343252 Μηνύματα  51460 Θέματα  106602 Μέλη  21 Online
Σελίδα 5 από 6 ΠρώτηΠρώτη ... 3456 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 41 έως 50 από 58

Θέμα: ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΙΝΑ

 1. #41
  Blogthean
  Δεν έχει οριστεί status
   
  Το avatar του χρήστη aiolos1
  Εγγραφή
  08-11-2009
  Μηνύματα
  1.703
  Blogthea Money
  54.589
  Ευχαριστώ
  252
  Ευχαριστήθηκε 1.956 Φορές σε 951 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΙΝΑ

  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ

  Ήδη η κατάσταση της οικονομίας ήταν άθλια πριν την κατάρευση του μετώπου, από τον Απρίλιο του 1941 η κυκλοφορία των Ελληνικών χαρτονομισμάτων είχε ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ , ο τιμάριθμος είχε φτάσει στο 88πλάσιο, η σχέση λίρας δραχμής είχε το 1/200 της προκατοχικής αντιστοιχίας.
  Οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, για τον απλό λόγω ότι επιδίωκαν την προτεκταροποίηση της Ελλάδος

  Ο Γκ ¶λτενμπουργκ γράφει:

  «Ακόμα και οι καλύτερες εγκαταστάσεις παράκτιας άμυνας χάνουν αναπόφευκτα την αξία τους απέναντι στην οικονομική κατάρρευση και κοινωνική αποσύνθεση της
  ενδοχώρας».

  Προ αυτής της κατάστασης οι Γερμανοί θέλουν να ξεκαθαρίσουν την οικονομική κατάσταση με τις κατοχικές κυβερνήσεις.

  Στην κατοχή τώρα όλα κινούντο με φήμες, με φήμες κινείτο η μαύρη αγορά, το εμπόριο, οι αριθμοί και καθημερινότητα των ανθρώπων. Έτσι κάποιος υποστήριζε ότι «η άλλη μεριά» ανάγγειλε από το ραδιόφωνο πως οι Έλληνες θα έπαιρναν δέματα με τρόφιμα, όλη η χώρα μάθαινε το μεγάλο γεγονός και ουρές ανθρώπων απότομα σχηματιζόντουσαν στα γραφεία της Επιτροπής που ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν εθελοντική εργασία για την συσκευασία των δεμάτων, αντιλαμβάνεσαι την έκπληξη των Ελβετών και των Σουηδών.
  ¶λλη πάλι «καλά πληροφορημένη πηγή» διέδιδε ότι γινόντουσαν διανομές δεμάτων με :τσάι, καφέ, ρύζι, κακάο και λιχουδιές από την Μ Ανατολή, η «πηγήΆ μάλιστα ήξερε και την τιμή που θα δινόταν το δέμα, και τότε οι Αθηναίοι έφταναν σε σημεία τρέλας προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρήματα που θα τους έδινε το δικαίωμα να αγοράσουν όσο γίνεται περισσότερα δέματα προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν με κέρδος , ένας απ αυτούς κάποια στιγμή έφτασε να πουλήσει το σπίτι του για να μπει σε αυτή την κερδοφόρα αγορά!!!!!!!!!!!!!
  Ο κόσμος πλησίαζε τους ξένους της Αθήνας για να εκμαιεύσουν κάποια πληροφορία που ήξεραν αυτοί και αγνοούσαν οι Έλληνες , προς αυτή την κατεύθυνση δοκίμαζαν κάθε πονηριά. Με βάση τις πληροφορίες κινείτο η ζωή των πεινασμένων Αθηναίων

  Σας ενοχλούν οι διαφημίσεις στο φόρουμ; Απλά συνδεθείτε για να εξαφανιστούν!  Popolo tradito


 2. a2 hosting
 3. #42
  Blogthean
  Δεν έχει οριστεί status
   
  Το avatar του χρήστη aiolos1
  Εγγραφή
  08-11-2009
  Μηνύματα
  1.703
  Blogthea Money
  54.589
  Ευχαριστώ
  252
  Ευχαριστήθηκε 1.956 Φορές σε 951 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΙΝΑ

  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΟΙΜΠΑΧΕΡ

  Στις 15/16-10-1942 ο Χ Νόιμπάχερ ειδικός στα οικονομικά διορίζεται με απόφαση του Χίτλερ» εντεταλμένος για οικονομικά και χρηματιστικά ζητήματα στην Ελλάδα».
  Ο Χ Νόιμπάχερ ήταν Δήμαρχος της Βιέννης, προσχώρησε στις χιτλερικές θέσεις αλλά νωρίς απογοητεύθηκε, έλεγε στους συνεργάτες του : «Δεν μπορώ να εμποδίσω βέβαια την καταστροφή , αλλά μπορώ να προλάβω , ίσως από την θέση αυτή , μεγάλες αδικίες», την περίοδο αυτή εξακολουθεί να έχει αρμοδιότητες για ζητήματα του πετρελαίου με έδρα το Βουκουρέστι. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι Γερμανοί δεν έστειλαν ένα τυχαίο άτομο για να βοηθήσει το επισιτιστικό, αλλά μια πολύ σπουδαία οντότητα για τα γερμανικά πράγματα, και πράγματι ο άνθρωπος αυτός που πλέον δεν πίστευε στον Χίτλερ και την γερμανική νίκη, έκανε πράγματα θαυμαστά, φυσικά και δεν πίστευε στην ανόρθωση της Ελληνικής οικονομίας, στόχευε μόνο στο φρενάρισμα του πληθωρισμού και στην πλήρωση της αγοράς με αγαθά όσο αυτό ήταν δυνατόν . Βέβαια κουβαλούσε εντολή που ήταν αντί πάσης θυσίας να θέσει φραγμό στον καλπάζοντας πληθωρισμό που σημειωνόταν με τραγικότατα αποτελέσματα στην κατοχική Ελλάδα, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εφοδιασμού και διατροφής του ελληνικού λαού κ.ο.κ. Ο Νοϊμπάχερ, ως ειδικός απεσταλμένος, ήταν εφοδιασμένος με εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις και ήταν υπόλογος μόνον έναντι του Χίτλερ. Ουσιαστικά ήταν ένας απεσταλμένος δικτάτορας, υπεράνω στρατιωτικών διοικήσεων, κατοχικών υπηρεσιών και υπάτων αρμοστειών, υπεράνω φυσικά και της κατοχικής ελληνικής κυβέρνησης.
  Η Ρώμη διορίζει ανάλογο εντεταλμένο τον τραπεζίτη Ντ Αγκοστίνο αυτοί οι δύο αναλαμβάνουν «την κάλυψη των αναγκών για την κοινή διεξαγωγή του πολέμου των δυνάμεων του ¶ξονα» και να «αποτρέψουν την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την εξυγίανση των παρουσών συνθηκών».
  Για να μειώσει τον τιμάριθμο εγκαταλείπει το σύστημα της κρατικής διατίμησης οι δύο εντεταλμένοι επινοούν την «αίρεση ως προς τις οικονομικές συνθήκες ενός πολέμου, τη δημιουργία μιας ελεύθερης αγοράς». Για την προμήθεια των αγαθών σκέπτονται να εξασφαλίσουν με δωρεάν εισαγωγή μεγάλες ποσότητες τροφίμων και χτυπά πρώτα τους κερδοσκόπους, εκδίδει απόφαση που απαγορεύει την πληρωμή των προμηθευτών της Βέρμαχτ , οι προμηθευτές που ήταν συνηθισμένοι να «εισπράττουν φανταστικά ποσά» τρέχουν στις τράπεζες απ όπου μαθαίνουν ότι πρόκειται για ανάκληση όλων των παλαιότερων δανείων, έτσι γίνονται εκούσιοι πιστωτές της Βέρμαχτ, μιλάμε για πίστωση (Ιανουάριος 1943) του ύψους 20 δις δραχμές ( 160.000 χρυσές λίρες).
  Τι πετυχαίνει με αυτό ο Χ Νόιμπάχερ; Οι κερδοσκόποι παύουν υπό αυτές τις συνθήκες να ενδιαφέρονται για υποτίμηση της δραχμής και αναγκάζονται να πουλήσουν τα κρυμμένα τρόφιμα. Το αστείο είναι ότι οι κερδοσκόποι πλέον «ποντάρουν» στην «ξοφλημένη δραχμή» και «Ολόκληρη η Αθήνα είναι ένα χρηματιστήριο του οποίου την έντονη ατμόσφαιρα ρυθμίζουν οι εκάστοτε φήμες».
  Την πτώση των τιμών βοηθάει η επιχείρηση βοηθείας του ΔΕΣ και η ήττα του Ρόμελ στο Ελ Αλαμέιν, σε κάθε συμμαχική νίκη η τιμή της λίρας πέφτει (εξ ου και η περιβόητη φράση των μαυραγοριτών «Βάστα Ρόμελ»), ενώ αντίθετα οι επιτυχίες του ¶ξονα ανεβάζουν την τιμή της λίρας.
  Ενδεικτικά αναφέρω μερικές τιμές της λίρας :
  Μέχρι την ήττα του Ρόμμελ στο Ελ Αλαμέιν η λίρα είχε φτάσει στις 214.730 δραχ η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου ήταν στις 610.000 δραχ και σε δύο βδομάδες έφτασε στις 200.000 δραχ
  Με την πτώση της λίρας μειώνονται οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών διότι όλοι θέλουν να αδειάσουν τις παράνομες αποθήκες τους. Ο Ρονκάλι παρατηρεί Α «ως δια μαγείας…….γεμίζουν τα καταστήματα με όλα τα αγαθά του Θεού».

  Ο μέσος Έλληνας εξοργισμένος αντιλαμβάνεται ότι τον καιρό της πείνας υπήρχαν άνθρωποι που διατηρούσαν τεράστιες αποθήκες με σιτηρά, όπως καταγγέλλει και ο Νούτσιος του Βατικανού, ο λαός ικανοποιείται όταν μέσα σε αυτό το τρελοκομείο που δημιούργησε ο Χ Νόιμπάχερ τρεις μεγαλο - μαυραγορίτες χρεοκοπημένοι αυτοκτονούν.
  Ο Χ Νόιμπάχερ παίρνει και μέτρα κατά των γερμανών, επιβάλει αυστηρότατο περιορισμό εισόδου στην χώρα στους γερμανούς πολίτες που δεν ήταν «απόλυτα απαραίτητοι» , πατάσσοντας έτσι τον ανέξοδο τουρισμό που είχε εκδηλωθεί από επίσημα πρόσωπα του Ράιχ, περιορίζει τις αγορές της Βέρμαχτ στις απολύτως απαραίτητες, περιστέλλονται οι δαπάνες κατασκευής έργων (υπήρχαν κάποιοι αετονύχηδες αρχιτέκτονες της Βέρμαχτ που ήθελαν να κτίσουν για να θυμούνται όλοι την διέλευση της Βέρμαχτ από την Ελλάδα, βρέθηκαν σχετικά έγγραφα για αυτά τα σχέδια).
  Θα πρέπει να πούμε ότι η συναλλαγές δυσκολεύονται διότι η νομισματική ισοτιμία μάρκου δραχμής είναι 1/60 . Ας δούμε όμως τι μισθό έπαιρναν οι γερμανοί στρατιώτες:
  Ο μισθός 4 ημερών ενός στρατιώτη αντιστοιχεί με την τιμή ενός κουτιού σπίρτα.
  Ο μισθός ενός μήνα του στρατιώτη αρκεί για μια μπύρα.
  Ένας στρατηγός με ένα μηνιάτικο μπορεί να φάει ένα καλό γεύμα.
  Στις 25/11/1942 ανατινάσσεται η γέφυρα του Γοργοποτάμου, ο γερμανικός στρατός όμως εφοδιάζεται κανονικά μέσω Στυλίδας, διαταράσσεται όμως η ροή τροφίμων στην Αθήνα, μεγάλες ποσότητες παραμένουν καθηλωμένες, μεγάλες ποσότητες κάρβουνου δεν φτάνουν στην πρωτεύουσα, μειώνεται η ιδιωτική κατανάλωση κατά 50% και παρουσιάζονται εξωφρενικές τιμές στην αγορά, παρ όλα αυτά η χρυσή λίρα πέφτει στην τιμή των 135.000 δραχ

  OΧ Νόιμπάχερ πιστεύει ότι ο Ελληνικός λαός διατροφικά στηρίζεται στο πρόβλημα των μεταφορών. Για παράδειγμα απειλεί με παραίτηση στην περίπτωση εξαγωγής παλαιοσιδηρικών χωρίς την άδειά του και σε άλλη περίπτωση κατάσχει ένα φορτίο λάδι που εξαγόταν και το στέλνει στην αγορά της Αθήνας. Πετυχαίνει την διαταγή του Χίτλερ για την αποκατάσταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Πειραιά. Όλες αυτές οι ενέργειες του Χ Νόιμπάχερ φέρνουν διαμαρτυρίες από μέρους των Γερμανών της Βέρμαχτ προς το Βερολίνο, παραπονούνται για όλα για την χρησιμοποίηση του σιδηροδρόμου για της ανάγκες μεταφορών τροφίμων, για τις παρακλήσεις για μικροποσά για όλα. Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη αυτό το πρόγραμμα του Χ Νόιμπάχερ ο Τσολάκογλου τέλος Οκτωβρίου ανακοινώνει ότι παραιτείται διότι η τιμή του δεν του επέτρεπε να παραμείνει πρόεδρος μιας κυβέρνησης με κακόφημους υπουργούς όπως τον ρουσφετολόγο και καταχραστή Γκοτζαμάνη, είδε και έπαθε ο Χ Νόιμπάχερ να τον μεταπείσει να παραμείνει προς το παρόν για να μη υπονομευθεί η «ειδική οικονομική αποστολή του» Βέβαια την παραίτηση του Τσολάκογλου ζητούσε και η γερμανική πρεσβεία λόγω έλλειψης αποδοτικότητας και αδράνειας, αλλά ο Ρίπεντροπ απέρριψε την πρόταση διότι η έλλειψη αποφασιστικότητας, αποδοτικότητας και αδράνειας δεν αποτελούσαν για τους Γερμανούς μειονεκτήματα , αφού ο στρατηγός χρειαζόταν μόνο για να εκτελεί εντολές!
  Όταν αρχίζουν οι γερμανικές εκτελέσεις τον Ιανουάριο του 1943 ο Χ Νόιμπάχερ επισημαίνει το βαρυσήμαντο πολιτικό και οικονομικό κόστος αυτών των εκτελέσεων και απαντά στην Βέρμαχτ ότι «δεν θα γίνει ο εισπράκτορας της στο ελληνικό νομισματοκοπείο……..». Ο Γκαίριγκ εξ αιτίας των μέτρων Χ Νόιμπάχερ υποχρεώνεται να περικόψει έργα της Λουφτβάφε στην Κρήτη και μιλά για την «καταραμένη σκατοδραχμή», βέβαια ο πληθωρισμός από ένα σημείο και μετά γίνεται ανεξέλεγκτος και τον Νοέμβριο του 1943 η μία λίρα αντιστοιχεί με 2.000.000 δραχμές.
  Τέλος θα πρέπει να παρουσιάσω και κάποια ακόμα πράγματα που έκανε ο εκπληκτικός αυτός άνθρωπος. Με πρωτοβουλία του εισήγαγαν οι Γερμανοί χιλιάδες χρυσές λίρες για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, τη συμβολή του ίδιου στη σωτηρία της Θράκης και τέλος η ανάμιξή του στο θέμα της κήρυξης της Αθήνας ως ανοχύρωτης πόλης* κατά την αποχώρηση των Γερμανών το 1944, τι σημαίνει ανοχύρωτη πόλη; Μα απαγορεύεται η καταστροφή της και ο βομβαρδισμός της, φυσικά εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες την πόλη των Αθηνών την μετατρέψαμε σε πεδίο μάχης τον Δεκέμβριο του 1944 οι δε ¶γγλοι μετέτρεψαν σε ταμπούρι τις κολώνες του Παρθενώνα…………

  · «O Γερμανός στρατηγός Φέλμι κάλεσε το Δήμαρχο της Αθήνας Γεωργάτο στο Ψυχικό (έδρα του διοικητή των ναζί) τη νύχτα της τετάρτης (11 Οκτωβρίου), του γνωστοποίησε ότι οι Γερμανοί θα φύγουν και εξέδωσε το παρακάτω έγγραφο: “O γερμανικός στρατός κήρυξε την πόλη των Αθηνών ανοχύρωτη. Eνοείται ότι τα γερμανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από την πόλη. Tο μέτρο αυτό γίνεται με την προσδοκία ότι θα ισχύσει και για τον εχθρό”».
  Popolo tradito


 4. #43
  Blogthean
  Δεν έχει οριστεί status
   
  Το avatar του χρήστη aiolos1
  Εγγραφή
  08-11-2009
  Μηνύματα
  1.703
  Blogthea Money
  54.589
  Ευχαριστώ
  252
  Ευχαριστήθηκε 1.956 Φορές σε 951 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΙΝΑ

  ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

  Εκτός από τους τρόπους που εκθέσαμε υπήρξαν κατά τόπους τροφοδοσία πληθυσμιακών ομάδων με άλλους τρόπους , θα παρουσιάσω μερικούς τρόπους όπως τους βρήκα στην έρευνά μου.
  Οι εργάτες των λιπασμάτων (Μποδοσάκης) στην Δραπετσώνα, έπαιρναν βοήθημα σε τρόφιμα από την διοίκηση της εταιρείας, μη νομίσεις όμως ότι έφταναν στα σπίτια τους, έξω από το εργοστάσιο υπήρχε επιτροπή του ΕΑΜ που επέβαλε την δασμολόγηση των τροφίμων σε μεγάλο ποσοστό που πολλές φορές ξεπερνούσε και το 50% της ποσότητας των τροφίμων, τώρα το ΕΑΜ έλεγε ότι πήγαινε υπέρ της βοήθειας των κατοίκων που δεν είχαν άλλους πόρους για να ζήσουν, που πήγαιναν αυτές τώρα οι ποσότητες τροφίμων ο Θεός και η ψυχή τους.

  Στην Νίκαια κάποιοι κάτοικοι που είχαν πολύ στενή σχέση με τους τοπικούς πρόσκοπους έπαιρναν όποτε ήταν δυνατόν βοήθημα σε τρόφιμα.
  Αλλά και σε άλλα μέρη υπήρξαν προσπάθειες ανακούφισης του πληθυσμού πχ ιδρύθηκε Σωματείο Κυριών και Δεσποινίδων «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» στην Ηλιούπολη που είχε ένα υποτυπώδες νηπιαγωγείο. Σ' αυτό το νηπιαγωγείο τρώγανε εκατοντάδες παιδιά.

  Popolo tradito


 5. #44
  Blogthean
  Δεν έχει οριστεί status
   
  Το avatar του χρήστη aiolos1
  Εγγραφή
  08-11-2009
  Μηνύματα
  1.703
  Blogthea Money
  54.589
  Ευχαριστώ
  252
  Ευχαριστήθηκε 1.956 Φορές σε 951 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΙΝΑ

  ΠΡΟΙΟΝΤΑ

  ΛΑΔΙ

  Από την αρχή θεωρήθηκε απ όλους σαν ιδιαίτερα πολύτιμο τροφικά προϊόν, η παραγωγή του βέβαια είχε πέσει πολύ από την προπολεμική παραγωγή λόγω της μη ύπαρξης φυτοφαρμάκων. Οι γεωργοί προτιμούσαν να φυλάξουν το λάδι τους παρά να το πουλήσουν για να πάρουν κατοχικό χρήμα, στην χειρότερη προτιμούσαν α το ανταλλάξουν έναντι ισχυρών νομισμάτων (λίρα) και αυτό γινόταν στην μαύρη αγορά.
  Οι κατοχικές δυνάμεις ήθελαν και αυτές αυτό το προϊόν. Η κυβέρνηση μπορούσε να αγοράσει μικρές ποσότητες λαδιού. Τέλος πάντων βρέθηκε μια αναλογία για το λάδι και αυτή ήταν η πιο κάτω:
  100 μονάδες λάδι οι γερμανοί πρόσφεραν 25 μονάδες όσπρια και 25 μονάδες ζάχαρη, ενώ για τον ΔΕΣ ορίστηκε σε 75 μονάδες σιτάρι.
  Οι χωρικοί δεν πειθόντουσαν όμως ούτε και με τις παραινέσεις του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Έτσι το λάδι ήταν πάντα είδος που δεν βρισκόταν εύκολα.

  ΓΑΛΑ

  Η παραγωγή της Ελλάδος σε γάλα προέρχονταν από 20.000 αγελάδες , στην κατοχή υπήρχαν 2.000 ισχνές αγελάδες που έδιναν 2 λίτρα γάλα την ημέρα οι δε κτηνοτρόφοι ήθελαν να τις σφάξουν διότι δεν μπορούσαν να τις τρέφουν……….. όπως είπαμε το σιτάρι αλεθόταν σε ποσοστό 96% έτσι υπήρχε παραγογή750 τόνοι πίτουρα, προσφέρθηκαν 3 μονάδες πίτουρα για μια μονάδα γάλα, ( αργότερα η Επιτροπή παραλάμβανε 500 τόνους γάλα το μήνα σε σκόνη ) , το γάλα ήταν απαραίτητο για τα παιδιά και τα νοσοκομεία, το πίτουρο όμως δεν επαρκούσε για τις αγελάδες και η Επιτροπή συζήτησε με τον στρατηγό Τσολάκογλου και του ζητήθηκε να διατεθούν στην επιτροπή βαμβακόπιτες , πράγματι η κυβέρνηση διέθεσε μεγάλες ποσότητες βαμβακόπιτες , αυτές αναμιγνυόταν με πίτουρο και αυτό δινόταν στις αγελάδες για τροφή , αυτό έφερε το αποτέλεσμα η παραγωγή γάλακτος να φτάσει 8.000 οκάδες την ημέρα ενώ με πίτουρο ήταν 3.000 με 4.000 οκάδες γάλα την ημέρα.
  Η επιτροπή προχώρησε ακόμα πιο πέρα, μείωσε το ποσοστό άλεσης κατά 1% και με τον τρόπο αυτό πήρε 250 τόνους πίτουρο τον μήνα που χρησιμοποιήθηκε για την τόνωση της κτηνοτροφίας.
  Το γάλα παστεριωνόταν στην ΕΒΓΑ και μοιραζόταν με ιατρικά πιστοποιητικά

  ΚΟΤΕΣ ΑΥΓΑ

  Από το άλεσμα του σιταριού έβγαινε και ένα ακόμα υποπροϊόν που θεωρήθηκε κατάλληλο για τροφή σε κότες, σαν μονάδα μέτρησης υπήρχε 3 οκάδες υποπροϊόν ένα αυγό, α οι κότες δεν γεννούσαν οι αγρότες πλήρωναν για το υποπροϊόν όταν θα γεννούσαν. Το Μάρτιο του 1943 η Επιτροπή παρέλαβε 37.000 αυγά και σε ένα χρόνο τον Μάρτιο του 1944 135.000 αυγά, έτσι ενισχύθηκε το διαιτολόγιο των νοσοκομείων.
  Popolo tradito


 6. #45
  Blogthean
  Δεν έχει οριστεί status
   
  Το avatar του χρήστη aiolos1
  Εγγραφή
  08-11-2009
  Μηνύματα
  1.703
  Blogthea Money
  54.589
  Ευχαριστώ
  252
  Ευχαριστήθηκε 1.956 Φορές σε 951 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΙΝΑ

  Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ


  Οι Γερμανοί και οι Ιταλοί δεν μπορούσαν να επισιτίσουν τον πληθυσμό έτσι δέχτηκαν με χαρά την βοήθεια της Επιτροπής, ωστόσο η διαδικασίες που είχαν επιβάλει στην Ελλάδα ήταν πολύ γραφειοκρατικές και η κάθε ανακοίνωση προς τον πληθυσμό λογοκρινόταν ξεχωριστά από τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και τους Έλληνες.
  Ο Πελλεγκρίνο Γκίζι ο νεαρός Ιταλός διπλωμάτης που αντιπροσώπευε καλλιέργεια , φινέτσα έδειχνε καλοπροαίρετη κατανόηση για τα επισιτιστικά προβλήματα , συμπεριφερόταν σαν αντιβασιλέας, βοηθός του ήταν ο Βεντουρίνι , εν αντιθέσει με τον τραπεζίτη Ντ Αγκοστίνο που ήταν ψυχρός και πραγματιστής. Το μάτι της Ιταλίας πάνω στις δραστηριότητες της Επιτροπής ήταν ο Arno που ήταν ο αντιπρόσωπος του Ιταλικού ΕΣ.
  Οι Γερμανοί αντιπροσωπεύονταν από τους FelixAltenburgkπου ήταν έμπιστος του Ρίμπεντροπ και θεωρείτο ικανότατος διπλωμάτης, ίσως ο ικανότερος του χιτλερικού καθεστώτος, είχε για σύμβουλο τον Vogel, το άλλο ποδάρι της πολιτικής παρουσίας στην διοίκηση της Ελλάδος από πλευράς γερμανών ήταν ο DrHermannNeubacherπου είχε διοριστεί πληρεξούσιος από τον ίδιο τον Χίτλερ για τα οικονομικά θέματα κατά την άποψη του Παύλου Μον «….δεν ήταν καθόλου μικροπρεπής ………συνέθετε ιδιόρρυθμο φαινόμενο».
  Τώρα οι κατοχικές δυνάμεις έβλεπε την Επιτροπή σαν ένα πρόδρομο της αγγλοαμερικανικής επιρροής και σαν νέα μορφή «ειρηνικής διείσδυσης», ο Παύλος Μον λέει σχετικά: «Είναι αυτονόητο πως ήμασταν υποχρεωμένοι να επιβάλουμε την παρουσία μας με μεγάλη προσοχή για να μην πατούμε πόδια , όπου οι πολιτικοί κάλοι φύτρωναν μαζί με τις στρατιωτικές ήττες…….». Έβλεπαν λοιπόν στην Επιτροπή ότι ήταν αγλλοαμερικάνοι πράκτορες, η κατοχική αστυνομία τοποθέτησε μερικούς πράκτορές της στην επιτροπή για να ανακαλύψουν τους τρόπους με τους οποίους γινόταν η κατασκοπεία.
  Το Δεκέμβρη ου 1942 η αστυνομία έπιασε ένα φορτηγό της Επιτροπής με σταυρό του ΕΣ που κουβαλούσε όπλα και εκρηκτικές ύλες, έγινε μάλιστα και συμπλοκή από την οποία σκοτώθηκε ένας γερμανός στρατιώτης, έτσι από την επομένη μπήκε γερμανική φρουρά στην Μαράσλειο που απαγόρευε την είσοδο στο ελληνικό προσωπικό, η άρση του μέτρου αυτού έγινε μετά από επίμονες προσπάθειες και διαβήματα από όλους τους ενδιαφερόμενους, στις δε αποθήκες του Πειραιά έγινε έρευνα. Η Επιτροπή έκανε λοιπόν ελέγχους τα όργανα που χρησιμοποιούσε τα ονόμαζαν «αστυνομική δύναμη», αυτοί οι «αστυνόμοι» μαζί με πραγματικούς αστυνόμους έστησαν ενέδρα σε κάποιους μαυραγορίτες και τους απέσπασαν μεγάλη ποσότητα αλεύρι που είχαν πάρει και έπιασαν το φορτηγό τους και κάποιους από τα μέλη της ομάδας των μαυραγοριτών, έλα όμως που αυτό το πήραν είδηση οι Ιταλοί και έθεσαν ζήτημα πως η επιτροπή ασκεί αστυνομικές εξουσίες στην κατεχόμενη Ελλάδα, άρχισαν λοιπόν έρευνες και διαπίστωσαν ότι η «αστυνομία» δεν ήταν παρά αστυνόμοι της κατοχικής κυβερνήσεως, έτσι κόπασε η ιταλική μανία.
  Τέτοια πράγματα συνέβαιναν και φυσικά δυσκόλευαν το έργο της Επιτροπής για να καταλάβουμε σε τι συνθήκες δούλευε ο επισιτισμός στην Ελλάδα σου αναφέρω το πιο κάτω, οι Ιταλοί υποπτευόντουσαν ότι οι αποθήκες της Επιτροπής μπορούσαν να περάσουν σιωπηρά και με συμφωνία των Ελλήνων υπαλλήλων στα χέρια της αντίστασης. Ένα ακόμα μέτρο που πήραν οι Ιταλοί ήταν να περιορίσουν σε 250 τα χωριά που μπορούσε η Επιτροπή να κάνει παραδόσεις και αυτό από τον φόβο μήπως κάποια εφόδια περάσουν στα χέρια των ανταρτών.
  Popolo tradito


 7. #46
  Blogthean
  Δεν έχει οριστεί status
   
  Το avatar του χρήστη aiolos1
  Εγγραφή
  08-11-2009
  Μηνύματα
  1.703
  Blogthea Money
  54.589
  Ευχαριστώ
  252
  Ευχαριστήθηκε 1.956 Φορές σε 951 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΙΝΑ

  ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΛΙΡΕΣ

  Στην διάρκεια της κατοχής οι ¶γγλοι έριξαν λίρες στις διάφορες οργανώσεις για οικονομική ενίσχυση, έτσι ο Ζέρβας έλαβε :

  Από 1η Ιανουαρίου του '44.

  5.000 ελαφρά όπλα που κατά μεγάλο ποσοστό ήταν αυτόματα,περιλαμβάνοντας και M.M.G
  140 όλμους 3'' ή 81mm.
  7.500.000 σφαίρες S.A.A
  6.000 εξαρτήσεις

  7.Επιπροσθέτως τα ακόλουθα ποσά ρουχισμού,τροφίμων και άλλων εφοδίων που παρεσχέθηκαν κατά την περίοδο από το Μάρτιο μέχρι τον Οκτώμβριο του 44.
  Ρουχισμος
  Ζευγάρια μπότες 24.000
  Ζευγάρια κάλτσες 38.000
  Στολές B.D 15.000
  Πουκάμισα 22.000
  Εσώρουχα 9.000
  Χλαίνες 4.000
  Κουβέρτες 1.000
  Επινώτια Α/G 1.000
  Αδιάβροχα υφάσματα κατασκήνωσης(στρωσ.εδαφ) 2.000
  Ιατρικά εφόδια 15.000 σε λίμπρες

  Τρόφιμα
  Ξηρά τροφή λίμπρες 71.000
  Αλεύρι λίμπρες 353.000
  Ρύζι λίμπρες 83.000
  Φασόλια λίμπρες 22.000
  Δημητριακά λίμπρες 1.700
  Λιπαρά λίμπρες 1.000
  Συμπ.Κρέας λίμπρες 68.000
  Σιτηρέσιο για καταστ. ανάγκης 500 μερίδες.

  Τελικά,ο Ζέρβας από την 1η Ιανουαρίου του '44 ενισχύθηκε με το συνολικό ποσό των 168.000 χρυσών λίρων Αγγλίας.  Ο Τσιγάντε όταν ήρθε στην Ελλάδα με την αποστολή ΜΙΔΑΣ614 κουβαλούσε περίπου 12.000 λίρες.

  Το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ τώρα πήρε απροσδιόριστο αριθμό λιρών μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΕΛΑΣ και ΒΣΑ οι ΕΛΑΣίτες ζητούσαν 2 λίρες τον μήνα για κάθε αντάρτη προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οι ¶γγλοι συμφώνησαν (με τον τρόπο αυτό οι αντάρτες γινόντουσαν έμμισθοι οπλίτες των Βρετανών), γεγονός είναι ότι το ΕΑΜ φρόντισε να διογκώσει τους αριθμούς των αντάρτικων τμημάτων του προκειμένου να αποσπάσει περισσότερες λίρες από τους Βρετανούς.
  Αυτές οι λίρες και όσες άλλες έστειλε η Αγγλία είχε τις επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομική ζωή, διότι ο χρυσός δεν είναι κάτι που τρώγεται, απλά δημιούργησε πληθωρισμό στην ήδη πληθωριστική κατάσταση της χώρας, ας δούμε πως περιγράφει την υπόθεση αυτή ο Woodhouseστο βιβλίο του «Το μήλο της Έριδος» :

  «……Οι αγγλικές λίρες ήταν απλούστατα ένα υποκατάστατο που αναπλήρωνε την έλλειψη ικανότητας των ελληνικών Αρχών να αποσπάσουν τα αποθέματα αγαθών από τα χέρια των Αρχών κατοχής και των μαυραγοριτών. Η ελληνική διοίκηση ενθαρρυνόταν να παραμένει διεφθαρμένη , με την προμήθεια λιρών , που αναπλήρωναν την ανικανότητά της. Ένα λαϊκό κίνημα Αντίστασης σε μικρή κλίμακα ή ένα ισχυρό και ικανό, θα μπορούσε να μη χρειάζεται λίρες για να επιτελεί το έργο του. Η προμήθεια λιρών συμβάδιζε τέλεια με την τακτική των γερμανών να τυπώνουν απεριόριστα ποσά χαρτονομίσματος όποτε και όσο ήθελαν. Αφού όμως οι αγγλικές λίρες δεν έφεραν νέες ποσότητες αγαθών στη χώρα , ενίσχυαν τον πληθωρισμό και έθεταν σε κίνηση μια χιονοστιβάδα , που κατάπινε όλο και περισσότερες λίρες όσο μεγάλωνε. Από την στιγμή που αφέθηκε να πέσει στην αγορά η πρώτη χρυσή λίρα , η διαδικασία προχώρησε με γεωμετρική πρόοδο: η προσφορά μεγάλωνε όλο και πιο πολύ τη ζήτηση. Η αλήθεια λοιπόν είναι ίσως ότι , από τη στιγμή που έγινε δεκτή η αρχή της παροχής χρυσού, η ποσότητα δεν ήταν δυνατόν να κρατηθεί σε πιο χαμηλά επίπεδα. Τα αμφίβολο είναι αν η αρχή αυτή έπρεπε να γίνει δεκτή, αν άξιζε την αναστάτωση που προκάλεσε , τόσο στην διάρκεια της Κατοχής όσο και αργότερα. Τέτοιες αμφιβολίες δεν είχαν οι ηγέτες των ανταρτών .Εκείνοι θα κέρδιζαν βραχυπρόθεσμα και μόνο ο απλός Έλληνας θα έχανε μακροπρόθεσμα………….»
  Popolo tradito


 8. #47
  Blogthean
  Δεν έχει οριστεί status
   
  Το avatar του χρήστη aiolos1
  Εγγραφή
  08-11-2009
  Μηνύματα
  1.703
  Blogthea Money
  54.589
  Ευχαριστώ
  252
  Ευχαριστήθηκε 1.956 Φορές σε 951 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΙΝΑ

  ΕΡΥΘΡΑ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΣ

  «Έρχεται το Κουρτουλούς, έρχεται το Κουρτουλούς!». Εκείνο το πρωινό της 13ης Οκτωβρίου του 1941 οι Αθηναίοι κατέκλυσαν το λιμάνι του Πειραιά εξαντλημένοι από την πείνα, εξαντλημένοι από την Κατοχή. Ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες περίμεναν το Κουρτουλούς, το πλοίο που έφτανε από την Τουρκία γεμάτο τρόφιμα.

  Το «Κουρτουλούς» (Kurtuluş=Απολύτρωση) ναυπηγήθηκε το 1883 στο ναυπηγείο Caird Purdic της Βρετανίας . Ήταν ένα ατμόπλοιο μήκους 76,5 , πλάτους 10,67 και ύψους 6,43 μέτρων στο οποίο δόθηκε το όνομα «Ευριπίδης». Αφού πραγματοποίησε πάρα πολλά ταξίδια υπό τις σημαίες της Βραζιλίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας, της Ελλάδας και της Σερβίας, κατά το Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε μεταγωγικό του ρωσικού στόλου. Το 1924 το αγόρασαν από τη Σερβία οι Τούρκοι αδελφοί Καλκαβανζαντέ και τα πρώτα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας πραγματοποιούσε μεταφορές εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας φέροντας το όνομα «Τεσβίκιγιε» αρχικά και στη συνέχεια «Μπουλέντ». Το 1934 πουλήθηκε στην εταιρία των αδελφών Ταβιλζαντέ και μετονομάστηκε σε «Κουρτουλούς».
  Το 1941 το πλοίο ενοικιάστηκε στην Ερυθρά Ημισέληνο προκειμένου να μεταφέρει τρόφιμα την Ελλάδα. Στα τέσσερα ταξίδια που πραγματοποίησε προς το λιμάνι του Πειραιά στο διάστημα 1941-42 μετέφερε συνολικά 7.100 τόνους τρόφιμα για τον λαό της Αθήνας. Στις 29 Φεβρουαρίου του 1942 και ώρα 9.15 λόγω ισχυρής καταιγίδας το πλοίο προσέκρουσε σε βράχια στην περιοχή που είναι σήμερα γνωστή ως «Κουρτουλούς Μπουρνού» κοντά στο χωριό Σαραϊλάρ του νησιού Μαρμαρά και βυθίστηκε.
  Παρά το γεγονός ότι εκείνη την εποχή και στην Τουρκία επικρατούσε φτώχεια ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ισμέτ Ινονού, ο στρατηγός που πριν 19 χρόνια πολέμησε κατά των Ελλήνων ,υπέγραψε την απόφαση για την αποστολή τροφίμων στην Ελλάδα δια της Ερυθράς Ημισελήνου και η τουρκική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την αποστολή 50.000 τόνων βοήθειας. Στην εκστρατεία βοήθειας προς την Ελλάδα συμμετείχε ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός καθώς και Έλληνες της Αμερικής.
  Το «Κουρτουλούς» ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου 1941 με την πρώτη παρτίδα βοήθειας προς τον Πειραιά όπου το πλήρωμά του αντίκρισε με τρόμο ένα λιμάνι που έμοιαζε με νεκροταφείο πλοίων. Το λιμάνι είχε βομβαρδιστεί και το «Κουρτουλούς» με δυσκολία πέρασε ανάμεσα από τα απομεινάρια των ναυαγίων για να φτάσει στην ξηρά όπου χιλιάδες Αθηναίοι περίμεναν για ώρες ολόκληρες τη βοήθεια. Το πλήρωμα του «Κουρτουλούς» είχε επηρεαστεί τόσο πολύ από την εικόνα της πείνας που έδωσε ακόμη και τα τρόφιμα που είχε κρατήσει για την επιστροφή. Σε κάθε ταξίδι του στο Πειραιά το πλήρωμα του «Κουρτουλούς» αντίκριζε μια κατάσταση χειρότερη από την προηγούμενη.
  Στα τέσσερα ταξίδια που πραγματοποίησε το «Κουρτουλούς» προς το λιμάνι του Πειραιά μετέφερε συνολικά 7.100 τόνους βοήθεια, η οποία, αν και δεν ήταν επαρκής να λύσει το πρόβλημα της πείνας στην Αθήνα, κατέστησε το καράβι «θρύλο» για τον ελληνικό λαό. Στις 20 Φεβρουαρίου 1942 , την ημέρα που το «Κουρτουλούς» πραγματοποιούσε το πέμπτο και μοιραίο του ταξίδι, μετέφερε άλλους 2.000 τόνους βοήθειας. Το 36μελές πλήρωμα σώθηκε αλλά η βοήθεια δεν έφτασε ποτέ στον πεινασμένο λαό της ΑθήναςΣτις 20 Φεβρουαρίου του 1942, λόγω ισχυρής καταιγίδας στη θάλασσα του Μαρμαρά, έπεσε στα βράχια και βυθίστηκε. Και τα τριαντατέσσερα μέλη του πληρώματος σώθηκαν. Η περιοχή όπου βυθίστηκε το τουρκικό πλοίο ονομάστηκε Κουρτουλούς Μπουρνού(Ακρωτήριο Κουρτουλούς). Η ανθρωπιστική βοήθεια από την Τουρκία στην Ελλάδα συνεχίστηκε με άλλα πλοία μέχρι το 1946.
  .
  Ένα κομμάτι ξύλο που απέμεινε από το ναυάγιο του «Κουρτουλούς», του θρυλικού τουρκικού καραβιού που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίστηκε στα δύο για να δοθεί στα Ναυτικά Μουσεία της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης ως σύμβολο της ελληνοτουρκικής φιλίας.

  Popolo tradito


 9. #48
  Blogthean
  Δεν έχει οριστεί status
   
  Το avatar του χρήστη aiolos1
  Εγγραφή
  08-11-2009
  Μηνύματα
  1.703
  Blogthea Money
  54.589
  Ευχαριστώ
  252
  Ευχαριστήθηκε 1.956 Φορές σε 951 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΙΝΑ

  ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  Στο Δήμο Αιγάλεω (Νέες Κυδωνίες) παρουσιάζεται η πιο κάτω εικόνα θανάτων κατά την κατοχή(ο Δήμος αυτό κατοικείτο κυρίως από Μικρασιάτες):

  1940…………248
  1941…………561…… + 126,2% από υποσιτισμό 76
  1942…………907…… + 61,6% από υποσιτισμό 337
  1943………….368...........- 59,4% από υποσιτισμό 33
  1944………… 412………+11,9% από υποσιτισμό 1
  Σύνολο…….2.248
  ΦΥΛΟ ΑΡΡΕΝΕΣ ΘΗΛΕΙΣ ΣΥΝΟΛΟ

  1941 .............62 .............14............ 76
  1942 ...........207............130...........337
  1943 .............19..............14.............33
  1944 ...............0 ...............1................1
  ΣΥΝΟΛΟ..288............159 .........447

  ΕΤΟΣ ....................................1940........1941........1942.........1943..........1944..ΣΥΝΟΛΟ
  ΑΡΙΘ ΓΑΜΩΝ ......................125...........179 ............96............. 154...........176.......730
  ΑΡΙΘ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ............ 247 ..........235 .........169 ..............252...........418....1.321
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη aiolos1 : 30-03-10 στις 10:22
  Popolo tradito


 10. #49
  Blogthean
  Δεν έχει οριστεί status
   
  Το avatar του χρήστη aiolos1
  Εγγραφή
  08-11-2009
  Μηνύματα
  1.703
  Blogthea Money
  54.589
  Ευχαριστώ
  252
  Ευχαριστήθηκε 1.956 Φορές σε 951 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΙΝΑ

  Στο Δήμο Καλλιθέας (ο Δήμος αυτό κατοικείτο κυρίως από Μικρασιάτες) έχουμε την πιο κάτω εικόνα :

  ΕΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΙ %

  1934…..371
  1935….304
  1936….262
  1937…..234
  1938…..173
  1939…..250
  1940…..253
  1941…..589 από υποσιτισμό 89
  1942...1.096 από υποσιτισμό 419
  1943…..317 από υποσιτισμό 8
  1944…..384 από υποσιτισμό 2

  ΣΥΝΟΛΟ 4.611 από υποσιτισμό 518  ΦΥΛΟ.....ΑΡΡΕΝΕΣ...ΘHΛΕΙΣ....ΣΥΝΟΛΟ
  1941 .........66 ......................23................89
  1942 .......266......................152 ............418
  1943 ..........7.........................1..................8
  1944 ..........2.........................0..................2
  ΣΥΝΟΛΟ..341................176..............517  ΕΤΟΣ.......................... 1940.... 1941... 1942 ...1943... 1944....ΣΥΝΟΛΟ
  ΑΡΙΘ ΓΑΜΩΝ .........208.........354...231........294.......331...........1.328
  ΑΡΙΘ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ..165.......171...222........328.......483............1.369
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη aiolos1 : 31-03-10 στις 8:40
  Popolo tradito


 11. #50
  Blogthean
  Δεν έχει οριστεί status
   
  Το avatar του χρήστη aiolos1
  Εγγραφή
  08-11-2009
  Μηνύματα
  1.703
  Blogthea Money
  54.589
  Ευχαριστώ
  252
  Ευχαριστήθηκε 1.956 Φορές σε 951 Posts

  Προεπιλογή Απάντηση: ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΙΝΑ

  Στο Κοινότητα Μοσχάτου (ο Δήμος αυτό κατοικείτο κυρίως από Μικρασιάτες) έχουμε την πιο κάτω εικόνα :  ΕΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΙ

  1940 ….. 64
  1941 ….181….+182,8% από υποσιτισμό 63
  1942 ….330….+82,3 από υποσιτισμό 188
  1943 …..68…..-79,3% από υποσιτισμό 2
  1944….154…..+126,4% από υποσιτισμό 5
  ΣΥΝ …797 από υποσιτισμό 258


  ΦΥΛΟ........ΑΡΡΕΝΕΣ.....ΘHΛΕΙΣ....ΣΥΝΟΛΟ
  1941................49 ..................14.............63
  1942 ..............111..................77............188
  1943 .................1.....................1...............2
  1944 .................1.....................4..............5
  ΣΥΝΟΛΟ......162..................96..............258

  ΕΤΟΣ ..........................1940...1941...1942....1943....1944...ΣΥΝΟΛΟ
  ΑΡΙΘ ΓΑΜΩΝ ..............74......78.......45.......79.........82.........358
  ΑΡΙΘ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ....124.....107.....105....121.......182.......639
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη aiolos1 : 01-04-10 στις 18:52
  Popolo tradito


Παρόμοια Θέματα

 1. ΠΕΙΝΑ.....ΛΕΩΝ
  By pandacorfu in forum Humor
  Απαντήσεις: 2
  Τελευταίο Μήνυμα: 11-10-09, 11:10

Visitors found this page by searching for:

πως οι ελληνες αντιμετωπιζαν το προβλημα της πεινας το 1940

πως οι ελληνες αντιμετωπιζαν το προβλημα της πεινας

πως αντιμετωπιζαν οι ελληνες την πεινα στην κατοχη

πως αντιμετώπισαν την πεινα στην κατοχη

πως αντιμετωπιζαν οι ελληνες την πεινα το 1940

λιμος 1940 αντιμετωπιση

πως αντιμετώπιζαν οι ελληνες την πεινα το 1940

πως αντιμετωπισαν οι ελληνες την πεινα το 1940

αντιμετωπιση λιμου 1940

πως οι ελληνες αντιμετωπισαν την πεινα στην κατοχη

κατοχη πεινα

πως αντιμετωπιζαν οι ελληνες το λιμο

πως αντιμετωπισαν οι ελληνες την πεινα στην κατοχηπως αντιμετωπισαν την πεινα στην κατοχηπως οι ελληνες αντιμετωπιζαν το προβλημα της πεινας την περιοδο του β΄χειμωνας του 1942πως αντιμετώπισαν την πεινα το 1940 πως αντιμετωπισαν οι ελληνες το λιμοκατοχη πεινα 1940αντιμετωπιση πεινας στην κατοχηπεινα στην κατοχηγερμανικη κατοχη πεινα πωσ οι ελληνεσ αντιμετωπιζαν το προβλημα τησ πεινασ το 1940η πεινα του 1940αντιμετωπιση λιμου στην κατοχη
SEO Blog

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
 • Trackbacks are σε λειτουργία
 • Pingbacks are σε λειτουργία
 • Refbacks are σε λειτουργία