Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 5 από 5

Θέμα: Συνηθεις ψυχολογικες διαταραχες!

 1. #1
  Blogthean Το avatar του χρήστη eviteo
  Εγγραφή
  05-02-2008
  Περιοχή
  Μεταξυ Βολου και Ιταλιας
  Μηνύματα
  1.819

  Exclamation Συνηθεις ψυχολογικες διαταραχες!

  Κρίσεις πανικού: Όταν ο φόβος κυριαρχεί το σώμα

  Η διαταραχή πανικού είναι μία αρκετά συχνή (1.5-4% του πληθυσμού έχει πιθανότητα νόσησης) αλλά και ιδιαιτέρως βασανιστική κατάσταση που μπορεί να στερήσει από τον ασθενή την ελευθερία του καθιστώντας τον κυριολεκτικά δέσμιο των φόβων του. Αποτελεί μία από τις χαρακτηριστικότερες και πιο εμφανείς ίσως περιπτώσεις της επιβολής του εγκεφάλου στο υπόλοιπο σώμα αφού εκδηλώνεται σε όλο τον οργανισμό, από την καρδιά μέχρι το στομάχι και τα άκρα.

  Κρίση πανικού είναι η ξαφνική εμφάνιση μίας περιόδου έντονου φόβου ή άγχους σε ένα άτομο, κατά την οποία εμφανίζονται μέσα σε δέκα λεπτά, τέσσερα ή και περισσότερα συμπτώματα που περιλαμβάνουν: ταχυκαρδία («σφυροκόπημα της καρδίας»),
  εφίδρωση,
  τρόμο,
  αίσθημα ασφυξίας,
  πόνο στον θώρακα,
  ναυτία ή τάση για έμετο,
  ζάλη ή τάση για λιποθυμία,
  φόβο απώλειας του ελέγχου ή «τρέλας»,
  φόβο θανάτου,
  μουδιάσματα ή ακόμη μία αίσθηση «μη πραγματικού».

  Υπάρχουν τρείς τύποι κρίσεων πανικού:
  οι απροσδόκητες, δηλαδή αυτές που εμφανίζονται στα ξαφνικά χωρίς καμιά προειδοποίηση και χωρίς προφανή αιτία,
  αυτές που εμφανίζονται πάντοτε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. όταν το άτομο εισέρχεται σε τούνελ) και
  αυτές που μπορεί να εμφανιστούν σε καταστάσεις όπως οι προηγούμενες αλλά όχι πάντοτε.

  Διαταραχή πανικού είναι η κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται επανειλημμένες κρίσεις πανικού οι οποίες ακολουθούνται από έντονη ανησυχία ότι θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες κρίσεις, από ανησυχία σχετιζόμενη με τις κρίσεις (π.χ. ότι θα πάθει καρδιακή προσβολή ή ότι θα «τρελαθεί») ή ακόμη και από σημαντική αλλαγή της συμπεριφοράς που σχετίζεται με τις κρίσεις πανικού.

  Είναι σημαντικό εδώ να τονιστεί ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς με εμπειρία κρίσης πανικού που θα αναπτύξουν τελικά διαταραχή πανικού. Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που «γεύθηκαν» την εμπειρία της κρίσης πανικού και δεν ξαναέπαθαν ποτέ στη ζωή τους.

  Οι γυναίκες προσβάλονται συχνότερα από τους άνδρες, όπως και στις περισσότερες άλλωστε ψυχικές παθήσεις, ενώ η ηλικία εμφάνισης είναι συνήθως τα 20 – 30 έτη.

  Στρατηγικές αντιμετώπισης του πανικού:
  1. Να θυμάστε ότι, παρ΄ όλο που τα συναισθήματα και τα συμπτώματά σας σας προξενούν φόβο, δεν είναι επικίνδυνα από φυσιολογική άποψη.
  2. Η εμπειρία του πανικού είναι μια υπερβολική -σε σχέση με την κανονική- αντίδραση του οργανισμού σας στο στρες.
  3. Μην προσπαθείτε να καταπολεμήσετε τα συναισθήματά σας. Όσο περισσότερο πρόθυμοι είστε να τα παραδεχτείτε και να τα αντιμετωπίσετε τόσο πιο εύκολα θα μειωθούν.
  4. Μην αυξάνετε τον πανικό σας σκεπτόμενοι τι άλλο μπορεί να συμβεί. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται "τι θα γίνει, αν", διακόψτε τις αρνητικές σκέψεις, λέγοντας "ε, και!".
  5. Παραμείνετε στο παρόν. Παρατηρήστε τι ακριβώς σας συμβαίνει και μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να γίνει έρμαιο του τι νομίζετε ότι σας συμβαίνει.
  6. Διαβαθμίστε το φόβο σας σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το δέκα και παρατηρήστε τον να πηγαίνει πάνω κάτω. Θα αντιληφθείτε ότι δεν παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα.
  7. Όταν αρχίσετε να σκέφτεστε το φόβο σας, προσπαθήστε να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις και αυτές του τύπου "τι θα γίνει, αν". Συγκεντρωθείτε σε μία απλή πράξη, όπως, π.χ., να μετρήσετε από το 100 έως το 0 προς τα πίσω, κατεβαίνοντας ανά δύο ή τρία ή επαναλαμβάνοντας μια φράση ή ένα στίχο κάποιου τραγουδιού που σας ηρεμεί.
  8. Παρατηρήστε ότι, όταν σταματήσετε να προσθέτετε εκφοβιστικές σκέψεις στον πανικό σας, αρχίζει να ξεθωριάζει.
  9. Όταν έρχεται το κύμα του φόβου, να το αναμένετε και να το αποδέχεστε. Περιμένετε και αφήστε το να περάσει. Δοκιμάστε να μιλήσετε σε κάποιο κοντινό πρόσωπο το οποίο εμπιστεύεστε.
  10. Ασκηθείτε στη διαφραγματική αναπνοή και κάνετε ασκήσεις αναπνοής κατά τη διάρκεια της ημέρας (δηλαδή, σταματήστε ό,τι κάνετε και πάρτε βαθιές, αργές εισπνοές από τη μύτη, γεμίζοντας την κοιλιά σας. Εκπνεύστε αργά).
  11. Κρατήστε ημερολόγιο με την πρόοδο και τις επιτυχίες σας, όσο μικρές ή ασήμαντες και αν σας φαίνονται. Τη σταδιακή πρόοδο μέρα με τη μέρα είναι δύσκολο να την αντιληφθείτε, αλλά ένα γραπτό αρχείο μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τις αποδείξεις της προόδου σας. Η επίγνωση του τι έχετε καταφέρει θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας, θα σας δημιουργήσει κίνητρα για να συνεχίσετε και θα μειώσει το άγχος σας.
  12. Εκφραστείτε! Εάν νιώθετε φοβισμένοι ή στρεσαρισμένοι, μιλήστε σε κάποιον φίλο/η ή γράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Η κουβέντα με φιλικά πρόσωπα βοηθά στην ενίσχυση του αισθήματος της ευεξίας. Να είστε προσεκτικοί όμως στην επιλογή του φιλικού προσώπου, καθώς είναι σημαντικό να είναι ένα άτομο που θα σας ακούσει, χωρίς να σας κρίνει και χωρίς να σας δίνει άκαιρες συμβουλές. Η αληθινή, ειλικρινής επικοινωνία μειώνει το άγχος.
  13. Βρείτε τρόπους να διασκεδάζετε! Ο πανικός και το άγχος απορροφούν τόση ενέργεια και προσοχή, που κάνουν τον άνθρωπο να ξεχνά πώς είναι το να περνά καλά και να διασκεδάζει.
  14. Να αισθάνεστε περήφανοι για την πρόοδό σας μέχρι εδώ και να επικεντρωθείτε στο πόσο καλά θα νιώθετε με ό,τι επιτύχετε αυτήν τη φορά -όσο μικρή και αν είναι η επιτυχία στην καταστολή του φόβου.

  Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
  Ιατρικό αλφάβητο Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων





  It's my life
  It's now or never
  I ain't gonna live forever
  I just want to live while I'm alive !!!

  ===================================

  Χρησιμοποιούμε το ''thanks'' button!
  Διαβάστε τον κανονισμό λειτουργίας!
  Στους τίτλους δε γράφουμε με greeklish!

 2. #2
  Blogthean Το avatar του χρήστη eviteo
  Εγγραφή
  05-02-2008
  Περιοχή
  Μεταξυ Βολου και Ιταλιας
  Μηνύματα
  1.819

  Προεπιλογή Αγοραφοβια

  Ως αγοραφοβία μπορούμε να πούμε ότι ορίζεται, ο φόβος του ατόμου να πάει σε μέρη όπου αν πάθει κάτι, θα είναι δύσκολο να διαφύγει. Τέτοια μέρη είναι, τα σούπερ – μάρκετ, δρόμοι με μποτιλιάρισμα, κλειστοί χώροι όπως αίθουσες, λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα κ.α. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άτομο με αγοραφοβία να μη μπορεί να κάνει όσα επιθυμεί, να αρχίσει να περιορίζει τις δραστηριότητές του, τις επαφές του με φίλους, γνωστούς, συγγενείς και γενικά να απομακρύνεται από το κοινωνικό περιβάλλον. Η αγοραφοβία μπορεί να είναι με κρίσεις πανικού ή και χωρίς κρίσεις πανικού.

  Η αγοραφοβία, είναι ίσως η πιο συνηθισμένη και οδυνηρή μορφή φοβικής διαταραχής.

  Οι αγοραφοβικοί, δημιουργούν γύρω από το σπίτι τους μια νοερή ακτίνα, μέσα στην οποία μόλις που καταφέρνουν να λειτουργούν, χωρίς όμως να επιχειρούν να τη διαβούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ακτίνα αυτή περιορίζεται τόσο πολύ, ώστε το άτομο δεν μπορεί να διαβεί ούτε το κατώφλι του σπιτιού του με αποτέλεσμα, να περιορίζει τις δραστηριότητές του, να κλείνεται στο σπίτι του και για να λειτουργήσει, έστω σε κάποιο βαθμό, να εξαρτάται από την παρουσία άλλων.

  Η αγοραφοβία συνήθως, εμφανίζεται στους ενηλίκους σε ηλικία 18-35 ετών, με μέση ηλικία έναρξης τα 28 χρόνια , ενώ δεν εμφανίζεται συχνά στην παιδική ηλικία.
  Τα 2/3 αυτών που έχουν αγοραφοβία είναι γυναίκες.

  Συχνά, αναπτύσσεται μετά από μεγάλες αναστατώσεις στη ζωή ενός ανθρώπου. Για παράδειγμα, σοβαρή ασθένεια του ίδιου ή κάποιου συγγενούς, έντονο κίνδυνο ή ταλαιπωρία, εγκατάλειψη σπιτιού, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, αρραβώνας, γάμος, εγκυμοσύνη, αποβολή, γέννα. Μπορεί ακόμη να αρχίσει μετά από μια δυσάρεστη σκηνή σe ένα μαγαζί, στο δρόμο ή στο λεωφορείο.

  Αρχή των νέων θεραπειών, είναι η έκθεση του φοβικού στην κατάστασή του μέχρι να εξοικειωθεί μαζί της. Λεπτομέρειες από φοβογόνες καταστάσεις αποσπώνται προσεκτικά και με τη βοήθειά τους σχεδιάζεται η επάνοδος του ατόμου σ’ αυτές , ώστε να μπορέσει ν’ αντικαταστήσει το φόβο με την αντοχή.


  It's my life
  It's now or never
  I ain't gonna live forever
  I just want to live while I'm alive !!!

  ===================================

  Χρησιμοποιούμε το ''thanks'' button!
  Διαβάστε τον κανονισμό λειτουργίας!
  Στους τίτλους δε γράφουμε με greeklish!

 3. #3
  Blogthean Το avatar του χρήστη eviteo
  Εγγραφή
  05-02-2008
  Περιοχή
  Μεταξυ Βολου και Ιταλιας
  Μηνύματα
  1.819

  Προεπιλογή Καταθλιψη

  Αρνητικά αισθήματα θλίψης, στενοχώριας και απογοήτευσης είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους. Αισθανόμαστε απογοήτευση μετά από μια αποτυχία ή θλίψη μετά από ένα χωρισμό ή μια απώλεια. Τα αρνητικά αυτά αισθήματα είναι φυσιολογικά και δεν επηρεάζουν σημαντικά τη δυνατότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι είναι και χρήσιμα στο βαθμό που μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα κάποιες αδυναμίες του χαρακτήρα μας. Η θλίψη μας σκληραγωγεί και μας εκπαιδεύει ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δυναμικά τις αντιξοότητες που μπορεί να προκύψουν αργότερα στη ζωή μας. Η αυτογνωσία που προκύπτει μέσα από τις αρνητικές εμπειρίες μας βοηθά να κάνουμε προσπάθειες να αλλάξουμε τον εαυτό μας ώστε να αποφεύγουμε στο μέλλον τις αρνητικές συνέπειες των ανώριμων συμπεριφορών.

  Όταν η θλίψη αντί να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου γίνεται πιο έντονη και διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες εμποδίζοντας τις φυσιολογικές δραστηριότητες της ομαλής ζωής όπως είναι η δουλειά, η διατροφή, ο ύπνος και οι στενές μας σχέσεις τότε είναι πιθανόν να υποφέρουμε από κατάθλιψη και να χρειαζόμαστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού για να την αντιμετωπίσουμε. Αυτό που χαρακτηρίζει την κατάθλιψη δεν είναι η παρουσία των αρνητικών αισθημάτων αλλά η μεγάλη ένταση και η μακρά τους διάρκεια.

  Ποια είναι τα συμπτώματα της Κατάθλιψης;
  - Συνεχόμενη θλίψη
  - Απώλεια ενέργειας και εξάντληση
  - Περισσότερη ή λιγότερη όρεξη για φαγητό
  - Περισσότερος ή λιγότερος ύπνος
  - Τάσεις απομόνωσης, κοινωνική απόσυρση
  - ¶γχος, ανησυχία, αναποφασιστικότητα
  - Απογοήτευση, αδιαφορία
  - Απώλεια του ενδιαφέροντος για την αναζήτηση ερωτικού συντρόφου ή για την ερωτική επαφή.
  - Αισθήματα ενοχής, αυτομεμψίας και αναξιότητας
  - Κακή διάθεση, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σχεδόν κάθε ημέρα
  - Μείωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητες
  - Ανησυχία και απαισιοδοξία για το μέλλον.
  - Μερικές φορές σκέψεις σχετικά με το θάνατο και την αυτοκτονία

  Το πρόβλημα είναι ότι όταν υποφέρουμε από κατάθλιψη αισθανόμαστε ότι τίποτε δεν μπορεί να μας παρηγορήσει. Ακόμη και όταν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα μπορούσε να ανεβάσει τη διάθεσή μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Η γνώση από μόνη της δεν μπορεί να μας ελευθερώσει. Ξέρουμε αλλά δεν μπορούμε. Οι συμβουλές που μας δίνουν τα αγαπημένα μας άτομα είναι περιττές και μάταιες. Ακόμη και όταν συμφωνούμε μαζί τους ότι όλα όσα μας προτείνουν θα μπορούσαν πράγματι να μας φτιάξουν τη διάθεση νιώθουμε ότι μας είναι αδύνατον να κάνουμε κάτι που θα μπορούσε να μας βοηθήσει. Αυτό που νιώθουμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η αδυναμία μας να επιθυμήσουμε κάτι, να εμπνευσθούμε από κάτι, να ενδιαφερθούμε για κάτι. Σαν να έχει αρρωστήσει μέσα μας ο ψυχικός μηχανισμός που μας βοηθά να δημιουργούμε δεσμούς νοήματος με την πραγματικότητα. Έχει διαταραχθεί η ικανότητά μας να επιθυμούμε και να προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες μας. Γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αλλά δεν νιώθουμε να μας ενδιαφέρει. Γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα έπρεπε να μας αρέσει αλλά δεν μας αρέσει. Γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε. Γνωρίζουμε τι είναι αυτό που οι άλλοι θέλουν από εμάς αλλά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Και δεν μπορούμε ούτε να ελπίσουμε ότι σε λίγο καιρό θα νιώθουμε καλύτερα. Έχουμε χάσει την ελπίδα ή καλύτερα η ελπίδα έπαψε να λειτουργεί μέσα μας. Η κατάθλιψη δεν επιτρέπει στην παρούσα φάση της ζωής μας να ελπίζουμε. Δεν υπάρχει μέσα μας η ελπίδα που θα μπορούσε να κινητοποιήσει την θεραπευτική αλλαγή.

  Με ποιους τρόπους μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;


  1- Αποδοχή της αδυναμίας.Αντί να προσπαθούμε βίαια να αλλάξουμε τον εαυτό μας, να συμφιλιωθούμε με αυτό που είμαστε, με αυτό που νιώθουμε και με αυτό που μπορούμε.
  2- Αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Παρά το γεγονός ότι έχουμε κάθε λόγο να αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση των φαρμάκων στην περίπτωσή μας τα αντικαταθλιπτικά αποτελούν μια πολύ καλή λύση. Επειδή δεν μπορούμε με τις δικές μας δυνάμεις να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, επιτρέπουμε στην επιστήμη να μας βοηθήσει με τη χρήση των κατάλληλων φαρμάκων. Τα αντικαταθλιπτικά επιδρούν στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα αλλάζουν τη δράση των χημικών ουσιών (νευροδιαβιβαστές) οι οποίες χρησιμοποιούνται για να επικοινωνούν τα νευρικά κύτταρα μεταξύ τους. Σημαντικοί νευροδιαβιβαστές τους οποίους προσπαθούμε να επηρεάσουμε για τη θεραπεία της κατάθλιψης είναι η σεροτονίνη και η νοραδρεναλίνη.
  Τα αντικαταθλιπτικά είναι σχετικά αθώα φάρμακα. Δεν προκαλούν εξάρτηση, δεν έχουν σημαντικές παρενέργειες και είναι δυνατόν να μας προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.

  3 - Ψυχοθεραπεία - Συμβουλευτική.Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τους ψυχολογικούς λόγους οι οποίοι συμβάλλουν στη δημιουργία των καταθλιπτικών αισθημάτων και να μας υποστηρίξει στην πορεία της θεραπευτικής μας αλλαγής
  4- Η Προσευχή. Η προσευχή μπορεί να μας βοηθήσει ακόμη και όταν δεν πιστεύουμε συνειδητά στον Θεό. Όσο πιο απογοητευμένοι είμαστε από τα πράγματα του κόσμου τόσο πιο εύκολα νιώθουμε την ανάγκη να παρακαλέσουμε τη βοήθεια του Θεού.
  5 - Η Αγάπη.Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη κατά την περίοδο της κατάθλιψης είναι η αποδοχή, ο σεβασμός και η αγάπη των άλλων. Δεν χρειαζόμαστε συμβουλές και παροτρύνσεις αλλά άνευ όρων αγάπη. Έχουμε ανάγκη από λόγια ενίσχυσης και υποστήριξης και κυρίως από στοργή, τρυφερότητα, χάδια και αγκαλιές.







  It's my life
  It's now or never
  I ain't gonna live forever
  I just want to live while I'm alive !!!

  ===================================

  Χρησιμοποιούμε το ''thanks'' button!
  Διαβάστε τον κανονισμό λειτουργίας!
  Στους τίτλους δε γράφουμε με greeklish!

 4. #4
  Blogthean Το avatar του χρήστη eviteo
  Εγγραφή
  05-02-2008
  Περιοχή
  Μεταξυ Βολου και Ιταλιας
  Μηνύματα
  1.819

  Προεπιλογή Αγχος

  Όλοι οι άνθρωποι έχουμε βιώσει άγχος: μια διάχυτη, δυσάρεστη και ακαθόριστη αίσθηση ανησυχίας, που συνήθως συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα: εφίδρωση, ζάλη, ταχυκαρδία, αίσθημα πνιγμού, αστάθεια, βάρος στο στήθος, μύς που τρέμουν κ.λ.π.

  Το άγχος (που προέρχεται -όπως και η αγχόνη- από το ρήμα άγχω σφίγγω πιεστικά στο λαιμό) λειτουργεί ως σήμα που προειδοποιεί τον οργανισμό για έναν επερχόμενο κίνδυνο και τον προετοιμάζει να ανασυνταχθεί, κινητοποιήσει τις άμυνές του για να αντιμετωπίσει την απειλή, να διαφύγει ή να μειώσει τις επιπτώσεις της.

  Το άγχος, δηλαδή, είναι μια συναισθηματική αντίδραση, που κινητοποιεί το άτομο για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, να αποτρέψει μία πραγματική ή συμβολική βλάβη και ζημία, εξασφαλίζοντας την ομοιόσταση τη χαρακτηριστική του σύσταση και την ισορροπία του με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, ο φοιτητής που προετοιμάζεται για εξετάσεις είναι φυσιολογικό να διακατέχεται από άγχος. Το άγχος τον κινητοποιεί, ώστε να εντείνει τις προσπάθειές του να μελετήσει συστηματικά και μεθοδικά ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος της αποτυχίας και να αυξηθούν οι πιθανότητες ενός θετικού αποτελέσματος. Το φυσιολογικό άγχος, που καλείται και «δημιουργικό», αποτελεί έναν προσαρμοστικό μηχανισμό.


  Όταν, όμως, το άγχος γίνεται πολύ έντονο και παρατεταμένο, όταν κυριαρχεί στις εκδηλώσεις του ατόμου, όταν κινητοποιείται από ερεθίσματα που δεν είναι σημαντικά για την επιβίωση και οδηγεί σε λανθασμένες προβλέψεις και εκτιμήσεις, τότε παύει να αποτελεί προσαρμοστικό μηχανισμό (παθολογικό άγχος). Αυτό το παθολογικό άγχος, το οποίο εμφανίζει ποσοτικές μόνο διαφορές με το φυσιολογικό, μπορεί να διαταράσσει την ικανότητά του ατόμου να ανταποκρίνεται στις καθημερινές δραστηριότητες. Παρ΄όλα αυτά, δεν αποδιοργανώνει την προσωπικότητά του ατόμου και δεν καταργεί τον έλεγχο της πραγματικότητας.

  Ιδού οι συχνότερες εκφράσεις που χρησιμοποιεί συχνά όποιος βασανίζεται απο το άγχος:

  "Είμαι πεσμένος, χώμα, λιώμα κλπ. . . Δεν έχω τη δύναμη να το αντιμετωπίσω. . . Πιάνεται η αναπνοή μου, δεν μου φτάνει ο αέρας, έχω έναν κόμπο στο λαιμό, στεγνώνει το στόμα μου . . . πονάνε τα χέρια μου, ζαλίζομαι, τα αυτιά μου βουίζουν, η καρδιά μου φτερουγίζει . . . ιδρώνουν τα χέρια μου. . . Έχω συνέχεια τη διάθεση να βάλω τα κλάματα ή να φωνάξω . . . όλα μου φταίνε . . . Μετά κοροϊδεύω τον εαυτό μου για όλα αυτά τα αισθήματα. . . Έχω αϋπνίες, τρεμούλες, πόνους στο στομάχι, συνεχόμενες διάρροιες . . . Ούτε τη συντροφιά των γνωστών μου αντέχω, ούτε να μένω μόνος. . . τρώγομαι με τα ρούχα μου . . . κάνω συνέχεια αρνητικές σκέψεις. . . νομίζω ότι όλα θα πάνε τραβά . . . Αισθάνομαι ένα βάρος στο στήθος και το κεφάλι. . . Κάτι μου πλακώνει το στήθος και δεν μπορώ να αναπνεύσω . . είμαι συνέχεια τεντωμένος . . . Το μυαλό μου δεν είναι καθαρό. . . δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου. . . Δεν έχω ούτε όρεξη ούτε δύναμη για τίποτα. . . Νιώθω εξάντληση. . . Μου κόβεται η αναπνοή. . . Η διάθεσή μου αλλάζει συνέχεια. . . Φοβάμαι μήπως κάτι μου τύχει και δεν μπορέσω να αντιδράσω. . . Ανησυχώ πολύ για το μέλλον."


  Ουσίες και φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν άγχος

  Αλκοόλ
  Αμινοφυλλίνη
  Αμφεταμίνες
  Αντιισταμινικά
  Αντιπαρκινσονικά
  Αντιυπερτασικά
  Αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή
  Αντιφυματικά
  Αντιχολινεργικά
  Βρωμοκρυπτίνη
  Δακτυλίτιδα (τοξική δόση)
  Επινεφρίνη
  Εφεδρίνη
  Θεοφυλλίνη
  Κατασταλτικά - υπνωτικά (λόγω στέρησης)
  Καφεϊνη
  Κοκαϊνη
  Λιδοκαϊνη
  Μεθυλφαινιδάτη
  Νευροληπτικά (λόγω ακαθησίας)
  Νικοτινικό οξύ
  Ντοπαμίνη
  Σαλικυλικά
  Στεροειδή
  Φαινυλεφρίνη
  Φαινυλπροπανολόλη
  Ψευδαισθησιογόνα
  Ψευδοεφεδρίνη


  Τα φάρμακα στην ψυχιατρική, που μειώνουν το άγχος, λέγονται αγχολυτικά (άγχος + "Λύσις" που στα Αρχαία Ελληνικά σημαίνει: απελευθέρωση, λύτρωση, απαλλαγή). Ο πολύς κόσμος ονομάζει (και όχι άδικα) σαν ηρεμιστικά, τα αγχολυτικά φάρμακα.

  Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη οικογένεια με αγχολυτικά φάρμακα, είναι οι βενζοδιαζεπίνες. Όλες οι βενζοδιαζεπίνες έχουν παρόμοιες φαρμακολογικές ιδιότητες και διαφοροποιούνται μόνο ως προς την κατασταλτική τους επίδραση, την ισχύ και τη φαρμακοκινητική.
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη eviteo : 03-10-08 στις 15:36


  It's my life
  It's now or never
  I ain't gonna live forever
  I just want to live while I'm alive !!!

  ===================================

  Χρησιμοποιούμε το ''thanks'' button!
  Διαβάστε τον κανονισμό λειτουργίας!
  Στους τίτλους δε γράφουμε με greeklish!

 5. #5
  Blogthean Το avatar του χρήστη eviteo
  Εγγραφή
  05-02-2008
  Περιοχή
  Μεταξυ Βολου και Ιταλιας
  Μηνύματα
  1.819

  Προεπιλογή Σχιζοφρενεια

  Η σχιζοφρένεια είναι μια λέξη που προκύπτει αρκετά συχνά στην καθημερινή μας ζωή. Μπορεί να έχετε ακούσει να τη χρησιμοποιούν κάποιοι για να περιγράψουν αστεία κάποιο γνωστό ή φίλο.

  Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή ασθένεια του εγκεφάλου, η οποία επηρεάζει την ομιλία, την σκέψη, την συμπεριφορά και τον τρόπο αντίληψης των καταστάσεων από τον ασθενή.

  Ποιά είναι όμως τα πραγματικά συμπτώματα;
  • άτΤα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια συχνά έχουν ψευδαισθήσεις, ακούν ή βλέπουν πράγματα τα οποία δεν είναι αληθινά.
  • ποΣυχνά είναι πεπεισμένοι πως καταδιώκονται από κάποιον ή πως κάποιος τους κλέβει, συνωμοτά εναντίον τους ή θέλει να τους δηλητηριάσει! Ακόμη, μπορεί να πιστεύουν πως ο παρουσιαστής μιας εκπομπής στην τηλεόραση μιλά ειδικά σ' αυτούς... προσωπικά!
  • χουνΗ σκέψη και η ομιλία ενός ασθενή μπορεί να ειναι αποδιοργανωμένη, έτσι ώστε να να μην υπάρχει κάποια λογική συνέχεια σ' αυτά που σκέφτεται και επομένως αυτά που λέει να μην βγάζουν νόημα για κάποιον άλλο.
  • χιζοΜπορεί να μιλούν μονότονα (χωρίς το συνηθισμένο ανεβοκατέβασμα του τόνου της φωνής που θα παρατηρήσετε σε οποιονδήποτε σας μιλήσει) ή να μην έχουν καθόλου έκφραση στο πρόσωπο. Παράλληλα, μπορεί τα συναισθήματα τους να μην ταιριάζουν με αυτά που λένε ή σκέφτονται. Ένας ασθενής μπορεί για παράδειγμα να λέει με όλη την πεποίθηση πως καταδιώκεται από την ιταλική μαφία και ταυτόχρονα να γελά.
  σΟι επιστήμονες δεν κατόρθωσαν ακόμα να βρουν τι ακριβώς προκαλεί την σχιζοφρένεια. Αυτό που έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα, είναι πως φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο γενετικοί παράγοντες.

  Δυστυχώς η σχιζοφρένεια δεν είναι μια ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί. Υπάρχουν όμως τρόποι ελέγχου της, κυρίως με αντιψυχοτικά φάρμακα και ψυχοθεραπείες.
  Αντίθετα με τις εντυπώσεις που ίσως παίρνουμε από κάποια έργα, μελέτες έδειξαν πως τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια δεν εγκληματούν περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αντίθετα, τα άτομα αυτά προτιμούν να αποσύρονται από την κοινωνική ζωή, ενώ ιδιαίτερα μετά από θεραπεία, οι εκρήξεις βίας είναι μάλλον σπάνιες.

  ουν πράγματα τα οποία δεν είναι αληθινά.



  It's my life
  It's now or never
  I ain't gonna live forever
  I just want to live while I'm alive !!!

  ===================================

  Χρησιμοποιούμε το ''thanks'' button!
  Διαβάστε τον κανονισμό λειτουργίας!
  Στους τίτλους δε γράφουμε με greeklish!

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας