Συνταγές & food styling: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ Φωτ.: Ανδρέας Ευσταθίου
Το κοτόπουλο είναι ίσως το πιο δημοφιλές κρέας σε όλο τον κόσμο. Και αυτό οφείλεται τόσο στην ευελιξία με την οποία μπορούμε να το μαγειρέψουμε όσο και στους γευστικούς συνδυασμούς με άλλα υλικά.
Τα συσκευασμένα κοτόπουλα κομμένα σε φιλέτα, κομμάτια με κόκαλο ή μερίδες είναι ίσως από τις μεγαλύτερες ευκολίες στο καθημερινό μας μαγείρεμα. Το φιλέτο από στήθος είναι το κομμάτι που πρακτικά μαγειρεύεται ευκολότερα. Είναι όμως και το κομμάτι που αν δεν προσέξουμε, μπορεί να καταλήξει μετά το μαγείρεμα σε ένα λαστιχένιο, αφυδατωμένο και άνοστο κομμάτι κρέατος. Αποφύγετε να χτυπάτε τα φιλέτα του κοτόπουλου με τον μπάτη. Γι' αυτό και στη συνταγή για το κοτόπουλο παρμεζάνα, σας λέω να πατήσετε ελαφρά με το χέρι τις φέτες του κρέατος για να μην τις ξεζουμίσετε. Ειδικά για το στήθος, όταν το μαγειρεύετε στη σχάρα ή το ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι, το μυστικό είναι ο μικρός χρόνος μαγειρέματος, που είναι ανάλογος με το πάχος του φιλέτου. Στην ίδια συνταγή, για παράδειγμα, θα δείτε πως λίγα λεπτά είναι υπεραρκετά για να ψηθεί το κρέας και να παραμείνει ζουμερό εσωτερικά.
Τα μπουτάκια έχουν πιο σκληρό και σκουρόχρωμο κρέας σε σχέση με το τρυφερό λευκό κρέας που έχουν τα στήθη, γι' αυτό χρειάζονται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος αλλά μας αποζημιώνουν με τη νοστιμιά τους. Εδώ χρειάζεται μαρινάδα, και η πιο απλή και αποτελεσματική είναι αυτή με το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Θα διαλύσετε λοιπόν σε 2 λίτρα νερό 1/4 του φλιτζανιού αλάτι και ½ φλιτζάνι ζάχαρη και θα μαρινάρετε σ' αυτό το μείγμα τα κομμάτια του κρέατος. Αφήστε τα για αρκετές ώρες και θα διαπιστώσετε μετά το μαγείρεμα πόσο ζουμερό και νόστιμο είναι το κρέας που μαγειρέψατε, στη συγκεκριμμένη περίπτωση το κοτόπουλο, και μάλιστα τα μεγάλα και στεγνά κομμάτια όπως το στήθος. Προσέξτε μόνο το αλάτι που θα ρίξετε αργότερα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Εκτός βέβαια από αυτήν την πολύ απλή και αποτελεσματική μαρινάδα, σας προτείνω και τη μαρινάδα με γιαούρτι και ινδικά μπαχαρικά ή τη μαρινάδα με ρούμι. Το γιαούρτι στην πρώτη μαρινάδα μαλακώνει το κρέας και του δίνει μια βαθιά νοστιμιά, ενώ η ζάχαρη στη δεύτερη μαρινάδα όχι μόνο μαλακώνει το κρέας αλλά και το καραμελώνει εξωτερικά.
Οι συνταγές που σας παραθέτω έχουν αρώματα και γεύσεις από διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Από τα ινδικά μπαχαρικά της μαρινάδας με γιαούρτι μέχρι την ιταλική πολέντα στο κοτόπουλο με ελιές, τη μαρινάδα με ρούμι και τη γλυκόξινη σάλτσα ανανά από την Καραϊβική και την παραλλαγή στα δικά μας ελληνικά γιουβαρλάκια, σίγουρα θα βρείτε μια ιδέα που θα σας δελεάσει και θα σας βάλει στην κουζίνα.

Μπιφτέκια κοτόπουλο με μοτσαρέλα και καραμελωμένα κρεμμύδια

Συνταγές & food styling: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ Φωτ.: Ανδρέας Ευσταθίου
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ:
*750 γρ. κιμάς κοτόπουλο
*1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
*2 κουταλιές της σούπας ανάμεικτα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (βασιλικός, δεντρολίβανο, εστραγκόν)
*1 φλιτζάνι ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
*ελαιόλαδο
*αλάτι
* πιπέρι
*2 μπάλες μοτσαρέλα
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ:
*6 μέτρια κρεμμύδια
*3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
*2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
*2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
*½ φλιτζάνι μαυροδάφνη
*αλάτι
*πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα μπιφτέκια: Βάλτε σε μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, τα ψίχουλα του ψωμιού, τα μυρωδικά, 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε στα υλικά 2-3 κουταλιές νερό και ζυμώστε το μείγμα. Αφήστε το μείγμα σκεπασμένο με μεβράνη στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. Πλάστε και ψήστε τα μπιφτέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 20'.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Καθαρίστε τα κρεμμύδια, κόψτε τα στη μέση και κάθε μισό σε λεπτές λωρίδες. Σοτάρετε τα κρεμμύδια με τη μαργαρίνη σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και όταν πάρουν χρώμα, ρίξτε τη ζάχαρη, το θυμάρι και τη μαυροδάφνη. Αλατίστε και αφήστε τα να μαγειρευτούν 20 λεπτά ακόμα. Κόψτε τη μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες. Βάλτε το τυρί επάνω στα μπιφτέκια, σκεπάστε τα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και βάλτε τα στο φούρνο στους 220C για 3-4 λεπτά.

Σούπα με γιουβαρλάκια κοτόπουλο

Συνταγές & food styling: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ Φωτ.: Ανδρέας Ευσταθίου
ΥΛΙΚΑ
*300 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
*2 κουτ. της σούπας κουκουνάρι
*½ φλιτζάνι ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
*1 αβγό
*½ φλιτζάνι αλεύρι
*1 πράσο
*2 καρότα
*2 κλωναράκια σέλερι
*2 κολοκυθάκια
*1 ½ λίτρο ζωμός κοτόπουλου
*½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
*3 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
*1 κουτ. της σούπας κορν φλάουρ
*λίγη τριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
*αλάτι
*πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίστε τον κρόκο από το ασπράδι και κρατήστε τον στην άκρη για να τον χρησιμοποιήσετε στο τέλος. Βάλτε στον πολυκόπτη το φιλέτο του κοτόπουλου, το κουκουνάρι, τα ψίχουλα του ψωμιού, το ασπράδι του αβγού, λίγο αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιήστε το μείγμα και αν είναι αραιό, προσθέστε λίγα ψίχουλα ακόμη. Πλάστε τα γιουβαρλάκια και περάστε τα από το αλεύρι. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το πράσο, τα καρότα, το σέλερι και τα κολοκυθάκια. Βράστε τα με το ζωμό σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε λίγα λίγα κάθε φορά τα γιουβαρλάκια. Βράστε τα σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Ανακατέψτε σε μπολ την κρέμα γάλακτος με τον κρόκο που κρατήσατε, το κορν φλάουρ και το χυμό λεμονιού. Ρίξτε το μείγμα στη σούπα, ανακατέψτε και αφήστε σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά και μετά κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μοιράστε τη σούπα στα πιάτα και γαρνίρετε με τον μαϊντανό και την παρμεζάνα.

Σουβλάκι κοτόπουλο με γιαούρτι & ινδικά μπαχαρικά

Συνταγές & food styling: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ Φωτ.: Ανδρέας Ευσταθίου
ΥΛΙΚΑ
*1 κιλό φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
*2 φλιτζάνια στραγγιστό γιαούρτι
*2 κουτ. της σούπας αμυγδαλόψιχα
*1 κουτ. της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
*2 σκελίδες σκόρδο
*από ½ κουταλιά του γλυκού κουρκουμά, κύμινο, κόλιαντρο
*λίγο καρδάμωμο
*1 δαφνόφυλλο
*5-6 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
*1 κουτ. του γλυκού πικάντικη πάπρικα
*αλάτι
*ψητές αραβικές πίτες για το σερβίρισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ:
*1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
*1 ώριμη ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
*2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
*1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
*αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόψτε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια. Βάλτε στο μπλέντερ το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, την αμυγδαλόψιχα, το τζίντζερ, το δαφνόφυλλο και τα υπόλοιπα υλικά. Πολτοποιήστε το μείγμα και αλατίστε το. Βάλτε σε ένα ταψί τα κομμάτια του κοτόπουλου και ανακατέψτε τα με το μείγμα γιαουρτιού. Αφήστε το σκεπασμένο στο ψυγείο για 1-2 ώρες ή και περισσότερο, για να αναπτυχθούν περισσότερο τα αρώματα. Περάστε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε καλαμάκια για σουβλάκια και ψήστε τα στο γκριλ ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 35-40 λεπτά. Βάλτε σε ένα μπολ το γιαούρτι, την ντομάτα, το δυόσμο, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ανακατέψτε και σερβίρετε με τα σουβλάκια κοτόπουλο. Συνοδέψτε με ψημένες αραβικές πίτες.

Κοτόπουλο με πιπεριές, ελιές και πολέντα

Συνταγές & food styling: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ Φωτ.: Ανδρέας Ευσταθίου
ΥΛΙΚΑ
*1 κοτόπουλο σε μερίδες
*2 ξερά κρεμμύδια
*2 σκελίδες σκόρδο
*4 φέτες μπέικον
*2 κόκκινες πιπεριές (Φλωρίνης)
*4 κολοκυθάκια
*2 κλωναράκια δεντρολίβανο
*10 ελιές χωρίς κουκούτσι
*1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
*2 κ. σ. ντοματοπελτές
*½ φλιτζ. λευκό κρασί
*ελαιόλαδο
*αλάτι
*πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΝΤΑ:
*1 φλιτζ. πολέντα (κατά προτίμηση προβρασμένη)
*1 φλιτζ. γάλα
*1 φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα
*3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
*αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Κόψτε σε μικρά κομμάτια τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια και ψιλοκόψτε το μπέικον. Βάλτε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα κομμένα λαχανικά με 4-5 κουτ. ελαιόλαδο και σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά. Μετά από λίγα λεπτά ρίξτε τα κομμάτια του κοτόπουλου, αλατοπιπερώστε και αφήστε τα να σοταριστούν για λίγο. Ρίξτε στην κατσαρόλα το κρασί, τα ντοματάκια κονκασέ, τον ντοματοπελτέ, τις ελιές και το δεντρολίβανο. Συμπληρώστε 2 φλιτζάνια νερό και αφήστε τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα.
Για την πολέντα: Βάλτε σε μία κατσαρόλα 3 φλιτζάνια νερό με λίγο αλάτι να βράσουν και μόλις κοχλάσει το νερό, ανακατέψτε το γάλα με την πολέντα και ρίξτε τα στην κατσαρόλα. Βράστε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για 5 -7 λεπτά αν η πολέντα είναι προβρασμένη ή σε άλλη περίπτωση ανάλογα με το χρόνο που γράφει στη συσκευασία. Οταν βράσει η πολέντα, ρίξτε το ελαιόλαδο και την παρμεζάνα και ανακατέψτε. Βάλτε σε κάθε πιάτο λίγη πολέντα και σερβίρετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του.

Κοτόπουλο με παρμεζάνα και ψητές ντομάτες

Συνταγές & food styling: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ Φωτ.: Ανδρέας Ευσταθίου
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:
*4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
*1/4 φλιτζανιού αλεύρι
*2 ½ φλιτζάνια τριμμένη παρμεζάνα
*3 ασπράδια
*αλάτι
*πιπέρι
*ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:
*500 γραμμάρια ώριμες ντομάτες (περίπου 1,5 κιλό)
*από 1 κουταλιά του γλυκού πελτέ ντομάτας, θυμάρι, ζάχαρη, ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσάμικο
*1 κουταλιά της σούπας γλυκό μπούκοβο
*1 ξερό κρεμμύδι
*1 σκελίδα σκόρδο
*αλάτι
*φρέσκος βασιλικός
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόψτε τα φιλέτα κατά μήκος σε 3 λεπτές φέτες και πατήστε τις ελαφρά με το χέρι. Ανακατέψτε το αλεύρι με μισό φλιτζάνι παρμεζάνα, αλατοπιπερώστε τις φέτες του κοτόπουλου και περάστε τις από αυτό το μείγμα. Χτυπήστε ελαφρά τα ασπράδια, περάστε τις φέτες του κοτόπουλου από αυτά και καλύψτε τις με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Βάλτε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν ζεσταθεί, σοτάρετε το κοτόπουλο από τη μία πλευρά για 2-3 λεπτά και από την άλλη το ίδιο.
Για τη σάλτσα: κόψτε τις ντομάτες σε τέταρτα και αλατίστε τις. Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας, το θυμάρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το μπούκοβο. Περιχύστε με αυτό το μείγμα τις ντομάτες και βάλτε τις στο ταψί. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάλτε τα και αυτά στο ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 30 λεπτά. Σερβίρετε το κοτόπουλο με τις ψητές ντομάτες.

Τάρτα με κοτόπουλο, τυριά και εστραγκόν

Συνταγές & food styling: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ Φωτ.: Ανδρέας Ευσταθίου
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
*200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
*120 γρ. κρύο βούτυρο
*1 αβγό και 1 κρόκος
*3 κουτ. σούπας κρύο νερό
*1 κουτ. γλυκού τριμμένο ξερό εστραγκόν
*λίγο αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
*400 γρ. βρασμένο φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
*4 ξερά κρεμμύδια
*2 αβγά
*1 ½ φλιτζ.κρέμα γάλακτος
*1 φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα
*½ φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα
*3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
*2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
*αλάτι
*πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη: Κόψτε το βούτυρο σε κύβους και ανακατέψτε το με το αλεύρι και λίγο αλάτι. Τρίψτε με τα χέρια σας το μείγμα μέχρι να γίνει ψίχουλα, ρίξτε το αβγό, τον κρόκο, το εστραγκόν και το νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και να ξεκολλάει από τα χέρια. Τυλίξτε τη ζύμη με μεβράνη τροφίμων και αφήστε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ανοίξτε τη με τον πλάστη, απλώστε τη σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και αφήστε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση: Καθαρίστε και κόψτε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Σοτάρετε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Ξεψαχνίστε το φιλέτο του κοτόπουλου. Βάλτε σε ένα μπολ τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο, τα τριμμένα τυριά, το μαϊντανό, λίγο αλάτι και πιπέρι. Χτυπήστε ξεχωριστά τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και ενώστε τα δύο μείγματα. Αδειάστε τη γέμιση στην τάρτα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 40 λεπτά. Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει για λίγη ώρα μέχρι να τη σερβίρετε.

Πικάντικα μπουτάκια κοτόπουλο με ανανά και ρούμι

Συνταγές & food styling: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ Φωτ.: Ανδρέας Ευσταθίου
ΥΛΙΚΑ
*12 μπουτάκια κοτόπουλο
*2 ξερά κρεμμύδια
*2 σκελίδες σκόρδο
*1 μικρή καυτερή πιπεριά
*1/4 φλιτζάνι ρούμι
*από ½ κουτ. του γλυκού μπαχάρι και μοσχοκάρυδο
*2 κουτ. της σούπας μαύρη ζάχαρη
*1 δαφνόφυλλο
*ελαιόλαδο
*αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΑΝΑΝΑ:
*2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη ψίχα φρέσκου ανανά
*1 κουτ. της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
*2 ξερά κρεμμύδια
*1 μήλο
*1/4 φλιτζάνι μηλόξιδο
*½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
*1 σφηνάκι ρούμι
*αλάτι
*πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η μαρινάδα για το κοτόπουλο: Βάλτε στο μπλέντερ τα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια, το σκόρδο, την πιπεριά, το ρούμι, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, 4-5 κουτ. ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Πολτοποιήστε το μείγμα και αδειάστε το σε μπολ. Αλείψτε με το μείγμα αυτό τα μπουτάκια του κοτόπουλου και αφήστε τα στο ψυγείο για 2 ώρες. Βάλτε τα σε ταψί με τη μαρινάδα και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 50 λεπτά.
Για τη σάλτσα ανανά: ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το μήλο. Βάλτε σε μία κατσαρόλα 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το τζίντζερ και το ψιλοκομμένο μήλο και σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά για λίγο. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο ανανά, το ρούμι, τη ζάχαρη και το μηλόξιδο. Αλατίστε και βράστε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 20 - 25 λεπτά. Σερβίρετε τα ψημένα μπουτάκια κοτόπουλο με τη σάλτσα ανανά.


Μαγειρεύοντας με κοτόπουλο | Συνταγές | Gourmet

Σας ενοχλούν οι διαφημίσεις στο φόρουμ; Απλά συνδεθείτε για να εξαφανιστούν!