Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 6 από 6

Θέμα: ΙΑΠΩΝΕΣ ΘΡΥΛΟΙ ΤΟΥ Β.Παγκοσμίου Πολέμου

 1. #1
  Blogthean Το avatar του χρήστη Taxydromos
  Εγγραφή
  06-04-2009
  Περιοχή
  Πολίτης του Κόσμου
  Μηνύματα
  19.183

  Προεπιλογή ΙΑΠΩΝΕΣ ΘΡΥΛΟΙ ΤΟΥ Β.Παγκοσμίου Πολέμου

  Isoroku Yamamoto

  Born /Γεννημένος : 4 Apr 1884
  Died /Πέθανε : 18 Apr 1943
  Isoroku Yamamoto γεννήθηκε με το όνομα Isoroku Takano, αλλά άλλαξε το όνομά του, αφού υιοθετήθηκε από την οικογένεια Yamamoto.

  Ήταν γόνος χαμηλής Κοινωνικής Τάξης

  Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και αποφοίτησε το 1904, και συμμετείχε στον πόλεμο όπου και τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της Μάχης της Tsushima το 1905. Επανήλθε πλήρως των τραυματισμών του αλλά η συμμετοχή του στην μάχη του άφησε πολλά σημάδια.

  Πήρε το παρατσούκλι "80 sen" που του δόθηκε από Γκέισες επειδή είχε χάσει δύο δάχτυλα από την εν λόγω μάχη (ένα μανικιούρ γκέισα κόστος 100 sen, ή 1 γιεν δηλαδή χωρίς 2 δάχτυλα).

  Σπούδασε στο (Harvard University, 1919-1921) και έγινε Ναυτικός Ακόλουθος της Ιαπωνίας σε πολλά κράτη.
  Το 1924, και σε ηλικία 40 ετών άλλαξε ειδικότητα προτιμώντας την Ναυτική Αεροπορία αντιλαμβανόμενος τις νέες επερχόμενες πολεμικές τακτικές και στρατηγική διεξαγωγής Ναυτικού Πολέμου.
  Κατά τη διάρκεια του 1926-28, Yamamoto ήταν ο Υπασπιστής του Ιάπωνα Ναυτικού ακολούθου στην Washington DC στις ΗΠΑ έχοντας τον βαθμό του πλοιάρχου.
  Το 1928 επέστρεψε στην Ιαπωνία, και έγινε υπέρμαχος της Τακτικής Αεροπορικής Ισχύος, και ήταν εν μέρει υπεύθυνος για τη δημιουργία των ιαπωνικών μονάδων Ναυτικής Αεροπορίας.

  Κατά τον αφοπλισμό του 1930 ως διοικητής του πλοίου Akagi, ήταν υπεύθυνος για τον αφοπλισμό και παράδοσή του.

  Στην διάρκεια της συσκέψεως η οποία διεξήχθη στο Λονδίνο είχε αρχίσει να διαφαίνεται η ευφυΐα του και να αυξάνετε η δημοτικότητά του τοποθετώντας τον στην Ιαπωνική Στρατιωτική Ελίτ.

  Επέστρεψε στην Ιαπωνία και υπηρέτησε ως επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της Αεροναυτικής , και στη συνέχεια διοικητής του πρώτου Αεροπλανοφόρου <Akagi> για μία ακόμη φορά.

  Σαν Αντιναύαρχος οYamamoto έγινε Διοικητής της Αεροναυτικής Υπηρεσίας πριν να γίνει ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτικού το 1936.
  Λόγω του ειρηνόφιλου χαρακτήρα του, η ζωή του απειλήθηκε σοβαρά από πολεμοχαρείς εξτρεμιστές οι οποίοι εκείνη την εποχή επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό την Ιαπωνική πολιτική η οποία ήταν μιλιταριστική και εδαφικά επεκτατική. Μετά από συμβουλή των συναδέλφων του, μετατέθηκε ως Ναυτικός Διοικητής Στόλου αποφεύγοντας την πιθανή δολοφονία του για τις πολιτικές του απόψεις οι οποίες ήταν συνήθεις την εποχή εκείνη στην Ιαπωνία.

  Προήχθη στο βαθμό του ναυάρχου το 1940 στην ηλικία των 56 ετών.

  Παρά την ηλικία του συνέχισε να ασκείται καθημερινώς με αποτέλεσμα να διατηρεί εξαιρετική φυσική κατάσταση. Μακριά από το επάγγελμά του ο Yamamoto ήταν ένας άπληστος τζογαδόρος, απολαμβάνοντας shogi, μπιλιάρδο, Bridge, Mah Jong, πόκερ, αλλά και πολλά άλλα παιχνίδια που μπορούσαν να εξάψουν το μυαλό του.
  Ενώ άλλοι στρατιωτικούς ηγέτες διατήρησαν μια σκληρή εικόνα, ο Yamamoto αντιθέτως συνέχισε να εξασκείται στην πρακτική καλλιγραφία και έγραψε ποιήματα, τα οποία για μερικούς θεωρήθηκαν μονότονα και αδιάφορα.
  Ήταν επίσης γνωστό ότι επισκέπτονταν συχνά σπίτια γκεϊσών, αντανακλώντας το γεγονός ότι ποτέ δεν ήταν πολύ κοντά με τη σύζυγό του, Reizo. Παρόλα αυτά έγινε πατέρας τεσσάρων παιδιών με τη σύζυγό του, δύο γιους και δύο κόρες.
  Η γυναίκα του Reizo αποκάλυψε στο ιαπωνικό κοινό το 1954 ότι Yamamoto ήταν πιο κοντά στην αγαπημένη του γκέισα Kawai Chiyoko παρά με αυτήν.

  Το 1940, ο Ναύαρχος Yamamoto πιέστηκε από την κυβέρνηση και ανέλαβε τον έλεγχο του στρατού με σαφής διαταγές να σχεδιάσει και να αναπτύξει μια επίθεση στην Αμερική.

  Αν και αρχικά η Στρατηγική Πολέμου για μια Δυτική Χερσαία επέμβαση ήταν άμεση προτεραιότητα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τις επιχειρήσεις του Ιαπωνικού Στρατού στο μέτωπο κατά της Ρωσίας στην Μαντζουρία και της Μογγολίας αλλά και η διαρκείς ανάγκες στον πόλεμο κατά της Κίνας άλλαξαν τις προτεραιότητες.

  Στο χρονικό σημείο αυτό, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο η διακοπή εισαγωγής κρίσιμων πρώτων υλών στην Ιαπωνία δημιούργησε την ανάγκη επέκτασης στον Νότιο Ειρηνικό.
  Με την Αποικιοκρατική Ολλανδία υπό κατοχή και τη Βρετανία απασχολημένη στο Γερμανικό μέτωπο μια Ιαπωνική επέκταση στον Νότιο Ειρηνικό άρχισε να διαφαίνεται ότι μπορεί να είναι εφικτή.

  Ο Yamamoto πίστευε ότι μια Ιαπωνική Εισβολή στις Βρετανικές και Ολλανδικές Αποικίες μπορούσε να φέρει την Αμερική στον πόλεμο γι΄ αυτό και έπρεπε να εξουδετερωθεί.

  Κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό Prince Konoye, είπε ότι:
  "Μπορώ να εγγυηθώ μια δυναμική για τους πρώτους έξι μήνες, αλλά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη για το τι θα συμβεί αν συνεχιστούν οι μάχες για δύο ή τρία χρόνια .... Ελπίζω ότι θα καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουμε τον πόλεμο με την Αμερική .
  Αυτή η επιθυμία του δεν θα γίνει πραγματικότητα με συνάρτηση την απαισιόδοξη στάση του και την αδυναμία του να χρησιμοποιήσει το κύρος της θέσης του ως πρώην υπουργού Ναυτικού αλλά και τότε διοικητή Στόλου ώστε να δημιουργήσει πολιτικές συμμαχίες για τον σκοπό αυτό.
  Δεν σχεδίασε μόνο τον πόλεμο εναντίων των ΗΠΑ αλλά και δούλεψε συστηματικά να πείσει και άλλους για την αναγκαιότητα και το καθήκον του πολέμου αυτού. Πηγαίνοντας αντίθετα στις πεποιθήσεις του ότι οι ΗΠΑ ήταν ένας μεγάλος Γίγαντας απέναντι στην Ιαπωνία ο Yamamoto επινόησε μια επίθεση κατά των βασικών Αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων σε Μαλαισία, Φιλιππίνες, Guam, Wake, και την τελευταία στιγμή πρόσθεσε το Pearl Harbor , το λιμάνι του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού.
  Η Ιαπωνία κήρυξε τον πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιτέθηκε στο Pearl Harbor στις 7 Δεκεμβρίου 1941 παρασύροντας τις ΗΠΑ στον πόλεμο.
  Ήταν αμέσως μετά από τις πρώτες νίκες του Ειρηνικού Πολέμου που πραγματικά ανέδειξαν το ηγετικό ύφος και χειραγώγησης καταστάσεων του Yamamoto ο οποίος προκειμένου να εξασφαλιστούν οι στόχοι του Ιαπωνικού Στόλου (που αυτός θεωρούσε σημαντικούς) κατεύθυνε τον εαυτό του σε θέση τέτοια ώστε οι Ναύαρχοι Osami Nagano & Shigeru Fukudome του παραχώρησαν την εξουσία τους.
  Αδιάφορος να δεχθεί κριτική ο Yamamoto διοικούσε τον Ιαπωνικό Στόλο με τρομοκρατία και εκφοβισμό.
  Μετά από μήνες με απίστευτες επιτυχίες και νίκες ο Yamamoto συνέταξε το σχέδιο για την επίθεση στο Midway, μια ατόλη βορειοδυτικά του Pearl Harbor προκειμένου να καταστρέψει τα αεροπλανοφόρα που διέφυγαν την επίθεση στο Pearl Harbor ωστόσο ο ανεπαρκής προγραμματισμός τελικά οδήγησε στην καταστροφή και βύθιση τεσσάρων πολύτιμων Ιαπωνικών αεροπλανοφόρων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δικού του πλοίου , το Akagi.
  Ο Ναυτικός ιστορικός Jonathan Parshall είπε ότι το άσκοπα πολύπλοκο επιχειρησιακό σχέδιο του Yamamoto στη Μάχη του Midway με την διασπορά των δυνάμεών του απέναντι σε έναν ακόμη επικίνδυνο εχθρό, ουσιαστικά οδήγησε στην καταστροφή .
  Το γεγονός ότι ο Yamamoto δέχθηκε να προχωρήσει ταυτόχρονα σε μια εκστρατεία στις Αλεούτιες Νήσους ενώ τη ίδια στιγμή η επέμβαση Midway αντανακλούσε την αποτυχία στρατηγικής διότι αλαζονικά υποτιμούσε την ικανότητα του Αμερικανικού στόλου.
  Τα 2 ελαφρά αεροπλανοφόρα και τα 16 υποβρύχια που στάλθηκαν στις Αλεούτιες Νήσους μπορούσαν πολύ εύκολα να αλλάξουν την ροή της Ναυμαχίας του Midway.
  Πολλοί στρατιωτικοί ιστορικοί επέκριναν επίσης τις στρατηγικές του στις μάχες νησιά του Σολομώντα, στις οποίες το Ιαπωνικό Ναυτικό υποχώρησε φοβισμένο αντί να επικεντρωθεί στις μάχες όπως αυτήν την Ναυμαχία του Midway.
  Επιπλέον ο Yamamoto έχει μερίδιο ευθύνης για την ελλιπή προετοιμασία των Ιαπώνων να κατασκευάσουν αρκετά αεροπλάνα και να εκπαιδεύσουν αρκετούς πιλότους για να αναπληρώσουν τις απώλειές τους.
  Η αδυναμία της Ιαπωνίας να διατηρήσει τα κατεχόμενα αεροδρόμια ήταν ένα λάθος που θα αποδειχθεί αργότερα ότι είχε σοβαρές συνέπειες στον πόλεμο.

  Ο Ναύαρχος Yamamoto σκοτώθηκε το 1943, όταν αμερικανικά P-38 μαχητικά αναχαίτισαν το βομβαρδιστικό αεροπλάνο που τον μετέφερε σε μια περιοδεία επιθεώρηση της προόδου βάσεων.

  Δεκάδες χιλιάδες πενθούντων ήρθαν στην πόλη Nagaoka , όπου θάφτηκε μέρος της τέφρας του Yamamoto. Μέρος της τέφρας του ήταν θαμμένος στο δημόσιο νεκροταφείο στο Tuma στο Τόκιο.

  Sources: Naval Historical Center, Nihon Kaigun, the Pacific Campaign, Shattered Sword.
  Πηγές: Ναυτική Ιστορικό Κέντρο, Nihon Kaigun, στον Ειρηνικό καμπάνιας, Shattered Sword.
  <font color=Blue><b><span style=font-family: Franklin Gothic Medium><font size=4>Ου Πόσοι αλλά Πού</font></span></b></font>

 2. #2
  Blogthean Το avatar του χρήστη zastava
  Εγγραφή
  23-02-2009
  Περιοχή
  ATHENS Space Station
  Μηνύματα
  28.924

  Προεπιλογή Απάντηση: ΙΑΠΩΝΕΣ ΘΡΥΛΟΙ ΤΟΥ Β.Παγκοσμίου Πολέμου

  Κατά βάθος γνώριζε ότι ο μακροχρόνιος πόλεμος με τους Αμερικανούς ήταν χαμένος για τους Γιαπωνέζους. Πολέμησε γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα ηττηθεί. Εντούτοις έπραξε το καθήκον του, ως στρατιώτης.

  ΜΑΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΄ΜΕΝΑ

  Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια – Ποτέ δεν ξέρεις τι γεύση θα σου τύχει.
  "Forrest Gump" (1994)
 3. #3
  Blogthean Το avatar του χρήστη Taxydromos
  Εγγραφή
  06-04-2009
  Περιοχή
  Πολίτης του Κόσμου
  Μηνύματα
  19.183

  Προεπιλογή Απάντηση: ΙΑΠΩΝΕΣ ΘΡΥΛΟΙ ΤΟΥ Β.Παγκοσμίου Πολέμου

  Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και όχι τόσο ευρέως γνωστή γιαυτό και την έβαλα.
  Ουσιαστικά αν και Ειρηνόφιλος ήταν αυτός που σχεδίασε τον πόλεμο των Ιαπώνων.
  Ο Θάνατός του συζητήθηκε πολύ γιατί ήταν κάπως κουτός.
  <font color=Blue><b><span style=font-family: Franklin Gothic Medium><font size=4>Ου Πόσοι αλλά Πού</font></span></b></font>

 4. #4
  Blogthean Το avatar του χρήστη zastava
  Εγγραφή
  23-02-2009
  Περιοχή
  ATHENS Space Station
  Μηνύματα
  28.924

  Προεπιλογή Απάντηση: ΙΑΠΩΝΕΣ ΘΡΥΛΟΙ ΤΟΥ Β.Παγκοσμίου Πολέμου

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Taxydromos Εμφάνιση μηνυμάτων
  Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και όχι τόσο ευρέως γνωστή γιαυτό και την έβαλα.
  Ουσιαστικά αν και Ειρηνόφιλος ήταν αυτός που σχεδίασε τον πόλεμο των Ιαπώνων.
  Ο Θάνατός του συζητήθηκε πολύ γιατί ήταν κάπως κουτός.
  Ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα από την στιγμή που δεν μπόρεσε να είναι ο νικητής. Μπορεί να πει κανείς ότι είχε και ηττοπάθεια, αλλά θεωρώ ότι τούτο θα ήταν πολύ επιδερμική κρίση για τέτοιου βεληνεκούς στρατιωτικούς.

  ΜΑΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΄ΜΕΝΑ

  Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια – Ποτέ δεν ξέρεις τι γεύση θα σου τύχει.
  "Forrest Gump" (1994)
 5. #5
  Blogthean Το avatar του χρήστη Taxydromos
  Εγγραφή
  06-04-2009
  Περιοχή
  Πολίτης του Κόσμου
  Μηνύματα
  19.183

  Προεπιλογή Απάντηση: ΙΑΠΩΝΕΣ ΘΡΥΛΟΙ ΤΟΥ Β.Παγκοσμίου Πολέμου

  Μην ξεχνάμε όμως ότι στην Ιαπωνία επικρατούσε ένας ιδιόμορφος κώδικας τιμής και αξιών που δε μπορούσε να αμφισβητηθεί.
  <font color=Blue><b><span style=font-family: Franklin Gothic Medium><font size=4>Ου Πόσοι αλλά Πού</font></span></b></font>

 6. #6
  Blogthean Το avatar του χρήστη zastava
  Εγγραφή
  23-02-2009
  Περιοχή
  ATHENS Space Station
  Μηνύματα
  28.924

  Προεπιλογή Απάντηση: ΙΑΠΩΝΕΣ ΘΡΥΛΟΙ ΤΟΥ Β.Παγκοσμίου Πολέμου

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Taxydromos Εμφάνιση μηνυμάτων
  Μην ξεχνάμε όμως ότι στην Ιαπωνία επικρατούσε ένας ιδιόμορφος κώδικας τιμής και αξιών που δε μπορούσε να αμφισβητηθεί.
  Γιαυτό το λέω και εγώ. Ότι θεωρείται ενδεχομένως "αμφιλεγόμενη προσωπικότητα" επειδή ακριβώς η όλη πορεία τελικώς δεν συμβάδισε με τον κώδικα τιμής και ηθικών αξιών των Ιαπώνων.

  ΜΑΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΄ΜΕΝΑ

  Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια – Ποτέ δεν ξέρεις τι γεύση θα σου τύχει.
  "Forrest Gump" (1994)
Παρόμοια Θέματα

 1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ....
  By Optimus Prime in forum Μυστήρια και Ανεξιχνίαστα Γεγονότα
  Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 02-10-10, 7:37
 2. Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 31-12-09, 4:36
 3. Κλήρωση Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010
  By Taxydromos in forum Αθλητικές Συζητήσεις
  Απαντήσεις: 30
  Τελευταίο Μήνυμα: 09-12-09, 1:36
 4. Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 12-11-09, 11:17
 5. Εγκλήματα Πολέμου
  By adamantios in forum Κοινωνικά Θέματα
  Απαντήσεις: 7
  Τελευταίο Μήνυμα: 10-01-09, 0:56

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας