Η Μονή ΒροντήσιΗ Μονή Βροντήσι
Έχει θέα προς την Πεδιάδα της Μεσαράς και το Λιβυκό Πέλαγος από τη μια πλευρά ενώ τα βουνά του Ψηλορείτη κυριαρχούν στην άλλη. Ο ¶γιος Αντώνιος και ο ¶γιος Θωμάς είναι οι πολιούχοι της εκκλησίας του μοναστηριού. Η τελευταία γραπτή αναφορά για το μοναστήρι είναι του 1474. Ένα όμορφο σιντριβάνι του 15ου αιώνα βρίσκεται στην είσοδο. Είναι ένα από τα πιο καλλιτεχνικά σιντριβάνια της Κρήτης. Αναπαριστά τον Αδάμ και την Εύα και τους τέσσερις ποταμούς της Εδέμ από τους οποίους τρέχει νερό.
Κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας στο μοναστήρι ζούσαν σημαντικοί λόγιοι και ζωγράφοι. Ο Μιχαήλ Δαμασκηνός, ένας φημισμένος αγιογράφος, ζωγράφισε έξι από τις καλύτερες εικόνες του όταν ήταν στη Μονή Βροντήσι. Η ζωγραφική του συνδυάζει στοιχεία βυζαντινής και αναγεννησιακής τεχνοτροπίας. Αυτές οι εικόνες σήμερα βρίσκονται στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στο Ηράκλειο.
Όπως τα περισσότερα μοναστήρια στην Κρήτη έτσι και η Μονή Βροντήσι έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια των διαφόρων αγώνων ανεξαρτησίας του κρητικού πληθυσμού. Ήταν το αρχηγείο του καπετάν Μιχάλη Κόρακα κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων κατά των Τούρκων το 1866 και 1878. Το μοναστήρι και οι μοναχοί του δέχτηκαν σκληρά αντίποινα ως συνέπεια της αντιστασιακής τους δράσης.
Η Μονή Βροντήσι
Η εκκλησία της Μονής των Αγίων Αντωνίου και Θωμά στη Μονή Βροντήσι
Οι εκκλησίες των Αγίων Αντωνίου και Θωμά στη Μονή Βροντήσι
-------------------------------------------------------------------------
Η Μονή ΤοπλούΗ Μονή Τοπλού
Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας του, η Μονή Τοπλού έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις και καταλήψεις από δυνάμεις εισβολέων. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε κάποιο ποσοστό στην στρατηγική του θέση. Η είσοδος στο εσωτερικό του γίνεται μέσω μιας ογκώδους, βαριάς πόρτας στο δυτικό τείχος. Ψηλά πάνω από την πόρτα βρίσκεται "η τρύπα του Δολοφόνου", από την οποία οι μοναχοί, ή αυτοί που είχαν βρει καταφύγιο μέσα στη μονή, έριχναν καυτό λάδι ή νερό στα κεφάλια των εισβολέων. Ένα κανόνι προστάτευε το μοναστήρι, από το οποίο προέρχεται και το όνομα Τοπλού που στα τουρκικά σημαίνει "με κανόνι".
Το μοναστήρι ήταν κέντρο συναντήσεων των επαναστατών και πρόσφερε καταφύγιο στους μαχητές της ελευθερίας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Συνέπεια αυτού του γεγονότος ήταν 14 μοναχοί να κρεμαστούν από τους Τούρκους στην κεντρική πύλη.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το μοναστήρι και πάλι χρησιμοποιήθηκε σαν κέντρο αντίστασης ενάντια στις γερμανικές δυνάμεις. Ο ηγούμενος Γενάδιος Συλλιγκάκης βοήθησε στη εγκατάσταση ενός ασύρματου με τον οποίο στέλνονταν μηνύματα στα κεντρικά γραφεία των συμμαχικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Ένας ¶γγλος αξιωματικός κρυβόταν στη μονή και χειριζόταν τον ασύρματο. Όταν οι Γερμανοί πληροφορήθηκαν αυτές τις δραστηριότητες συνέλαβαν τον ηγούμενο μαζί με μερικούς μοναχούς, τους οποίους εκτέλεσαν αργότερα.
Πέρα απ' την αξιοσημείωτη ιστορία της, η Μονή Τοπλού σήμερα είναι γνωστή και για την εικόνα του Ιωάννου Κορνάρου γνωστή ως "Μεγάλη η χάρη σου, Κύριε", η οποία απεικονίζει εξηνταμία σκηνές από την ορθόδοξη λειτουργία και χρονολογείται από το 1770. Αρκετές άλλες ενδιαφέρουσες βυζαντινές εικόνες εκτίθενται στο μουσείο του μοναστηριού.

Ο κοιτώνας των μοναχών στη Μονή Τοπλού
Η εσωτερική αυλή της Μονής Τοπλού
Μια επιγραφή του 2ου αιώνα π.Χ. στη Μονή Τοπλού
-------------------------------------------------------------------------


Η Μονή ΠρέβεληΗ Μονή Πρέβελη
Η μονή με φόντο τα βουνά συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό. Συνεχίστε για τη Μονή Πρέβελη και καθώς πλησιάζετε θα μπορείτε να δείτε καλύτερα τη γραφική εικόνα που παρουσιάζει η μονή.
Το πάνω Μοναστήρι Πρέβελη χτίστηκε το 16ο ή το 17ο αιώνα. Η εκκλησία είναι βασιλική με δύο κλίτη, χτίστηκε από τους Βενετούς και είναι αφιερωμένη στον Ιωάννη το Θεολόγο. Καταστράφηκε το 1867 από τους Τούρκους και ξαναχτίστηκε το 1911.
Λόγω της στρατηγικής της θέσης η μονή χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των κυνηγημένων αλλά και ως κέντρο των επαναστατών κατά τη διάρκεια των απελευθερωτικών αγώνων.
Οι μοναχοί εφοδίαζαν τα καράβια των επαναστατών με τρόφιμα και πολεμοφόδια κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1866. Εκτός αυτού, στο μοναστήρι παραλαμβάνονταν όπλα από τα πλοία και μοιράζονταν στους επαναστάτες. Η μονή είναι γνωστή και για το σπουδαίο ρόλο που έπαιξε στην αποχώρηση από την Κρήτη των συμμαχικών στρατευμάτων μετά τη Μάχη της Κρήτης, γεγονός που υπενθυμίζει μια αναμνηστική πλάκα στην αυλή του μοναστηριού.
Το μοναστήρι διαθέτει ένα μουσείο που περιέχει βιβλία, θρησκευτικά σκεύη, έγγραφα ιδιοκτησίας και διάφορα λείψανα. Στο μοναστήρι ανήκει ένας χρυσός σταυρός που αποτελείται από ένα κομμάτι Τίμιο Ξύλο και πολύτιμους λίθους.
Η αυλή της Μονή Πρέβελης
Η Μονή Πρέβελης
Η κρήνη στη Μονή Πρέβελης
-----------------------------------------------------------------------
Η Μονή της Αγίας ΤριάδαςΗ Μονή της Αγίας Τριάδας στο Ακρωτήρι των Χανίων
Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας χτίστηκε το δέκατο έβδομο αιώνα από δύο Βενετούς αδερφούς της οικογένειας Ζανγκαρόλι που ήταν μοναχοί και ασπάστηκαν την Ορθοδοξία. Χτίστηκε στα ερείπια προϋπάρχουσας εκκλησίας. Είναι ένα βενετικό κτίριο με τρεις θόλους. Ο μεγάλος βρίσκεται στο σημείο όπου διασταυρώνονται τα κλίτη, ενώ οι μικρότεροι θόλοι βρίσκονται πίσω. Τα δύο παρεκκλήσια της εκκλησίας έχουν κι αυτά θόλους όπως το παρεκκλήσι του Αγίου Σωτήρα που είναι ανεξάρτητο. Η εκκλησία έχει μπροστά ένα νάρθηκα κάθετο προς το κύριο κλίτος και αρκετά φαρδύτερο από αυτό. Η μεσαία εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και τα δύο παρεκκλήσια παραπλεύρως στον ¶γιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Αποτελεί ένα καλό παράδειγμα δυτικής αισθητικής, που επηρέασε την εξωτερική διακόσμηση των βυζαντινών εκκλησιών. Στην πρόσοψη της εκκλησίας υπάρχουν δύο κολόνες, μια ιωνικού και μια κορινθιακού ρυθμού, και μια επιγραφή. Ένα μεγάλο, ψηλό καμπαναριό προστέθηκε αργότερα, το 1864. Υπάρχουν και δύο επιγραφές στην είσοδο της εκκλησίας, μια λατινική και μια ελληνική, που παρουσιάζουν τους ιδρυτές. Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας αποτέλεσε μια σημαντική θεολογική σχολή το δέκατο ένατο αιώνα.
Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας
Από το εσωτερικό στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας
Η Μονή της Αγίας Τριάδας στο Ακρωτήρι των Χανίων