ΓΡΙΦΟΣ: Οι 100 φυλακισμένοι , τα καπέλα και οι μπροστινοί τους...

Εκφώνηση : Υπάρχουν 100 φυλακισμένοι. Πρόκειται να εκτελεστούν την επόμενη μέρα. Θα εκτελεστούν με τον εξής τρόπο: Με τη έξοδο τους από τη φυλακή θα περνούν από ένα καπέλο από ένα δοχείο , το οποίο περιέχει καπέλα τριών χρωμάτων (μπλε , κόκκινο, πράσινο). Αφού το κάνουν αυτό θα σχηματίσουν μία σειρά ο ένας πίσω από τον άλλο βλέποντας ο καθένας μόνο αυτούς που βρίσκονται μπροστά του. Ο δήμιος θα περάσει πρώτα από τον τελευταίο (αυτόν που βλέπει όλους τους μπροστινούς) και θα τον ρωτήσει τι χρώμα καπέλο φοράει, αν απαντήσει σωστά σώζεται, αν όχι τον σκοτώνει. Την νύχτα οι φυλακισμένοι βρήκαν ένα τρόπο για να σωθούν όσο περισσότεροι είναι δυνατό.

Ζητούμενο : Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο καθένας δεν ξέρει τι χρώμα καπέλο φοράει αλλά μπορεί να βλέπει τι χρώμα φοράνε οι μπροστινοί: ποιος ήταν αυτός ο τρόπος ?
Επεξηγήσεις : μπορούν να σωθούν και οι 99 και ο ένας θα έχει 1/3 πιθανότητα να σωθεί. Τα χρώματα των καπέλων δεν είναι του ίδιου αριθμού, δηλαδή όσα κόκκινα είναι, δε σημαίνει ότι θα είναι και τόσα μπλε η πράσινα

ΛΥΣΗ ΓΡΙΦΟΥ (ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΛΥΣΗ)