ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ
Στην ετήσια έκθεση για το έτος 1970 το ΔΝΤ χαρακτήρισε την δημοσιονομική πολιτικής της Ελλάδος «υπόδειγμα για κάθε χώρα».
Στο επίσημο όργανο του ΔΝΤ «International Financial News Survey» στην έκδοση Ιουλίου 1971 αναφερόμενη στην έκθεση του Φεβρουαρίου 1971 περί Ελλάδος του ΟΟΣΑ αναφέρεται :
«……….. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι η οικονομική δραστηριότητα και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Ο αυξανόμενος αριθμός των εγκρίσεων επενδύσεων ξένων κεφαλαίων επιβεβαιώνει την ισχυρή ώθηση της επενδυτικής δραστηριότητος στην βιομηχανία, τον τουρισμό και την ναυτιλία. Οι ευνοϊκές αυτές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος ενισχύονται ακόμη περισσότερο από την επιταχυνόμενη αύξηση των εισπράξεων από τους αδήλους πόρους……..» .
Για πρώτη φορά η Ελλάδα ορίστηκε από το ΔΝΤ ως ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΡΑΒΗΚΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (S.D.R.) αξίας 16.000.000 δολαρίων με ανταλλαγή ισόποσου μετατρέψιμου συναλλάγματος, αυτή η διαδικασία S.D.R. περιορίζεται ΜΟΝΟ στις χώρες που η συναλλακτική θέση είναι ισχυρή.
Το Σεπτέμβριο του 1973 δημοσιεύεται η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ και κυκλοφορεί στις 10/9/1973, αυτή αναφέρεται στις οικονομικές εξελίξεις και υπογραμμίζει ότι «……..το σταθερό εθνικό εισόδημα , σε σταθερές τιμές, αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό μεταξύ 1971 και 1972 απ όσο αυξήθηκε μεταξύ 1970 και 1971…….» . Διαπιστώνεται εισροή κεφαλαίων και μεγάλη αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων το 1972 , η έκθεση αυτή αναδημοσιεύτηκε στην «Ναυτεμπορική» στις 11/9/1973 στην σελ 24.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής δεν σταμάτησαν να αναφέρονται ούτε μετά την μεταπολίτευση, έτσι τον Μάιο του 1975 η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι:
Α. Κατά την περίοδο 1968-1973 η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 13,5% και είναι ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ παγκοσμίως με πρώτο αυτό της Ιαπωνίας.
Β. Κατά την χρονική εποχή 1968-1973 σημειώθηκε αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου στην βιομηχανία 14,5% ετησίως και σε ολόκληρη την οικονομία 12% ετησίως, στις εξαγωγές σημειώθηκε αλματώδης αύξηση και σημαντικές διαρθρωτικές μεταβολές που εξασφαλίζουν την ομαλή ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.
Γ. Κατά το τέλος του 1973 ο αριθμός των ανέργων κατέβηκε στις 27.000 άτομα και εκμηδενίστηκε η εξωτερική μετανάστευση.
![]()

LinkBack URL
About LinkBacks




Απάντηση με παράθεση




Γρήγοροι Σύνδεσμοι
Social Networks
Copyright 2011-2012 Blogthea.gr
Bookmarks