
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη nikomar : 13-02-13 στις 1:25

 7. #7
  Blogthean Το avatar του χρήστη zastava
  Εγγραφή
  23-02-2009
  Περιοχή
  ATHENS Space Station
  Μηνύματα
  28.924

  Προεπιλογή Απάντηση: Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο nikomar Εμφάνιση μηνυμάτων
  Η έκπληξη νομίζω zastava είναι ότι, προιστoρικούς οικισμούς με τόσες συστάδες κτηριακών συγκροτημάτων και τόσα κτηριακά κατάλοιπα, δεν συναντούμε εύκολα στο χερσαίο ελλαδικό χώρο, πόσο μάλλον στο θαλάσσιο.Η βυθισμένη πολιτεία στο Παυλοπέτρι εικάζετε ότι είναι η αρχαία πόλη των Βοιών όπως περιγράφει ο Παυσανίας στα "Λακωνικά" και μάλλον τα ευρήματα το αποδεικνύουν.Και στο ότι φαίνεται να υπάρχουν πιο κάτω και άλλα αρχαιολογικά στρώματα από πιο πρώιμες περιόδους φαίνεται πως η αρχαία πόλη έχει πολλά να μας πει.

  Και συ τα λες σωστά tax αλλά το κράτος μας δεν επιδοτεί καμιά ανασκαφή στον ελλαδικό χώρο παρά μόνο σωστικές ανασκαφές(π.χ. εγνατία οδός, μετρό κτλ). Πολλοί έλληνες αρχαιολόγοι περιμένουν κάποια επιδότηση για να συνεχίσουν τις ανασκαφές τους που έχουν μείνει στάσιμες για αρκετά χρόνια. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία με μεγάλο ενδοιαφέρον παγκοσμίως έχουν μείνει έρμαια της τύχης τους. Οι ξένες σχολές έχουν βρει πρόσφορο έδαφος. Μόνο εμείς δεν επενδύουμε στον αρχαίο πολιτισμό μας.
  nicomar, εγώ προσωπικά δεν έχω καμιά έκπληξη καίτοι αδαής μερικώς στα θέματα αυτά. Δεν παύει όμως να έχω διαπιστώσει ότι η επίσημη ιστορική χρονολόγηση πάσχει ανεπανόρθωτα, ως προς τα πλαίσια των περιόδων που έχει καθορίσει εδώ και αρκετά χρόνια. Όλα τα ευρήματα των τελευταίων 20 ετών οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό, μαζί με πληθώρα άλλων στοιχείων, από εδαφολογικές, σεισμολογικές, γεωστατικές και λοιπές μελέτες. Και το πρόβλημά μου είναι γιατί δεν βγαίνουν ευθέως να τα πουν. Τι φοβούνται? Παρά πρέπει να θάβουν και περιπτώσεις όπως του Πουλιανού στη Χαλκιδική? Τα καλά του αείμνηστου Δρακόπουλου που κατέστρεψε τις αρχικές προσπάθειες του Βαρώτσου και πήγε η σεισμολογία 100 χρόνια πίσω.
  Τόσο αδόκιμο είναι να παραδεχθούν την ύπαρξη του Κατακλυσμού του Δευκαλίωνα?
  Αυτή την δύσμοιρη και φουκαριάρα Ελίκη θα την βρουν ποτέ? Με την Πελάνα τι θα κάνουν?
  Όσο για τους αρχαιολογικούς χώρους έχω να πω, ότι είναι αναρίθμητοι στην Ελλάδα και δεν μπορούμε ούτε να τους αξιοποιήσουμε, ούτε να τους φυλάξουμε ούτε να τους αναδείξουμε.....Βάλτε μέσα ιδιώτες και Πανεπιστήμια.
  Ας το κάνει και καφετέρια που λέει ο λόγος με συγκεκριμένο πλάνο αξιοποιήσεως..........αλλά δεν μπορούν να μείνουν έτσι. Μόνο έσοδα θα αποφέρει και κάποτε πρέπει να το καταλάβουμε. Βιομηχανία βαριάς μορφής είναι και καθόμαστε και το κοιτάμε............
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη zastava : 19-10-09 στις 23:37

  ΜΑΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΄ΜΕΝΑ

  Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια – Ποτέ δεν ξέρεις τι γεύση θα σου τύχει.
  "Forrest Gump" (1994)
 8. #8
  Blogthean Το avatar του χρήστη nikomar
  Εγγραφή
  15-04-2008
  Περιοχή
  Salonica City
  Μηνύματα
  1.183

  Προεπιλογή Απάντηση: Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη

  ....................................
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη nikomar : 13-02-13 στις 1:25

 9. #9
  Blogthean Το avatar του χρήστη zastava
  Εγγραφή
  23-02-2009
  Περιοχή
  ATHENS Space Station
  Μηνύματα
  28.924

  Προεπιλογή Απάντηση: Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη

  Που να θυμάμαι τώρα πότε την πρόσθεσα την πρόταση. Δεν αλλάζει τίποτα βεβαίως. Αναφέρθηκα στην ελληνική μυθολογική άποψη περί Κατακλυσμού.
  Για τα άλλα σε μένα είναι λίγο πολύ γνωστά μαζί με τις δυσκολίες. Θα περίμενα όμως να είχα και ορισμένα άλλα πράγματα από τους αρχαιολόγους, όπως τόλμη, διευρυμένους ορίζοντες και υποθετικά, καταρχήν, συμπεράσματα, που μετά βεβαιότητας τις περισσότερες φορές οδηγούν στις ανακαλύψεις. Η υπόθεση και η πρόσπαθεια απόδειξή της είναι το Α-Ω. Αντ αυτού βλέπω μόνο διεκπεραιωτική διάθεση, τίποτα άλλο.
  Συμφωνώ σ΄αυτές που λες γενικά

  ΜΑΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΄ΜΕΝΑ

  Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια – Ποτέ δεν ξέρεις τι γεύση θα σου τύχει.
  "Forrest Gump" (1994)
 10. #10
  Blogthean Το avatar του χρήστη zastava
  Εγγραφή
  23-02-2009
  Περιοχή
  ATHENS Space Station
  Μηνύματα
  28.924

  Προεπιλογή Απάντηση: Η αρχαιότερη ίσως βυθισμένη πόλη

  Μια πόλη που τη σκέπασαν τα κύματα

  Ερευνούν το μυστήριο τι συνέβη πριν από 5.000 χρόνια στο Παυλοπέτρι Λακωνίας

  ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

  Το μυστήριο που κρύβει η αρχαιότερη καταποντισμένη πόλη στον κόσμο, στο Παυλοπέτρι Λακωνίας, αναζητούν Έλληνες και ¶γγλοι επιστήμονες. Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη με σιγουριά τι ακριβώς συνέβη πριν από 5.000 χρόνια και «ανάγκασε» τα κύματα να κατευθυνθούν στη στεριά και να σκεπάσουν για πάντα το λιμάνι, τους δρόμους και τα κτίρια της πόλης...

  Το φεριμπόουτ που πηγαίνει από την Πούντα (κοντά στη Νεάπολη) προς την αντικρινή Ελαφόνησο περνάει πάνω από τη βυθισμένη πόλη. Εκεί βρίσκεται και η νησίδα Παυλοπέτρι. Η διαδρομή διαρκεί μερικά λεπτά και τα νερά είναι διάφανα. Σε βάθος μικρότερο από πέντε μέτρα απλώνεται σε έκταση μερικών τετραγωνικών χιλιομέτρων η βυθισμένη πολιτεία που ήκμασε στη Νεολιθική Εποχή.

  Με μια βουτιά αντικρύζει κανείς το περίγραμμα των αρχαίων κτιρίων, των δρόμων, της κεντρικής οδού της πόλης. Φαίνονται ακόμη τα απομεινάρια ενός μεγάλου οικοδομήματος μήκους 35 μέτρων, οι διαστάσεις και η κάτοψη του οποίου παραπέμπουν σε αυτό που στην αρχαιότητα ονόμαζαν μέγαρο. Τα μέγαρα ήταν μεγάλα κτίρια που δέσποζαν στα κεντρικά σημεία των οικισμών της εποχής και θεωρείται πως ήταν έδρα και κατοικία των ανθρώπων που διοικούσαν την πόλη.

  Τα διάσπαρτα αυτά ερείπια, χωμένα στην άμμο του βυθού, ανακάλυψε το 1969 ο γεωλόγος-ωκεανολόγος δρ Νίκολας Φλέμινγκ από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο στο Σαουθάμπτον της Βρετανίας. Εκείνη την εποχή, είχε υποθέσει ότι ο αρχαίος οικισμός ευημερούσε το 1500 π.Χ. και καταποντίστηκε στα χρόνια που ακολούθησαν. Όμως, οι νεώτερες έρευνες που διεξήγαγε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Ηλία Σπονδύλη σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Νότινγχαμ Γιον Χέντερσον ανέτρεψαν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

  Το Παυλοπέτρι ήταν πολύ παλιότερο, υπήρχε από το 3.000 π.Χ. και σίγουρα αποτελούσε ένα σημαντικό ναυτικό κέντρο της εποχής και ενδεχομένως κομβικό εμπορευματικό σταθμό.

  «Από τη στιγμή που αρχίσαμε να ανασκάπτουμε τα ιζήματα στον πυθμένα, θα ανακαλύψουμε τεχνουργήματα και αντικείμενα της καθημερινότητας, ώστε να καταλάβουμε πώς ήταν η ζωή σε μια πόλη πριν από 5.000 χρόνια. Είναι μάλιστα πιθανό, επειδή η πόλη βρίσκεται κάτω από το νερό, να έχουν διατηρηθεί οργανικά υλικά όπως ξύλο και φαγητό», παρατηρεί ο καθηγητής Γιον Χέντερσον.

  Ξαφνικά όμως κάτι φοβερό φαίνεται πως συνέβη στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου και η πόλη στο Παυλοπέτρι άρχισε σιγά σιγά να βυθίζεται. «Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ένα μέρος της πόλης ενδεχομένως να σκεπάστηκε από τη θάλασσα όταν η στάθμη της ανέβηκε περίπου κατά ένα μέτρο», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Νίκολας Φλέμινγκ.

  ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
  Το Παυλοπέτρι αποτελούσε σημαντικό ναυτικό κέντρο της εποχής και ενδεχομένως κομβικό εμπορευματικό σταθμό
  Πριν από το τσουνάμι χτυπήθηκε από σεισμό

  «ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ η στάθμη της θάλασσας ήταν σε πιο χαμηλό σημείο απ΄ ό,τι είναι σήμερα. Μπορεί να ήταν και 4 μέτρα χαμηλότερη», λέει στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Σακελλαρίου, διευθυντής Ερευνών στον Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

  «Ωστόσο είναι πολύ πιθανόν, γνωρίζοντας τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, να υποθέσουμε ότι το πρώτο στάδιο της καταβύθισης της πόλης μπορεί να προκλήθηκε από έναν ή περισσότερους μεγάλους σεισμούς και από τη δραστηριοποίηση ρηγμάτων».

  Ο κ. Δ. Σακελλαρίου θα επιχειρήσει σε λίγο καιρό μαζί με συναδέλφους του γεωλόγους και ωκεανογράφους από το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και τους ¶γγλους ειδικούς, να αναπαραστήσουν την αρχαία ακτογραμμή στο σημείο αυτό της Λακωνίας και να αποτυπώσουν με τα όργανα που διαθέτουν το μέγεθος και την έκταση που καταλάμβανε η πόλη, ώστε να κατανοήσουν τα αίτια που την οδήγησαν στον πυθμένα της θάλασσας. «Υπάρχει όμως και μία άλλη εκδοχή που δεν μπορούμε προς το παρόν να την αποκλείσουμε και η οποία λέει ότι η πόλη δέχτηκε δύο διαδοχικά χτυπήματα».

  Σοβαρές ζημιές
  Το πρώτο είναι η εκδήλωση ενός μεγάλου τσουνάμι, το οποίο δημιουργήθηκε στο Αιγαίο και κινήθηκε προς την ακτογραμμή της Πελοποννήσου πέφτοντας πάνω στον οικισμό. Το τσουνάμι όμως δεν βύθισε την πόλη αλλά προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές, αν δεν γκρέμισε τα κτίρια στο Παυλοπέτρι. Οι συστάδες των κτιρίων που βρίσκονται στη λάσπη του πυθμένα δείχνουν ότι αυτό που έμεινε από τα οικοδομήματα είναι σχεδόν η πρώτη σειρά από πέτρες. Με βάση μια πρώτη εκτίμηση, «η πόλη δεν βυθίστηκε όπως ήταν, αλλά κάτι άλλο ίσως συνέβη πριν τη σκεπάσουν τα κύματα».

  Αυτό μπορεί να ήταν ο μεγάλος σεισμός και η δράση ρηγμάτων.

  «Σίγουρα πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα», παρατηρεί ο αρχαιολόγος κ. Ηλίας Σπονδύλης. «Η σπουδαιότητά του έγκειται στο γεγονός ότι από τη στιγμή που καταβυθίστηκε δεν ήταν δυνατό να επανακατοικηθεί και κατ΄ αυτόν τον τρόπο απέμεινε σαν ένα ζωντανό απολίθωμα του παρελθόντος».

  tanea.gr

  ΜΑΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΄ΜΕΝΑ

  Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια – Ποτέ δεν ξέρεις τι γεύση θα σου τύχει.
  "Forrest Gump" (1994)
Παρόμοια Θέματα

 1. Η αρχαιότερη ελιά στη γη.
  By alia in forum Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 17-05-10, 13:18
 2. Απαντήσεις: 1
  Τελευταίο Μήνυμα: 15-05-09, 12:28
 3. Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 14-05-09, 14:27
 4. Στο Μεξικό έζησε η αρχαιότερη θαλάσσια χελώνα!
  By harisveneris in forum Γενική Συζήτηση
  Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 12-03-09, 2:10
 5. Στο Ομάν ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη μορφή ζώου
  By chr_far in forum Γενικά για τις επιστήμες
  Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 06-02-09, 0:54

Members who have read this thread: 3

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας