343255 Μηνύματα  51463 Θέματα  106607 Μέλη  54 Online
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 1 από 1

Θέμα: ΓΡΑΒΑΤΑ θηλιά ή κόσμημα;

 1. #1
  Blogthean
  Δεν έχει οριστεί status
   
  Το avatar του χρήστη alia
  Εγγραφή
  16-05-2008
  Μηνύματα
  7.916
  Blogthea Money
  21.660
  Ευχαριστώ
  19.950
  Ευχαριστήθηκε 16.753 Φορές σε 6.024 Posts
  Καταχωρήσεις στο Blog
  126

  Προεπιλογή ΓΡΑΒΑΤΑ θηλιά ή κόσμημα;  Η γραβάτα πρωτοεμφανίστηκε στην ιστορία πριν από μερικέs εκατοντάδεs χρόνια και μάλιστα ωs αποτέλεσμα ενόs πολέμου. Συγκεκριμένα το 1660, μετά την πανηγυρική νίκη τηs Kρoατiαs (που τότε αποτελούσε τμήμα τηs αυστρο-ουγγρικήs αυτοκρατορίας) κατά τηs Toυρκίας, ένα σύνταγμα του κροατικού στρατού επισκέφθηκε το Παρίσι. Εκεί λοιπόν, οι στρατιώτεs παρουσιάστηκαν μπροστά στον Λουδοβίκο 14ο, γνωστό για την κοκεταρία του, ωs λαμπροί ήρωεs. Οι δε αξιωματικοί, προκειμένου να ξεχωρίζουν από τουs υπολοίπουs αλλά και να εντυπωσιάσουν τον φαντασμένο γάλλο μονάρχη, επέλεξαν να φορέσουν στον λαιμό τουs φανταχτερά μεταξωτά μαντίλια, κάνονταs με αυτόν τον τρόπο τιs στρατιωτικέs στολέs τουs να φαίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακέs. Αυτά τα μαντίλια, τα οποία θύμιζαν την ρωμαϊκή fascalia που φορούσαν οι ρήτορεs για να προστατεύσουν τιs φωνητικέs τουs χορδέs, ενθουσίασαν τον γάλλο μονάρχη.

  Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει ένα ολόκληρο στρατιωτικό σύνταγμα στη Γαλλία, το οποίο και ονόμασε «Royal Cravattes», δηλαδή «Βασιλικέs Γραβάτεs». Επομένωs, η ετοιμολογία τηs λέξηs γραβάτα ούτε λίγο ούτε πολύ προέρχεται από τη λέξη Κροατία! Λίγο αργότερα, το νέο στυλ πέρασε διαμέσου Μάγχηs από τη Γαλλία στην Αγγλία. Εκεί πια ήρθε η αποθέωση. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, δεν ενοείτο κανέναs γνίισιοs τζέντλεμαν καλοντυμένοs που να μην φοράει γραβάτα. Προτιμούνταν δε εκείνη την εποχή τα ιδιαιτέρωs φανταχτερά ντεσέν τα οποία ανά περιόδουs άλλαζαν: Τι κροσσάτεs (τύπου κορδονιών κουρτίναs), τι σκωτσέζικεs (σε στυλ εσάρπαs), τι φούντεs (από διάφορα υλικά), τι φιόγκοι (από μεταξωτέs κορδέλεs), τι δαντελένιεs φρου φρου, τι κεντημένεs λινέs... Περιττό βεβαίωs να πούμε ότι όσο πιο εκκεντρική ήταν μια γραβάτα τόσο πιο μοντέρνοs εθεωρείτο εκείνοs που τη φορούσε. Επίσηs, εκείνη την εποχή τουλάχιστον, υπήρχαν 100 διαφορετικοί τρόποι για να δέσει κανείs μια γραβάτα. Έπρεπε δε ο κόμποs να είναι άψογοs διότι, όπωs υποστηριζόταν, «n μεγαλύτερη προσβολή που θα μπορούσε να υποστεί έναs comme il faut άνδραs ήταν να του πει κάποιοs ότι η γραβάτα του ήταν λάθοs δεμένη... μόνο με αίμα θα ξεπλενόταν μια τέτοια ατίμωση!» Βεβαίωs, η απήχηση της γραβάταs σύντομα πέρασε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αν και ωs τον Εμφύλιο πόλεμο οι περισσότερεs γραβάτεs εισάγονταν από την Ευρώπη. Μόνο στιs αρχέs του 20ου αιώνα η αμερικανική βιομηχανία μπόρεσε να σταθεί στα πόδια τηs. Eντούτοις οι πρώτεs ύλεs έπρεπε να αποκλειστικά ευρωπαϊκές.  Πως να διαλέξετε τη γραβάτα: Αν επιθυμείτε η γραβάτα που θα αγοράσετε να μη φύγει ποτέ από τη μόδα, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίεs:

  1. Το πλάτοs της πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 7 και 9 πόντων. Αυτά βεβαίως ισχύουν εφόσον το πουκάμισο και το κοστούμι ακολουθούν τη γραμμή του ανδρικού σώματοs. Δηλαδή δεν είναι ούτε πολύ στενά, ούτε πολύ φαρδιά.

  2. Το μήκοs μιαs γραβάταs φυσιολογικά κυμαίνεται μεταξύ 128 και 147 πόντων. Οι ψηλότεροι άνδρεs ή εκείνοι που προτιμούν τον κόμπο τύπου Windsor μπορούν να προμηθευτούν κατά παραγγελία μακρύτερεs γραβάτεs. Δεμένη δε η γραβάτα θα πρέπει να φτάνει ακριβώς ανάμεσα στην αρχή και τη μέση της αγκράφαs στην ζώνη. Ποτέ πιο πάνω και ποτέ πιο κάτω.

  3. Το επόμενο βήμα είναι το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη. Αν για παράδειγμα είναι μεταξωτή αλλά στην αφή νιώθετε το μετάξι τραχύ, τότε είναι κακήs ποιότητας οπότε είναι πολύ πιθανό σύντομα να χαλάσει η ύφανση της.

  4. Γενικά μια γραβάτα πρέπει να είναι κομμένrι λοξά για να πέφτει στην ευθεία του κόμπου δίχωs κυματισμούς. Το πιο εύκολο τεστ που μπορείτε να κάνετε, για να διαπιστώσετε την ποιότητα της γραβάταs που θα θέλατε να αγοράσετε άσο ακόμη είστε στο κατάστημα, είναι να την κρατήσετε διπλωμένη στα δύο στο χέρι σαs και να αφήσετε τα δύο άκρα της ελεύθερα προs τα κάτω. Αν όμωs δείτε ότι δεν είναι απόλυτα ευθεία, καλύτερα αφήστε την.

  5. Επίσηs οι γραβάτεs ποιότητος δεν έχουν τίποτε να κρύψουν... Κανονικά μια γραβάτα αποτελείται από ένα φαρδύ τετράγωνο κομμάτι μεταξωτού υφάσματοs, το οποίο στην συνέχεια διπλώνεται επτά φορέs για να δώσει πλούσια αίσθηση στην αφή του στο τελικό σxήμα που θα πάρει. Σήμερα όμωs η υψηλή τιμή του μεταξωτού υφάσματοs αλλά και η έλλειψη καλών ραφτών κάνει αυτέs τις γραβάτεs πολύ σπάνιες και συνεπώς πανάκριβεs. Οι περισσότερεs γραβάτεs τώρα πια είναι «επενδυμένεs» με μάλλινο ύφασμα. Όσο πιο αμιγέs είναι το ύφασμα αυτό τόσο το καλλίτερο.

  6. Αφού εξετάσετε την επένδυση της γραβάταs που σκέπτεστε να αγοράσετε, κοιτάτε και πάλι στο πίσω μέρος της, ακριβώς εκεί που οι δύο άκρεs ενώνονται για να σχηματίσουν το λεγόμενο V. Εκεί λοιπόν, πάνω από το V κανονικά θα πρέπει να υπάρχει μια λουρίδα υφάσματοs που θα συγκρατεί τις δύο άκρες, έτσι ώστε να διατηρείται το σxήμα της.

  Σας ενοχλούν οι διαφημίσεις στο φόρουμ; Απλά συνδεθείτε για να εξαφανιστούν!  7. Τώρα αν μπορέσετε να «ανοίξετε» τη γραβάτα αρκετά, κοιτάτε αν υπάρχει στο εσωτερικό της ένα μαύρο χαλαρό νήμα. Το νήμα αυτό τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο εσωτερικό της γραβάτας στη δεκαετία του '20 από τον Τζορτζ Λάνγκσντορφ, με σκοπό να αυξήσει την ελαστικότητά της. Το γεγονός ότι μια γραβάτα κινείται κατά μήκος αυτού του νήματος, σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κοπεί η γραβάτα αν την δέσετε πολύ σφιχτά και εν πάση περιπτώσει θα επανέλθει στο αρχικό σχήμα της μολιs την λύσετε. Το τεστ λοιπόν του νήματος έχει ωs εξής: τραβήξτε το μαύρο νήμα. Αν η γραβάτα συρρικνωθεί, τότε είναι αpiστης ποιότητας χειροποίητη.

  8. Τέλοs, για να είστε απολύτωs σίγουροι για την επιλογή σαs, κάντε ένα ακόμη πείραμα: πιέστε το δάχτυλο σαs κατά μηκοs της γραβάταs. Κανονικά θα πρέπει να πιάσετε τρία διαφορετικά κομμάτια και όχι δύο οπωs συνηθίζεται στιs περισσοτερεs που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο. Τα τρία κομμάτια βοηθούν περισσότερο στην άψογη εφαρμογή στον λαιμό.

  Η σωστή φροντίδα: Η γραβάτα είναι το πιο ευαίσθητο σημείο στο ανδρικό ντύσιμο και ωs τέτοιο πρέπει να χαίρει ιδιαίτερηs φροντίδαs. Και βασικά η φροντίδα μια γραβάτας ξεκινάει από την στιγμή που λύνεται ο κόμποs και βγαίνει από τον λαιμό. Να θυμάστε, λοιπόν, ότι όσο βολικό και αν είναι για να τη λύσετε να τραβήξετε τη λεπτή άκρη της μέσα από τον κόμπο άλλο τόσο αυτό συμβάλλει στο να την καταστρέψετε. Το σωστό είναι προτού βγάλετε τη γραβάτα να την ξελύσετε, ακολουθώνταs ανάποδα τα «βήματα» που κάνατε ωs να τη δέσετε. Έτσι, Θα αποφύγετε να τσαλακώσετε το ύφασμα της.

  Αν παρ' όλα αυτά το τσαλακώσετε, μπορείτε να διορθώσετε εύκολα «το κακό» κάνοντας το εξής: ενώστε τις δύο άκρεs της γραβάτας και τυλίξετέ την γύρω από το δάχτυλο σαs σαν να ήταν ζώνη. Εν συνεχεία, αφού τη βγάλετε από το δάχτυλο σαs δίχωs να την ξετυλίξετε, αφήστε την έτσι όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί, αν η γραβάτα σας είναι κατασκευασμένη από μεταξωτό ύφασμα, κρεμάστε την. Αν είναι πλεκτή μεταξωτή, διπλώστε την ή αφήστε την έτσι τυλιγμένη μέσα σε συρτάρι. Καλό είναι να αποφεύγετε να κρεμάτε τις πλεκτέs γραβάτεs, για να μην ξεχειλώσουν. Όσον αφορά τώρα τον καθαρισμό της γραβαταs, γενικά επικρατεί η άποψη ότι θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο καθαριστήριο. Αυτό όμωs δεν είναι απαραιτήτωs σωστό. Διότι ναι μεν στην πρέσα οι λεκέδες εξαφανίζονται, αλλά μαζί τουs παίρνουν και τη φυσική λάμψη του μεταξωτού υφάσματοs. Επομένωs, καλύτερο είναι να προσπαθήσετε να την καθαρίσετε μόνοι σαs. Αν λοιπόν πέσει νερό πάνω στο μετάξι, για να μην αφήσει λεκέ σκουπίστε το γρήγορα με το ίδιο ύφασμα, ενδεχομένωs με την άλλη άκρη της γραβάταs. Ακόμη όμωs και αν ο λεκές είναι λιπαρόs, μην πανικοβάλλεστε. Απλώς, μόλιs επιστρέψετε στο σπίτι, ρίχτε πάνω λίγο αλεύρι από καλαμπόκι και αφήστε το όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί αφαιρέστε το αλεύρι με μια ειδική βούρτσα για τα ρούχα και θα ανακαλύψετε ότι ο λεκές εξαφανίστηκε.


  Πώς να συντηρείτε τις γραβάτες Μίνα Ζαχαριάδου

  Οι γραβάτες έχουν συνδεθεί με το "καλό" ή το "καθώς πρέπει" ντύσιμο. Συνεπώς μια γραβάτα πρέπει να είναι πάντοτε σε τέλεια κατάσταση για να τονίζει το καλό γούστο και την επιμέλεια του προσώπου που την φοράει. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι να μάθουμε να συντηρούμε τις γραβάτες σωστά. Ας δούμε πώς...
  Οι ιδιαιτερότητες της γραβάτας Οι γραβάτες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Είναι αρκετά περίπλοκες λόγω των πτυχών στο ύφασμα που ράβονται στο εσωτερικό της γραβάτας. Αυτό το ειδικό αξεσουάρ είναι φτιαγμένο από τουλάχιστον τρία διαφορετικά είδη υφάσματος (ύφασμα, φόδρα, ενίσχυση), εκτός από τη φίρμα και τις κλωστές. Η ραφή της είναι από ειδικά νήματα μόνο για γραβάτες. Αυτά τα πέντε διαφορετικά υλικά της γραβάτας αντιδρούν το καθένα διαφορετικά όταν μπουν στο νερό, συνήθως μαζεύουν ανάλογα με τη σύνθεση τους. Γι' αυτό μην πλένετε μια γραβάτα με νερό. Μ' αυτό τον τρόπο θα καταστρέψετε την γραβάτα σας ανεπανόρθωτα.

  Οδηγίες χρήσεως γραβάτας

  1. Μην αφήνετε την γραβάτα με δεμένο κόμπο μέσα στην ντουλάπα σας. Αντίθετα λύστε την βγάζοντάς την και αφήστε την να ξεκουραστεί, φορώντας την επομένη μία άλλη. Έτσι θα διατηρηθούν και οι δύο πάντα καινούργιες.

  2. Η γραβάτα δεν σιδερώνεται με κοινό σίδερο, θέλει έμπειρο άτομο ή ειδική πρέσα σιδερώματος γραβάτας.

  3. Η γραβάτα δεν πλένεται ποτέ στο χέρι ή στο πλυντήριο. Γι' αυτό προσέχετε την γραβάτα σας ώστε να μην έλθει σε επαφή με οποιαδήποτε μορφή υγρού όπως βροχή, σαπούνι, νερό, ιδρώτας, κολόνια κ.λ.π. διότι μπορεί να αλλοιωθούν τα χρώματα της καθώς επίσης να βγουν πάνω στο ύφασμα που έρχεται σ' επαφή π.χ. πουκάμισο.


  Το στεγνό καθάρισμα η καλύτερη λύση Αν η γραβάτα αποκτήσει ένα λεκέ, αντιμετωπίστε το με τον κατάλληλο τρόπο. Στείλτε την για στεγνό καθάρισμα, χωρίς σιδέρωμα σ' έμπειρο στεγνοκαθαριστήριο και τονίστε του να την καθαρίσει όσο πιο ελαφρά γίνεται, ώστε να μην αλλοιωθούν τα χρώματα της και να μην αφήσει λεκέδες γύρω της. Ενας έμπειρος καθαριστής με τριακονταετή πείρα μου είπε σχετικά με τις παλιές μεταξωτές γραβάτες και το στεγνό καθάρισμα, ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν μέσα σε θήκη κατάλληλη για ευαίσθητη ρούχα, πριν μπουν στην περιστρεφόμενη μηχανή στεγνού καθαρίσματος. Και δεύτερο σημαντικό, πρέπει να βγουν από τη μηχανή όταν αυτή φτάνει στο ζενίθ, διαφορετικά κινδυνεύουν να ταλαιπωρηθούν. Το χλωροαιθυλένιο είναι ένα από τα συστατικά, που υπάρχει σε αρκετά καθαριστικά, τα οποία χρησιμοποιούνται στο στεγνό καθάρισμα. Υπάρχουν όμως και πιο ήπια καθαριστικά ή λιγότερο τοξικά με συστατικά που έχουν σα βάση το πετρέλαιο και είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον, αλλά και στα ευαίσθητα ρούχα. Επίσης ελέγχουμε την κατάσταση της γραβάτας πριν την πάμε για στεγνό καθάρισμα. Το μετάξι είναι φυσική ίνα που σπάει με το χρόνο και τη χρήση. Αν η γραβάτα είναι "ετοιμόρροπη" ή έχει αρχίσει κάπως να ξεφτάει στις άκρες, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι πως δεν θα αντέξει στο στεγνό καθάρισμα. Αν έχετε γραβάτες με ελαφρές φθορές, σας συμβουλεύω να αποφύγετε το στεγνό καθάρισμα. Καλύτερα να τις κρεμάσετε σε κάποιο τοίχο και να τις θαυμάζετε έτσι όπως είναι...

  Αν επιμείνετε να τις πλύνετε στο χέρι... Συγκεκριμένα για τις μεταξωτές γραβάτες:

  - Καθαρίστε κάθε φορά μία γραβάτα και όχι όλες μαζί.
  - Μπορείτε να την πλύνετε, αλλά με πολύ προσοχή. Χρησιμοποιήστε κρύο αλατισμένο νερό για να μην αλλοιώσετε τα χρώματα. Πλύντε με χλιαρό νερό και τριμμένο σαπούνι σε νιφάδες.
  - Ποτέ μην συστρέφετε, διπλώνετε ή πιέζετε τη γραβάτα, γιατί το σχήμα της μπορεί να στρεβλώσει πολύ εύκολα.
  - Ανάμεσα στα ξεβγάλματα τοποθετήστε τη γραβάτα επάνω σε κρεμάστρα. Βουρτσίστε την πολύ ελαφριά, ενώ την κρατάτε από το ένα άκρο με το χέρι σας, και ποτέ μην τρίβετε.
  - Κρατήστε ανοιχτά τα σημεία στις άκρες και αφήστε το νερό να τρέξει μέσα από το εσωτερικό μέρος της γραβάτας για να ξεπλυθεί πραγματικά καλά. Μετά το σαπούνισμα, ξεβγάλτε με άφθονο κρύο νερό, μέχρι το νερό να μένει καθαρό.
  - Προσθέστε λίγο ξίδι στο καθαρό νερό (θα κρατήσει το χρώμα της γραβάτας πιο λαμπερό και σταθερό). Ξεπλύνετε το ξίδι.
  - Κρεμάστε τη γραβάτα να στεγνώσει τελείως πριν το σιδέρωμα. Βεβαιωθείτε ότι διατηρεί το αρχικό της σχήμα, από την καλή και την ανάποδη.
  - Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρώς υγρό πανί και στις δύο πλευρές, ώστε να εμποδίσετε τη γραβάτα να αποκτήσει γυαλάδα με το σιδέρωμα.
  - Προθερμάνετε το σίδερο σε μέση θερμοκρασία και ξεκινήστε από τη πίσω μεριά, χρησιμοποιώντας ελάχιστη πίεση και προχωρώντας προς τις άκρες. Αν έχετε φροντίσει για το σχήμα της, θα χρειαστείτε μόνο ένα άγγιγμα. Σιδερώστε και τις δύο πλευρές με πανί.
  - Απλώστε τη γραβάτα επίπεδα σ' ένα κρεβάτι ή τραπέζι, μέχρι να στεγνώσει και να κρυώσει εντελώς.


  Κόμποι και άλλα μυστικά της γραβάτας Μιχάλης Πολίτης

  Μια καλοδεμένη γραβάτα είναι το κλασσικότερο αξεσουάρ στο καλό ανδρικό ντύσιμο. Ανεξαρτήτως από το αν είστε fan των γραβατών (οι κύριοι να τις φοράτε, οι κυρίες να τις βλέπετε στους κυρίους), υπάρχουν μερικά πράγματα που θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσετε, έστω για εγκυκλοπαιδικούς λόγους.

  - Το μήκος μιας γραβάτας φυσιολογικά κυμαίνεται μεταξύ 128 και 147 εκατοστών και το πλάτος της μεταξύ 7 και 9 εκατοστών.
  - Δεμένη η γραβάτα θα πρέπει να φτάνει ακριβώς ανάμεσα στην αρχή και στη μέση της αγκράφας στη ζώνη.
  - Πριν αγοράσετε μια γραβάτα, περάστε την πάνω από το χέρι σας και αφήστε τα δύο άκρα της ελεύθερα προς τα κάτω. Το ζητούμενο είναι να μην ζαρώνει πουθενά και να είναι απόλυτα ευθεία.
  - Εξετάζοντας την επένδυση μιας γραβάτας, παρατηρούμε μια λωρίδα υφάσματος πάνω από το V που σχηματίζουν οι άκρες της από την πίσω πλευρά, καθώς και ένα μαύρο νήμα. Η λωρίδα υφάσματος συμβάλλει στη διατήρηση του σχήματος της γραβάτας, ενώ το νήμα εξασφαλίζει ότι η γραβάτα δεν θα κοπεί αν τη δέσετε σφιχτά. Αν τραβήξετε το νήμα η γραβάτα, θα πρέπει να συρρικνωθεί, δείγμα του ότι είναι χειροποίητη. Το νήμα αυτό ήταν έμπνευση του Τζορτζ Λανγκσντορφ, τη δεκαετία του '20, με σκοπό να αυξήσει την ελαστικότητα της γραβάτας.
  - Για να λύσετε μια γραβάτα, το σωστό είναι να ακολουθήσετε ανάποδα τα βήματα που κάνατε για να τη δέσετε. Έτσι δεν θα τσαλακώσετε το ύφασμα.
  - Ο καλύτερος τρόπος για να βρει μια γραβάτα τη σωστή της φόρμα είναι να ενώσετε τις δυο άκρες της γραβάτας και να την τυλίξετε γύρω από το δάχτυλό σας σαν να ήταν ζώνη. Αφού τη βγάλετε από το δάχτυλό σας χωρίς να την ξετυλίξετε, αφήστε τη όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα, αν η γραβάτα είναι μεταξωτή, κρεμάστε τη, αν είναι πλεχτή, αφήστε τη τυλιγμένη στο συρτάρι (οι μάλλινες γραβάτες ξεχειλώνουν όταν τις κρεμάμε).
  - Όσον αφορά τον καθαρισμό της γραβάτας, καλό είναι το καθαριστήριο, μόνο που στην πρέσα, μαζί με τους λεκέδες, χάνεται και η λάμψη του μεταξωτού υφάσματος.
  - Οι μεγάλοι οίκοι μόδας προτείνουν το πουκάμισο να είναι πιο ανοιχτόχρωμο από το κοστούμι και η γραβάτα πιο σκούρα από το πουκάμισο. Πάντα αγοράζουμε πρώτα το κοστούμι και μετά τη γραβάτα με την οποία θα το συνδυάσουμε.


  Κόμποι και βάσανα Μισό δισεκατομμύριο άνδρες συμπεριλαμβάνουν την γραβάτα στην καθημερινή τους αμφίεση. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, οι περισσότεροι δεν ξέρουν να την δέσουν σωστά. Παραθέτουμε λοιπόν εδώ μερικές οδηγίες προς...γραβατωμένους. Υπάρχουν τέσσερα είδη κόμπων γραβάτας: four in hand (λεπτός), half winsdor (μέτριος), full winsdor (χοντρός), και pratt (μοντέρνος). Ο four in hand είναι ο πιο δημοφιλής, ο πιο απλός και ο πιο κομψός. Ο half winsdor επίσης είναι ένας κλασσικός κόμπος. Έχετε κατά νου, ότι ο full winsdor είναι κάπως "μεγαλίστικος" και δεν ενδείκνυται για ντύσιμο με ?νεανικές "ανησυχίες". Οι winsdor κόμποι πήραν το όνομά τους προν τιμή του Δούκα του Winsdor της Αγγλίας, αν και ο ίδιος ο Δούκας ποτέ του δεν φόρεσε τέτοιου είδους γραβάτα. Ο pratt είναι ο χρονολογικά νεώτερος και μάλλον ο πιο δύσκολος. Αν δεν τα καταφέρνετε τόσο καλά με αυτούς τους κόμπους μην ανησυχείτε. Δοκιμάστε την δική σας εκδοχή. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge οι Thomas Fink και Yong Mao χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα ανακάλυψαν ότι μπορούν να γίνουν 85 διαφορετικά είδη κόμπων σε μια συνηθισμένη γραβάτα. Μάλιστα, ανακάλυψαν ότι εκτός από τα 4 γνωστά είδη κόμπων που προαναφέραμε υπάρχουν 6 ακόμα είδη κόμπων που μπορούν να μας δώσουν ένα ευχάριστο αισθητικά αποτέλεσμα!

  Οδηγίες
  Για να δέσετε τον διπλό κόμπο full winsdor
  1. Περάστε την γραβάτα κάτω από τον γιακά του πουκαμίσου έτσι ώστε η άκρη Α να είναι μακρύτερη και πάνω από την άκρη Β.
  2. Σχηματίστε μία θηλιά γύρω από την άκρη Β, με την άκρη Α να βγαίνει από μέσα προς τα πάνω
  3.Τραβήξτε την άκρη Α κάτω από την άκρη Β από δεξιά προς τα αριστερά περνώντας την και πάλι από την θηλιά
  4. Φέρτε την άκρη Α κατά μήκος από μπροστά, από τα αριστερά προς τα δεξιά.
  5. Τραβήξτε την άκρη Α προς τα πάνω και πάλι μέσα από τη θηλιά
  6. Φέρτε την άκρη Α προς τα κάτω από μπροστά μέσα από τον κόμπο.
  7. Με τα δύο χέρια σφίξτε τον κόμπο φέρνοντας τον στην ίδια ευθεία με τον γιακά του πουκαμίσου.

  Για να δέσετε τον μονό κόμπο half winsdor

  1. Περάστε τη γραβάτα κάτω από το γιακά του πουκαμίσου, έτσι ώστε η άκρη Α να είναι μακρύτερη και πάνω από την άκρη Β.
  2. Φέρτε την άκρη Α από πάνω και τυλίξτε την πίσω από την άκρη Β.
  3. Τραβήξτε την άκρη Α προς
  τα πάνω.

  4. Περάστε την άκρη Α πάνω και πίσω από τη θηλιά.
  5. Φέρτε την άκρη Α μπροστά, πάνω από την άκρη Β από αριστερά προς τα αριστερά.
  6. Και πάλι τραβήξτε την άκρη Α πάνω περνώντας τη μέσα από τη θηλιά.
  7. Φέρτε την άκρη Α προς τα κάτω από μπροστά μέσα από τον κόμπο.
  8. Με τα δύο χέρια σφίξτε τον κόμπο φέρνοντάς τον στην ίδια ευθεία με τον γιακά του πουκαμίσου.

  Για να δέσετε τον κόμπο four in hand

  1. Περάστε τη γραβάτα κάτω από το γιακά του πουκαμίσου, έτσι ώστε η άκρη Α να είναι μακρύτερη και πάνω από την άκρη Β.
  2. Φέρτε την άκρη Α από πάνω και τυλίξτε την πίσω από την άκρη Β.
  3. Τραβήξτε την άκρη Α προς τα εμπρός.
  4. Τραβήξτε την άκρη Α πάνω περνώντας τη μέσα από τη θηλιά.
  5. Φέρτε την άκρη Α προς τα κάτω από μπροστά μέσα από τον κόμπο.
  6. Με τα δύο χέρια σφίξτε τον κόμπο φέρνοντάς τον στην ίδια ευθεία με τον γιακά του πουκαμίσου. Βάλτε το δάχτυλό σας στο κέντρο το κόμπου όσο θα σφίγγετε για να σχηματιστεί πιέτα.

  Για να δέσετε τον κόμπο Pratt

  1. Περάστε τη γραβάτα από την πίσω όψη (ανάποδα) κάτω από το γιακά του πουκαμίσου, έτσι ώστε η άκρη Α να είναι μακρύτερη και πάνω από την άκρη Β.
  2. Σχηματίστε μία θηλιά γύρω από την άκρη Β, περνώντας την άκρη Α πάνω και πίσω από την άκρη Β
  3. Σφίξτε τη θηλιά γύρω από την άκρη Β, με την καλή όψη της γραβάτας να φαίνεται στον κόμπο
  4. Φέρτε την άκρη Α μπροστά, πάνω από την άκρη Β από αριστερά προς τα αριστερά.
  5. Τραβήξτε την άκρη Α πάνω περνώντας τη μέσα από τη θηλιά.
  6. Φέρτε την άκρη Α προς τα κάτω από μπροστά μέσα από τον κόμπο. Με τα δύο χέρια σφίξτε τον κόμπο
  φέρνοντάς τον στην ίδια ευθεία με τον γιακά του πουκαμίσου.

  Ο θάνατος της γραβάτας δεν είναι μακριά ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος

  Σχεδιαστές στις ΗΠΑ μιλούν για τη δύση του ανδρικού αξεσουάρ Σύγχρονοι μπίζνεσμεν. Η άνθηση των εταιρειών του Ίντερνετ γέμισε τα γραφεία με χαλαρούς εικοσάρηδες, που δεν βλέπουν κανέναν λόγο να δένουν ένα πανί σφιχτά γύρω από τον λαιμό τους Η γραβάτα, το αναμφισβήτητο ανδρικό αξεσουάρ, φαίνεται πως έφτασε στη δύση της. Η πρόσφατη απόφαση της Ένωσης Αμερικανών Σχεδιαστών να κλείσει, είναι ενδεικτική. Και ο θάνατος της γραβάτας μοιάζει πλέον πιθανός. Στενές των μπίτνικ και διπλόφαρδες των μοντ, ευχάριστες και σοφιστικέ σαν του Φρανκ Σινάτρα ή εντυπωσιακές όπως των στελεχών της Ουόλ Στριτ στη δεκαετία του ΄80, οι γραβάτες σηματοδοτούσαν επί δεκαετίες ένα ανδρικό τελετουργικό «ενηλικίωσης», χωρίς να έχουν καμία απολύτως πρακτική χρησιμότητα. Τι γίνεται όμως σήμερα, που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εμφανίζονται σε συνεντεύξεις για δουλειά με σανδάλια; Η πρόσφατη απόφαση της Ένωσης Ανδρικών Ενδυματολογικών Αξεσουάρ - της Ένωσης των Αμερικανών Κατασκευαστών Γραβάτας- να κλείσει, είναι ενδεικτική. Οι άνδρες τύλιγαν κομμάτια υφάσματος γύρω από τον λαιμό τους επί εκατοντάδες χρόνια. Αν κοιτάξει κανείς φωτογραφίες από την εποχή του Μεγάλου Κραχ, θα δει άνδρες να φορούν γραβάτα πριν σταθούν στην ουρά για τη σούπα του συσσιτίου. Τα γήπεδα του μπέιζμπολ ήταν κάποτε γεμάτα γραβατοφορεμένους άνδρες. Στα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν δημιουργούνταν χιλιάδες νέες θέσεις γραφείου, οι γραβάτες ήταν απαραίτητες. Σήμερα η γραβάτα, σύμβολο άλλοτε του ανδρικού κατεστημένου, δεν είναι πια αυτό που ήταν. Όμως, με δεδομένο τον άστατο χαρακτήρα της μόδας και το γεγονός ότι ορισμένες περιστάσεις εξακολουθούν να απαιτούν γραβάτα, ίσως να είναι πολύ νωρίς για τον επικήδειό της.

  Οι «χαλαρές Παρασκευές» Προβλέψεις για τον θάνατο της γραβάτας κυκλοφορούσαν εδώ και χρόνια. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο σχεδιαστής Τζιάνι Βερσάτσε προσέφερε το όραμά του για την ανδρική μόδα σ΄ ένα βιβλίο με τίτλο «¶νδρες Χωρίς Γραβάτες». Οι αμερικανικές «χαλαρές Παρασκευές», κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι μπορούσαν να προσέρχονται στους χώρους εργασίας τους χωρίς κοστούμι και γραβάτα, έγιναν πολύ δημοφιλείς, ενώ η άνθηση των εταιρειών του Ίντερνετ γέμισε τα γραφεία με χαλαρούς εικοσάρηδες που δεν έβλεπαν κανέναν λόγο να δένουν ένα πανί σφιχτά γύρω από τον λαιμό τους... Τα περί θανάτου της γραβάτας μπορεί να είναι αντίστοιχα με τις προβλέψεις ότι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θα μας οδηγήσει σύντομα σε μια κοινωνία χωρίς χαρτί. Υπάρχει πολλή αλήθεια στην πρόβλεψη αυτή, όμως με κάποιον τρόπο δεν έχει πραγματοποιηθεί. Μερικές κατηγορίες γραβατοφορεμένων εξακολουθούν να υπάρχουν. Δικηγόροι, χρηματιστές και ασφαλιστές δουλεύουν σε γραφεία όπου τα κοστούμια και οι γραβάτες παραμένουν δείγμα επαγγελματισμού. Σύμφωνα με την Έιμι Κλάρις, της εταιρείας συμβούλων Κurt Salmon Αssociates, οι άνδρες πρέπει σήμερα να πλασάρουν τον εαυτό τους και μεγάλο μέρος της δημόσιας εικόνας τους είναι το πώς ντύνονται. Το γεγονός αυτό, πιστεύει η Κλάρις, θα δημιουργήσει εν καιρώ αναγκαστική επιστροφή στο κοστούμι και τη γραβάτα.

  Οι αμφιβολίες Ωστόσο άλλοι, όπως η Κάντεϊς Κόρλετ, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων WSL Stragegic Retail, πιστεύουν πως πρόκειται για ευσεβείς πόθους. «Πιστεύω πως το να επανακάμψει η γραβάτα είναι τόσο πιθανό όσο το να επιστρέψουν οι γυναίκες στον κορσέ», εξηγεί. «Όταν απελευθερώσεις το σώμα σου από τη γραβάτα και τον κορσέ, ναι, μπορεί να επιστρέψεις περιστασιακά σ΄ αυτά για να κάνεις κάποια δήλωση ή για επισημότητα, αλλά ουδείς είναι πρόθυμος να επιστρέψει στο να φοράει γραβάτα πέντε μέρες την εβδομάδα. Ξέρετε, οι κορσέδες δεν επέστρεψαν ποτέ».

  Βίος και πολιτεία της γραβάτας ● Η ΙΣΤΟΡΙΑ της σύγχρονης γραβάτας αρχίζει στις αρχές του 1600, όταν οι Κροάτες μαχητές τύλιγαν ύφασμα γύρω από τον λαιμό τους πριν από τη μάχη ● ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μέρος της Ιστορίας, τα «παγώνια» του κόσμου της μόδας ήταν οι άνδρες και στον στολισμό τους περιλαμβανόταν το τύλιγμα του λαιμού τους με κάθε είδους σύμβολα της κοινωνικής θέσης τους (ακόμη και οι Πουριτανοί φορούσαν δαντελένια κολάρα) ● Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΑΝΔΗΔΩΝ έκλεισε στα τέλη του 19ου αιώνα, με την ομοιομορφία του κοστουμιού ● ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ της δεκαετίας του 1920, οι κατασκευαστές των υφασμάτινων αξεσουάρ για τον ανδρικό λαιμό άρχισαν να κόβουν το ύφασμα διαγωνίως προς την ύφανση και έτσι γεννήθηκε η σύγχρονη γραβάτα. Βρήκε πρόσφορους λαιμούς στις διευρυνόμενες τότε τάξεις των «χαρτογιακάδων», των εργαζομένων σε γραφείο ● ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ της δεκαετίας του 1970, 200-250 εκατομμύρια γραβάτες πωλούνταν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ ● ΣΗΜΕΡΑ οι ετήσιες πωλήσεις γραβάτας έχουν μειωθεί σε περίπου 50 εκατομμύρια ● ΤΟ 2002, 10% των ανδρών φορούσαν κάθε μέρα γραβάτα στη δουλειά τους και 59% δεν φορούσαν ποτέ ● ΤΟ 2007, μόλις 6% φορούσαν κάθε μέρα γραβάτα στη δουλειά τους και περισσότεροι από τα δύο τρίτα δεν φορούσαν ποτέ ● ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ του 1960, 600 εταιρείες έφτιαχναν γραβάτες στις ΗΠΑ ● ΣΗΜΕΡΑ υπάρχουν περίπου 20 αμερικανικές εταιρείες που κατασκευάζουν γραβάτες
  «¶νδρες χωρίς Γραβάτες». Με αυτό το βιβλίο, ο σχεδιαστής Τζιάνι Βερσάτσε προσέφερε το όραμά του για την ανδρική μόδα στα μέσα της δεκαετίας του 1990

  Για όσους δεν ξέρουν πώς να δέσουν τη γραβάτα τους, τη λύση προσφέρει το διαδίκτυο:
  http://www.tie-a-tie.net http://www.tieknot.com

  babaroutsoup
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη alia : 16-06-10 στις 17:24 Αιτία: Συγχωνεύτηκε αυτόματα απο το BlogΘέα
  Όταν αντιγράφεις κάποιον λέγεται "κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας", όταν
  αντιγράφεις πολλούς μαζί λέγεται "έρευνα".

  ''Copyright'' is the ''right'' to ''copy''

 2. a2 hosting

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
 • Trackbacks are σε λειτουργία
 • Pingbacks are σε λειτουργία
 • Refbacks are σε λειτουργία